Aanvullende zorgverzekeringen 2009 opnieuw duurder
Tip een vriend:

Aanvullende zorgverzekeringen 2009 opnieuw duurder

Aanvullende verzekeringen worden komend jaar opnieuw fors duurder. Na een stijging afgelopen jaar van gemidddeld 10% op de aanvullende pakketten kondigen de meeste verzekeraars wederom een stijging aan. Dit jaar nemen de premies van aanvullende verzekeringen toe met met gemiddeld 8%. Daarmee compenseren de verzekeraars de verliezen op de basispremie. De basispremie wordt nauwelijks verhoogd.

De meeste verzekeraars passen de basispremie nauwelijks aan of voeren zelfs een kleine verlaging door. Dat is opmerkelijk, want er wordt verlies gemaakt op de basispremie. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) hebben zorgverzekeraars in het eerste half jaar van 2008 88 miljoen euro verloren op de basisverzekering. Verzekeraars lijken dit verlies te willen opvangen door een hogere premie te vragen voor veelgevraagde vergoedingen die niet in het basispakket zitten. 90% van de verzekerden heeft ook een aanvullende verzekering.

Van de premies die nu bekend zijn, stijgen de aanvullende verzekeringen gemiddeld met 8%. Enkele uitschieters zijn Delta Lloyd met een stijging van 40% in hun meest uitgebreide aanvullende verzekering. Univé kondigt een stijging aan van 33% in een van hun aanvullende verzekeringspakketten.

Alle bekende premies voor 2009 zijn sinds gisteren te vergelijken op Independer.nl. De vergelijking is dit jaar eerder beschikbaar dan voorgaande jaren, omdat verzekeraars gehoor geven aan de oproep om consumenten tijdig te informeren. Momenteel is 50% van de nieuwe zorgpremies bekend. De verwachting is dat volgende week 90% van de nieuwe premies voor zorgverzekeringen bekend is. Consumenten krijgen uiterlijk 18 november informatie over de nieuwe premies en voorwaarden van hun zorgverzekeraar. Ze hebben tot eind december de tijd om de verzekering op te zeggen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

9 Antwoorden op “Aanvullende zorgverzekeringen 2009 opnieuw duurder”

 1. Syl schreef op 

  Delta Lloyd verhoogt de AV met 40 % …waar is alle redelijkheid gebleven?
  Ik zal zeer zeker niet bij DL blijven en zal op zoek gaan naar een andere zorgverzekeraar.

 2. greet bouw schreef op 

  Niet normaal die premieverhogingen. Ik zit al 4 jaar bij Menzis via PMA kiesbasisverzekering.nl. (maandpremie 81,25 Euro) en ben zeer tevreden. Ik ben benieuwd wat Menzis gaat doen.

 3. Lucas schreef op 

  Het is niet alleen maar kommer en kwel: de premie van de basisverzekeringen daalt iets. Je moet je echt serieus afvragen of je niet gewoon de basisverzekering moet nemen en géén aanvullende verzekeringen. Het gros van de verzekerden haalt die aanvullende verzekering er nl. helemaal niet uit! Als je een paarhonderd euro spaargeld achter de hand houdt voor de dingen die niet verzekerd zijn als je geen aanvullend pakket neemt, kan je betrekkelijk weinig overkomen. Ik denk er in elk geval serieus over om de aanvulling voor 2009 te laten vervallen.

 4. Teunis schreef op 

  Lucas is kennelijk perfect gezond want als je duure medicijnen nodig hebt kan je het zonder een goede aanvullende dekking wel schudden, en wat dacht u van een paar nieuwe hoortoestellen dag mag je zelf een paar duizend euro bij passen dus let goed op wat u doet.

 5. Marc schreef op 

  De verhoging bij Delta Lloyd geldt alleen voor de meest uitgebreide dekking, de Top verzekering met vaak 100% vergoedingen. De andere aanvullende verzekeringen van Delta Lloyd stijgen marktconform.

 6. Lucas schreef op 

  Teunis, Voor medicijnen geldt een eigen bijdrage, maar die is niet hoog. Pas als je zeer veel medicijnen gebruikt is de eigen bijdrage die je betaalt hoger dan de extra premie die je maandelijks betaalt voor een aanvullende verzekering. Voor hoortoestellen zit er wel degelijk een vergoeding in het basispakket, alhoewel die natuurlijk niet voor ieder apparaat voldoende dekt. De basisvergoeding is:

  “eerste hoortoestel of vervangingstoestel jonger dan 6 jaar: max. EUR 485,-; vervangingstoestel tussen de 6 of 7 oud: max. EUR 575,50; vervangingstoestel ouder dan 7 jaar: max. EUR 666,50; EUR 62,50 extra, indien een hoortoestel met een cros-, bicros- of beengeleideruitvoering is uitgerust.”

 7. Ronald schreef op 

  Ik heb het afgelopen jaar voor een een basis pakket met het hoogste eigen risico bij AnderZorg voor mijn gezin gekozen en heb hiermee zo’n € 1200.- bespaard. Toch wel de moeite waard dacht ik zo.

 8. wilfred mooij schreef op 

  Delta Lloyd is wel om hoog maar is makkelijk verkrijgbaar met 20 % korting

 9. Joost schreef op 

  Als ik vorig jaar 20% korting kreeg en nu ook dan blijft 40% stijging op de aanvullende premie 40%……… Vind ik “best wel veel”!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
6 uur geleden, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering

"Very good solution with a lot of gtreat insights for expats and a super effective echat on Whatsapp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-16, zorgverzekering

"simpel, duidelijk en snel"

Anoniem uit SCHALKHAAR
2019-08-15, zorgverzekering

"Alvast bedankt"

Mevrouw Popescu uit UTRECHT
2019-08-15, zorgverzekering

"Easy to use website"

Meneer Naik uit AMSTERDAM
2019-08-13, zorgverzekering

"goed hoor"

Meneer Vermeulen uit HUIZEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Ging vrij makkelijk."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-13, zorgverzekering

"niets op aan te merken op jullie service"

Mevrouw Demmers uit BERGEN OP ZOOM
2019-08-13, zorgverzekering

"Weary esy to make it "

Meneer Emils Dicpeteris uit DONGEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Mevrouw Van Wendel uit GRAFHORST
2019-08-12, zorgverzekering

"Het afsluiten was erg gemakkelijk en ik ben goed geholpen door de klantenservice bij een vraag die ik had."

Anoniem uit TILBURG
2019-08-12, zorgverzekering

"Makkelijk en snel "

Meneer Kempen uit SELFKANT
2019-08-12, zorgverzekering