Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat
Tip een vriend:

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af om de financiële gevolgen van een overlijden op te vangen. Daarom sluit je zo’n verzekering vaak voor een lange tijd af. Maar als je eenmaal een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten betekent het niet dat je er de hele looptijd aan vastzit. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering namelijk opzeggen als je vindt dat je die niet meer nodig hebt. Maar ook als oversluiten voordeliger is. Opzeggen is vaak heel gemakkelijk.

Opzeggen altijd per brief

Je verzekeraar kan je overlijdensrisicoverzekering niet beëindigen zolang je premie betaalt. Je kunt zelf de overlijdensrisicoverzekering opzeggen op het moment dat je weer premie moet betalen. Dus als je per jaar betaalt, kun je één keer per jaar opzeggen. Betaal je per maand? Dan kun je elke maand opzeggen.

Een overlijdensrisicoverzekering moet je altijd per brief opzeggen. De verzekeraar heeft namelijk je handtekening nodig. Als er twee verzekeringnemers op de polis staan, moeten beide verzekeringnemers de brief ondertekenen. Het opzeggen van de verzekering kost je niets. Goed om te weten: de meeste verzekeraars hebben een opzegtermijn van vier weken.

Verpande verzekering opzeggen

Als je overlijdensrisicoverzekering is verpand aan je hypotheek, betekent het dat de twee gekoppeld zijn. Als één van de verzekeringnemers overlijdt, kan het verzekerde kapitaal uitgekeerd worden aan de hypotheekverstrekker  om (een deel van) de hypotheek af te lossen. De rechten van de verpande polis liggen dan volledig bij de hypotheekverstrekker. Wil je de polis opzeggen? Dan moet je hiervoor eerst goedkeuring vragen aan de hypotheekverstrekker.

Afkoopwaarde of premiedepot en opzeggen

Sommige verzekeraars hebben in de polis een afkoopwaarde of premiedepot opgenomen. Dit betekent dat je een bepaald bedrag terugkrijgt als je de verzekering opzegt. Als je de verzekering net hebt afgesloten betaal je namelijk te veel premie voor het risico van overlijden en aan het eind te weinig. Sommige verzekeraars zetten het teveel betaalde bedrag in een reservepotje of premiedepot. Aan het eind van de verzekeringsperiode halen ze de te weinig betaalde premies weer uit het potje. Zet je de verzekering stop voor het einde van de looptijd? Dan krijg je de waarde die in het reservepotje zit uitgekeerd.

 

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat”

 1. Jori schreef op 

  hoe kan ik een overlijdensrisicoverzekering opzeggen na scheiding als ex partner niet mee wilt tekenen hypotheek is afgelost maar nn incaseert nog steeds maandelijks on danks diversemalen schriftelijke opzegging steeds vragen ze copy voor en achterkant ID ex partner maar die krijg ik niet

 2. Hans schreef op 

  Zelfde probleem als hierboven. Mijn ex-partner werkt niet mee aan het ondertekenen van de brief ter opzegging van de overlijdensrisicoverzekering. Wat nu te doen ? De bank vraagt om een getekende brief van ons beiden met copie ID.

  1. Beste Hans,

   Wanneer een overlijdensrisicoverzekering op twee levens is afgesloten, is er een, door beide, ondertekend verzoek nodig. Zonder dit verzoek mag de verzekeraar de polis niet beëindigen/wijzigen.
   Je dient dus toch te overleggen met je ex-partner om dit te regelen. Helaas is het ook zo dat als de premie enige tijd niet betaald is, zal de verzekering worden beëindigd

 3. Babs schreef op 

  Ik had samen met mijn ex-partner een koophuis, deze is verkocht. Wij betalen alletwee apart een premie voor de overlijdensrisico verzekering. Dus zijn er ook 2 polissen. Wij hebben de overlijdensrisico verzekering beeindigd. Mijn ex-partner heeft een uitbetaling gekregen uit de polis van +/- 2000,00. NN zegt dat er op mijn polis geen afkoopwaarde (meer) is. Weet iemand hoe dit zit? Kan het zo zijn dat de ene partner wel een afkoopwaarde uitbetaald krijgt en de ander niet? Ik heb gebeld met NN en het antwoord was dat dat kwam omdat ik 13jaar ouder ben dan mijn ex-partner. Voor de rest kreeg ik geen info en moet ik het met dat antwoord doen wat heel onbevredigend is als je weet dat de ander wel uitbetaald heeft gekregen.

 4. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Babs,

  Wij kunnen jouw vraag helaas niet beantwoorden, verstandig is om navraag te doen bij Nationale Nederlanden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Goede bereikbare en deskundige helpdesk."

Dhr. Bekker uit BEST
14 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Onzettend duidelijke site en handige vergelijkingstool"

Anoniem uit GOES
4 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Eenvoudig en snel geregeld!"

Anoniem uit HARDINXVELD-GIESSENDAM
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijke procedures. Zinvolle bemiddeling"

Dhr. Boxma uit SCHIEDAM
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"Aanvraag en informatie duidelijk."

Dhr. Kievit uit OUDE-TONGE
2020-02-23, overlijdensrisicoverzekering

"De aanmeldingsprocedure is overzichtelijk en eenvoudig in te vullen. Dit geldt zeker voor de berekeningen en de uitleg bij de diverse zaken"

Dhr. Botter uit HARDENBERG
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Uitstekende mogelijkheid om premies te vergelijken"

Dhr. de Leeuw uit WIJDENES
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Je word goed geholpen"

Dhr. Van Vliet uit OOSTERHOUT NB
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Gewoon goed en betrouwbaar"

Dhr. Rigter uit ZWOLLE
2020-02-22, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk te doen"

Anoniem uit GRONINGEN
2020-02-21, overlijdensrisicoverzekering

"ik heb hier veel verzekeringen lopen en is altijd prima voor elkaar ook als er wat is. heldere adviezen en betrouwbare klub"

Dhr. Gerrits uit ZUTPHEN
2020-02-21, overlijdensrisicoverzekering

"stapsgewijs op een heldere wijze door de aanvraag geholpen"

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-02-21, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer goed advies ontvangen."

Anoniem uit MIERLO
2020-02-21, overlijdensrisicoverzekering

"Afsluiten ging prima en snel"

Dhr. Frijters uit BREDA
2020-02-21, overlijdensrisicoverzekering

"Top "

Dhr. Al Gereawy uit VLIJMEN
2020-02-20, overlijdensrisicoverzekering