Independer: autoverzekering jongeren wordt onbetaalbaar
Tip een vriend:

Independer: autoverzekering jongeren wordt onbetaalbaar

Jongeren tussen 18 en 24 jaar voelen steeds meer pijn van de premieverhogingen bij WA-autoverzekeringen. Op dit moment betaalt deze groep gemiddeld 437 euro meer dan twee jaar geleden: een stijging van 53%. Hun premie ligt nu op 1.266 euro per jaar. Ook het verschil tussen de premie van jongere en oudere autobezitters neemt jaarlijks fors toe. Jongeren betalen nu gemiddeld bijna drieënhalf keer zoveel als 65 plussers: een verschil van 898 euro. Dat blijkt uit vergelijkingscijfers van Independer.

De premie voor de WA-verzekering van auto’s stijgt sinds 2016 flink. Gemiddeld over de leeftijdsgroepen stegen de premies sinds 2016 met 38 procent. Voor 65-plussers is dat 29 procent. Jongeren betalen nu gemiddeld maar liefst 53 procent meer dan twee jaar geleden. De reden dat andere leeftijdsgroepen minder getroffen worden door de prijsstijgingen is dat ze een lager schaderisico vormen. Daarnaast hebben ze meestal ook nog schadevrije jaren opgebouwd. Zo betalen 65-plussers momenteel gemiddeld jaarlijks 368 euro voor een WA-verzekering. In 2016 betaalden zij nog 285 euro per jaar.

Hoe lang kunnen jongeren de premie nog opbrengen?

Jongeren betalen op dit moment dus gemiddeld 898 euro meer voor hun autoverzekering dan 65-plussers. Begin 2016 lag dit verschil nog op 544 euro. Independer voorziet verdere premiestijgingen en vreest dat veel jongeren hun autoverzekering straks niet langer kunnen betalen. “De schaal waarop de premies voor autoverzekeringen worden verhoogd is heel fors en ik zie voorlopig geen reden om aan te nemen dat het einde in zicht is”, zegt Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer. “Deze situatie is vooral voor jongeren zorgwekkend. Deze groep heeft doorgaans al minder te besteden. Nu krijgen zij zoveel premiestijgingen voor de kiezen dat het de vraag is hoe lang zij dit nog kunnen opbrengen.”

Concurrentiestrijd maakte autoverzekeringen verliesgevend

“De markt voor autoverzekeringen is enorm concurrerend”, zegt Samson. “Al langere tijd maken verzekeraars honderden miljoenen verlies. Die konden zij vroeger nog compenseren met andere verzekeringsproducten of beleggingsresultaten, maar vandaag de dag niet meer. Ook neemt het aantal schades toe en worden schades duurder. Dat komt bijvoorbeeld door geavanceerdere technieken in de auto, het vaker toekennen van smartengeld en extremere klimaatomstandigheden. De Nederlandse Bank roept verzekeraars al een paar jaar op de premies te verhogen. Sinds 2016 geven verzekeraars gehoor aan die oproep.”

Alternatieven op premieverhogingen

Premiestijging is niet de enige oplossing. Samson: “Een structurele oplossing is zorgen dat jongeren minder schade rijden waardoor hun risicoprofiel verbetert. Dan hoeft de premie niet te stijgen of kan deze zelfs dalen. Je kan goed rijgedrag stimuleren door jongeren bijvoorbeeld extra te belonen met een versnelde opbouw van schadevrije jaren. Hierdoor plukt iemand sneller de vruchten van zijn goede rijgedrag. Een andere oplossing is het hanteren van strengere polisvoorwaarden. We kunnen op dat gebied van andere landen leren. In Engeland zijn bijvoorbeeld verzekeringen met strengere polisvoorwaarden die in het weekend en ’s avonds geen dekking bieden. Dan mag je dus niet rijden op risicomomenten en voorkom je schade. Daarmee verbetert het risicoprofiel en blijven verzekeringen voor jongeren betaalbaar.”

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Ze geven proactief aan of ik nog het goedkoopst uit ben met mijn huidige verzekering."

Anoniem uit HEEMSKERK
1 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk en extra service"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
1 uur geleden, autoverzekering

"jullie zijn gewoon duidelijk"

Meneer van Noort uit VOORBURG
1 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit HOOFDDORP
3 uur geleden, autoverzekering

"GEWOON TOP"

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
4 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit LOOSDRECHT
4 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
5 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
5 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Blijft een super bedrijf!"

Mevrouw van der Zwaan uit UITHOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Je kan makelijk en op de juiste manier je verzekerimg afsluiten "

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"."

Meneer Klein ovink uit APELDOORN
2020-01-16, autoverzekering