Autobezitters onnodig duur verzekerd
Tip een vriend:

Autobezitters onnodig duur verzekerd

De overgrote meerderheid van autobezitters blijft lang bij dezelfde verzekeraar zitten. Ook na de aanschaf van een andere auto of een verhuizing, terwijl er juist dan vaak een beter passende verzekering te vinden is bij een andere verzekeraar. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Q&A, in opdracht van Independer. Dat is zonde, want vaak laten ze hierdoor een mooie besparing liggen.

Vaste lasten omlaag brengen is juist nu relevant

Huishoudens zijn dit jaar gemiddeld maar liefst 55% van het inkomen kwijt  aan vaste lasten, zo liet het Nibud zien in haar onderzoek, dat 18 maart jongstleden werd gepresenteerd. Onder deze lasten valt de premie van de autoverzekering. Deze premies stijgen al jaren en het eind lijkt nog niet in zicht. Het Independer-onderzoek wijst uit dat veel hier mensen een besparingskans laten liggen.  

“Uitsluitend je nieuwe adres of kenteken doorgeven kan duur uitpakken”

Welke auto je hebt en waar je woont zijn factoren die veel invloed hebben op de premie voor je autoverzekering. Toch geeft 70% van de mensen die een andere auto aanschaft zonder verder onderzoek het nieuwe kenteken door aan zijn huidige verzekeraar. Deze groep kijkt dus niet of andere verzekeraars in de markt een betere premie bieden. Ditzelfde gebeurt bij verhuizingen. In maar liefst 72% van de verhuizingen geven consumenten alleen maar een adreswijziging door aan hun autoverzekeraar. Ongeacht de premiegevolgen voor hun verzekering.

“Op het eerste gezicht is het natuurlijk makkelijk om alleen maar een wijziging aan je verzekeraar door te geven. Maar wie slim zoekt, ziet al snel dat er vooral op deze verandermomenten geld te besparen valt”, zegt Coen de Ruiter van Independer. “Het is zeker niet vanzelfsprekend dat je huidige verzekeraar op je nieuwe adres nog steeds de best passende autoverzekering biedt. Zelfs per straat kunnen de premies flink verschillen. Ditzelfde speelt als je een andere auto aanschaft. De kans dat jouw verzekering ook dan de beste premie biedt is klein. Zeker nu de vaste lasten steeds meer van het inkomen opslokken is het relevant om niet onnodig teveel te betalen. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken of je autoverzekering nog wel bij jou past.”

Voordelige verzekering na verloop van tijd vaak minder gunstig

Autoverzekeraars kijken naar verschillende combinaties van factoren bij het bepalen van een premie. Leeftijd, adres en schadeverleden van de klant, maar ook autotype, -model en -leeftijd spelen hierin een belangrijke rol. Elke verzekeraar weegt deze factoren op zijn eigen manier. Hierdoor is iedere individuele autoverzekering maar voor heel specifieke doelgroepen interessant. Verandert er iets aan je situatie? Dan val je snel weer buiten deze doelgroep. Het gevolg is dat je juist duurder uit bent en waarschijnlijk beter af bent bij een andere verzekeraar.

63% Nederlanders – met al 4 jaar dezelfde auto –kijkt nooit om naar zijn autoverzekering

“Ook als je al jarenlang met dezelfde auto rijdt en op hetzelfde adres woont, verandert de premie van je autoverzekering”, zegt De Ruiter. “Jijzelf en je auto worden namelijk ouder en je schadevrije jaren nemen toe, of af. Dit zijn allemaal bepalende factoren in de premieberekening.” Maar liefst 63% van de Nederlanders – met minstens 4 jaar dezelfde auto – kijkt nooit of er een goedkopere autoverzekering is. De Ruiter: “Voor het merendeel van deze mensen is er zo goed als zeker een zelfde soort autoverzekering te vinden, met een betere premie.”

Bekijk alle onderzoeksresultaten op deze pagina.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Autobezitters onnodig duur verzekerd”

 1. sebok schreef op 

  ik mis ook maar iets over het wijzigen van 100% dekking naar WA+ of alleen WA. Scheelt nogal wat. Maar ook wanneer je dat moet doen. “Voeger” was de regel na +/- 4 jaar maar is dat nog juist? Een total-los van 8 jaar kan nog duizenden waard zijn. Ik heb mijn verzekeraar (Ditzo) gevraagd wat de dagwaarde is als mijn auto nu TL gereden zou worden maar ze weigeren een bedrag te noemen: de expert bepaalt dat. Waarom??, km stnd, leeftijd, merk, kleur en type zijn bekend. Dus de dagwaarde ook lijkt me ook. Graag eens info hierover. bvd.

 2. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste heer/mevrouw,

  Ik begrijp uw verhaal. De dekking verlagen scheelt soms ook in de premie. Hierbij een link voor meer informatie over de dekking in combinatie met de leeftijd van de auto.
  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking.aspx

  Volgens de Nederlandse wet moet de hoogte van de schade objectief worden berekend. Bij de volgende link kunt u hier alles over lezen.

  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/bepaling-schadebedrag.aspx

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Nog geen ervaring met independer"

Anoniem uit VEENENDAAL
1 uur geleden, autoverzekering

"overzichtelijke vergelijkingen, vriendelijk aan de telefoon."

Meneer den Uijl uit SOESTERBERG
1 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit TILBURG
4 uur geleden, autoverzekering

"makkelijke service"

Anoniem uit KAMPEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Heel tevreden"

Meneer EL Boubsi uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk afsluiten en fijn dat je zo makkelijk kan vergelijken. "

Anoniem uit DE COCKSDORP
4 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk"

Meneer Drees uit ALMELO
5 uur geleden, autoverzekering

"duidelijkheid en goede prijs en goede service"

Meneer Popal uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
8 uur geleden, autoverzekering

"eenvoudig en duidelijk"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
8 uur geleden, autoverzekering

"snel en makkelijk "

Anoniem uit KERKRADE
2020-03-31, autoverzekering

"snel en makkelijk geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-03-31, autoverzekering

"makkelijk en snel"

Mevrouw Pierweijer uit KERKRADE
2020-03-31, autoverzekering

"Heel tevreden en duidelijk "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-03-31, autoverzekering

"Goed en snel"

Anoniem uit GOIRLE
2020-03-31, autoverzekering

"Duidelijk overzicht. Heel makkelijk vergelijken. TOP! "

Anoniem uit NUENEN
2020-03-31, autoverzekering