1,4 miljoen Nederlanders gaan overstappen van zorgverzekeraar
Tip een vriend:

1,4 miljoen Nederlanders gaan overstappen van zorgverzekeraar

Meer mensen dan vorig jaar zijn van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een onderzoek dat Independer heeft laten uitvoeren. Op dit moment heeft 11,6% van de verzekerden de intentie om over te stappen. Vorig jaar rond deze tijd was dit nog 8,7%. De belangstelling om van zorgverzekeraar te wisselen ligt hiermee hoger dan vorig jaar. De intentie om over te stappen is het grootst bij mensen tussen de 25 en 44 jaar. Bijna 17% van deze leeftijdsgroep heeft de intentie te gaan switchen. Opvallend is dat bijna 6% van de 65-plussers de intentie heeft over te stappen. Vorig jaar was dit minder dan 1%. Ook mensen tussen de 45 en 64 jaar hebben vaker de intentie over te stappen (ruim 10% dit jaar ten opzichte 6% vorig jaar). Mensen die niet overstappen noemen als voornaamste reden de tevredenheid met de huidige dekking (57%). Daarnaast zijn de tevredenheid over de prijs van de huidige verzekering (49%) en de goede service (38%) belangrijke redenen om niet over te stappen.

Feit is dat het aantal mensen dat de intentie heeft om over te stappen altijd fors hoger ligt dan het aantal mensen dat de switch uiteindelijk maakt. Independer verwacht op basis van dit onderzoek dat het aantal overstappers per 1 januari 2014 uitkomt op 1,4 miljoen Nederlanders. Vorig jaar waren dit 1,2 miljoen Nederlanders.

Independer adviseert alle Nederlanders kritisch naar hun zorgverzekering te kijken. Veel Nederlanders hebben een te hoge dekking en de premieverschillen tussen verzekeraars zijn naar verwachting groot. Mensen kunnen van half november tot eind december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De meeste mensen switchen pas in de laatste weken van december.

Dit onderzoek naar overstappers is uitgevoerd door TNS Nipo, in opdracht van Independer. Independer heeft in de overstapmonitor aangegeven hoeveel mensen er in de voorgaande jaren zijn overgestapt. Bekijk onze overzichtspagina met marktcijfers voor meer gegevens die betrekking hebben op de zorgverzekering in 2014.

Bekijk het volledige onderzoek.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

7 Antwoorden op “1,4 miljoen Nederlanders gaan overstappen van zorgverzekeraar”

 1. kritikaster schreef op 

  @Sharon. Misschien verhoogt het de objectiviteit van jouw artikel, wanneer er tevens vermeld wordt, hoeveel zorgconsumenten bevraagd werden. Wanneer er (toevallig) 11,6 mensen van maar 100 bevraagden zeggen te gaan overstappen, hecht ik hieraan generlei waarde!
  Je schrijft concreet 11,6% van de verzekerden…..en dát duidt erop, dat álle verzekerden bevraagd werden. Behalve
  (toevallig) bij mij…….;-(

  1. Goede vraag, dit hadden we inderdaad (nog) niet aan het artikel toegevoegd. Hierbij dan alsnog: het onderzoek werd uitgevoerd door TNS Nipo onder 1.118 respondenten.

  2. Marleen schreef op 

   Inderdaad, mij ook NIETS gevraagd….

 2. Ingrid schreef op 

  Hoe komen jullie van 18,1% naar 8,5%?

 3. Beste Ingrid,

  Er zijn altijd heel wat meer mensen die aangeven dat ze gaan overstappen van zorgverzekeraar, dan dat er uiteindelijk daadwerkelijk switchen. Om van de antwoordcategorieën ‘zeker wel’, ‘waarschijnlijk wel’ en ‘weet (nog) niet’ te komen tot een verwacht uiteindelijk overstappercentage werken wij altijd met een weging over de verschillende categorieën. Deze weging is bepaald op basis van de ervaring van voorgaande jaren.

  Hartelijke groeten,
  Manon Duwel

 4. Anneke schreef op 

  Ik vergelijk ze allemaal weer en kan ik goedkoper doe ik dat ook 2 x ging ik goedkoper en het overstappen is zo gepiept

 5. rICH schreef op 

  Hema Verzekering of Bewuzt.. Zo heb je van al die soorten “verzekeraars” die vallen onder een grote maatschappij zoals bijv. een Menzis. Marktwerking bestaat niet doordat zogenaamde kleine verzekeringen dochtermaatschappijen van de grote zijn. Allemaal 1 grote show waarin ze ons voor de gek proberen te houden. De premies moeten veel verder omlaag en al die artsen moeten uit de maatschap en niet betaald worden per behandeling om hun salaris omhoog te halen door meer behandelingen te doen. Het is een grote circus in de zorg om hoe de klant te tillen. We moeten buitenlandse concurentie krijgen die geen connecties hebben met een menzis of VGZ. Die bellen elkaar toch ieder jaar om de prijs een beetje te bepalen in mijn mening. Zelfde probleem met de energie. Ik ga voor de laagste prijs maar zodra een totaal onbekende en onafhankelijke verzekering komt ga ik daar heen. Succes met je selectief onderzoek.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Alles ging makkelijk en snel!"

Meneer Heidemann uit BOCHOLT
54 minuten geleden, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Petrestrelo moniz uit ROTTERDAM
55 minuten geleden, zorgverzekering

"duidelijke uitleg, en goede hulp bij kiezen"

Mevrouw van Dijk uit BERGEN OP ZOOM
3 uur geleden, zorgverzekering

"Goede en duidelijke uitleg op internet! "

Anoniem uit PAPENDRECHT
2019-03-18, zorgverzekering

"alles ging snel"

Meneer Genc uit EINDHOVEN
2019-03-18, zorgverzekering

"Zeer tevreden"

Anoniem uit MAASTRICHT
2019-03-18, zorgverzekering

"Gemakkelijk en duidelijk"

Meneer du Bois uit HAARLEM
2019-03-17, zorgverzekering

"Super duidelijke site. Kon snel een keuze maken doordat ik makkelijk kon vergelijken"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-03-16, zorgverzekering

"snel geregeld"

Anoniem uit BILTHOVEN
2019-03-14, zorgverzekering

"heel snel en makkelijk "

Meneer Laveaux uit KESSEL LB
2019-03-14, zorgverzekering

"echt leuk hier"

Meneer Borisov uit HEERHUGOWAARD
2019-03-14, zorgverzekering

"zeer handig vooral de advies balkjes zodat je weet wat je moet kiezen en niet teveel geld uitgeef"

Anoniem uit PIJNACKER
2019-03-13, zorgverzekering

"Good information, easy! Also good information with what's up Thanks"

Meneer Werner Castillo Agostino uit ALMERE
2019-03-13, zorgverzekering

"It’s fast"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-03-12, zorgverzekering

"Behulpzaam via de omgeving en duidelijkheid bij overzicht aanbieders zorgverzekering, zodat je weloverwogen een keus kunt maken. Ik geef geen 5 sterren, omdat ik altijd denk dat iets altijd beter kan. Is er voor jullie nog altijd een uitdaging :) "

Anoniem uit WIJCHEN
2019-03-12, zorgverzekering