Airbnb-verhuurder meestal onverzekerd voor schade of letsel
Deel met een vriend:

Airbnb-verhuurder meestal onverzekerd voor schade of letsel

Mensen die hun woning tijdelijk verhuren via websites als Airbnb zijn meestal niet verzekerd wanneer een huurder schade in huis veroorzaakt. Loopt een huurder letsel op in de betreffende woning, kan de verhuurder opdraaien voor aansprakelijkheidskosten.

FB_AIRNBN

Steeds meer mensen verhuren tijdens de vakantie hun woning. Meestal doen ze dit via verhuursites als Airbnb, Wimdu of VRBO. Volgens onderzoek van GFK overweegt 1 op de 10 Nederlandse huishoudens zo’n tijdelijke verhuur. De meerderheid van deze groep zegt daarbij geen passende verzekering te willen afsluiten. “Dat is zorgwekkend”, zegt Suzan Samson van Independer. “Er zijn namelijk maar drie woonverzekeringen die een dekking bieden bij tijdelijke verhuur. De andere woonverzekeringen bieden géén dekking als er tijdens de verhuur iets gebeurt met je huis of je spullen.”

Verhuursites bieden geen woonverzekering 

Ook de verhuursites zelf bieden geen woonverzekeringen. Airbnb biedt wel een alternatief, waarvan het zelf al aangeeft dat dit geen vervanging is voor de woonverzekering. Als een tijdelijke huurder schade veroorzaakt in of aan een woning kan dat een hoop geld kosten.

Slechts drie verzekeraars bieden oplossingen voor tijdelijke verhuur 

Samson: “Verzekeraars beloofden al een jaar geleden oplossingen te gaan bieden voor woonverzekeringen bij tijdelijke verhuur. Maar er zijn nog maar drie verzekeraars over de brug gekomen.”

  • Nationale Nederlanden heeft tijdelijke verhuur toegevoegd aan de dekking van de inboedelverzekering, maar nog niet voor de opstalverzekering. Je betaalt hiervoor geen extra premie.
  • Bij ASR kun je tijdelijke verhuur tegen extra premie meeverzekeren. Dit geldt zowel voor de inboedel- als voor de opstalverzekering.
  • Bij Centraal Beheer is tijdelijke verhuur opgenomen in de voorwaarden van zowel de inboedel- als de opstalverzekering. Je hoeft hiervoor niet bij te betalen. 

Ook aansprakelijkheid vormt financieel risico

Naast het risico op schade aan huis en eigendommen, vormt ook aansprakelijkheid een risico. Zo kan een huurder letsel oplopen tijdens zijn verblijf, bijvoorbeeld omdat hij van de trap valt. Samson: “Een letselschadeclaim kan hoge kosten met zich mee brengen. Ook daarop zijn verzekeringen nog niet goed aangepast. De meeste voorwaarden van aansprakelijkheidsverzekeringen zijn onduidelijk over dekking tijdens tijdelijke verhuur. Meestal wordt alleen gesproken over dekking bij verhuur van een deel van je huis. Omdat veel mensen juist hun hele huis verhuren, heeft de verzekeraar het recht om schadeposten niet uit te betalen.”

Independer: kijk bij verhuur goed naar verzekeringen

Independer raadt consumenten aan om goed naar hun verzekering te kijken als zij hun woning verhuren, want er kleven risico’s aan. Daarnaast hoopt en verwacht Independer dat meer verzekeraars snel hun voorwaarden zullen aanpassen. Consumenten kunnen zich dan beter verzekeren waardoor ze met een geruster gevoel hun huis kunnen verhuren.

Lees meer over Airbnb en de verzekeraars die dekking bieden.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Woonverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste woonverzekering bij Independer

vergelijk woonverzekeringen

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit TWELLO
2017-11-04, autoverzekering

"Ging prima."

Dhr. C. Bergsma uit HARLINGEN
2017-10-06, autoverzekering

"Zeer goede voortgang voor het afsluiten van een Motorverzekering via Independer"

Anoniem uit VLAARDINGEN
2017-11-14, beste-in-1-pakket

"Geen problemen top !!! "

Anoniem uit IJMUIDEN
2017-11-19, zorgverzekering

"makkelijk, overzichtelijk en snel"

Mevr. A.G.J. Hartman-Thomassen uit NIJMEGEN
2017-11-14, zorgverzekering

"Ik laat al een paar jaar achter elkaar mijn zorgverzekering regelen via Independer en tot nu toe is het perfect gegaan. Ik ben heel tevreden mee! En heb ik gratis een dekking van Independer voor €10000 als ik in een ongeluk mijn gebit beschadig. "

Mevr. S.M. Wallé uit ALMERE
2017-11-21, zorgverzekering

"duidelijk en vlot."

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
2017-09-22, reisverzekering

"gemakkelijke handel"

Dhr. O. Salloum uit ZWOLLE
2017-10-21, autoverzekering

"Omdat dit de eerste keer is."

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-15, autoverzekering

"Makkelik process "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-09-08,

"tot nu toe goed."

Dhr. Wijnja uit SNEEK
2017-10-29, woonverzekering

"Goed en snelle reactie"

Anoniem uit HEERHUGOWAARD
2017-09-10,

"Heerlijk overzichtelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-14, woonverzekering

"duidelijke info, ook mondeling"

Anoniem uit DORDRECHT
2017-11-21, autoverzekering

"Gemakkelijk en goed"

Anoniem uit BEEK GEM MONTFERLAND
2017-10-14, woonverzekering