Is een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering?
Tip een vriend:

Is een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering?

Op Independer.nl kun je overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar vergelijken. We praten en schrijven ook regelmatig over ‘levensverzekeringen’. Wat is nu precies het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering? We leggen je graag wat meer uit over deze termen.

Soorten levensverzekeringen

Dé levensverzekering bestaat niet. Je kunt het zien als een verzamelnaam voor een groep verzekeringen. Verzekeringen die draaien om het leven van een verzekerde. Ze keren uit als de verzekerde komt te overlijden. Voorbeelden hiervan zijn uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen. Er zijn ook verzekeringen die uitkeren als de verzekerde nog in leven is bijvoorbeeld een kapitaal- en een lijfrenteverzekering. Als een verzekering uitkeert bij overlijden én bij leven wordt dit een gemengde verzekering genoemd. Ook pensioen-, spaar- en beleggingsverzekeringen worden soms levensverzekeringen genoemd.

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Bij Independer.nl kun je twee type levensverzekeringen vergelijken: overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen. Beide verzekeringen keren uit als de verzekerde komt te overlijden. Er is wel een aantal belangrijke verschillen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af zodat je nabestaanden niet in financiële problemen komen als je komt te overlijden. Er wordt een geldbedrag uitgekeerd zodat je je nabestaanden verzorgd kunt achterlaten. Zo kunnen zij de huur en hypotheek blijven betalen. Een uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken. Een ander verschil is dat een overlijdensrisicoverzekering alleen uitkeert als je tijdens de looptijd overlijdt. Een uitvaartverzekering keert bij je overlijden altijd uit.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Twijfel je over welk type levensverzekering je nodig hebt? Of heb je vragen over uitvaartverzekeringen of overlijdensrisicoverzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op via 035-6265780. We beantwoorden graag al je vragen!

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

11 Antwoorden op “Is een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering?”

 1. koen jeronimus schreef op 

  LS,

  er staat een fout in de tekst. Onder het stukje over verschil uitvaartverzekering moet overlijdensrisicoverzekering zijn.

   1. cindy schreef op 

    Ik zie de correctie niet, er staat nog steeds overlijdensrisicoverzekering versus uitvaartverzekering ipv levensverzekering

 2. G Spek schreef op 

  Wat kost om en nabij een een voudige begravenis gewoon in het dorp .,

  1. Beste G. Spek,

   Wat een eenvoudige begrafenis bij u in de buurt kost is voor ons helaas niet te zeggen. Wel kunt u op deze pagina op basis van uw wensen een algemene indicatie krijgen van de uitvaartkosten.

   Met vriendelijke groet,
   Sander Bolt

 3. Anne Jeann schreef op 

  Beste,

  Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen: levensverzekering bij leven, overlijdensverzekering en gemengde verzekering.

  Ik heb echter een vraag over de levensverzekering bij leven. De definitie luidt als volgt: We spreken van een kapitaaluitkering bij leven als de uitkering volgt bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum (bvb als ik 60 word).Indien de verzekerde sterft voor deze datum betaalt de verzekeraar niets.

  Ik heb echter enkele vragen over dit contract:
  1.Is er bij dit soort contract een opbouw van het kapitaal? M.a.w wordt het kapitaal opgebouwd met de verworven rentes?

  2.Aangezien er een kans bestaat dat ik sterf voor een bepaalde datum en dus zo volledig mijn kapitaal verlies, mag ik dan veronderstellen dat het kapitaal dat uitgekeerd zal worden indien ik nog in leven ben op m’n 60ste mij zal belonen voor het risico dat ik heb opgelopen, m.a.w een rente zal geven die hoger ligt dan een gewoon spaarproduct? En ik veronderstel dat het beloofde uitgekeerde kapitaal op mijn 60ste veel lager zal liggen indien ik een veel grotere kans heb op overleven dan wanneer ik een zeer ongezonde levensstijl hanteer?

  3.Ik heb geprobeerd om een voorbeeld te vinden van een levensverzekering bij leven waarbij de ingelegde premies verloren gaan bij sterfte voor de bepaalde datum, maar heb dit soort product niet gevonden (ik heb echter wel voorbeelden gevonden van het omgekeerde product: overlijdensverzekering). Ik heb namelijk enkel levensverzekeringen gevonden waar bij sterfte voor de einddatum van het contract het kapitaal naar de erfgenamen gaat. Maar dan stel ik me de vraag: als er geen risico is dat de fondsen verloren gaan bij het overlijden, is hier dan nog enige notie van “risico” aanwezig? Is de werking van dit contract dan niet 100% gelijk aan een gewoon spaarproduct waarbij je kapitaal belegd en je dit na X aantal jaar terug krijgt met de verworven rentes (met enige verschillen in fiscaliteit natuurlijk)

  Alvast bedankt voor uw hulp,
  mvg,
  Anne Jeann

 4. Beste Anne Jeann,

  Helaas hebben wij geen antwoord op je vragen. Independer.nl biedt geen producten aan die ook een kapitaal opbouwen welke bij in leven zijn op de einddatum uitkeren. Verstandig is om je vragen voor te leggen bij de tussenpersoon of verzekeraar bij wie je deze verzekering hebt afgesloten.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice
  Tel. 035-6265780

 5. hans meijer schreef op 

  Over een ontvangen uitkering levensverzekering moet de langstlevende partner belasting betalen neem ik aan. Hoe kun je dat omzeilen zodat de partner het bedrag netto krijgt uitbetaald? Of moet je dan een ander soort verzekering afsluiten.

 6. Beste Hans,

  De enieg belasting die van toepassing kan zijn over een uitkering uit een overlijdensrisico is erfbelasting. Als de polis kruislings is opgemaakt dan hoeft u geen erfbelasting te betalen over de uitkering bij overlijden. Kruislings verzekeren houdt in dat u de premie verschuldig bent voor de overlijdensdekking op het leven van uw partner en andersom.

  Dit geldt alleen als u niet gehuwd bent in gemeenschap van goederen. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen dan is de helft van de uitering vrijgesteld van erfbelasting. De andere helft wordt meegenomen in de totale nalatenschap. Komt de totale nalatenschap boven de € 616.880,- dan moet er over het meerdere erfbelasting betaald worden.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 7. Maria schreef op 

  Ik heb een kapitaalverzekering bij NN die bij leven (over een paar jaar) wordt uitgekeerd. Op hun jaarlijks overzicht is nu plotseling de naam veranderd in “levensverzekering” terwijl er jarenlang “kapitaalverzekering” op stond. Ik vertrouw ze voor geen cent en zou graag willen weten of dit enige consequentie kan hebben. Ben bang dat er een trucje achter zit. B.v.d.

 8. Beste Maria,

  Een kapitaalverzekering is een vorm van een levensverzekering. Vaak wordt de term levensverzekering ook wel gebruikt voor een kapitaalverzekering. Hoogstwaarschijnlijk zal er niets veranderd zijn aan uw polis behalve de term die zij ervoor gebruiken. Er zal geen trucje achter zitten. Wilt u 100% zekerheid hebben dan kunt u dit het beste navragen bij Nationale Nederlanden zelf.

  Vriendelijke groet,
  Independer

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"All necessary information is sufficiently explained. The whole process was very fast and simple"

Dhr. Stosic uit LEIDEN
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer makkelijk en duidelijk een overlijdensrisicoverzekering afgesloten."

Anoniem uit URK
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Echt super fijn en makkelijk. Wat ik vooral heel fijn vind, is de heldere manier van info zoeken en polissen vergelijke, en dat het systeem je info opslaat als je een stap terug moet doen."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Prima uitleg goede begleiding"

Mevr. Meulendijks Van Den Heu uit HELMOND
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Slecht. Het heeft veel !!!! Te lang geduurd voor eindelijk de polis klaar was, hierdoor is er nog steeds geen premie betaald. Ik Heb een paar keer gebeld waar de polis bleef. Er is nooit op gereageerd. U moet Aegon niet meer aanbieden."

Dhr. van Rossum uit HILLEGOM
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en duidelijk"

Dhr. van Loon uit TILBURG
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"GOEDE VOORLICHTING EN GEBRUIKERSVRIENDELIJK"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke site en goed te vergelijken"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"ging makkelijk!"

Anoniem uit ARNHEM
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"makkelijk af te sluiten"

Anoniem uit TILBURG
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"Aanvraag ging heel soepel. Wel is verwarrend dat je nog vragen over je gezondheid moet invullen terwijl je al een knop hebt ingedrukt met “sluit verzekering af”"

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk en duidelijk"

Anoniem uit HEERLEN
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"Bij deze variant overlijdensrisicoverzekering zou ik de laatste 5 jaar (van de 30 jaar) geen premie hoeven te betalen. Ik zie dit niet terugkomen in de initiële polis. Waar staat dit dan? Effe checken dus. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-19, overlijdensrisicoverzekering

"Een voordelige verzekering betaalbaar "

Dhr. Schone uit SITTARD
2020-01-19, overlijdensrisicoverzekering

"Quick and easy"

Dhr. Steyn uit VLEUTEN
2020-01-18, overlijdensrisicoverzekering