73% uitvaartverzekeraars kan eenzijdig premie of dekking wijzigen
Tip een vriend:

73% uitvaartverzekeraars kan eenzijdig premie of dekking wijzigen

73% van de uitvaartverzekeraars heeft een en-bloc clausule. Dat blijkt uit recent onderzoek van Independer.nl. Een en-bloc clausule geeft de verzekeraar het recht om op elk door de verzekeraar gewenst moment eenzijdig de premie te verhogen en/of polisvoorwaarden aan te passen. 50% van de uitvaartverzekeraars kan door deze clausule eenzijdig de premie verhogen en bijna driekwart kan de polisvoorwaarden aanpassen.

Wanneer een wijziging van de polisvoorwaarden een verslechtering betekent voor de verzekerde heeft hij het recht binnen 30 dagen de verzekering op te zeggen. Bij uitvaartverzekeringen is dat geen goed alternatief omdat afbreken van de verzekering financieel ongunstig is. De verzekerde verliest dan zijn opgebouwde premie en zal elders vaak een hogere premie moeten accepteren. Daarnaast zal de verzekerde opnieuw medisch beoordeeld moeten worden. De verzekerde kan de verzekering soms ook afkopen, maar de uit te keren afkoopwaarde is dan slechts 50% van de in totaal betaalde premie.

In het verleden werden al mensen gedupeerd door het toepassen van een dergelijke clausule. Vorig jaar nog heeft Yarden de en-bloc clausule toegepast en paste daarbij de polisvoorwaarden aan. Zij ontvingen daardoor maar liefst 1600 klachten.

Bij de keuze van een uitvaartverzekering is de en-bloc clausule dan ook een belangrijke factor om rekening te mee houden. Daarnaast is ook de hoogte van de premie belangrijk om op te letten, omdat de premies van uitvaartverzekeringen erg uiteen lopen. Deze kunnen oplopen tot 8.000 euro over de looptijd. Een voorbeeld. Man en vrouw, beide 34 jaar, willen een kapitaal uitvaartverzekering van 8.000,- euro afsluiten. Ze kiezen ervoor om de premie op maandbasis te betalen. De goedkoopste aanbieder is in dit geval Klaverblad met een maandpremie van € 23,96. De duurste is Dela met een premie van € 30,42. Over de hele looptijd levert dit een fors verschil van € 8.166,- op.

Independer.nl bekeek de polisvoorwaarden van 20 uitvaartverzekeraars. De markt voor uitvaartverzekeringen is voor 85% in handen van slechts 7 grote uitvaartverzekeraars. Jaarlijks worden er 400.000 uitvaartverzekeringen afgesloten. Hieronder kunt u de uitkomsten van het onderzoek bekijken:

Uitvaartverzekering Natura variant:

MaatschappijEn-bloc clausule op premiesEn-bloc clausule op voorwaarden
AegonNeeNee
ArdantaNeeJa
DELAJaJa
FacultatieveJaJa
Fortis ASRNeeJa
GUVJaJa
HDB AssenNeeJa
MonutaJaJa
NuvemaNeeNee
Polis DirectNeeNee
YardenJaJa
ZorgvrijNeeJa

 

Uitvaartverzekering Geld variant:

MaatschappijEn-bloc clausule op premiesEn-bloc clausule op voorwaarden
AegonNeeNee
ArdantaNeeJa
CardiffJaJa
Centraal BeheerJaJa
De AmersfoortseNeeNee
DELAJaJa
FacultatieveJaJa
Fortis ASRNeeJa
KlaverbladNeeNee
MonutaNeeNee
NoordhollandscheJaJa
OhraJaJa
ReaalJaJa
ZorgvrijNeeJa

Lees meer over: uitvaartverzekering

Reacties

4 Antwoorden op “73% uitvaartverzekeraars kan eenzijdig premie of dekking wijzigen”

 1. Anneke Ranzato schreef op 

  Op AM Web:
  “Ik ben bang dat Independer hier appels en peren heeft vergeleken en in die zin vinden wij het ook een onzinnig onderzoek”, luidt de reactie van Monuta. “Wij hebben inderdaad geen en-blocclausule bij onze kapitaalververzekering, maar bij de natura-uitvaartpolis is die er wel degelijk. Als ze ook bij onze collega’s verschillende producten onder de loep hebben genomen, is deze vergelijking waardeloos.”
  Kunnen jullie hier iets op zeggen?

 2. Zoals gebruikelijk hebben wij de resultaten van het onderzoek voorgelegd aan de verzekeraars. Helaas heeft Monuta daar niet op gereageerd en stond er in het oorspronkelijke bericht een foute vermelding. De enbloc bepaling is bij Monuta dus wel van toepassing bij de naturavariant van de uitvaart verzekering. Voor de duidelijkheid is dit inmiddels aangepast in bovenstaande tekst en het overzicht en nu staat alles wel correct.

 3. Mark Debets schreef op 

  Het citaat dat op AM Web stond is niet geheel juist en is nogal ongenuanceerd. Het is juist positief dat bedrijven onderzoek doen om meer duidelijkheid en transparantie te krijgen in verzekeringsproducten. Dat geldt ook voor dit onderzoek. Wat jammer was, is dat het onderzoek onjuiste gegevens over Monuta bevatte. Independer heeft snel actie ondernomen en de juiste gegevens toegevoegd.

  Hiermee geeft het onderzoek duidelijk aan welke verzekeraars een enbloc clausule hanteren. Voor ons geldt dat het nog belangrijker is hoe verzekeraars omgaan met deze clausule. Dat zegt namelijk meer over de mogelijk positieve of negatieve effecten voor verzekerden

  Mark Debets
  Woordvoerder Monuta

 4. R Kuiken schreef op 

  Ik heb voor yarden gewerkt en kreeg op een gegeven moment een boek met nieuwe polisvoorwaarden en zag meteen dat de waarde van de polissen naar beneden was gegaan. Zeg ik tegen die mevr. hebben de verzekerden wel bericht gehad maar zij zei toen die kunnen de polis wel lezen maar dat is natuurlijk onzin.
  Nadien zijn de klachten wel gekomen.
  Maar hoezo uitvaart verzekeringen mijn wc papier is 1 cm smaller geworden de ziektekosten verzekeraars schrappen allerlei medicijnen en behandelingen zo gaat de premie niet omhoog maar wordt de waarde wel minder.
  Het is de algemene manier van prijsverhoging door minder aan te bieden zo ook met tabaksartikelen Wie heeft er nagegaan of een liter benzine nog wel een liter bevat.

Voor commentaar gesloten.

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"super overzichtelijk en duidelijk no nonsens "

Dhr. Verouden uit HELMOND
27 minuten geleden, energie

"duidelijk, eerlijk, betrouwbaar"

Anoniem uit OUD-BEIJERLAND
34 minuten geleden, energie

"Snel en gemakkelijk.. keus uit meerdere"

Meneer Suelmann uit GRONINGEN
41 minuten geleden, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk, niet alle verzekeraars anders een ster meer"

Dhr. Mol uit HAARLEM
41 minuten geleden, reisverzekering

"Tevreden met de service"

Anoniem uit ROTTERDAM
45 minuten geleden, woonverzekering

"Netjes en duidelijk."

Meneer Chouchouh uit 'S-GRAVENHAGE
57 minuten geleden, autoverzekering

"Snel en voordelig!!"

Anoniem uit ROTTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"Goed, duidelijk en gemakkelijk. Compliment!"

Anoniem uit VENLO
2 uur geleden, autoverzekering

"Heel goed advies van jullie. Ik legde even contact omdat jullie aangaven dat te doen bij het afsluiten van een reisverzekering en kids bij ex-partner wonen. Gr. Max"

Dhr. de Bruin uit GOUDA
2 uur geleden, reisverzekering

". "

Mevrouw Kerekgyartone uit ROERMOND
3 uur geleden, autoverzekering

"Helder overzicht"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
3 uur geleden, reisverzekering

"makkelijk te volgen"

Meneer Spijkerman uit COEVORDEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Goed en snel"

Anoniem uit WIERDEN
4 uur geleden, energie

"Makkelijk alles via e-mail"

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Uitstekend telefonisch geholpen."

Dhr. Kroese uit SNEEK
4 uur geleden, reisverzekering