Als je een appartement koopt, krijg je vaak te maken met een VVE: een Vereniging Van Eigenaren. In een VVE regel je allerlei dingen voor het gebouw en daar betaal je maandelijks een bedrag voor. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud en verlichting. Hoe zit het eigenlijk met de opstalverzekering van jouw appartement? Regelt de VVE dat of moet je dat zelf doen? En als je een opstalverzekering moet afsluiten, hoe werkt dat dan?

Opstalverzekering voor een appartement via de VVE

Een opstalverzekering voor een appartement is vaak via de VVE geregeld. Zij sluiten een verzekering af voor het hele gebouw. Dat is wel zo makkelijk. Jij betaalt een maandelijks bedrag aan de VVE en daarin zit ook jouw aandeel in de premie van de opstalverzekering. Vraag bij de VVE dus altijd even na of zij een opstalverzekering voor het hele gebouw hebben geregeld. Dan hoef je dat zelf niet te doen. Vergeet niet een inboedelverzekering af te sluiten. De spullen in jouw huis moet je wel altijd zelf verzekeren.

Zelf een opstalverzekering voor je appartement afsluiten

Heeft de VVE geen opstalverzekering geregeld? Of is er een zogenaamde “slapende” VVE? Dan moet je jouw appartement zelf verzekeren. Dat kan niet bij alle verzekeraars. Als je een opstalverzekering voor een appartement afsluit, wordt er een zogenaamde appartementsclausule op de polis gezet en betaal je vaak een toeslag. Met zo’n clausule worden een aantal dingen geregeld die bij een appartement spelen. Zo worden ook de delen van het gebouw meeverzekerd waar jij deels eigenaar van bent. Denk aan het dak en gezamenlijke ruimtes. Ook is schade door eigen schuld normaal uitgesloten. Daar kun je last van hebben als een mede-eigenaar bijvoorbeeld brand sticht, want dan is er schuld van een eigenaar. Met zo’n clausule heb je daar geen last van en wordt jouw schade gewoon vergoed.

Eigenarenbelang bij een opstalverzekering voor een appartement

Als de VVE een verzekering heeft voor het hele gebouw, is het soms aan te raden toch zelf ook nog een deel te verzekeren. Vaak zijn bandkamers en keukens voor standaardbedragen verzekerd. Heb jij een hele luxe badkamer of keuken? Of een dure parketvloer? Controleer dan goed of dat voldoende gedekt is op de verzekering van de VVE. Is dat niet zo? Dan kun je dat meeverzekeren op jouw inboedelverzekering onder de rubriek “eigenarenbelang”. Zo ben je toch goed verzekerd voor jouw appartement!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10