Zij deden een jaar lang alles om hun collega’s gelukkiger te maken
Tip een vriend:

Zij deden een jaar lang alles om hun collega’s gelukkiger te maken

Independer zette het afgelopen jaar extra in op meer werkgeluk. Het financiële platform gaf werknemers Steve Driel en Carole Veldhuis één missie: ervoor zorgen dat alle driehonderd collega’s elke dag met plezier naar hun werk gaan.

Meer geluk is niet alleen goed voor de werknemer maar ook voor de werkgever. Gelukkige werknemers zijn namelijk vitaler, vrolijker, socialer en succesvoller. Daarnaast zijn gelukkige werknemers productiever en vallen ze minder snel uitvallen door ziekte.

Reden voor verzekeringsvergelijker Independer vol in te zetten op het verhogen van het werkgeluk van de medewerkers. HR-managers Carole Veldhuis en Steve van Driel van het team Cultuur & Ontwikkeling kregen deze specifieke taak toebedeeld. Na een jaar zien ze dat hun inspanningen hebben geholpen: hun collega’s geven hun werkgeluk nu gemiddeld een 7,6 terwijl dat vorig jaar nog een 7,2 was. Steve: ,,We zien echt dat er hoger wordt gescoord op de thema’s rondom werkgeluk.’’

Vaantjes

Veldhuis en Van Driel hebben er niet persoonlijk voor gezorgd dat collega’s meer geluk op het werk ervoeren, maar hebben hen handvatten gegeven waarmee ze zelf aan de slag konden. Zo is er de mogelijkheid om collega’s een vaantje te geven, zoals je die ook krijgt bij het uitlopen van de Avondvierdaagse. Van Driel: ,,De vaantjes mogen worden uitgedeeld aan collega’s die iets bijzonders hadden gedaan. Dat kan iets groots of kleins zijn, er zijn geen regels voor. Daarnaast hebben we er ook een geldbedrag aan verbonden. Dan is het natuurlijk extra leuk om zo’n vaantje te krijgen.’’

Deze manier van complimenten geven werkte goed bij Independer. ,,Complimentjes worden niet alleen werden uitgedeeld door teamleiders of andere leidinggevenden, maar ook gewoon door directe collega’s onderling,” zegt Van Driel. ,,Wie van tijd tot tijd gecomplimenteerd wordt door een collega en persoonlijke aandacht krijgt, wordt vanzelf een stukje gelukkiger en succesvoller op het werk.’’

Motortour

Werken aan het algemene werkgeluk kost tijd die de baas liever steekt in geld verdienen, zou je denken. Ook daar hadden de twee initiatiefnemers een oplossing voor: het werkgeluk vergroten tijdens het uitvoeren van de werktaken. Om het onderlinge contact te vergroten, werden verschillende teams aangemoedigd met elkaar samen te werken.werken we in multidisciplinaire teams ,,Sociale relaties zorgen namelijk voor meer geluk op de werkvloer. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit van Cambridge is zelfs gebleken dat je langer leeft als je meer sociale relaties hebt,” legt Veldhuis uit. Ook deze methode bleek succesvol. Van Driel: ,,We merken echt dat de verbondenheid onderling groter is geworden.” Collega’s trekken meer met elkaar op, ook buiten werktijd. ,,Een groep collega’s organiseerde laatst zelf een motortour.” 

Allergisch

Werkgevers die ook meer geluk op de werkvloer willen creëren, zullen hun eigen plan moeten bedenken, benadrukt Veldhuis. ,,Onze aanpak is niet een-op-een te kopiëren naar iedere werkplek.’’ Tips heeft zij wel: ,,Luister goed naar wat er precies bij jou op de werkvoer speelt. Kijk waar jouw werknemers precies behoefte aan hebben’’, zegt Veldhuis. ,,Je hoeft het ook niet meteen heel groots aan te pakken, je kunt ook klein beginnen. Bijvoorbeeld met complimentkaartjes’’, voegt Van Driel toe. 

Ook niet geheel onbelangrijk: maak het werken aan werkgeluk niet tot een verplicht onderdeel, werknemers worden dan al snel allergisch. Van Driel: ,,Werken aan werkgeluk moet wel oprecht zijn. Als je dat niet bent, dan sla je de plank compleet mis.’’

Bron: AD

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Duidelijk en snel geregeld"

Dhr. Nieboer uit WILDERVANK
59 minuten geleden, energie

"fijn en makkelijk in te vullen. Extra pluspunt voor: Zo gaat het verder"

Dhr. Geerling uit VEENENDAAL
1 uur geleden, energie

"Giede en snelle service"

Dhr. Simon uit ROTTERDAM
1 uur geleden, lenen

"heldere uitleg"

Dhr. Grob uit MILL
1 uur geleden, energie

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, reisverzekering

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
9 uur geleden, autoverzekering

"Goede pagina en duidelijk"

Dhr. Callenbach uit APELDOORN
2020-01-19, lenen

"Bij deze variant overlijdensrisicoverzekering zou ik de laatste 5 jaar (van de 30 jaar) geen premie hoeven te betalen. Ik zie dit niet terugkomen in de initiële polis. Waar staat dit dan? Effe checken dus. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-19, overlijdensrisicoverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Werkt makkelijk en snel."

Anoniem uit WERKENDAM
2020-01-19, energie

"De informatie die verstrekt worden zijn helder. Het afsluiten van de reisverzekering ging vlot. "

Dhr. Spoormaker uit KATWIJK ZH
2020-01-19, reisverzekering

"niet duidelijk welke inkomstenbestanddelen meetellen."

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-19, lenen

"Helder en duidelijk. Kind kan de was doen."

Anoniem uit DRIEL
2020-01-19, energie

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering