Schade door wateroverlast of bliksem: wat vergoedt je woonverzekering?
Tip een vriend:

Schade door wateroverlast of bliksem: wat vergoedt je woonverzekering?

Er zijn deze week flinke regen- en onweersbuien gevallen in Nederland. Heeft jouw huis schade opgelopen door dit heftige weer? Dan is het goed om te weten dat je voor veel verzekerd bent. Welke schades vallen er precies onder je inboedelverzekering en opstalverzekering? Wij leggen in dit artikel uit hoe het zit. Ook vertellen we wat je moet doen als jij schade hebt en hoe je schade kunt voorkomen. 

Schade door regenbuien valt onder opstalverzekering en inboedelverzekering

De flinke regenbuien die over Nederland trekken kunnen natuurlijk waterschade veroorzaken. Soms valt de schade mee, maar het kan ook blank komen te staan thuis. Als door overstroming van de straten het water je huis binnenloopt, dan valt dat meestal onder de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering. Alleen als je nog een “Uitgebreide dekking” hebt is dat niet het geval. Die dekking kom je tegenwoordig gelukkig bijna niet meer tegen. De moderne dekkingen “Extra Uitgebreid” en “Allrisk” verzekeren deze waterschade wel.

Schade door openstaande ramen of achterstallig onderhoud? Dan geen vergoeding

Laat jij zelf je ramen openstaan en heb je daardoor schade? Dan is dat niet gedekt. Dat geldt ook als de schade komt ontstaat doordat jouw huis niet goed is onderhouden. Denk aan een dak dat niet goed meer is of een verstopte dakgoot. Echte overstromingen door dijkdoorbaak zijn ook nooit verzekerd. Hiervoor krijg je wel een tegemoetkoming vanuit de overheid.

Schade door bliksem is ook gedekt

Als de bliksem inslaat kan je huis ook flink wat schade oplopen. Door de blikseminslag kan er bijvoorbeeld brand ontstaan. Maar ook als de bliksem in de buurt inslaat kan er schade ontstaan door overspanning van het stroomnetwerk. Elektrische apparaten kunnen door deze te hoge voltages kapotgaan. Schade door bliksem en overspanning wordt gelukkig ook vergoed door je opstalverzekering en inboedelverzekering.

Wat moet je doen als je schade hebt?

Meld de schade altijd zo snel mogelijk bij jouw woonverzekeraar. Des te eerder kan de schade verholpen worden en weet jij waar je aan toe bent. Probeer (zeker bij waterschade) de schade zo veel mogelijk te beperken zodat het niet erger wordt. Maak alles dus zo snel mogelijk schoon en droog.

Gooi nooit de beschadigde spullen weg. De kans is groot dat er een zogenaamde inspecteur van de verzekeraar langskomt om de schade te bekijken. Dan moeten de beschadigde spullen er nog wel zijn.

Voorkom schade met onze tips

Het beste is natuurlijk om de schade te voorkomen. Dat kun je doen met de volgende tips:

 • Doe je ramen goed dicht. Met het warme weer is het verleidelijk alles open te laten staan, maar doe dat alleen als je thuis bent. Het open raam is niet alleen aantrekkelijk voor inbrekers, maar vergroot ook de kans op waterschade.
 • Berg tuinmeubels, parasols en andere losse spullen in de tuin op. Bij sommige buien heb je ook windstoten die flinke schade kunnen opleveren.
 • Zorg voor goed onderhoud aan je huis. Hiermee kun je schade vaak voorkomen. Bezuinig hier dus niet op, want dat kan je uiteindelijk duur komen te staan.
 • Trek om bliksemschade te voorkomen, de stekkers uit stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit. Vergeet ook de telefoon- en internetkabels niet los te trekken. Je kunt ook via deze kabels brand krijgen in huis na een inslag.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Schade door wateroverlast of bliksem: wat vergoedt je woonverzekering?”

 1. O schreef op 

  waarom kan men niet garanderen dat mijn telefonisch gesprek NIET!!! wordt opgenomen als ik dat niet wil.

  Net gesproken met de receptie en die kon dat niet garanderen zo zei de medewerkster op mij vraag dat ik dat niet wil en of zij me dat kon garanderen …. dat opnemen mag alleen met toestemming en die geef ik niet

 2. Beste O,

  Wij nemen inderdaad gesprekken op. Dit doen we om onze klantenservice te verbeteren. We vinden het vervelend dat u dit niet prettig vindt. Helaas is het technisch gezien erg lastig om bepaalde gesprekken niet op te nemen. We kunnen een opgenomen gesprek wel uit het systeem verwijderen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Woonverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste woonverzekering bij Independer

vergelijk woonverzekeringen

"Is ok"

Anoniem uit KOLLUM
23 minuten geleden, woonverzekering

"Aanvraag gaat simpel nu de rest even afwachten en dan opnieuw beoordeling geven. "

Dhr. Horn uit PURMEREND
25 minuten geleden, lenen

"Sluit bijna alles af via Independer. Werk onwijs fijn."

Anoniem uit ERMELO
49 minuten geleden, energie

"Duidelijk, overzichtelijk, snel."

Anoniem uit HAARLEM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Helder, top en snel geregeld. Klantenservice ook erg goed!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Gewoon betrouwbaar en gemakkelijk. "

Dhr. Hoolwerf uit ZAANDAM
3 uur geleden, lenen

"Beste lenen firmen. "

Anoniem uit VEENDAM
3 uur geleden, lenen

"Erg makelijk voor een keuze"

Meneer van der Meijs uit TILBURG
3 uur geleden, woonverzekering

"Het proces van aanvragen ging heel makkelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit WEKEROM
4 uur geleden, zorgverzekering

"Goed en snel"

Anoniem uit LANDGRAAF
5 uur geleden, reisverzekering

"The way information is presented seems very transparent and exactly one that an insurance purchaser needs. Trustworthy."

Mevrouw Deb uit 'S-GRAVENHAGE
6 uur geleden, autoverzekering

"Vlot proces. Vergelijken was makkelijk. Links naar externe sites klopten. "

Anoniem uit TILBURG
8 uur geleden, zorgverzekering

"Handig om een ORV af te sluiten via Independer als je toch al bezig bent met je hypotheek. Ik heb alleen niet echt een serieuze vergelijking gemaakt / kunnen maken. Dat doet niks af aan de tevredenheid met de afgesloten verzekering."

Dhr. Broekhuizen uit VALKENSWAARD
8 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en accuraat"

Anoniem uit HELMOND
2019-10-21, energie