‘Mensen kunnen meer dan ze denken op financieel gebied’
Tip een vriend:

‘Mensen kunnen meer dan ze denken op financieel gebied’

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten? Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. Marga Lankreijer- Kos, teamleider hypotheken, kan niet wachten tot de eerste fase van Independers geautomatiseerd online advies live gaat

Zomerserie (18) – Marga Lankreijer (Independer): ‘Mensen kunnen meer dan ze denken op financieel gebied’

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?

“Geen gevaarlijke sporten voor mij. Deze zomer vind je mij op een zonnig strandje in Frankrijk. Het liefst met een goed boek terwijl mijn man op de kinderen let. Lekker ontspannen.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?

“Ik vind het gaaf dat mensen sinds kort hun hypotheek ook kunnen oversluiten bij ons. Helemaal zelf, zonder advies. Wij geven hiermee gehoor aan de behoefte van een groeiende groep financiële doe-het-zelvers. Deze mensen hebben geen hypotheekadviseur nodig, zij willen een goed platform waarop ze zélf de best passende hypotheek kunnen vinden en afsluiten, of oversluiten dus. Ik ben best trots dat wij zo’n platform hebben ontwikkeld. Ook trots ben ik op de aandacht voor ons onderzoek naar starters op de woningmarkt. We merkten al langer in klantgesprekken dat het door stijgende prijzen en strengere regels steeds uitdagender wordt voor de meestal jonge starters om een huis te financieren. Om daar meer aandacht voor te vragen, hebben we een onderzoek laten doen. Het resultaat was best heftig: twee derde van de starters verwacht dat zij, naast een hypotheek, extra geld nodig hebben om hun eerste huis te financieren. Het merendeel verwacht hiervoor aan te kloppen bij de ouders. Een opvallende uitkomst zo bleek, want het NOS Journaal opende ermee.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?

“Dat is zonder twijfel online hypotheekadvies. We hebben het afgelopen jaar grote stappen gezet en weer veel geleerd. Het is geweldig en uitdagend om aan zoiets innovatiefs te werken als geautomatiseerd online advies. Echt een ontdekkingsreis. Het is ook een oefening in geduld voor me. Ik kan niet wachten tot de eerste fase live wordt gezet en te leren van de eerste klantervaringen. En ja, daarover mogen mijn collega’s me zeker benaderen als ik op het strand lig.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?

“De branche staat voor grote uitdagingen. Je kunt de krant niet openslaan of er staat wel een artikel in over de woningmarkt. Stijgende huisprijzen, nieuwe woonvormen, zzp’ers die moeilijk een hypotheek kunnen krijgen, nieuwe financieringsvormen, moeilijke tijd voor starters, duurzaamheid, doemscenario’s voor de aflossingsvrije-generatie en uiteraard ook ‘wat doet de hypotheekrente?’. Het is een spannende tijd. Ik denk dat het vooral een uitdaging is focus te houden en goed te begrijpen waar consumenten precies mee zitten, zodat we daar op in kunnen spelen.”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?

“Ik vind discussie eigenlijk heel belangrijk. Altijd goed om te leren wat voor- en tegenargumenten zijn, dat houdt je scherp.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?

“Wat mij betreft online hypotheekadvies. De eerste stappen gaan gezet worden. De hypotheekmarkt gaat waanzinnig veranderen de komende jaren. De snelle ontwikkelingen in deze digitaliserende wereld bieden voor hypotheken veel potentie. We willen het adviestraject geautomatiseerd en online laten plaatsvinden en data science inzetten om het kwaliteitsniveau van hypotheekadvies naar een hoger niveau te tillen. Hand in hand met de klant, zodat we van elkaar kunnen leren. Zij van onze expertise, wij van hun wensen. De voordelen zijn groot. Door digitalisering wordt het advies beter afgestemd op de persoonlijke wensen van de klant, je bent niet afhankelijk van de agenda van iemand anders, het advies kan tegen een scherpe prijs aangeboden worden en het scheelt een stapel papier.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?

“Dat de eerste fase van online advies live staat en dat meer mensen zelf (execution only) een hypotheek hebben afgesloten. Ik denk namelijk dat mensen met een beetje hulp veel meer kunnen dan ze denken op financieel gebied. Daar wil ik tijdens de nieuwjaarsborrel graag op toosten.”

Lees meer over: hypotheek

Bron: AMweb.nl

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Website is duidelijk en overzichtelijk en het invullen is ook gebruikersvriendelijk"

Mevrouw Stam uit LANDGRAAF
2018-10-18, hypotheek

"x "

Meneer van Hoff uit ZUIDLAREN
2018-10-12, hypotheek

"Overzichtelijke aanvraag"

Dhr. Wichers uit BEVERWIJK
2018-10-09, hypotheek

"De taal die Independer hanteerd is zeer duidelijk en de stappen die je moet nemen zijn zeer duidelijk."

Anoniem uit LENT
2018-09-26, hypotheek

"Goede website, enkel jammer dat je regelmatig dezelfde gegevens moet ingeven."

Anoniem uit VENLO
2018-09-17, hypotheek

"Ging relatief soepel hoewel ik me afvraag of ik mijn eigen situatie goed heb kunnen weergeven"

Mevr. Coumans uit HILVERSUM
2018-09-12, hypotheek

"Wat een geweldige website hebben jullie toch. Alles is helder, werkt naar toebehoren en komt zeer persoonlijk over."

Dhr. Willemse uit TILBURG
2018-09-10, hypotheek

"- hier staat dat wij een kennistest moeten doen terwijl wij deze al gedaan hebben. - 90% van de documenten hebben wij reeds aangeleverd bij de vorige aanvraag en deze worden nogmaals gevraagd"

Anoniem uit VENLO
2018-09-10, hypotheek

"Goed uitleg."

Dhr. Wazied uit ALMERE
2018-09-07, hypotheek

"Oke"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2018-08-30, hypotheek

"Was goed te volgen"

Mevr. Reedijk uit SPIJKENISSE
2018-08-14, hypotheek

"Independer biedt bij het bepalen van de hypotheek niet de mogelijkheid om andere rentevastperiode dan o.a. variabel, één, twee, vijf en tien jaar vast aan, terwijl bij de geldverstrekker wel meer rentevast perioden beschikbaar zijn. "

Anoniem uit ALMELO
2018-08-13, hypotheek

"Als je kennis van zaken hebt, kan je met deze site goed uit de voeten!"

Mevr. Nieuwmegen uit MIJDRECHT
2018-08-06, hypotheek

"Ging lekker vlot."

Dhr. Berkel uit ROTTERDAM
2018-07-29, hypotheek

"Duidelijk stap voor stap word je door het proces geleid. En de afsluitkosten zijn lager dan bij de hypotheekverstrekker zelf. Top!"

Anoniem uit UTRECHT
2018-07-25, hypotheek