Onderzoek: tot zeventigste doorwerken geen probleem
Tip een vriend:

Onderzoek: tot zeventigste doorwerken geen probleem

De verhoging van de AOW-leeftijd is al vaak in het nieuws geweest. Tegenstanders van dit beleid zeggen vaak dat langer doorwerken lang niet voor iedereen mogelijk is. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt nu dat dat allemaal wel mee zou vallen. Een van de conclusies is dat ongeveer 95 procent van alle 50-jarigen lichamelijk makkelijk in staat is om tot zijn 70e te blijven werken. Maar als dat inderdaad zo is, betekent dat natuurlijk niet dat het ook móét.

AOW-leeftijd voor iedereen anders

Bij Independer vinden we het belangrijk dat je zélf de keuze moet kunnen maken om langer door te blijven werken. Heb jij daar al over nagedacht? Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je verwachte AOW-leeftijd is. De overheid verhoogt deze in kleine stapjes, op basis van de levensverwachting. Omdat je AOW-leeftijd afhangt van je geboortedatum, is deze voor iedereen weer anders. Bij Independer check je dit eenvoudig.

Beslis zelf wanneer je met pensioen wilt

En, schrik je hiervan? Dan is het tijd voor actie. Om je daarbij te helpen hebben we bij Independer een Persoonlijke Online Financieel Planner ontwikkeld. In deze handige tool krijg je:

 • op een eenvoudige manier volledig inzicht in je situatie;
 • negen verschillende oplossingen om een eventueel pensioengat te verkleinen;
 • inzicht in hoe je eerder kunt stoppen met werken;
 • de mogelijkheid om zelf met verschillende scenario’s te spelen en het effect hiervan te zien.

Gratis financieel planner via je werkgever

Deze voordelen willen we niet alleen aan jou bieden, maar ook aan al je collega’s. Vraag daarom of je werkgever zich vrijblijvend bij ons aanmeldt voor meer informatie. Deze zomer betaalt hij hier niets voor! Om het je makkelijk te maken hebben we alvast een e-mail klaargezet die je naar je leidinggevende of HR-manager kunt sturen.

Individueel aanvragen kan ook

Heeft je werkgever geen interesse, of wil je het hem liever niet vragen? Dan kun je ook individueel toegang krijgen tot onze financieel planner. Voor maar 150 euro kun je hier een jaar lang onbeperkt gebruik van maken. Interesse? Stuur ons dan even een e-mail.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

65 Antwoorden op “Onderzoek: tot zeventigste doorwerken geen probleem”

 1. Huib Brouwer schreef op 

  Voor mij geen probleem,ben 74 jaar en werk nog iedere dag van inplaats thuis te zitten,is niet aan mij besteed.

  1. Elly schreef op 

   Ik dacht het wel te halen tot mijn 67e jaar, maar mijn baas ontsloeg mij om alle verkeerde redenen van de wereld. |k werd beschuldigd van het niet functioneren tot fraude. Dat na 8.5 jaar van opbouw en inspanningen. Alle beschuldigingen zijn niet bewezen. Doorprocederen was niet te betalen voor mij. Ik was er niet voor verzekerd en de rechter vond dat wij er maar uit moesten komen. De werkgever had een limiet en ik kon het er mee doen of verder kosten maken die ik nergens kon declareren.
   Het gebeurt vaak dat mensen na een bepaalde leeftijd ontslagen worden. Voor hen is er vaak geen alternatief omdat de werkgevers nog steeds denken dat oudere mensen niet naar behoren zouden functioneren. Dat wilde ik even kwijt.

   1. Gé van Deventer schreef op 

    Het is over het algemeen niet goed dat de pensioenleeftijd van 65 naar 67 is gegaan en ze willen nog hoger. WAANZIN. !! Voor zwaar werk zo wie zo niet, maar voor geestelijk werk (kantoorwerk) meestal ook niet. Wij zijn gemiddeld dan wel ouder aan het worden, maar dat heeft andere oorzaken, die niets met werken te maken hebben.
    Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar voor de meesten is de arbeidsproductievietijd op 65-jarige leeftijd dermate verminderd, dat er gestopt moet worden. Sommigen willen daar niet aan en moeten tot inzicht komen. Voor de werkgever speelt dan ook nog mee dat je te duur bent geworden. Maar…. diegenen die nog na hun 65-ste verder kunnen en willen en een werkgever hebben, die ze graag willen behouden, zijn gezegend en moeten blij zijn met hun gezegende gezondheid.

  2. Charles Noordermeer schreef op 

   Diegene die dit onderzocht heeft moet even een paar jaar in de bouw gaan werken, als iemand met kantoor baan nou tot de leeftijd van 70 doorwerk ja oké maar stratenmakers, bouw enz enz niet

   1. J.J.Slangen schreef op 

    Ja dat is zo die op kantoor zitten die kunnen minste tot 80 door werken
    en die doorwerken die weten niet wat vrijheid is ik ben 67 jaar en ben blij dat ik met pensioen ben dan kun je zien wet je baas je van vrijetijd heeft gekost.

    1. Klaas schreef op 

     U raaskalt als u zegt dat kantoorpersoneel tot 80 kunnen doorwerken. Ik was net 17 toen ik ging werken. werk nu 42 jaar continue. als ik door zou moeten werken tot m’n 80e (als ik dat ueberhaupt haal) , betekent dit dat ik 63 jaar van m’n leven heb gewerkt. Rest mij dan nog wat te genieten? Je mag hopen dat je nog enigszins gezond bent op die leeftijd! Je hele leven premies betalen en er wellicht geen gebruik van kunnen maken!!
     Ik maak er verder geen woorden aan vuil. I

     1. hendrica schreef op 

      ik ben het helemaal met u eens. Ook ik werk sinds mijn 17e jaar op kantoor. Je werkt de hele dag met je hoofd. Ik ben werkzaam voor de overheid die steeds meer van zijn personeel eist, heel veel van mijn collega’s zijn ook continu moe! En inderdaad; tot je 80e op kantoor werken is waanzin!

   2. Ron Koreman schreef op 

    helemaal mee eens ! Ik werk al 37 jaar vol-continu dienst, met nu nog 4 nachtdiensten achter elkaar. Ik ben nu 60.5 jaar oud en zou nog liever vandaag als morgen stoppen met werken. Al mijn collega’s ook. Maar ja, de rijksunversiteit ? in opdracht van de overheid, onbetrouwbaar onderzoek.

   3. N.Peeters schreef op 

    Ja zo is dat maar net,zet ze maar eens echt aan het wer die kantoor freken die dit allemaal verzinnen.zijn hartstikke gek.
    gun alle mensen een fijn oude dagsleven nu het nog kan.

   4. R. Damme schreef op 

    Charles,

    Ik geef je gelijk als je het hebt over fysiek zware beroepen.
    Maar ook “kantoor” baantjes zijn overwegend zwaar.
    Een hele dag omgaan met automatisering, het opnieuw leren omgaan met veranderingen, nadenken in het algemeen en vooral onthouden van alle “kunstjes” op dit gebied leidt tot geestelijke (over)vermoeidheid.

    Ik meen dat iedere werknemer in welk beroep dan ook, in beginsel rond 65 jaar “op” is en recht heeft op rust.
    Op die leeftijd is er wel een dame of heer van omstreeks 30 jaar die 3 maal sterker, slimmer en sneller is.
    Gun hen de kans het werk van ons over te nemen en beter te doen.
    Laat ons van een rustige en een “welvarende oude dag” genieten.

    mvg

    R. Damme
    (bijna 60+)

    1. Sandra schreef op 

     Je omschrijt het perfect. Ik ben 61,5 en merk ganderweg de jaren dat ik steeds minder opneem in mijn hersenen en ik moet harder werken en concentreren om de werkdag door to komen. Mijn baas vindt dat ik ‘nog niet te oud ben om te leren’ maar ik ervaar het anders. Vroeger was ik opgekwiekt om in te schriven voor een cursus of leermoment, nu, pft, ik zie er tegen op want ik weet dat ik het niet zal onthouden. Ik lijk wel lui (al ben ik dat zeker niet), gewoon te moe om het bij te benen terwijl ik 100 % gezond ben! Ik verlang zo naar mijn pensioen vrijheid.

     1. nina volmer schreef op 

      precies, ik ben 54 jaar heb een horeczaak mn rug is versleten arthrose in mn nek en handen 2 lichte tias en hartinfarct gehad maar zal gewoon door moeten werken anders wordt het bijstand, maar dat dit zeker niet tot 70 gaat lukken is een ding dat zeker is, en ik zal echt de enige niet zijn.
      Dus dat mensen makkelijk kunnen doorwerken is onzin.

   5. Genevieve van den Bos schreef op 

    Zware beroepen met 60 jarige leeftijd stoppen met werken en volledig AOW en pensioen.

    1. Rob w schreef op 

     Helemaal mee eens ik ben cv monteur en het wordt steeds drukker maar vervanging is er niet.ben bijna 60 maar loop nog steeds trap op en af. Waar is de jeugd!!!!

   6. mark schreef op 

    groot gelijk
    geldt voor alle zware werkzaam heden
    kantoor mensen hebben ook nog eens meer vrij.
    en zijn vaak s avonds om hal vijf al thuis.
    en dat kan ik niet zeggen mij baan.
    als orderpicker

   7. Gé van Deventer schreef op 

    Charles, je hebt helemaal gelijk voor wat betreft de bouw, dat is zeer zwaar werk. Voor wat betreft iemand met een kantoorbaan kan ik niet altijd je mening delen. Geestelijke belasting is ook niet alles.

   8. J. Vogels schreef op 

    Ik heb dik 30 jaar in de continu-dienst in de chemie gewerkt, nu dus met 65 jaar totaal opgebrand. {met 55 jaar al hopeloos afgekeurd] Achteraf gezien had ik nooit in diensten moeten werken, geld was leuk maar wat je hebt gemist aan opgroeien van de kinderen, verenigingen, vrienden etc kun je met geld niet goedmaken. De ene persoon is de ander niet dus kijk uit met [ver] oordelen. Waarom zijn we op deze aardkloot neergezet….leren tot je 18e [of langer] en dan [fysiek] werken tot je neervalt. Hoeveel mensen zijn er niet die zonder de dagelijkse massa pillen al lang niet meer zouden rondlopen? levens kwaliteit? Het beste kun je dan bij zo’n onderzoekteam komen te werken of CBS die iedereen vertellen hoe lang men door kan gaan met werken.

  3. Brouwer schreef op 

   Ligt er beduidend aan of je fysiek zwaar werk hebt

   1. Hans van Deursen schreef op 

    Ik ben 57 heb altijd in de interieurbouw gewerkt waarvan ruim 20 jaar als zelfstandige. In 2013 heb ik i.v.m. De crisis en een verkeerde beslissing de deuren moeten sluiten. Heb nog voor diverse uitzendbureaus gewerkt. Zit nu in de bijstand, moet van de uitkeringsinstantie als vrijwilliger in de plantsoenendienst gaan werken. Door mijn fysieke klachten versleten heup gevolgen van wondroos aan mijn been het niet vol houden. Voor mijn gevoel ben ik in de afvalbak van de maatschappij terecht gekomen

  4. Gerard schreef op 

   Ik werk ook nog steeds weliswaar niet fulltime. Vind het nog steeds leuk ondanks dat ik bijna 70 ben

   1. Herman Visser schreef op 

    Tuurlijk is het leuk om met 70 jaar nog te werken maar het idee dat het niet meer hoeft maakt het toch een beetje anders

   2. Nickie schreef op 

    Leuk Gerard, maar wat is dan dat “werken”

    Probeer eens een weekje mee te lopen met de vuil ophalers. Ga eens een weekje, 8 uur per dag sjouwen met Kliko’s van 70 kg.

    Dan praat je wel anders.

  5. Wim schreef op 

   Als je op je 60 alleen maar afwijzigingen krijgt. Dan kan je niet tot je 70 doorwerken. Je bent te oud. Inmiddels dit jaar al 2000 afwijzingen

  6. Elma schreef op 

   Helaas 😔 ben ik gestopt met 67 1/2 omdat ik mantelzorger was, dst was maar tijdelijk en nu zit ik dus zonder werk balen. Wat had ik graag nog willen werken.

  7. Moniek schreef op 

   Onderzoek 95 % van 50 jarigen zouden nog wel tot hun zeventiger kunnen werken, onderzoek waarschijnlijk niet gedaan onder mensen met zwaar lichamelijke of stressvolle beroepen die hun targets moeten halen of mensen in continue diensten. . Had liever een onderzoek gehad onder 70 jarige van bovengenoemde beroepen. Wij zijn van de leeftijd categorie die zijn begonnen met werken op 15de en 16de nog gespaard voor het prepensioen. Geen lange ouderschapsverlof gekend geen subsidie voor kinderopvang. Wij willen graag leukere dingen doen dan een stressvolle baan. Tot ons 70 ste. Het is niet voor iedereen weggelegd dat de werkgever rekening houdt met je leeftijd.

  8. HLHendrickx schreef op 

   Ik ben Taxichauffeur en wil het liefst tot mijn 75 doorwerken maar de tijd zal het leren
   HLHendrickx

   1. Moniek schreef op 

    Ook helemaal niets mis mee als werk je hobby is en voor ontspanning zorgt. Helaas is dat niet voor iedereen zo. Wij kijken uit naar onze pensioen datum en gaan echt eerder als het financieel haalbaar is. Heerlijk de vrijheid van reizen. We zullen dus zeker nog actief zijn. Maar na ruim 50 jaar werken eindelijk alleen maar dingen doen uit eigen vrije wil. Wij keken er naar uit. Helaas heb ik nu sinds een jaar de diagnose parkinson .Dus hopen echt dat mijn man eerder kan stoppen met werken, zodat we nog kunnen gaan reizen voordat het allemaal minder wordt.

  9. Huub schreef op 

   Meneer Brouwer. U weet niet wat je allemaal mist!!!!!

  10. Femke schreef op 

   Misschien voor u niet maar denk ook aan de mensen met een zwaar beroep b.v bouwvakkers, straattemakers deze en nog veel meer zien uit naar hun pensioen, vaak zijn zij al versleten voor dat ze pensioen krijgen.
   Voor iemand op kantoor of een lichamelijk licht werk is het geen probleem.

  11. Willem Bloemendal schreef op 

   Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt nu dat dat allemaal wel mee zou vallen. Een van de conclusies is dat ongeveer 95 procent van alle 50-jarigen lichamelijk makkelijk in staat is om tot zijn 70e te blijven werken. Maar als dat inderdaad zo is, betekent dat natuurlijk niet dat het ook móét.
   Ok, de studenten van de rijksuniversiteit hebben dat blijkbaar onderzocht, zij hebben hun werkzame leven nog vóór zich. Ze zijn hoogopgeleid en zullen waarschijnlijk onder gunstige werkomstandigheden gaan werken. Ik ben ruim 69 jaar. Heb leidingevende functies gehad (FTE >50) desondanks vaak in de bres gesprongen en 60-70 uur per week gewerkt. Op mijn 54e meningitis en een burn-out gehad en het overleefd. Mijn leven herzien en aangepast. Ondernemer geworden en een bijbaantje genomen. Helaas een bedrijfsongeval gehad, waarvan ik nu nog steeds last heb. ik heb (noodgedwongen) tot mijn 68e gewerkt. Ik heb betaald voor een VUT-regeling om eerder te kunne stoppen. De Vut regeling werd opgeheven en verwerkt in mijn bedrijfspensioen(althans dat beweert men). De AOW en de bedrijfsensioenen zijn al sinds 2008 bevroren. Ik ben gehuwd met een vrouw uit Chile. De AOW kort mij daarom op mijn toeslag. Mijn bedrijfspensioen ontvang ik voor de helft omdat ik gescheiden ben. Mijn ex-echtgenote is 5 jaar jonger dan ik, maar kreeg wel haar deel van het bedrijfspensioen toen ik 65 jaar werd. Mijn huidige echtgenote krijgt € 9,00 per maand als ik overlijdt. Ik weet dat dit niets met doorwerken tot je 70e jaar te maken heeft, maar ik ben het helemaal zat. Omdat de overheid opnieuw de pensioenen wil aanpakken. In 2008 was het jaar van het begin van de crisis. ABN-AMRO ging toen bijna faiiliet (Zalm). de overheid heeft toen miljarden uit de pensioenfondsen gehaald om dit te voorkomen. De huidige 65-plussres zijn daar de dupe van. Onder andere Duitsland kan wél de pensioenen met 5% per jaar verhogen. Ik heb mijn hele leven hard gewerkt, ik schuwde het niet, maar nu ik bijna 70 jaar ben en uw artikel lees, wordt ik daar onpasselijk van.

   1. Hennie schreef op 

    Ik ben het helemaal met je eens maar wij laten alles ook maar over ons heen komen.
    In Griekenland en Spanje nemen de mensen het niet en protesteerden .
    Wat doen wij???? ja mijnheer is goed mijnheer!!!!! ik ben bij 3 demonstraties van de FNV geweest voor een beter pensioen en heb geprobeerd om meer mensen mee te krijgen naar de demonstraties maar wat krijg je dan voor antwoord??? heb geen tijd heeft toch geen zin men heeft alles toch al beslist doe je best ik hoor het wel.
    Als je zo denkt moet je ook niet klagen.
    En met minder genoeg nemen en doorwerken tot je dood gaat.
    Er is op 7 augustus weer een demonstratie in Amsterdam ben benieuwd hoe de opkomst is ik probeer er wel weer te zijn.

  12. Theo T schreef op 

   ik ben 60 en doe zwaar lichamelijk werk. Ik leef gezond, rook en drink niet. Ik stop met 65, einde werkdag ben ik aardig gesloopt, 70 wordt niks. met een bureaustoelbaantje zou het wel lukken.

  13. Robbie schreef op 

   Ik ben bijna 50 en kan nog heel lang mee. Maar om tot mijn 70e door te gaan met werken? Dat zie ik niet zitten. Maar thuis zitten zal er niet bij zijn. Ik zal gaan fietsen, wat ik nu ook al doe. Ik heb mijn werk niet nodig om mij te voorkomen dat ik mij ga vervelen. Er is veel meer in het leven dan werken.

  14. wullum schreef op 

   Nou huib,zeker nooit in de bouw gewerkt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Ik ben al op mijn vijftigste moeten stoppen omdat het lichamelijk veel te zwaar was.
   Ik denk als je vijftig gewerkt hebt,dan heb je je pensioen wel verdient.
   Daarbij vind ik,dat je de jeugd,ook een kans moet geven om iets op te bouwen.
   Dus wat mij betreft,met 65 jaar lekker thuis blijven.!!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. Nickie schreef op 

   Leuk Huib.
   Wat voor “werk” doe je dan wel.

   Wel eens achter een vuilniswagen gelopen, 5 dagen in de week, 8 uur lang per dag met Kliko’s van zo’n 70 kg ??

  16. W Wildschut schreef op 

   Hangt er van af op welke leeftijd je begint te werken.
   Ik zelf ben met 14 jaar begonnen, en moet er niet aan denken om dit tot mijn 70ste vol te houden

  17. Fred schreef op 

   Dit “onderzoek”is geen onderzoek.
   Dat is punt 1
   De “ondervraagden”zijn allemaal passend in het plaatje dat de roverheid maar al te graag aangrijpt voor hun doel.
   Dat is punt 2.
   Punt 3 is dat het onderzoek misschien wel in opdracht van diezelfde roverheid Is gedaan.

  18. Jaap Vergeer schreef op 

   Het ene flut onderzoek na het andere bereik ons tegenwoordig. Dit is er ook zo één. Kijk om je heen en zie hoeveel mensen van boven de 50 / 55 écht gezond zijn. Er zijn dit jaar op mijn werk al weer 4 mensen dood gegaan en er lopen er 2 rond met kanker.Het zijn er verdomd weinig die gezond zijn na hun 50ste. Hoe “wetenschappers” dan aan de wetenschap kunnen komen dat we makkelijk fysiek tot 70 kunnen werken (als je niet zelf bijv. wetenschapper bent, journalist of boekjesschrijfster) is een compleet raadsel. Waarschijnlijk worden demente bejaarden ook meegeteld als “gezond” zolang ze nog thuis wonen dat druk de cijfers lekker. Dat er, zoals bij ons in het bedrijf steeds vaker mensen uitvallen vanwege stress en burn-out doet waarschijnlijk ook niet ter zake. Kleuters die een studie optuigen om te scoren en moralistisch te bepalen wat het volkje kunnen. Maar goed, bij mij in de familie wordt men sowieso niet oud dus ik ben bevooroordeeld. Tot je 70ste werken en dan de kist in. Het Ultra-neo-liberale ideaal gesponsord door de universiteiten en de farma-industrie. S

  19. Verhoef schreef op 

   Zielig hoor zo lang doorwerken . Ga eens wat vrijwilligerswerk doen !!!

  20. Ruud Wessel schreef op 

   Ik ben 62 en werk in de bouw. Als die gene die het verzonnen heeft om tot je 70 jaar te blijven werken. Dan is hij gek. Met zware beroepen gaat dit niet en zeker niet in deze tijd Lean bouwen alles moet sneller. Gewoon net als vroeger 40 jaar gewerkt er uit. Wil je dan nog door werken beloon deze mensen. Nu wordt je gedwongen om door te werken .

  21. Ruud Wessel schreef op 

   Vraag me af hoeveel Independer krijgt om dit onnozele onderzoek te doen. Stop dat geld in betere dingen.

  22. I.E.Hartog schreef op 

   Waar ik mij over verbaas is dat iedereen meegaat in het feit dat we ons hele leven moeten werken, zelfs tot op hoge leeftijd. Wie zegt dat iedereen de 70 haalt? Als je begraafplaatsen opzoekt, valt het je op dat er een grote groep mensen is die al half de 50 in hun graf liggen. Mag je nog als mens je aandacht richten op andere, zinvolle bezigheden waar je niet aan toe komt als je de hele dag werkt? Als je mensen onder druk zet dat alleen als je betaald werk doet, je meetelt in deze samenleving en eten op de tafel mag hebben, dan ben je verkeerd bezig. Het is een recht als mensen hierin een eigen keuze kunnen maken en dat heeft niet alleen met geld te maken!

 2. Ciska Nieuwendijk schreef op 

  Zou het zo willen , is dat er zo weinig vraag naar is, maar dol graag.

 3. w.p. van der Wijngaard schreef op 

  Ik werk nog steeds en wel 5 dagen per week. Toch ben ik 76 jaar.
  Ik zou het werk niet kunnen missen maar het is frusterend dat je door de overheid, als je
  doorwerkt, wordt gestaft.
  Ik heb een eigen bedrijf en omdat ik 65 ben geweest moet ik ongeveer 1.500,– meer belasting betalen dan toen ik nog geen 65 was en hetzelfde inkomen had.
  Aangezien ik slechts AOW krijg is werken noodzakelijk om te kunnen leven.
  Maar zelfs als ik meer dan AOW zou krijgen, zou ik nog doorwerken.
  Werken maakt dat je in de maatschappij blijft staan en het is ook nog mijn hobby.

  1. Henk schreef op 

   De mensen die hierboven doorwerken propageren als heilig middel om betrokken te zijn bij de maatschappij moeten es bij zich zelf afvragen of ze dat werk ook nog zouden doen als ze er NUL NOPPES voor betaald zouden krijgen. Ik ben 53 , zelfstandige, vind mn werk best leuk, en het loopt goed, maar als ik morgen een miljoen zou winnen zou ik waarschijnlijk andere dingen gaan doen. Ik vraag me af wie er op zit te wachten om door te werken tot zn 70-e voor inkomen. Het leven is te kort om geheel te spenderen aan je werk, er is nog zo veel meer te beleven en te doen in de wereld en je omgeving, ook om jezelf te ontwikkelen: lees weer es een stapel boeken bijvoorbeeld in plaats van altijd dat heilige gewerk!

  2. Ruud Wessel schreef op 

   Wat voor werk doet u dan. ZZP’er

 4. Bennie schreef op 

  Nee tuurlijk is doorwerken tot je ???
  Geen probleem en je krijgt er geld voor en onze overheid is er erg blij mee dat je werkt.
  Ik zeg maar zo ieder zijn leven toch.
  Welterusten

 5. will van der loop schreef op 

  de mensen die dit onderzocht hebben hebben nooit geen 50 jaar of meer arbeidsjaren gehad anders zouden ze zo niet praten,ze zeggen met de leeftijd komen de klachtten dat is inderdaad zo ik heb meer dan 50 jaar werken erop zitten en werk nog parttime ook daarvoor word je financieel gestraft door ons waardeloos kabinet,ik heb al 2 protheses en het word er niet beter op,het is niet meer leuk leven in nederland,helaas zal er op termijn waarschijnlijk niks veranderen want graaien in de portemonee van ouderen is hot!!!!.

 6. Fred schreef op 

  Idd weten de schrijvers van dit onderzoek niet wat fysiek zwaar werk is, anders zag dit rapport er heel anders uit.
  Laat mensen vrij in hun AOW gerechtigde leeftijd
  We weten allemaal dat de reden voor verplicht doorwerken een farce is.
  Echte reden wordt ons bewust onthouden

 7. Loe Frederix schreef op 

  “Wetenschappelijk onderzoek” Maar WAT is feitelijk bewezen? Hoogstens dat mensen in Nederland redelijk gezond blijven tot hun70-75 jaar: hart, longen, spierkracht, wel / geen medicijngebruik, enz ,allemaal vast te stellen. Maar dat is niet hetzelfde als “kunnen werken.” Werk? Is dat betaald werk? Is dat 8 uur per dag? Is dat 5 dagen per week?Is dat lichamelijk? Want dat geestelijke is nl. niet gemeten!!
  Welke winkeljuffrouw houdt het 8 uur vol om in de winkel te staan? Welke kantoorman, agent, docent, verpleegkundige van 67 heeft nog de vereiste geestelijke concentratie om uren soms complexe computerprogramma’s te hanteren? Wat zegt het onderzoek over: de mate van achteruitgang van zintuigen, reactiesnelheid, geheugen, van opnemen van nieuwe dingen (nieuwe regels, werkmethoden)?
  En als laatste: welke werkgevers bieden werk aan en in welke beroepen/ sectoren? Ziet u ooit advertenties: “gevraagd mensen van boven de 65″? Winkels? Kantoren? Beveiliging, zorg? Onderwijs? Roept u maar! Zorgt dan misschien de overheid voor werk? Zoals bekend na groot onderzoek: (o.a. Deloitte & Touch): over 25 jaar is er, door digitalisering en robotisering, 40% minder werk voor de middengroepen. en er komt echt geen 40% ander werk voor terug, alleen voor de 15% slimste mensen en onderste 10% voor”dom” werk is nodig.
  Kortom: als werkgevers en overheid geen werk aanbieden voor mensen boven de 60 is dit onderzoek totaal nutteloos. Ik vrees echter dat de overheid dit soort onderzoek graag zal citeren. bv. om de pensioenleeftijd sneller te verhogen! De eerdere genoemde onderzoeken
  verdwijnen in de la: geen enkele politiek partij heeft een visie/programma over “werken op hoge leeftijd” en al helemaal niet over “werk over 25 jaar.” Kortom……werk voor INDEPENDER om eens wat tegengas te geven!!

 8. Peter Wessels schreef op 

  Ik kon vervroegd stoppen toen ik 57 en een half was. Maar had een geweldige baan en wilde nog niet stoppen. Toen ik 65 jaar werd moest ik stoppen van de werkgever (overheid). Weinig doen stompt af. Ben na 3 maanden een baan gaan zoeken en heb die gelukkig heel snel gevonden. Ben nu 73 jaar en werk nog steeds 3 dagen per week in die nieuwe baan (kantoor werk). Bevalt me prima. En actief bezig blijven is bovendien goed voor de gezondheid.

 9. Loe Frederix schreef op 

  Geweldig voor U! Vooral doen maar: waarom moest u weg bij de Overheid die”langer werken” toch propageert? U vond een werkgever! Waarom koos die voor u en niet voor een wakkere, alerte, actueel opgeleide jongere man of vrouw? Die moeten toch ook aan het werk om een gezin te stichten?
  Het is u natuurlijk gegund, maar u kent de verhalen van veel mensen van boven de 55 die honderden brieven sturen, vaak niet eens antwoord krijgen. Waren er veel jongere kandidaten voor deze baan? Werd er echt gevraagd naar een man van boven de 70? U kreeg de baan. Dus: of u heeft een heel speciaal talent wat geen enkele jongere, noch met zijn fysieke kracht, noch met diens meer moderne opleiding, noch met zijn persoonlijkheid kon evenaren. Of u bent om bepaalde redenen gematst.

 10. J.Hoek schreef op 

  Mijn man werkt ook graag. Maar had wel graag met 65 jaar met pesioen gewild ( 2018).
  Nog zou hij moeten/willen werken maar was de druk van het moeten werken weg genomen.
  Er worden je jaren pensioen afgepakt voelt als niet rechtvaardig. Heeft altijd de garantie gehad gehad met 65 ga je met pensioen. Daar betaalde je voor.
  Wat ik ook niet begrijp is waarom als je bij een verzekerings maatschappij ( particulier) een groot gedeelte van je pensioen heb ondergebracht zij ook ineens jaren later gaan uit betalen!
  Er zijn allerlei redenen voor bedacht. Het ouder worden van de mensen enz enz!
  Nou dat is niet plotseling gekomen. Hebben ze zitten slapen. Nogmaals werken is prima, maar nu moet hij gedwongen nog 1 jaar en 7 maanden door werken.

 11. Brutus schreef op 

  In dit soort zaken gaat men enkel af op gemiddelde waarden. “We worden met zijn allen veel ouder”, bullshit!!! Overgewicht alleen al zorgt voor een veel hogere morbiditeit, door een veelheid aan ziektes. Overlijden op jonge leeftijd (vóór 60 jr). neemt gestaag toe. We gaan langzaam richting amerikaanse cijfers. Slechts een kleine groep mensen wordt extreem oud, dit groepje haalt het gemiddelde leeftijdcijfer danig omhoog. Uiteindelijk weten verzekeraars en overheid ons voor de gek te houden met statische cijfers die er niet toe doen. We worden helemaal niet met zijn allen veel ouder!! Bedrijfsleven en bevolking betaalt zoals gewoonlijk het gelag.

 12. Jan schreef op 

  Die onderzoeker wordt moe van een A biertje te verschuiven over zijn buro. Een rollator van de zaak en werken tot je tachtigste.40 jaar werken is genoeg.

 13. ilonka schreef op 

  Het systeem is wellicht een beetje scheef. Vanaf je 50ste ben je ‘te oud’ om te switchen van beroep groep en kom je niet zo maar meer ergens aan de bak om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Zonde want je hebt zeker nog 15 jaar en zoals het er nu voor staat 20 jaar om een topper in je nieuwe werkomgeving te kunnen worden.
  Om mij heen gaan veel mensen met pensioen. Sommige zouden best langer door willen werken, maar dat kan eigenlijk niet. Pensioen is pensioen. Ook zijn er die eerder zouden willen, maar niet kunnen omdat ze niet fortuinrijk genoeg zijn om het pensioen-gat en het gemiste salaris op te vangen. Kunnen we niet gewoon 65 als minimale pensioenleeftijd aan kunnen houden voor hen die met pensioen willen/moeten, zonder dat het verplicht is? Dus als je nog lekker door wilt tot het niet meer gaat, dat dan gewoon kan? En nu ik toch bezig ben, 50-tigers hebben ook recht op een nieuwe wending in hun carrière. Niet iedereen wil het zelfde beroep tot zijn pensioen blijven uitoefenen.

 14. Hennie schreef op 

  Ik ben het helemaal met je eens als ik kijk naar onze ministers met hun werk bezoeken over de hele wereld altijd een big smile en maar genieten van ons geld.
  Ik ben gelukkig met pensioen ben begonnen met werken toen ik 16 was ben gestopt met 65 jaar.
  Ik heb mijn werk altijd met plezier gedaan heb geen 8 tot 17 uur Job gehad.
  Ik was Koelmonteur begon vaak om 6:30 Uhr tot er geeen dringende storingen meer waren en met temperaturen zoals deze week ,mijn vrouw zei vaak als ik weg ging tot morgen omdat zei ook wel wist dat het weer een lange dag en nacht zou worden.
  Mijn langste week was 106 uur in de week .
  Als dat nog niet lang genoeg is weet ik het niet meer.
  Ben elke dag nog druk vind het leuk doe van alles en hoop dat het nog lang mag duren.

 15. C. Griffioen schreef op 

  Ik had het geluk om met 57 jaar met pensioen te kunnen Ik ben nu 70 jr. Ik heb altijd hard en veel gewerkt als directeur ( gemidd 65 u p.w) Ik reis nu veel en heb geen sec. spijt dat ik toen gestopt ben om te genieten van mijn derde leven. Ik gun dit iedereen en moet er niet aan denken dat ik tot mijn 70 ste door had moeten werken. Theoretisch is veel mogelijk, echter praktisch om allerlei redenen volstrekt onhaalbaar. Denk aan ziektes, demotie, overbelasting zowel fysiek als mentaal. Ik begrijp best dat er iets aan de pensioenleeftijd gedaan moest worden het mag echter niet doorschieten.

 16. Nickie schreef op 

  Hallo luitjes, een ieder die wil leven om te werken, ga gerust je gang.
  Mijn motto, zie het werken als een noodzakelijk kwaad om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.
  De slavernij is niet afgeschaft, er zijn nu “loonslaven” van het systeem.

 17. Ingrid schreef op 

  Het liefst zou ik de pensioenleeftijd verlaagd zien naar 60. Dat lijkt misschien niet realistisch, maar wetenschappers en artsen hebben ontdekt dat er helemaal geen sprake is van het feit dat iedereen steeds ouder wordt, maar dat mensen juist eerder doodgaan. Daar komt nog bij, dat berekend is dat mensen in 2018 wereldwijd, gemiddeld al ernstig ziek zijn op hun 60e, en de verwachting is dat in 2019 mensen gemiddeld op 58 jarige leeftijd al ziek zijn, in 2020 op 56 en elk volgend jaar gaan er weer twee jaar af. Misschien dat we in Nederland iets uitsteken boven het gemiddelde, maar dat we steeds eerder ziek worden is een feit. De reden: grootschalige vervuiling en vergiftiging van de aarde en alle mensen, dieren en planten die daarop leven. Helaas is het geen prettig scenario, maar wel een die ons een heel andere kijk zou moeten geven op ons pensioen.

 18. Mevr. de Vries schreef op 

  Kijk eens om naar de landen om ons heen….Waarom moet Nederland weer eens voorop open
  met nieuwe ideeen en plannen?
  Voor mezelf gesproken; Ik zou echt niet graag langer door willen werken, omdat dit voor mij
  geestelijk en lichamelijk niet te doen is. Om pensioen op je 65 verjaardag te krijgen, is voor mij nog altijd nog de beste optie en had daar lang naar uit gekeken en werd ineens zomaar verhoogd, wat toen al een hele domper was! En alsmaar veranderd en je hebt niks te melden, want dit gaat totaal buiten je om!!
  Van mij mag dus de pensioen leeftijd juist naar beneden, zou wel zo eerlijk zijn.Zo als het nu gaat, vind ik het leeftijds dicriminatie !!!!!

 19. GAM Manders schreef op 

  Gaat het erom of wij door kunnen werken of door moeten werken. De regering maakt het onmogelijk om eerder te stoppen, want reageren door extra te sparen gaat niet meer. Dan nog door het niet reageren van “Onze geweldige regering” om de AOW + pensioenen 40 a 50 jaar terug aan te passen zitten we nu met de brokken. Mr Luns heeft ze daar alvoor gewaarschuwt. Ze wisten 50 jaar terug al dat ze in deze situatie terecht zouden komen. 1 + 1 = 2, veel kinderen geboren, veel oudere 50 60 jaar later, hoog opgeleid en dan zo iets makkelijk niet kunnen , FOEI FOEI. Eerst gooien ze geld over de balk voor andere dingen, want we domme Nederlanders zeggen toch alleen maar ja en Amen. Zelfs landen waar het slechter gaat gaan ze vroeger met pensioen
  Ik kom veel in het buitenland en daar lachen ze ons uit in ONS GEWELDIG NEDERLAND
  ia ia ia Ezels zijn wij , nee werkpaard die door moet gaan te de slachtbank

 20. Hilda schreef op 

  Op je 65ste is het absoluut tijd om je eigen agenda en klok te beheren. Er zijn meer véél meer dingen in het leven die onderzocht mogen worden. Plezier maken en dat in je eigen tijd.

  Ik zeg: absoluut niet hoger dan 65 met de pensioen leeftijd.
  We betalen allemaal verplicht voor ons pensioen dus laten we er dan ook met elkaar van mogen genieten. Vrijwilligerswerk noaberhulp mantelzorger er zijn zoveel dingen te bedenken mocht je zelf niets weten.

  En wil je wel door blijven werken na je 65 ste ook goed toch!

 21. Michel Smith schreef op 

  In staat te werken tot je 70e? Dat onderzoek is zeker gedaan in luilekkerland.Ik zal degene die die onderzoek gedaan heeft wel een keer uitnodigen om s`nachts in een hete fabriek te gaan werken op zijn 53e ..Je bent van harte welkom.

 22. I.E.Hartog schreef op 

  Nog verder verhogen van je leeftijd en dan hoeven ze je pensioen helemaal niet meer uit te betalen. Dan is het werken tot je dood!
  Mijn vader zei het al; “Je krijgt pas rust als je in je graf ligt”.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"goedkoopste qua duurzame energie en mogelijkheid om kosten te zien met en zonder welkomstcadeau"

Anoniem uit NIJMEGEN
14 minuten geleden, energie

"Snelle, eenvoudige procedure"

Anoniem uit OOSTERHESSELEN
22 minuten geleden, lenen

"Overzichtelijk en duidelijk "

Mevr. Duchiene uit ROTTERDAM
1 uur geleden, reisverzekering

"Overzichtelijke site met veel info"

Anoniem uit HOENSBROEK
1 uur geleden, lenen

"Independer bespaart veel werk met vergelijken en in dit geval geld i.v.m. veel hogere offerte."

Meneer van Dijk uit HEERLEN
1 uur geleden, autoverzekering

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"prima informatie"

Meneer van Tongeren uit IJSSELMUIDEN
1 uur geleden, woonverzekering

"Snel en gemakkelijk een keuze uit vele verzekeringen en nog ietsje goedkoper dan op de site van de verzekeraar. top !"

Anoniem uit ZAANDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"alles was duidelijk, nu nog hopen op een goedkeuring van de verzekeraar"

Anoniem uit KATWIJK ZH
2 uur geleden, woonverzekering

"Prima website. Klantenservice ook telefonisch goed te bereiken."

Dhr. Van den Oever uit KATWIJK ZH
2 uur geleden, energie

"Eenvoudig en vergelijkbaar"

Dhr. de Herdt uit BERGEN OP ZOOM
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Tevreden en snel"

Mevrouw Bennink uit DOETINCHEM
2 uur geleden, bestelautoverzekering

"Goede website en makkelijk af te sluiten."

Anoniem uit ANNA PAULOWNA
3 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd een goed en inzichtelijk advies, vaak met een extraatje."

Anoniem uit HENGELO OV
3 uur geleden, autoverzekering

"Allemaal super eenvoudig en optimaal resultaat. Prima dus."

Meneer van der Velde uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering