‘Independer krijgt bij Persgroep prachtige merken om mee samen te werken’
Tip een vriend:

‘Independer krijgt bij Persgroep prachtige merken om mee samen te werken’

Bij verzekeraar Achmea stond vergelijkingssite Independer welbewust op afstand van onderdelen als Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis. Bij uitgeverij De Persgroep denkt het platform hechtere allianties te kunnen smeden.

De uitgever van het AD, de Volkskrant, Trouw en een reeks aan regionale titels gaat zijn geld óók verdienen met advies over verzekeringen en hypotheken. ‘Persgroep voor nieuws én financieel advies’, luidde vorige week dan ook de prikkelende kop in de eigen Volkskrant, na de aangekondigde overname van advies- en vergelijkingsplatform Independer.

Erik Roddenhof, ceo van De Persgroep, zegt vier dagen na het overnamenieuws dat Independer als aanvulling op de krantentitels ‘heel natuurlijk’ aanvoelt. ‘Met onze nieuwsmedia zijn we gewend om te informeren over moeilijke onderwerpen, maar ook over wonen, reizen en auto’s. De adverteerders vonden hun weg vroeger in de krant, maar nu is het allemaal online gegaan.’

Met de Nationale Vacaturebank, Autotrack en techplatform Tweakers speelt De Persgroep al langer in op de vraag naar onlinediensten. Consumenten kunnen hier een baan vinden, een auto kopen of een laptop, dan wel smartphone aanschaffen. De nieuwe aanwinst opent de lucratieve markt van financiële diensten en planning. ‘Independer stond al een tijd op ons verlanglijstje’, aldus Roddenhof.

Verlost van vragen over onafhankelijkheid

Voor Independer, dat zijn geld vooral verdient met bemiddelingstoeslagen, lijkt de overname als een godsgeschenk te komen. Algemeen directeur Coen de Ruiter spreekt met waardering over Achmea. Maar als onderdeel van een verzekeringsmaatschappij lag steevast de vraag op tafel of hij zijn moederbedrijf niet al te veel voortrok bij de prijsvergelijkingen. Ook al werd de onafhankelijkheid gegarandeerd, zoals na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten, de kwestie bleef boven de markt hangen. ‘Daarvan zijn we nu verlost’, erkent De Ruiter. Bovendien biedt een mediabedrijf als moeder nieuwe mogelijkheden. Independer stond bij het verzekeringsconcern op grote afstand van FBTO, Centraal Beheer, Zilveren Kruis en al die andere Achmea-labels. ‘Binnen De Persgroep hebben we juist prachtige merken om mee samen te werken’, zegt hij.

Driehonderd medewerkers erbij

De Persgroep betaalt vele tientallen miljoenen voor Independer, al blijft de exacte overnamesom onbekend. In ruil krijgt het een onderneming in handen met ruim driehonderd werknemers die vorig jaar een winstgevende omzet behaalden van €56 mln.

Sinds zijn komst naar Nederland, nu vijftien jaar geleden, heeft het Belgische familieconcern de nodige overnames in de Nederlandse dagbladsector gedaan. Steevast brachten die via reorganisaties kostenbesparingen met zich mee. Deze acquisitie breekt met die traditie. ‘De synergie zit aan de omzetkant, niet aan de kostenkant’, zegt Roddenhof.
De Persgroep-ceo rekent erop dat een groeiende groep consumenten het Independer-platform via een Persgroep-titel gaat vinden. ‘Per dag komen er zo’n vijf miljoen mensen bij onze media langs.’ Independer kan zijn marketingbudgetten zo efficiënter inzetten. Nu vloeit een deel hiervan bijvoorbeeld naar Google, dat met zijn zoekmachine meeprofiteert.

Aansluiting met journalistieke inhoud

Ook zien Roddenhof en De Ruiter kansen om diensten en informatiestromen binnen het mediaconcern aan elkaar te knopen. Wie via Autotrack een auto koopt, kan straks zijn verzekering via Independer afsluiten. Maar evenzeer kan er met journalistieke inhoud aansluiting zijn, volgens Roddenhof zonder te tornen aan journalistieke onafhankelijkheid. ‘Het AD brengt ieder jaar een vergelijking van ziekenhuizen. Independer biedt bijvoorbeeld op het gebied van zorgverzekeringen het beste overzicht in de markt. Daar ga je elkaar heel makkelijk vinden.’

De Ruiter heeft ambities om met zijn Independer de diepte in te gaan. Hij heeft plannen om specifieke financiële diensten voor zzp’ers op te tuigen. Ook wil hij meer online adviseren over hypotheken en pensioenen. Zelfs bij een scheiding kan de consument straks terecht voor online financieel advies. ‘Ook willen we een rol spelen in het verduurzamen van woningen’, zegt hij.

Algoritme voor de juiste hypotheek

Het zijn ambities waar de kost voor de baat uitgaat, erkent De Ruiter, maar bij zijn nieuwe moederbedrijf vindt hij een gewillig oor. Voor Achmea was deze koerswijziging juist een van de redenen om Independer – als zijnde een niet-kernactiviteit – buiten de deur te zetten.

‘We maken een ontwikkeling door van transacties naar vertrouwen’, zegt De Ruiter. Bij hypotheken moet het Independer-algoritme een beter advies geven dan de hypotheekadviseur om de hoek.

Bron: Financieel Dagblad

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"eenvoudig proces, goede vergelijkingen, extra service"

Anoniem uit HELMOND
2018-11-29, autoverzekering

"Fijn overzicht!"

Mevrouw van der Elsen uit LEIDEN
2018-12-30, zorgverzekering

"Prijs is goed Wel de opmerking dat ik nog geen incidenten op dit vlak heb mee gemaakt."

Meneer Koersen uit EMMELOORD
2019-01-13, woonverzekering

"duidelijke website met mooie aanbiedingen"

Anoniem uit OISTERWIJK
2018-11-03, energie

"Goede vergelijkingen, heldere informatie en makkelijk afsluiten."

Anoniem uit HAARLEM
2018-12-03, autoverzekering

"Makkelijk, helder en duidelijk."

Dhr. van Stee uit GRONINGEN
2019-01-09, energie

"Helder en snel"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2018-12-18, reisverzekering

"Gemakkelijk, snel en goed."

Mevrouw Vos uit APELDOORN
2018-11-17, zorgverzekering

"Ieder jaar super geregeld"

Anoniem uit GOES
2019-01-30, energie

"Snel verzekering geregeld!"

Meneer Lingbeek uit HAARLEM
2019-02-20, autoverzekering

"heel duidelijk, handig voor de zorgverzekering."

Meneer Kater uit URK
2018-12-06, zorgverzekering

"goeie website"

Anoniem uit DEN HAAG
2019-02-25, autoverzekering

"Vanwege de de extra's en de duidelijkheid van het keuzemenu zorgverzekeringen vergelijken."

Anoniem uit VLAARDINGEN
2018-11-15, zorgverzekering

"Heel gemakkelijk ????"

Mevrouw Van der Mast uit AMSTERDAM
2019-01-04, autoverzekering

"Gemak, duidelijkheid en gebruikersvriendelijkheid."

Meneer Zarrouy uit AMSTERDAM
2019-01-02, zorgverzekering