Independer vandaag ‘de onderneming’ van de Volkskrant
Deel met een vriend:

Independer vandaag ‘de onderneming’ van de Volkskrant

In een uitgebreid interview van Sander Heijne wordt de ontwikkeling van Independer vandaag beschreven in de Volkskrant. 

‘Independer is groot geworden door te ageren tegen de gewetenloze woekerzucht van financiële instellingen. En die mentaliteit, van voorvechter van consumentenbelangen, heeft Independer nog altijd hoog in het vaandel, bezweert Hilhorst. Het bedrijf is nota bene geboren uit gewetensnood. 

Hilhorst zag in de jaren negentig van de vorige eeuw van binnenuit hoe banken en verzekeraars de kluit belazerden. Als manager bij ABN-Amro was hij verantwoordelijk voor de opleiding en ondersteuning van financieel planners. Investeerders stonden in de rij om veelbelovende internetbedrijven te financieren. Een ondernemingsplan van vijftien A4’tjes was voldoende om 11 miljoen euro los te peuteren bij het Britse investeringsfonds APAX. In november 1999 waren de contracten rond, drie maanden later ging Independer online. De Groot van Embden en Hilhorst hadden zelfs nog veel meer kunnen beuren voor  hun idee. Een maand na de lancering, kregen ze een telefoontje van twee toonaangevende Amerikaanse zakenbanken. Of ze even naar hun Londense kantoren wilde komen om een eventuele beursgang van hun bedrijf te bespreken.

Independer had op dat moment nauwelijks 200 euro omzet. De Amerikaanse zakenbanken zagen hierin geen enkel bezwaar. Internet was hot, en iedereen heeft een verzekering nodig. Wat kon er mis gaan? Hilhorst: ‘Als eerste indicatie van onze beurswaarde noemden ze een bedrag van 500 tot 700 miljoen euro.’

Een aanbod in een klap multimiljonair te worden sla je niet zomaar af. ‘We hebben het voorstel inderdaad wel een paar uur serieus overwogen’, zegt Hilhorst. Uiteindelijk konden ze het niet over hun hart verkrijgen beleggers 700 miljoen euro afhandig te maken voor een website zonder duidelijk verdienmodel. Was dit niet waarom Hilhorst ABN-Amro de rug had toegekeerd?’

Ook wordt in gegaan op het effect van eerdere artikelen in NRC en Volkskrant:

‘Opeens werd hij weggezet als de woekeraar. Edmond Hilhorst, oprichter van Independer. De internetondernemer wist even niet waar hij het zoeken moest toen zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad op zaterdag 16 november groot uitpakten met kritische verhalen over vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. ‘Tot de artikelen in de Volkskrant en NRC Handelsblad van november heeft er nooit een haan gekraaid naar de overname van Indender door Achmea’, zegt Hilhorst. Independer onderzoekt regelmatig hoeveel vertrouwen consumenten hebben in het bedrijf. Dat vertrouwen kreeg na publicatie van beide verhalen plots een knauw.’

Het artikel sluit af met de conclusie dat Independer veel meer is dan een vergelijkingssite en steeds meer de financiele winkel en online adviseur is.

‘Verzekeraar Achmea kocht twee jaar geleden 77 procent van de aandelen van de vergelijkingssite. Sindsdien is de vraag of Independer nog wel onafhankelijk vergelijkt gerechtvaardigd. Zeker nadat de Volkskrant in november constateerde dat exact dezelfde zoekopdracht in bij drie verschillende vergelijkingssites tot drie verschillende polissen als beste keuze leidt. De adviezen van Independer weken het meest af. 

‘Onze adviezen wijken af omdat we behalve naar prijs ook naar kwaliteit kijken en soms betere kortingen bedingen op polissen’, zegt Hilhorst. Bij gebrek aan een algemeen aanvaarde kwaliteitsnorm voor zorgverzekeringen, heeft Independer zelf een puntensysteem ontwikkeld om de kwaliteit te bepalen. ‘Als je iemand adviseert over verzekeringen moet je nu eenmaal naar meer kijken dan alleen de prijs’, zegt Hilhorst. 

Achmea heeft geen enkele invloed op vergelijkingsresultaten van Independer, benadrukt Hilhorst. De verzekeraar is aandeelhouder, maar mag zich statutair niet inhoudelijk met de bedrijfsvoering van Independer bemoeien. Oud-spionnenbaas Arthur Docters van Leeuwen is aangesteld om over de onafhankelijkheid van Independer te waken. 

Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, een vergelijkingssite voor verzekeringen met een verzekeraar als aandeelhouder blijft ongemakkelijk, erkent ook Hilhorst. ‘De term vergelijkingssite dekt misschien ook niet meer helemaal wat we doen.’ Independer wil zich voortaan meer als webwinkel voor verzekeringen gaan afficheren.’

Bron: De Volkskrant

Reacties

Één reactie op “Independer vandaag ‘de onderneming’ van de Volkskrant”

  1. kritikaster schreef op 

    Citaat: “Independer wil gewoon een internetwinkel voor verzekeringen zijn”.
    Dan zullen er vergelijkingssite-keurmerken, klachtencommissie en/of ombudsmannen enz. onderaan de website moeten staan……

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goede vergelijkingssite; handig in gebruik en eerlijk doordat ook verzekeringen die je niet via Independer kunt afsluiten toch zijn opgenomen in de vergelijking."

Anoniem uit ZEEWOLDE
2017-09-08,

"Handige website, netjes en overzichtelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-08-24, reisverzekering

"Snel, betrouwbaar en overzichtelijk"

Anoniem uit VOORHOUT
2017-09-29, autoverzekering

"Perfect!"

Dhr. B. Arslan uit AMSTERDAM
2017-09-23, autoverzekering

"Ik weet het nog niet, moet nog blijken"

Anoniem uit RODEN
2017-09-07,

"Omdat ik goedkope verzekering heb haha"

Dhr. M. Sahin uit UTRECHT
2017-09-05, zorgverzekering

"Snelle service"

Anoniem uit KORTENHOEF
2017-10-14, autoverzekering

"Website werkt goed en is duidelijk"

Dhr. Jansen uit SIEBENGEWALD
2017-10-04, woonverzekering

"Gewoon goed geregeld"

Dhr. J.J. Mallan uit OCHTEN
2017-09-26, autoverzekering

"overzichtelijk en helder"

Anoniem uit LIENDEN
2017-09-14, reisverzekering

"Snelle afwikkeling "

Anoniem uit OMMEN
2017-09-18, autoverzekering

"grondige en heldere vergelijking, uitgebreide service, perfect. ik heb met genoegen een verzekering gekozen die via Independer wordt afgesloten, zodat ze hopelijk wat vergoeding voor krijgen voor het werk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-09, autoverzekering

"good"

Dhr. P. .F. Fertikowski uit ARNHEM
2017-09-12,

"Good website and also called the helpline and they were helpful"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-09-25, autoverzekering

"Omdat je goed geholpen wordt"

Anoniem uit IJMUIDEN
2017-10-07, autoverzekering