Overlijdensrisicoverzekering: Wat is kruislings verzekeren?
Tip een vriend:

Overlijdensrisicoverzekering: Wat is kruislings verzekeren?

Als je partner overlijdt en je ontvangt een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan het zijn dat je er erfbelasting over moet betalen. Dit kun je voorkomen door de polis op een handige manier op te laten maken. Als er twee mensen op de polis zijn verzekerd, kun je de verzekering beter kruislings op laten maken. Wat dat inhoudt leggen we je in dit artikel uit.

Twee verzekeringsnemers

Kruislings verzekeren speelt alleen als je twee mensen op één polis verzekert. Als de ene persoon overlijdt, gaat het geld automatisch naar de ander. Om te zorgen dat degene die erft geen erfbelasting hoeft te betalen, moet diegene als verzekeringnemer op de polis worden vermeld.
Als verzekeringnemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de premiebetaling. Omdat degene die de uitkering krijgt zelf de premie heeft betaald, ziet de Belastingdienst die uitkering niet als erfenis. Want de uitkering is niet verkregen uit een erfenis, maar deze is het gevolg van premiebetaling.

Beide partners betalen op die manier formeel ieder hun eigen deel van de premie. In de praktijk wordt voor zo’n verzekering met twee personen één totaalbedrag aan premie afgeschreven. Maar dat doet er niet toe, het gaat erom wie er officieel als verzekeringnemers op de polis staan vermeld.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft kruislings verzekeren over het algemeen geen zin. Want de Belastingdienst vindt dat je in dat geval nooit de premie van je eigen geld kan hebben betaald. In gemeenschap van goederen deel je alles, dus ook de inkomsten en uitgaven. De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering wordt in dat geval wel meegeteld in de erfenis.

Dit jaar (2012) hoef je geen erfbelasting te betalen als het totaalbedrag dat je erft minder is dan 603.600 euro. Kom je wel boven dit bedrag uit? Dan moet je wel erfbelasting betalen.

Polis automatisch kruislings opgemaakt

Op Independer.nl kun je een overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken waarbij je twee mensen op één polis verzekert. Als je vervolgens de verzekering afsluit, wordt deze automatisch kruislings opgemaakt. Helaas is het niet bij alle verzekeraars mogelijk om een verzekering kruislings af te sluiten. Als dat bij de door jou gekozen verzekering zo is, nemen wij direct contact met je op.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

28 Antwoorden op “Overlijdensrisicoverzekering: Wat is kruislings verzekeren?”

  1. robinet schreef op 

    Situatie als volgt: Ik ben gescheiden in 2001. De gemengde levensverzekering heb ik meegenomen. Ex partner zijn leven is de komende 3 jaar nog verzekerd. Ik heb altijd de premie betaald. Nu wordt onze enigste dochter 18 jaar. Nu staat mij bij dat zij vaders premie moet gaan betalen. Hoe zit het nu??

  2. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Robinet,

    Hartelijk dank voor uw bericht.

    Als de uitkering bij overlijden bestemd is voor uw dochter, dan kan het verstandig zijn om uw dochter als verzekeringnemer op te geven. U kunt daarom het best navraag doen bij uw tussenpersoon die u eerder heeft geadviseerd, uw tussenpersoon kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn.

    Vragen?
    Bel mij gerust op 035 – 626 5780 of stuur een e-mail naar risicoverzekering@independer.nl. Ik help u graag verder.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Chadia el Barkaoui
    Medewerker klantenservice

  3. JvdB schreef op 

    Goedemorgen,

    Sinds 2011 heb ik met mijn man een kruislingse levensverzekering ivm ons koophuis. Iedere maand wordt zijn en mijn premie van onze gemeenschappelijke rekening afgeschreven. Dit zit zijn 2 losse bedragen gezien we allebei een andere premie betalen. Sinds 2013 zijn we getrouwd (onder huwelijkse voorwaarden). Om geen erfbelasting te hoeven betalen begreep ik dat we eigenlijk de maandelijkse premie van onze eigen prive bankrekening moeten laten afschrijven. Is dit correct? Alvast bedankt voor de reactie.

    Gr. JvdB

  4. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste JvdB,

    U geeft aan dat u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, dan is het verstandig om uw partner de verzekeringnemer te laten zijn en uzelf de verzekerde en vice versa. Dit noemt men kruislings verzekeren, er hoeft dan geen erfbelasting betaald te worden.

    De premie hoeft niet daadwerkelijk gesplitst betaald te worden. De polis is leidend voor de belastingdienst. Hier dient het juist op geformuleerd te zijn. De incassering van de premie mag van een e/o rekening, dit is door de fiscus goedgekeurd.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Chadia el Barkaoui
    Medewerker klantenservice

  5. F. Blaauw schreef op 

    Ik heb nog een koopwoning met mijn ex-partner. Ik woon zelf inmiddels op een ander adres en hij in ons gezamenlijk huis. We hebben destijds een ORV afgesloten op beide namen en deze kruislings afgesloten. Ik betaald het bedrag voor hem en hij voor mij.
    We zijn dus inmiddels gescheiden.

    Wat gebeurt er nu met de polis als hem iets overkomt (of mij in zijn geval)? De polis keert uit rechtstreeks in de hypotheek, waardoor die halveert. Nou erf ik nu natuurlijk niet meer van hem, maar zijn ouders erven van hem. Dat betekent dus dat zijn ouders voor 50% eigenaar van de woning worden en ook de helft van de resterende hypotheek op hun naam krijgen, toch?

    Is het dan nog steeds handiger om het kruislings te houden, of kunnen we dit dan ook om laten zetten naar ieder onze eigen verzekering?
    Ik ben namelijk een stuk jonger dan hij, dus mijn polisbedrag ligt ook een stuk lager dan de zijne.

  6. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste heer en/ of mevrouw Blauw,

    Hartelijk dank voor uw bericht.

    Als ik het zo begrijp bent u beide zowel verzekerde als verzekeringnemer, en uw huidige verzekering is verpand aan een hypotheek. De uitkering gaat bij uw overlijden naar de hypotheekverstrekker.

    Hoe het verder in zijn werk gaat betreffende erven kan ik u helaas niet vertellen, u kunt het best navraag doen bij een notaris of uw adviseur.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Chadia el Barkaoui
    Medewerker klantenservice

  7. linden schreef op 

    hallo,

    ik heb een alleen een woning gekocht en ga samenwonen met mijn vriendin. huis blijft op mijn naam staan en ik betaal alleen de hypotheek, maar er komt een samenlevingscontract. via testament zal mijn vriendin bij mijn overlijden het huis erven.
    moet mijn vriendin dan de orv premie betalen of ik?

  8. Beste Linden,

    Aangezien je samenwonend is het verstandig om je vriendin als verzekeringnemer en premiebetaler aan te merken voor de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee voorkom je dat ze erfbelasting moet betalen over de uitkering bij overlijden.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  9. Anne schreef op 

    Wij zijn ook aan het nadenken over kruislings verzekeren, maar dan met twee verzekeringen;. een op zijn leven én een op mijn leven. Ik betaal de premie voor zijn overlijdensrisicoverzekering, hij die van mij. Als ik overlijd, krijgt mijn vriend dan de uitkering en hoeft hier geen erfbelasting over te betalen.

    Maar wat gebeurt er dan met de verzekering die ik voor zijn leven heb afgesloten? Ik ben dan immers overleden, maar hij nog niet. Kan iemand deze verzekering dan automatisch overnemen zodat zijn leven verzekerd blijft, of vervalt de verzekering dan en hebben we voor niets premie betaald op het leven van mijn vriend?

  10. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Anne,

    Wanneer de verzekeringnemer eerder komt te overlijden, dan mag de verzekerde op dat moment een nieuwe verzekeringnemer aanwijzen. Dit kan door middel van een schriftelijk verzoek. De verzekeraar zal vervolgens een aangepaste polis opmaken en toesturen.

    Vriendelijke groet,
    Independer
    Chadia el Barkaoui

  11. R.A.van Stee schreef op 

    Hr.Kroon,

    Heb ik het goed begrepen dat bij kruislings sluiten van O.R. verzekering de uitkeringsgerechtigde ook verzekeringnemer is en dus premie betaalt voor de verzekerde ?
    Dit is toch ook belangrijk als het om een verzekering gaat op 1 persoon ?

  12. Beste R.A. van Stee,

    U heeft het inderdaad goed begrepen. Als u een verzekering afsluit op 1 leven dan is het verstandig dat de begunstigde, de verzekeringnemer en premiebetaler wordt. Hiermee voorkomt u dat er erfbelasting betaald moet worden over de uitkering bij overlijden.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  13. R.A.van Stee schreef op 

    Sorry,

    Misschien is het handig te laten weten dat dit alles pas belangrijk wordt boven de
    636.000 euro.Er valt dan een hoop denkwerk weg .Ik had dit zelf ook niet in de gaten!

    Vriendelijke groet ,
    Rob van Stee

  14. w bonthuis schreef op 

    Op dit moment worden er keurig kleine premies aan elkaar overgemaakt. we zijn niet getrouwd en hebben wel een samenlevingscontract. Nu willen we overstappen naar één gezamenlijke rekening (bij een andere bank maar dat maakt denk ik niet uit) Je kan niet betalen aan dezelfde rekening als waar het geld vandaan komt. Hoe kun je in dit geval zorgen (aantonen) dat er niets aan het vermogen van de erflater is onttrokken? De eigen rekeningen willen we dus opheffen. (Waarom 3 rekeningen als je ook op 1 rekening rood kan staan ;-))

  15. Beste W. Bonthuis,

    De premie voor een overlijdensrisicoverzekering mag van een en/of rekening betaald worden. De fiscus kijkt namelijk niet naar de daadwerkelijk premiebetaling maar naar de premieverschuldigdheid op de polis. Op de polis moet vermeld staan dat u de premies kruislings verschuldigd bent.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  16. anja de groot schreef op 

    Mijn zus haar ex partner is overleden. Zij hadden samen een huis, maar mijn zus woonde de laatste drie jaar niet meer met hem. Zij hadden een kruislings verzekering afgesloten. De man heeft twee dochters. Hoe zit het nu met het bedrag dat is afgelost aan de woning? Is dat van mijn zus? of is het voor de dochters? of ieder de helft van de winst van het huis?

  17. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Anja,

    Het is lastig om uw vraag te beantwoorden, mede ook omdat er meerdere factoren meespelen. Bij een verpanding is de geldverstrekker de eerste begunstigde, dit betekent dat met de uitkering uit de levensverzekering de hypotheekschuld wordt ingelost. Zo valt bijvoorbeeld de woning vrij van hypotheek (of met een lagere hypotheek) in de nalatenschap. Verstandig is daarom om uw vraag aan een notaris te stellen.

  18. M.w. Kruijt schreef op 

    Als een overlijdensrisico verzekering is afgesloten bij het aangaan van een lening, wordt de verzekering dan automatisch beeindigd als de lening is afgelost?

  19. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste meneer/mevrouw Kruijt,

    Vaak moet u zelf nog een bericht sturen naar de verzekeraar voor het beëindigen van uw verzekering, u heeft een overeenkomst getekend hier staat ook in aangegeven welke voorwaarden er gelden m.b.t. het opzeggen van uw verzekering.

  20. Lisa schreef op 

    Ik bezit een huis samen met mijn partner en we willen nu een OLV gaan fsluiten. Wij hebben echter nog geen samenlevings-contract of enige vorm van geregistreerd partnerschap omdat ik momenteel nog in het buitenland woon. Mijn partner heeft ook kinderen. Momenteel is er nog geen testament opgemaakt

    Kunnen wij via bovenstaande opzet (kruislings verzekeren) voorkomen dat er erfbelasting moet worden betaald? Of is hierbij enige vorm van samenlevingscontract/ geregistreerd partnerschap noodzakelijk?

  21. chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Lisa,

    U mag uiteraard elkaars leven verzekeren, hiervoor is een samenlevingscontract niet nodig.
    U bent dan beide zowel verzekerde als verzekeringnemer. Door deze constructie wordt de uitkering niet gezien als een erfenis en is deze vrij van erfbelasting. Immers, de begunstigde erft niets. Deze is namelijk premiebetaler en dus eigenaar van de polis.

    1. Sheila schreef op 

      Is dit antwoord van toepassing bij samenwonende zonder samenlevingscontract? Want als je beide verzekerde als verzekeringsnemer(premiebetaler) bent, dan is dat toch niet kruislings afgesloten? Dan heb je een verzekering toch op je eigen leven afgesloten?

      Is er dan wel een mogelijkheid om een verzekering kruislings af te sluiten bij samenwonende zonder samenlevingscontract?

  22. Wil schreef op 

    Ik en mijn ex partner zijn uit elkaar, ik neem de hypotheek over. Kan mijn ex de kruislings verzekering op zijn dochters voortzetten. Dat zijn dochters eigenaar worden en premie gaan betalen en dat hun vader de verzekerde blijft? Zodat bij overlijden van hun vader zij de uitkering krijgen?

    1. Beste Wil,
      Bedankt voor uw vraag. De mogelijkheden om dit te wijzigen verschilt per verzekeraar.
      U kunt het beste even telefonisch contact met ons opnemen zodat we samen kunnen kijken wat de beste optie is.
      U kunt ons bereiken op telefoonnummer: 035 626 55 44.

  23. Eric schreef op 

    Hallo,

    Mijn vrouw heeft met haar ex nog een levensverzekering ( kruislinks afgesloten) Nu heeft hij dus op haar leven een verzekering lopen. Mijn vrouw wil dit niet maar hij weigert dit te stoppen. Kan ze hier iets aan doen?

  24. Beste Eric,

    Wat een onhandige situatie! Ik kan heel erg goed voorstellen dat u en uw vrouw hier niet blij mee zijn. De polis kan alleen beëindigd worden wanneer beide verzekeringsnemers akkoord gaan met de beëindiging. U kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar en de situatie uitleggen.

    Ik ga voor u duimen voor een goede afhandeling.

  25. Ellen Baas schreef op 

    Hallo, mijn ex en ik hebben onze kruislingse verzekering door laten lopen, met het idee dat wanneer hem wat overkomt, ik met het geld dat dan vrijkomt onze dochter goed en makkelijk kan blijven onderhouden omdat dan zijn alimentatie wegvalt. Nu hoor ik van zijn net nieuwe partner dat wanneer zij gaan trouwen, onze polissen komen te vervallen omdat dit met een huwelijk van één van beide partijen niet door kan lopen?
    Alvast hartelijk dank voor uw reaktie

  26. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Ellen,

    Een verzekering kan alleen worden beëindigd op eigen verzoek of wanneer de premie niet word betaald of bij overlijden. De polis van de verzekeraar is leidend, de begunstiging zoals aangeven op de polis word bij een eventuele uitkering ook aangehouden. Verstandig is om hierover contact op te nemen met een adviseur of notaris.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"makkelijk, snel en duidelijk"

Anoniem uit BREDA
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"-"

Anoniem uit HARDERWIJK
2019-07-21, overlijdensrisicoverzekering

"duidelijke webside"

Anoniem uit STEENWIJK
2019-07-20, overlijdensrisicoverzekering

"Werkt vlot allemaal"

Anoniem uit NIEUWLEUSEN
2019-07-20, overlijdensrisicoverzekering

"Goed geholpen, duidelijke antwoorden en juist gehandeld bij een onduidelijkheid van het produkt."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-07-19, overlijdensrisicoverzekering

"xxxx"

Anoniem uit DIEREN
2019-07-19, overlijdensrisicoverzekering

"heb heden tegen Heralife een bezwaarschrift ingediend. Bij een overlijdensrisicoverzekering doet hun "verdienmodel"sterk denken aan een lage premie vooraf en niet zodra is er een smetje en de premie gaat flink omhoog. "

d.b. uit NIEUWLEUSEN
2019-07-19, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijk simpel en sympathiek."

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-07-16, overlijdensrisicoverzekering

"TEVREDENHEID"

Dhr. Saro uit ASSENDELFT
2019-07-16, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijk, betere voorwaarden dan andere aanbieders, snelle behandeling en antwoord"

Anoniem uit BORGERCOMPAGNIE
2019-07-16, overlijdensrisicoverzekering

"goed en duidelijk"

Anoniem uit GENEMUIDEN
2019-07-16, overlijdensrisicoverzekering

"Gemak en duidelijk en overzichtelijk"

Dhr. Ekkel uit HARDENBERG
2019-07-15, overlijdensrisicoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit NOORDWIJK ZH
2019-07-14, overlijdensrisicoverzekering

"Helder en duidelijk"

Anoniem uit UDEN
2019-07-13, overlijdensrisicoverzekering

"Prima service snel en duidelijk"

Anoniem uit BAARN
2019-07-11, overlijdensrisicoverzekering