Vraag van de maand: wat betekent het pensioenakkoord voor mij?
Tip een vriend:

Vraag van de maand: wat betekent het pensioenakkoord voor mij?

Het pensioenakkoord was de afgelopen weken vaak in het nieuws. Na jaren van gesprekken en onderhandelen ligt er nu een akkoord waar zowel de politiek als de vakbonden zich in kunnen vinden. Het pensioenakkoord is nog niet definitief en er zijn ook nog veel vragen. De belangrijkste is natuurlijk wat dit pensioenakkoord voor jou betekent. We vroegen het aan Maurits Hagen, een van onze pensioen-experts.

AOW-leeftijd stijgt minder snel

“Ook volgens het nieuwe pensioenakkoord blijft de AOW-leeftijd stijgen. Maar het goede nieuws is dat die leeftijd wel minder hard stijgt. Het plan is om de huidige AOW-leeftijd van 66 jaar en vier maanden voor twee jaar te bevriezen. De AOW-leeftijd van 67 jaar geldt hierdoor pas vanaf 2024. Hierna is de stijging afhankelijk van de levensverwachting. Voor elk jaar dat de levensverwachting stijgt, stijgt de AOW-leeftijd 8 maanden.”

Voor je AOW-leeftijd stoppen met werken

Nu moet je werkgever nog een hoge boete betalen aan de Belastingdienst als hij een regeling aanbiedt waardoor je eerder met pensioen kunt. Vanaf 2021 wordt deze boete voor vijf jaar afgeschaft. Dit geldt voor regelingen tot 19.000 euro per jaar. Dit betekent dat het voor werkgevers straks betaalbaarder wordt om medewerkers een vervoegd pensioen aan te bieden.

Wil je zelf verlof sparen? Dan mag je volgens de nieuwe regels 100 weken aan verlof sparen. Dat is twee keer zoveel als nu. Ook wordt onderzocht of mensen in de toekomst na 45 jaar werken met pensioen kunnen.”

Kortingen en indexeren

“In de praktijk zie je vaak dat ‘gegarandeerde pensioenen’ helemaal niet zo zeker zijn. Pensioenen worden gekort, of niet geïndexeerd, waardoor je uiteindelijk toch minder krijgt. In het nieuwe akkoord is je pensioen daarom vaak niet op voorhand gegarandeerd. Ook veranderen de regels voor pensioenfondsen over wanneer ze moeten korten en mogen indexeren. Hierdoor kan je voorspelde inkomen voor later volgens het nieuwe akkoord vaker (licht) veranderen.”

Nog meer veranderingen

“Naast deze belangrijkste wijzigingen, staan er in het nieuwe pensioenakkoord nog meer veranderingen. Je mag bijvoorbeeld tien procent van de waarde van je pensioen in één keer uit laten keren als je met pensioen gaat. Dat kan je gebruiken voor bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek. Ook wordt er gekeken naar de steeds groter wordende groep die geen pensioen opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers.”

Inzicht in je pensioeninkomen

“Niet alle onderdelen van het akkoord zijn al definitief. Wij verwachten dat er de komende tijd meer duidelijk wordt. Benieuwd hoe jou pensioen er straks uitziet? Gebruik dan onze online pensioenplanner. “

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Vraag van de maand: wat betekent het pensioenakkoord voor mij?”

 1. G. van Duursen schreef op 

  Ik heb een vraag over het pensioen van mijn echtgenote. Mijn echtgenote is met pensioen gegaan op 1-1-2018. Haar pensioenrechten zijn dus naar voren gehaald. Aanvankelijk zou zij AOW ontvangen op de leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. Met nieuwe pensioenakkoord is haar AOW- leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Wat betekent dit nu voor haar pensioen? De tijd van pré pensioen is dus minder lang.

  1. Beste meneer/mevrouw Van Duursen,

   Wat de gevolgen zijn voor het pré pensioen van uw echtgenote is op dit moment nog niet te zeggen. Dit komt omdat het pensioenakkoord nog niet definitief is. Het moet eerst nog door de Tweede én Eerste Kamer goedgekeurd worden. Verder zijn er veel zaken die uitgewerkt gaan worden door bijvoorbeeld de pensioenuitvoerder van uw echtgenote. Hou daarom de berichten van jullie pensioenuitvoerders goed in de gaten.

 2. Pierre schreef op 

  Dank voor de update! Ik val in de doelgroep, die van 67 naar 66 en 4 maanden gaat. Het blijft echter na de stemming van de vakbonden muisstil in zowel Den Haag als bij de bonden. Wanneer kunnen we een wat meer definitieve beslissing verwachten? Het zou plezierig zijn om wat meer duidelijkheid en zekerheid te verkrijgen.

  1. Beste Pierre,

   In Den Haag zijn ze op dit moment druk bezig met de AOW-leeftijd uit het pensioenakkoord. De wet om de stijging van de AOW-leeftijd aan te passen is op 20 juni al door de Tweede Kamer aangenomen. Morgen (2 juli) is de behandeling en stemming over het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

   1. Hans schreef op 

    En? Het is nu 17juli. Is het nu defenitief?

    1. Beste Hans,

     Excuus voor de late reactie. De wet is op 2 juli aangenomen door de Eerste kamer. De AOW-leeftijden zijn door deze wet tot en met het jaar 2024 vastgesteld.
     De minder harde stijging van de AOW-leeftijd vanaf 2025 is de volgende stap in de wijziging van de AOW-leeftijd. Deze volgende wet moet nog door de Tweede en Eerste kamer worden aangenomen.

 3. Pierre schreef op 

  Beste Maurits,

  Ondanks mijn zoektochten heb ik dan blijkbaar tóch een en ander over het hoofd gezien! Hartelijk dank voor de opheldering.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Overzichtelijk en duidelijk "

Mevr. Duchiene uit ROTTERDAM
15 minuten geleden, reisverzekering

"Overzichtelijke site met veel info"

Anoniem uit HOENSBROEK
28 minuten geleden, lenen

"Independer bespaart veel werk met vergelijken en in dit geval geld i.v.m. veel hogere offerte."

Meneer van Dijk uit HEERLEN
34 minuten geleden, autoverzekering

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
49 minuten geleden, zorgverzekering

"prima informatie"

Meneer van Tongeren uit IJSSELMUIDEN
53 minuten geleden, woonverzekering

"Snel en gemakkelijk een keuze uit vele verzekeringen en nog ietsje goedkoper dan op de site van de verzekeraar. top !"

Anoniem uit ZAANDAM
55 minuten geleden, autoverzekering

"alles was duidelijk, nu nog hopen op een goedkeuring van de verzekeraar"

Anoniem uit KATWIJK ZH
1 uur geleden, woonverzekering

"Prima website. Klantenservice ook telefonisch goed te bereiken."

Dhr. Van den Oever uit KATWIJK ZH
1 uur geleden, energie

"Eenvoudig en vergelijkbaar"

Dhr. de Herdt uit BERGEN OP ZOOM
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Tevreden en snel"

Mevrouw Bennink uit DOETINCHEM
1 uur geleden, bestelautoverzekering

"Goede website en makkelijk af te sluiten."

Anoniem uit ANNA PAULOWNA
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd een goed en inzichtelijk advies, vaak met een extraatje."

Anoniem uit HENGELO OV
2 uur geleden, autoverzekering

"Allemaal super eenvoudig en optimaal resultaat. Prima dus."

Meneer van der Velde uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Sterren spreken voor zich. "

Jorrell uit SPIJKENISSE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Super sait "

Anoniem uit EINDHOVEN
2 uur geleden, energie