Autobezitters onnodig duur verzekerd
Tip een vriend:

Autobezitters onnodig duur verzekerd

De overgrote meerderheid van autobezitters blijft lang bij dezelfde verzekeraar zitten. Ook na de aanschaf van een andere auto of een verhuizing, terwijl er juist dan vaak een beter passende verzekering te vinden is bij een andere verzekeraar. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Q&A, in opdracht van Independer. Dat is zonde, want vaak laten ze hierdoor een mooie besparing liggen.

Vaste lasten omlaag brengen is juist nu relevant

Huishoudens zijn dit jaar gemiddeld maar liefst 55% van het inkomen kwijt  aan vaste lasten, zo liet het Nibud zien in haar onderzoek, dat 18 maart jongstleden werd gepresenteerd. Onder deze lasten valt de premie van de autoverzekering. Deze premies stijgen al jaren en het eind lijkt nog niet in zicht. Het Independer-onderzoek wijst uit dat veel hier mensen een besparingskans laten liggen.  

“Uitsluitend je nieuwe adres of kenteken doorgeven kan duur uitpakken”

Welke auto je hebt en waar je woont zijn factoren die veel invloed hebben op de premie voor je autoverzekering. Toch geeft 70% van de mensen die een andere auto aanschaft zonder verder onderzoek het nieuwe kenteken door aan zijn huidige verzekeraar. Deze groep kijkt dus niet of andere verzekeraars in de markt een betere premie bieden. Ditzelfde gebeurt bij verhuizingen. In maar liefst 72% van de verhuizingen geven consumenten alleen maar een adreswijziging door aan hun autoverzekeraar. Ongeacht de premiegevolgen voor hun verzekering.

“Op het eerste gezicht is het natuurlijk makkelijk om alleen maar een wijziging aan je verzekeraar door te geven. Maar wie slim zoekt, ziet al snel dat er vooral op deze verandermomenten geld te besparen valt”, zegt Coen de Ruiter van Independer. “Het is zeker niet vanzelfsprekend dat je huidige verzekeraar op je nieuwe adres nog steeds de best passende autoverzekering biedt. Zelfs per straat kunnen de premies flink verschillen. Ditzelfde speelt als je een andere auto aanschaft. De kans dat jouw verzekering ook dan de beste premie biedt is klein. Zeker nu de vaste lasten steeds meer van het inkomen opslokken is het relevant om niet onnodig teveel te betalen. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken of je autoverzekering nog wel bij jou past.”

Voordelige verzekering na verloop van tijd vaak minder gunstig

Autoverzekeraars kijken naar verschillende combinaties van factoren bij het bepalen van een premie. Leeftijd, adres en schadeverleden van de klant, maar ook autotype, -model en -leeftijd spelen hierin een belangrijke rol. Elke verzekeraar weegt deze factoren op zijn eigen manier. Hierdoor is iedere individuele autoverzekering maar voor heel specifieke doelgroepen interessant. Verandert er iets aan je situatie? Dan val je snel weer buiten deze doelgroep. Het gevolg is dat je juist duurder uit bent en waarschijnlijk beter af bent bij een andere verzekeraar.

63% Nederlanders – met al 4 jaar dezelfde auto –kijkt nooit om naar zijn autoverzekering

“Ook als je al jarenlang met dezelfde auto rijdt en op hetzelfde adres woont, verandert de premie van je autoverzekering”, zegt De Ruiter. “Jijzelf en je auto worden namelijk ouder en je schadevrije jaren nemen toe, of af. Dit zijn allemaal bepalende factoren in de premieberekening.” Maar liefst 63% van de Nederlanders – met minstens 4 jaar dezelfde auto – kijkt nooit of er een goedkopere autoverzekering is. De Ruiter: “Voor het merendeel van deze mensen is er zo goed als zeker een zelfde soort autoverzekering te vinden, met een betere premie.”

Bekijk alle onderzoeksresultaten op deze pagina.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Autobezitters onnodig duur verzekerd”

 1. sebok schreef op 

  ik mis ook maar iets over het wijzigen van 100% dekking naar WA+ of alleen WA. Scheelt nogal wat. Maar ook wanneer je dat moet doen. “Voeger” was de regel na +/- 4 jaar maar is dat nog juist? Een total-los van 8 jaar kan nog duizenden waard zijn. Ik heb mijn verzekeraar (Ditzo) gevraagd wat de dagwaarde is als mijn auto nu TL gereden zou worden maar ze weigeren een bedrag te noemen: de expert bepaalt dat. Waarom??, km stnd, leeftijd, merk, kleur en type zijn bekend. Dus de dagwaarde ook lijkt me ook. Graag eens info hierover. bvd.

 2. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste heer/mevrouw,

  Ik begrijp uw verhaal. De dekking verlagen scheelt soms ook in de premie. Hierbij een link voor meer informatie over de dekking in combinatie met de leeftijd van de auto.
  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking.aspx

  Volgens de Nederlandse wet moet de hoogte van de schade objectief worden berekend. Bij de volgende link kunt u hier alles over lezen.

  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/bepaling-schadebedrag.aspx

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Compleet, goed advies!"

Meneer Vliegenberg uit HELMOND
58 minuten geleden, autoverzekering

"Heel waardevol dat een platform als Independer bestaat. Houdt beide partijen - verzekerden en verzekeraars - scherp en eerlijk. "

Meneer Veerman uit 'S-GRAVENHAGE
5 uur geleden, autoverzekering

"Because of a good and easy way of registration."

Meneer Mohammad Bilal Arsalay uit RIDDERKERK
5 uur geleden, autoverzekering

"Bij vragen altijd prima contact en oplossingen geboden"

Anoniem uit PEIZE
6 uur geleden, autoverzekering

"Zeer goede site"

Meneer Sari uit ALMERE
2019-12-12, autoverzekering

"??"

Mevrouw Al Zabe uit BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
2019-12-12, autoverzekering

"Scheelt bijna € 200,-- met mijn huidige verzekering :)"

Meneer Brands uit AMSTERDAM
2019-12-12, autoverzekering

"250"

Dhr. Alfarhan uit HAARLEM
2019-12-12, autoverzekering

"Goed "

Mevrouw De Groot uit ARNHEM
2019-12-12, autoverzekering

"lekker snel geregeld"

Anoniem uit HELMOND
2019-12-12, autoverzekering

"Altijd een tevreden gevoel gehad bij independer "

Meneer Van Poppel uit OOSTERLAND
2019-12-12, autoverzekering

"Het was heel logisch en eenvoudig advies"

Meneer Babakhani uit ALMERE
2019-12-12, autoverzekering

"Teveel vragen en invul werk"

Anoniem uit BREDA
2019-12-11, autoverzekering

"Erg duidelijk en overzichtelijk. "

Mevrouw Varkraud uit ALMERE
2019-12-11, autoverzekering

"Alles was goed"

Mevrouw Franczak uit UDEN
2019-12-11, autoverzekering