1 op de 3 jongeren (18-21 jaar) blijft ‘plakken’ op zorgverzekering ouders
Tip een vriend:

1 op de 3 jongeren (18-21 jaar) blijft ‘plakken’ op zorgverzekering ouders

Veel jongeren blijven na hun 18e verjaardag ‘plakken’ op de zorgverzekering van hun ouders. Onderzoek van Q&A, in opdracht van Independer, wijst uit dat dit bij één op de drie mensen tussen de 18 en 21 jaar het geval is. Bij jongeren tussen 18 en 30 jaar is dit in bijna één op de zes keer nog het geval. In deze groep betaalt in 70% van de gevallen de ouders ook een deel, of de volledige premie. Van de jongeren die wel zelfstandig een zorgverzekering hebben gekozen, betaalt 85% de zorgpremie zelf en vindt 80% de premie hoog. Opvallend is dat een kwart aangeeft de zorgpremie moeilijk te kunnen betalen.

Kinderen zijn tot hun 18e kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. In de maand dat ze 18 worden, kunnen zij zelf een nieuwe zorgverzekering zoeken en afsluiten. Doen zij dit niet, dan krijgen ze via de verzekeraar van hun vader of moeder (waar ze staan bijgeschreven) automatisch dezelfde zorgverzekering. Inclusief een eventueel aanvullend pakket, waar ook dezelfde premie voor moet worden betaald. 45% van deze groep is niet op de hoogte van deze automatische overzetting.

Veel jongeren onwetend over goedkopere alternatieven

42% van de jongeren die via de ouders verzekerd zijn, zegt niet te weten of er een goedkopere zorgverzekering voor hen is. Bij 20% van hen betalen de ouders een deel van hun zorgpremie en bij 50% betalen de ouders de volledige premie. Coen de Ruiter, directeur van Independer: “Als je ouders betalen, ben je wellicht minder geïnteresseerd in de alternatieven. Deze ouders laten wel een kans liggen om te besparen. Het onderzoek laat namelijk zien dat de meeste ouders verzekerd zijn bij één van de bekende merken. Deze merken hebben vaak ook goedkopere online sub-merken.”

In 82% van de gevallen hebben de genoemde jongeren met de ouders afgesproken wanneer ze de premie zelf gaan betalen. Bijvoorbeeld als ze het huis uit zijn of als ze een baan hebben.

16% jongeren met eigen zorgpremie kiest voordelige online verzekering

Van de jongeren die een eigen zorgverzekering heeft afgesloten, kiest 16% voor de goedkopere online variant, in tegenstelling tot 6% bij de andere groep. De Ruiter: “Dat laat voor mij zien dat zelf aan het roer staan van je financiën, ertoe leidt dat je scherpere keuzes maakt.” Een online-verzekering is een goedkopere verzekering die zorgverzekeraars naast hun traditionele verzekering op de markt brengen. Het belangrijkste verschil zit in de prijs – een online-verzekering is goedkoper – en in het feit dat online-verzekeringen bij voorkeur online communiceren met klanten. Beide type basisverzekeringen hebben nagenoeg dezelfde dekking. Wie voor een online-label kiest ontvangt dus dezelfde zorg vanuit de basisverzekering én is goedkoper uit.

Zorgpremie hoog en moeilijk te betalen

Van de jongeren die wel een eigen zorgverzekering afsloten op hun 18e, betaalt 85% zijn eigen premie. Toch vindt 80% van hen de premie hoog. Bijna een kwart van de groep die zijn eigen premie betaalt, zegt moeite te hebben het geld hiervoor op te brengen. Ruim een derde heeft zijn eigen risico verhoogd, waardoor de maandpremie lager wordt. Het merendeel van deze groep (71%) geeft aan dat ze dit kunnen doen omdat ze toch gezond zijn. 37% geeft aan het eigen risico uitsluitend te verhogen vanwege de premiekorting. De Ruiter: “Als je moeite hebt om de zorgpremie te betalen, vergeet dan vooral niet te onderzoeken of je recht hebt op zorgtoeslag.”

Kijk hier voor meer informatie over jongeren en hun zorgverzekeringen.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 441 mensen in de leeftijd van 18-30 jaar.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"het betalen van de zorg gaat door middel van de premie en de volksverzekering inhouding van je loon. X de aantal werkende en verzekerden en je hebt de bonus van geraamd 24 miljoen per maand welke ligstoel neem jij. Verplicht verzekeren! "

Anoniem uit DRONTEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"CAK-brief ontvangen dat kind niet was verzekerd. Meteen zorgverzekeraar gebeld. Bleek verzekeraar onze verzekering te hebben beëindigd, zonder dat wij hier van af wisten. Gelukkig makkelijk/sne via Independer een andere verzekering kunnen afsluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"."

Meneer O'leary uit POORTUGAAL
2020-03-31, zorgverzekering

"Toppppp"

Mevrouw Ismaiel uit AMSTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"super site "

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-03-31, zorgverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Work very easy and fast "

Mevrouw Monika Krawczyk uit EINDHOVEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Erg fijne dienstverlener.. Alles is erg gemakkelijk in te vullen"

Meneer Danen uit DIEREN
2020-03-30, zorgverzekering

"FAST AND SIMPLE"

Meneer GIOTITSAS uit BADHOEVEDORP
2020-03-30, zorgverzekering

"duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit MUIDEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Goede mogelijkheden alle verzekeringen te vergelijken en steeds opnieuw alle mogelijkheden kunnen invullen"

Anoniem uit BOXTEL
2020-03-29, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer van Kouwen uit UTRECHT
2020-03-28, zorgverzekering

"Er goede informatieve site en makkelijk te regelen"

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-28, zorgverzekering

"-"

Meneer Pansier uit CUIJK
2020-03-28, zorgverzekering

"de afloop moet nog blijken, vandaar een 4/5"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-03-27, zorgverzekering