‘Independer krijgt bij Persgroep prachtige merken om mee samen te werken’
Tip een vriend:

‘Independer krijgt bij Persgroep prachtige merken om mee samen te werken’

Bij verzekeraar Achmea stond vergelijkingssite Independer welbewust op afstand van onderdelen als Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis. Bij uitgeverij De Persgroep denkt het platform hechtere allianties te kunnen smeden.

De uitgever van het AD, de Volkskrant, Trouw en een reeks aan regionale titels gaat zijn geld óók verdienen met advies over verzekeringen en hypotheken. ‘Persgroep voor nieuws én financieel advies’, luidde vorige week dan ook de prikkelende kop in de eigen Volkskrant, na de aangekondigde overname van advies- en vergelijkingsplatform Independer.

Erik Roddenhof, ceo van De Persgroep, zegt vier dagen na het overnamenieuws dat Independer als aanvulling op de krantentitels ‘heel natuurlijk’ aanvoelt. ‘Met onze nieuwsmedia zijn we gewend om te informeren over moeilijke onderwerpen, maar ook over wonen, reizen en auto’s. De adverteerders vonden hun weg vroeger in de krant, maar nu is het allemaal online gegaan.’

Met de Nationale Vacaturebank, Autotrack en techplatform Tweakers speelt De Persgroep al langer in op de vraag naar onlinediensten. Consumenten kunnen hier een baan vinden, een auto kopen of een laptop, dan wel smartphone aanschaffen. De nieuwe aanwinst opent de lucratieve markt van financiële diensten en planning. ‘Independer stond al een tijd op ons verlanglijstje’, aldus Roddenhof.

Verlost van vragen over onafhankelijkheid

Voor Independer, dat zijn geld vooral verdient met bemiddelingstoeslagen, lijkt de overname als een godsgeschenk te komen. Algemeen directeur Coen de Ruiter spreekt met waardering over Achmea. Maar als onderdeel van een verzekeringsmaatschappij lag steevast de vraag op tafel of hij zijn moederbedrijf niet al te veel voortrok bij de prijsvergelijkingen. Ook al werd de onafhankelijkheid gegarandeerd, zoals na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten, de kwestie bleef boven de markt hangen. ‘Daarvan zijn we nu verlost’, erkent De Ruiter. Bovendien biedt een mediabedrijf als moeder nieuwe mogelijkheden. Independer stond bij het verzekeringsconcern op grote afstand van FBTO, Centraal Beheer, Zilveren Kruis en al die andere Achmea-labels. ‘Binnen De Persgroep hebben we juist prachtige merken om mee samen te werken’, zegt hij.

Driehonderd medewerkers erbij

De Persgroep betaalt vele tientallen miljoenen voor Independer, al blijft de exacte overnamesom onbekend. In ruil krijgt het een onderneming in handen met ruim driehonderd werknemers die vorig jaar een winstgevende omzet behaalden van €56 mln.

Sinds zijn komst naar Nederland, nu vijftien jaar geleden, heeft het Belgische familieconcern de nodige overnames in de Nederlandse dagbladsector gedaan. Steevast brachten die via reorganisaties kostenbesparingen met zich mee. Deze acquisitie breekt met die traditie. ‘De synergie zit aan de omzetkant, niet aan de kostenkant’, zegt Roddenhof.
De Persgroep-ceo rekent erop dat een groeiende groep consumenten het Independer-platform via een Persgroep-titel gaat vinden. ‘Per dag komen er zo’n vijf miljoen mensen bij onze media langs.’ Independer kan zijn marketingbudgetten zo efficiënter inzetten. Nu vloeit een deel hiervan bijvoorbeeld naar Google, dat met zijn zoekmachine meeprofiteert.

Aansluiting met journalistieke inhoud

Ook zien Roddenhof en De Ruiter kansen om diensten en informatiestromen binnen het mediaconcern aan elkaar te knopen. Wie via Autotrack een auto koopt, kan straks zijn verzekering via Independer afsluiten. Maar evenzeer kan er met journalistieke inhoud aansluiting zijn, volgens Roddenhof zonder te tornen aan journalistieke onafhankelijkheid. ‘Het AD brengt ieder jaar een vergelijking van ziekenhuizen. Independer biedt bijvoorbeeld op het gebied van zorgverzekeringen het beste overzicht in de markt. Daar ga je elkaar heel makkelijk vinden.’

De Ruiter heeft ambities om met zijn Independer de diepte in te gaan. Hij heeft plannen om specifieke financiële diensten voor zzp’ers op te tuigen. Ook wil hij meer online adviseren over hypotheken en pensioenen. Zelfs bij een scheiding kan de consument straks terecht voor online financieel advies. ‘Ook willen we een rol spelen in het verduurzamen van woningen’, zegt hij.

Algoritme voor de juiste hypotheek

Het zijn ambities waar de kost voor de baat uitgaat, erkent De Ruiter, maar bij zijn nieuwe moederbedrijf vindt hij een gewillig oor. Voor Achmea was deze koerswijziging juist een van de redenen om Independer – als zijnde een niet-kernactiviteit – buiten de deur te zetten.

‘We maken een ontwikkeling door van transacties naar vertrouwen’, zegt De Ruiter. Bij hypotheken moet het Independer-algoritme een beter advies geven dan de hypotheekadviseur om de hoek.

Bron: Financieel Dagblad

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Prima website, goed in te vullen en duidelijke info!"

Mevr. van Uden uit SCHIJNDEL
2019-01-15, energie

"it was very positive how he solved the insurance change."

Meneer Felipe uit SCHIEDAM
2018-11-01, autoverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit GENNEP
2018-12-01, autoverzekering

"gebruiksvriendelijke website duidelijk en helder. Overstap snal geregeld."

Anoniem uit WAALWIJK
2018-12-31, energie

"Informatie mag uitgebreider."

Anoniem uit ALMERE
2018-12-29, zorgverzekering

"Het overstappen en vergelijken ging gemakkelijk en snel."

Anoniem uit SWALMEN
2018-12-26, zorgverzekering

"Alles werkt"

Meneer Curiel uit 'S-GRAVENHAGE
2018-12-10, zorgverzekering

"Hele duidelijke uitleg. Helderheid in de wirwar van verzekeraars."

Anoniem uit TOLLEBEEK
2018-11-23, zorgverzekering

"Snel geregeld"

Anoniem uit HOORN NH
2018-12-12, energie

"Fijn en overzichtelijk"

Meneer van Iersel uit DRUNEN
2018-12-19, zorgverzekering

"Altijd goed resultaat"

Anoniem uit RHEDEN
2018-12-14, zorgverzekering

"Overzichtelijk, klantvriendelijk en eenvoudig"

Anoniem uit DOORWERTH
2018-12-27, zorgverzekering

"Het is makkelijk en overzichtelijk en het scheelt je een hoop zoekwerk."

Meneer Vlaanderen uit HILVERSUM
2018-11-21, autoverzekering

"Stap al jaren via Independer over en heb nog nooit hinder ondervonden of een polis afgesloten die niet bij me paste."

Anoniem uit GROENLO
2018-12-11, zorgverzekering

"Snel geregeld"

Dhr. Buist uit NIJEVEEN
2019-01-14, energie