Zorgkosten voor vrouw van 21 exploderen
Tip een vriend:

Zorgkosten voor vrouw van 21 exploderen

Je zult maar een vrouw van 21 zijn die na een moeilijke periode weer opkrabbelt met behulp van antidepressiva. Je verstandskiezen moeten er nu echt uit en je gebruikt de pil, want je hebt al een paar jaar een vriendje. Ook ga je af en toe naar de fysiotherapeut omdat je last hebt van je rug. Dan ben je volgend jaar echt de klos als het gaat om je zorgverzekering.

Iedereen gaat volgend jaar fors meer betalen voor zorg, maar jonge vrouwen worden het meest getroffen. De overheid rekent vaak met gemiddelden, maar individueel kunnen maatregelen heel anders uitpakken. De premie voor de basisverzekering gaat met ruim 100 euro per jaar omhoog. En ook de aanvullende pakketten zullen (fors) duurder worden. Het eigen risico stijgt met 5 euro naar 170 euro per jaar. Naast de hogere premies en het eigen risico, worden jonge vrouwen vooral getroffen door de bezuinigingen op de basisverzekering.

Pil zelf betalen
Zo wordt de pil vanaf 1 januari 2011 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering voor vrouwen vanaf 21 jaar. Dat gaat jonge vrouwen enige tientallen euro’s per jaar extra kosten. Maar ook de vergoeding voor de tandarts voor jongeren van 18 t/m 21 jaar wordt geschrapt. En als je verstandskiezen niet allemaal in je mond passen, zul je er een of meer moeten laten trekken. En dat is niet goedkoop. Om de kosten voor het trekken vergoed te krijgen moeten jongeren vanaf volgend jaar een tandartsverzekering afsluiten. Dit jaar kost een goede tandartsverzekering, die het trekken van verstandskiezen vergoed circa 300 euro per jaar.

Minder fysiotherapie vergoed
En heb je volgend jaar een fysiotherapeut nodig, dan mag je als chronisch zieke nog meer consulten zelf betalen. Vanaf 2011 wordt fysiotherapie pas vanaf het 13de consult vergoed vanuit de basisverzekering, als je niet chronisch ziek bent moet je alle behandelingen zelf betalen. Ook daarvoor kun je je aanvullend verzekeren, maar dat kost rond de 100 euro per jaar (premie 2010). Gebruik je (tijdelijk) antidepressiva zodat je weer beter in je vel komt te zitten, dan moet je je medicijnen volgend jaar zelf betalen. Alleen bij zware indicaties worden ze nog vergoed.

Wat kun je doen?
De plannen voor 2011 veranderen niet meer. Wel kun je zelf vooruitlopend op de zorgverzekering 2011 maatregelen nemen:

 1. Vraag in december aan je huisarts om de pil voor te schrijven in een zo groot mogelijke hoeveelheid.
 2. Ga naar de tandarts in november en vraag of hij eventueel benodigde behandelingen aan je gebit nog dit jaar uitvoert.
 3. Zorg dat je je dit jaar nog aan zo veel mogelijk depressieve en andere klachten laat behandelen.
 4. Ga na half november zorgverzekeringen vergelijken. Kijk wat je nodig hebt aan zorg volgend jaar en kies de verzekering die daar het best op aansluit. Grote kans dat je een zorgverzekering vindt die een betere dekking geeft dan je huidige en waarvoor je bovendien niet heel veel meer hoeft te betalen. Je vult je wensen en voorkeuren in en je ziet direct welke verzekering daar het best op aansluit.
 5. Maak gebruik van de kortingen op de beste aanbiedingen. Veel werkgevers bieden kortingen van 6-8%, maar daar heb je niets aan als de verzekering voor de korting al 20% duurder is dan een andere verzekering met dezelfde dekking.
 6. Meld je nu al aan voor de reminderservice van Independer.nl. Je ontvangt dan bericht zodra alle premies bekend zijn en je zorgverzekeringen 2011 kunt gaan vergelijken.
 7. Laat dit jaar, wanneer nodig, je verstandskiezen nog trekken. Vanaf volgend jaar valt de kaakchirurg niet meer onder de basisverzekering.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Zorgkosten voor vrouw van 21 exploderen”

 1. n slabbekoorn schreef op 

  is het waar dat operaties aan de knobbel van de grote teen ‘hallux valgus’ in 2011 niet meer worden vergoed

 2. Beste heer/mevrouw,
  Zover wij weten worden behandelingen door een orthopeed ook in 2011 gewoon door de basisverzekering vergoed. Als u het zeker wilt weten raden wij u aan om contact met uw verzekeraar op te nemen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
2 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
4 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
8 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering