Gelijke tarieven man en vrouw bij levensverzekeringen
Tip een vriend:

Gelijke tarieven man en vrouw bij levensverzekeringen

De hoogte van de premie van een levensverzekering was in Nederland onder andere afhankelijk van je geslacht. Op 11 maart 2011 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat verzekeraars in de Europese Unie in hun tarieven geen onderscheid meer mogen maken tussen mannen en vrouwen. Een verzekeraar die aan mannen een andere premie vraagt dan aan vrouwen discrimineert in de ogen van Europese rechters. Dit betekent dat levensverzekeraars hun premies moeten aanpassen.

Wanneer worden premies voor levensverzekeringen aangepast?

Vanaf 21 december 2012 moet de premie voor een man gelijk zijn aan die van een vrouw. Een paar verzekeraars hebben hun premies kortgeleden aangepast of doen dat zeer binnenkort. Maar de meeste verzekeraars wachten tot het allerlaatste moment met de premieaanpassingen. Bij hen verandert de premie na 21 december 2012.

Stijgen en dalen van de premies

Bij overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen gaat de premie voor  vrouwen iets omhoog en voor mannen iets omlaag. Sluit je een verzekering op het leven van een man en een vrouw af? Dan kan de premie een beetje stijgen en dalen, afhankelijk van de leeftijden. Het premieverschil tussen een overlijdensrisicoverzekering voor een man en een vrouw bedraagt op dit moment al snel 20 – 30%. Grotere en kleinere verschillen komen ook voor.

Wanneer kun je het beste een levensverzekering afsluiten?

Om een lagere premie te krijgen, kunnen vrouwen beter zo snel mogelijk een levensverzekering afsluiten. De kans is groot dat dat nu nog mogelijk is. Helaas verschilt dit per verzekeraar en het is niet zeker dat je die lagere premie houdt. Mannen kunnen beter na 21 december 2012 een levensverzekering afsluiten. Kun je niet wachten? Sluit dan nu een verzekering af en kijk of je na 21 december een verzekering met een lagere premie vindt. Je kunt met een overlijdensrisicoverzekering altijd overstappen. Doe je dit via Independer.nl dan rekenen we in dit specifieke geval niet opnieuw afsluitkosten.

Verandert mijn premie?

Heb je al een levensverzekering? Dan verandert er voor jou niks. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuw af te sluiten verzekeringen. Maar ben je je aan het oriënteren op een overlijdensrisicoverzekering en vraag je voor 21 december een offerte aan? Houd er dan rekening mee dat de premie nog kan veranderen. Het is ook mogelijk dat je voor 21 december een verzekering afsluit en dat daarna de premie nog wordt gewijzigd. Verzekeraars hanteren verschillende regels. Er zijn drie manieren waarop ze met het wijzigen van de premie omgaan:

1. Het moment dat jij de verzekering afsluit (en dus tekent) is leidend. Je bent dus altijd zeker van je premie. Ook als je voor 21 december een offerte aanvraagt, blijft de premie hetzelfde.

2. Het moment dat je wordt geaccepteerd door de verzekeraar is leidend. Bij deze verzekeraars ben je dus afhankelijk van de snelheid waarmee de verzekeraar je polis opmaakt. Vraag je voor 21 december de verzekering aan maar word je na 21 december geaccepteerd? Dan kan je premie veranderen. Je weet bij deze verzekeraars van tevoren niet of de premie die op je offerte staat gelijk blijft.

3. De ingangsdatum van de verzekering is leidend. Bij deze verzekeraars blijft de premie van offertes die ingaan voor 21 december hetzelfde. Maar ook hier geldt dat het soms lang duurt voordat je (medisch) wordt geaccepteerd. Gaat je verzekering door deze vertraging pas na 21 december in? Dan kan de verzekeraar je premie aanpassen.

Independer.nl ziet het liefst dat verzekeraars op de eerste manier te werk gaan. Zo weet jij als klant precies waar je aan toe bent en wat de premie is. Alleen Legal & General hanteert deze klantvriendelijke methode.

De volgende verzekeraars hanteren de overige twee methoden. Je weet bij deze verzekeraars dus niet of de premie die je voor 21 december krijgt aangeboden gelijk blijft:

 • ACE
 • Allianz Nederland
 • BNP Paribas Cardif
 • Delta Lloyd
 • Florius
 • GoedIdee
 • Nationale Nederlanden
 • REAAL Verzekeringen
 • TAF

De volgende verzekeraars hebben al enige tijd gelijke tarieven voor mannen en vrouwen. Als je bij een van hen een offerte aanvraagt, weet je zeker dat je premie niet verandert:

 • Aegon
 • ASR Verzekeringen
 • Erasmus Leven
 • Finvita
 • Generali
 • GewoonIdee
 • Klaverblad
 • Leidsche verzekeringen

Vragen?

We begrijpen dat dit een ingewikkeld onderwerp is. Daarom hebben we het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen, maar het kan natuurlijk zijn dat je nog vragen hebt. Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via 035 – 626 57 80 of per e-mail via risicoverzekeringen@independer.nl. We helpen je graag!

Update 6 december 2012 17:00 uur

Naar aanleiding van dit artikel hebben we contact gehad met de verzekeraar GoedIdee. Die gaat uit van de premie die op de offerte staat als je kiest voor een ingangsdatum van 20 december of eerder. Zij nemen echter contact op als je een polis met een latere ingangsdatum aanvraagt. Als dat voordeliger voor jou is dan stellen ze voor om de ingangsdatum op 20 december te zetten. Zij hebben ons bovendien toegezegd dat ze ook de premie uit de offerte hanteren als je pas na 20 december (medisch) geaccepteerd wordt. Tot slot zal deze verzekeraar, als enige, in januari de premies voor hun klanten herberekenen. Blijkt dat jij goedkoper uit bent met de dan geldende nieuwe tarieven? Dan passen ze de premie hierop aan. Dit alles met elkaar zien wij als een goede oplossing en als een mooi en klantvriendelijk gebaar.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Lekker overzichtelijk"

Anoniem uit APELDOORN
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Servicegericht. Zo zelfs, dat ik weer wat afsluit via independer. Echt zeer veel waardering waarop zij werken."

Anoniem uit DEN HAAG
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"verliep prima."

Anoniem uit ALMELO
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk informatie over alle mogelijkheden en opties. Goede uitleg over de verschillende termen en wat had inhoudt wanneer je kiest voor het een of het ander"

Anoniem uit HOUTEN
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en conform afspraak"

Dhr. Huiberts uit JULIANADORP
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk maar niet duidelijk wat independer hier voor vraagt."

Anoniem uit BARENDRECHT
2020-02-24, overlijdensrisicoverzekering

"Goede bereikbare en deskundige helpdesk."

Dhr. Bekker uit BEST
2020-02-24, overlijdensrisicoverzekering

"Onzettend duidelijke site en handige vergelijkingstool"

Anoniem uit GOES
2020-02-24, overlijdensrisicoverzekering

"Eenvoudig en snel geregeld!"

Anoniem uit HARDINXVELD-GIESSENDAM
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijke procedures. Zinvolle bemiddeling"

Dhr. Boxma uit SCHIEDAM
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"Aanvraag en informatie duidelijk."

Dhr. Kievit uit OUDE-TONGE
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"De aanmeldingsprocedure is overzichtelijk en eenvoudig in te vullen. Dit geldt zeker voor de berekeningen en de uitleg bij de diverse zaken"

Dhr. Botter uit HARDENBERG
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Uitstekende mogelijkheid om premies te vergelijken"

Dhr. de Leeuw uit WIJDENES
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Je word goed geholpen"

Dhr. Van Vliet uit OOSTERHOUT NB
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Gewoon goed en betrouwbaar"

Dhr. Rigter uit ZWOLLE
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering