Consument betaalt honderden euro’s te veel voor lening
Tip een vriend:

Consument betaalt honderden euro’s te veel voor lening

Financiële instellingen houden de leenrente, net als hypotheekrente, kunstmatig hoog. De ophef over de marges op hypotheekrente heeft ertoe geleid dat de NMA er op dit moment onderzoek naar doet, maar de rente op leningen wordt daarin niet meegenomen.

Voor het uitbreken van de kredietcrisis was de marge (kosten en winst voor de bank) op leningen gemiddeld 3%. Sinds het najaar van 2009 bedraagt de marge gemiddeld 7,7%, begin 2010 stond deze zelfs even op 9%. Dat komt neer op een marge die twee tot drie keer zo hoog is als voor oktober 2008 (zie toelichting).

Het gevolg is dat consumenten veel te veel betalen voor hun lening. Sinds het begin van de kredietcrisis in Nederland betalen ze gemiddeld zo’n 4,5% per jaar te veel. Op een lening van 10.000 euro komt dat neer op 450 euro per jaar meer. Voor consumenten die in oktober 2008 al een lening hadden afgesloten, betekent dit dat zij sinds de kredietcrisis ruim 1.100 euro te veel hebben betaald.

Consumenten die geld willen lenen, kunnen geen kant op. Door ondermeer de kredietcrisis is het aantal kredietverstrekkers met zo’n 30% afgenomen. Onder de afvallers zat een aantal aanbieders met lage rentes. De te hoge leenrente laat de consument, die nu extra geld nodig heeft, geen andere keuze dan een veel te dure lening af te sluiten.

Hoewel veel financiële instellingen de leenrente kunstmatig hoog houden, zijn de verschillen nog steeds groot. De rente op een doorlopend krediet van 10.000 euro loopt op dit moment uiteen van 5,6% tot 14,9%. Dat komt neer op een verschil van 930 euro per jaar.

Lees meer over: geld lenen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Consument betaalt honderden euro’s te veel voor lening”

 1. Paul van der Cingel schreef op 

  Artikel in Telgraaf gelezen, uit de reacties kun je opmaken dat er nnog veel mensen die de ballen verstand hebben van financiële zaken. Hier in Noord Frankrijk kan ik een hyopthecaire lening krijgen voor 3,65 %, 6 jaar vast en 4% 12 jaar vast. Die HRA is boerenbedrog, want die aftrek betaal je zelf en wie profiteert, de overheid? nee de banken. Via de belasting worden de banken zo gesubsidieerd. Door de veel te hoge prijzen voor huizen profiteren de banken extra omdat ze hogere leningen kunnen verstrekken. Veel succes met jullie werk en zoek wat vaker publiciteit om dit soort misstanden aan de kaak te stellen.

 2. Guus Alfrink schreef op 

  Het artikel slaat op een aantal elementen de plank mis.
  Zo is de funding gemiddeld zeker niet op basis van 1 maands euribor, maar ligt deze langer en is de inkoop dus duurder. Bovendien loopt deze funding de laatste maanden sterk op.
  Daarnaast is er een veelheid aan kosten bijgekomen voor de verstrekkers. Alleen de invoering van de CCD kost al 130 mln (eenmalig) en 25 mln (structureel).
  Waar worden die extra kosten genoemd?
  Ook de te nemen voorzieningen voor wanbetalingen ontbreken in het verhaal.
  Of denken we dat de financiële crisis aan de verstrekkers voorbij gaat?

  Als er niet alleen gekeken wordt naar het aanbod, maar naar de werkelijke afname van consumptief krediet (de productie dus) dan zien we dat de consument een veel lagere rente betaalt dan wordt gesuggereerd. De financieringsmaatschappijen bieden zelfs consumptief aan vanaf 4,8%. En dit tarief wordt ook in grote mate echt gevoerd! Iets wat nauwelijks geldt voor de tarieven die beduidend hoger liggen.
  Overigens is het ook jammer dat independer zich maar matig informeert over de werkelijk laagste tarieven. Genoemde Directa, 5,6% voor 10.000, wordt ruim voorbij gestreefd door de 4,8% van Credivance voor hetzelfde bedrag.

  Resumerend: een onjuiste aanname van de fundingkosten, het voorbijgaan aan extra kosten, het onterecht niet noemen van de te nemen (extra) voorzieningen, alsmede het hanteren van tarieven die geen recht doen aan de werkelijke verhoudingen, én een fout inzicht in de werkelijk laagste tarieven maken dit onderzoek wel bijzonder dun en daarmee ook inhoudelijk onjuist. Een vergelijkingssite onwaardig.
  Ik bied graag bij een volgend onderzoek mijn hulp aan.

  Guus Alfrink

  1. p van de wall schreef op 

   Beste Guus !! Bedankt voor je aanvullende informatie !!! Ik heb alles even nagetrokken en je hebt volkomen gelijk ! Ik ben blij dat er nog mensen zijn die de hele waarheid vertellen. Ik kan weer verder met deze info.Bedankt voor je reactie mvg p van de wall
   p.s als er weer een onderzoek komt vraag aub aan guus alfrink of hij u bijstaat!!

 3. Het aantrekken van geld door financiële instellingen is inderdaad een complex proces. Complexer dan wat in een persbericht kan worden behandeld.
  Je hebt volledig gelijk als je stelt dat aanbieders van financiering ook te maken hebben met risico opslagen en kosten. Dat was voor de krediet crisis het geval en dat is nog steeds het geval. We begrijpen je stelling dat die kosten nu hoger zouden kunnen zijn dan vroeger. Bijvoorbeeld als gevolg van overheidsmaatregelen.
  Over de hoogte en samenstelling van deze kosten en opslagen bestaan voor zover ons bekend helaas geen openbare gegevens. Independer.nl kan hierover dan ook geen uitspraak doen. Wij hebben daarom alleen gesteld dat de marge, die wij duidelijk hebben gedefinieerd als het verschil tussen de Euribor en de rente die de consument betaalt, veel groter is dan voorheen.
  De NMa doet, zoals je wellicht weet, op dit moment een onderzoek naar de marge op hypotheekrentes, waarbij een soortgelijke situatie is ontstaan. Zij hanteren de 3-maands Euribor als basisrente voor hypotheken met een variabele rente. De berekeningssystematiek die Independer.nl heeft gehanteerd in het persbericht komt daardoor op hoofdlijnen overeen met de systematiek die de NMa toepast.
  Je geeft aan dat wij de kredietverstrekker Credivance met 4,8% rente voor een lening van € 10.000,- niet noemen. Helaas geeft deze partij zijn gegevens niet door aan de database (Moneyview) waar wij onze rentegegevens uit halen. Moneyview heeft vrijwel alle kredietverstrekkers in haar database verwerkt. Wij zullen met hen contact opnemen en bekijken of er mogelijkheden zijn Credivance wel te tonen in onze vergelijking. Wij willen graag een complete vergelijking, daarom horen wij graag wanneer je een geldverstrekker of verzekeraar in één van onze vergelijkingen mist.
  De berekeningen zijn gemaakt o.b.v. de top 10 goedkoopste kredietverstrekkers uit onze vergelijking. Het betreft dus een gemiddeld rentepercentage. Wij zijn niet uitgegaan van de laagste rente omdat de gemiddelde rente relevanter is voor de meeste consumenten. Overigens zou de strekking van het persbericht niet anders zijn geweest als we de laagste rente als uitgangspunt zouden hebben genomen.
  We zien wel dat de leenrentes daling hebben ingezet de afgelopen maanden. Goed voor de consument, zoals je zelf ook aangeeft.
  Hopelijk heeft dit antwoord de achtergrond van ons persbericht voldoende toegelicht. Mocht je nog vragen hebben dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op nummer 035 62 65 585

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Lening? Vergelijk en vraag aan

Geld kan ik je niet geven. Wel al mijn kennis over leningen

vergelijk leningen

"Eenvoudig en snel "

Anoniem uit VLAARDINGEN
9 uur geleden, lenen

"Snel en top"

Dhr. Margielewski uit DRUNEN
2019-11-21, lenen

"snelle berekening."

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-11-21, lenen

"Omdat de vragen zeer duidelijk waren en de site gebrukksvriendelijk is."

Anoniem uit DINXPERLO
2019-11-21, lenen

"De aanvraag loop heel simpel!"

Anoniem uit GELDERMALSEN
2019-11-21, lenen

"Tevreden "

Anoniem uit DEVENTER
2019-11-20, lenen

"geode planning"

Anoniem uit KAMPEN
2019-11-20, lenen

"Werk goed en duidelijk"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-11-20, lenen

"Ntp"

Dhr. Mohammed uit HOOFDDORP
2019-11-20, lenen

"."

Anoniem uit HAARLEM
2019-11-20, lenen

"Duidelijk!"

Anoniem uit OOSTERHOUT NB
2019-11-20, lenen

"Verloopt goef"

Anoniem uit SCHIEDAM
2019-11-20, lenen

"Prima"

Dhr. Szufnarowski uit DE LIER
2019-11-20, lenen

"Zeer tevreden"

Anoniem uit MAASSLUIS
2019-11-20, lenen

"Makkelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-20, lenen