Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat
Tip een vriend:

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af om de financiële gevolgen van een overlijden op te vangen. Daarom sluit je zo’n verzekering vaak voor een lange tijd af. Maar als je eenmaal een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten betekent het niet dat je er de hele looptijd aan vastzit. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering namelijk opzeggen als je vindt dat je die niet meer nodig hebt. Maar ook als oversluiten voordeliger is. Opzeggen is vaak heel gemakkelijk.

Opzeggen altijd per brief

Je verzekeraar kan je overlijdensrisicoverzekering niet beëindigen zolang je premie betaalt. Je kunt zelf de overlijdensrisicoverzekering opzeggen op het moment dat je weer premie moet betalen. Dus als je per jaar betaalt, kun je één keer per jaar opzeggen. Betaal je per maand? Dan kun je elke maand opzeggen.

Een overlijdensrisicoverzekering moet je altijd per brief opzeggen. De verzekeraar heeft namelijk je handtekening nodig. Als er twee verzekeringnemers op de polis staan, moeten beide verzekeringnemers de brief ondertekenen. Het opzeggen van de verzekering kost je niets. Goed om te weten: de meeste verzekeraars hebben een opzegtermijn van vier weken.

Verpande verzekering opzeggen

Als je overlijdensrisicoverzekering is verpand aan je hypotheek, betekent het dat de twee gekoppeld zijn. Als één van de verzekeringnemers overlijdt, kan het verzekerde kapitaal uitgekeerd worden aan de hypotheekverstrekker  om (een deel van) de hypotheek af te lossen. De rechten van de verpande polis liggen dan volledig bij de hypotheekverstrekker. Wil je de polis opzeggen? Dan moet je hiervoor eerst goedkeuring vragen aan de hypotheekverstrekker.

Afkoopwaarde of premiedepot en opzeggen

Sommige verzekeraars hebben in de polis een afkoopwaarde of premiedepot opgenomen. Dit betekent dat je een bepaald bedrag terugkrijgt als je de verzekering opzegt. Als je de verzekering net hebt afgesloten betaal je namelijk te veel premie voor het risico van overlijden en aan het eind te weinig. Sommige verzekeraars zetten het teveel betaalde bedrag in een reservepotje of premiedepot. Aan het eind van de verzekeringsperiode halen ze de te weinig betaalde premies weer uit het potje. Zet je de verzekering stop voor het einde van de looptijd? Dan krijg je de waarde die in het reservepotje zit uitgekeerd.

 

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat”

 1. Jori schreef op 

  hoe kan ik een overlijdensrisicoverzekering opzeggen na scheiding als ex partner niet mee wilt tekenen hypotheek is afgelost maar nn incaseert nog steeds maandelijks on danks diversemalen schriftelijke opzegging steeds vragen ze copy voor en achterkant ID ex partner maar die krijg ik niet

 2. Hans schreef op 

  Zelfde probleem als hierboven. Mijn ex-partner werkt niet mee aan het ondertekenen van de brief ter opzegging van de overlijdensrisicoverzekering. Wat nu te doen ? De bank vraagt om een getekende brief van ons beiden met copie ID.

  1. Beste Hans,

   Wanneer een overlijdensrisicoverzekering op twee levens is afgesloten, is er een, door beide, ondertekend verzoek nodig. Zonder dit verzoek mag de verzekeraar de polis niet beëindigen/wijzigen.
   Je dient dus toch te overleggen met je ex-partner om dit te regelen. Helaas is het ook zo dat als de premie enige tijd niet betaald is, zal de verzekering worden beëindigd

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Goed en snel geregeld "

Dhr. Wijk uit SCHAGEN
2019-05-24, overlijdensrisicoverzekering

"Het afsluiten van de overlijdensrisico verzekering ging tip. De updates van zowel independer als van TAFF waren prima."

Dhr. Poussart uit GELEEN
2019-05-24, overlijdensrisicoverzekering

"Eenvoud "

Anoniem uit SNEEK
2019-05-23, overlijdensrisicoverzekering

"Afsluiten ging eenvoudig en snel"

Anoniem uit ALMERE
2019-05-23, overlijdensrisicoverzekering

"Handige tool, duidelijk wat er aan verzekering aangeboden wordt"

Dhr. Storms uit BERKEL-ENSCHOT
2019-05-22, overlijdensrisicoverzekering

"heldere duidelijke en objectief advies!"

Dhr. Kollmann uit HELLEVOETSLUIS
2019-05-21, overlijdensrisicoverzekering

"Te weinig informatie in het begin van de cust. journey."

Anoniem uit NOORD SCHARWOUDE
2019-05-21, overlijdensrisicoverzekering

"Goede informatie en reactie in de correspondentie"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2019-05-21, overlijdensrisicoverzekering

"Prima ervaring met Independer. Bij vragen ontvang je vrijwel direct antwoord. Met de uiteindelijke verzekering wat minder tevreden maar dat had niets te maken met Independer."

Peter Nelis uit ARRIACH
2019-05-21, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijke documentatie bij het invullen "

Anoniem uit EERBEEK
2019-05-20, overlijdensrisicoverzekering

"Korting op afsluitkosten komen niet meer voor in aanvraag. Overigens prima."

Dhr. van Lijden uit DORDRECHT
2019-05-20, overlijdensrisicoverzekering

"Ging vlot en makkelijk"

Anoniem uit MAASSLUIS
2019-05-20, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk goedkoop "

Anoniem uit HEERENVEEN
2019-05-19, overlijdensrisicoverzekering

"Aanvraag snel en eenvoudig ingevuld."

Anoniem uit DRIEHUIS NH
2019-05-18, overlijdensrisicoverzekering

"kan beter. een terug verwijzing zit er niet op. Dan ben ik alles kwijt. Ook kan ik de ingevulde pagina';s niet printen. Nu is dus alles in één richting en heb ik niets!"

Anoniem uit HAARLEM
2019-05-17, overlijdensrisicoverzekering