Consumenten niet op de hoogte van verlaging collectiviteitskorting zorgverzekering
Tip een vriend:

Consumenten niet op de hoogte van verlaging collectiviteitskorting zorgverzekering

90% van de mensen met een collectieve zorgverzekering weet niet dat de korting op de basisverzekering volgend jaar wordt teruggeschroefd naar 5%. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Independer onder ruim 1.400 mensen, uitgevoerd door Q&A. De maatregel, die minister Bruins van Medische Zorg vorig jaar bekendmaakte, brengt de maximale korting op de collectieve basisverzekering terug van 10% naar 5%. De helft van de ondervraagden overweegt uit het collectief te stappen als de korting wordt verlaagd.

Helft collectief verzekerden overweegt andere verzekering bij verlaging collectiviteitskorting

Twee derde van alle Nederlanders (65,3%) heeft op dit moment een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen loopt deze via de werkgever. 10% heeft alleen een collectieve basisverzekering (bron Vektis). Uit het onderzoek van Q&A blijkt dat de korting op de premie voor 52% van de ondervraagden de belangrijkste afweging was voor een keuze voor het collectief. Maar liefst 49% geeft dan ook aan een overstap te overwegen als hun collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt verlaagd.

Collectief niet altijd goedkoper

Uit onderzoek dat Independer vorig jaar liet uitvoeren blijkt dat 43% denkt dat een collectieve zorgverzekering áltijd goedkoper is dan een particuliere. Coen de Ruiter, directeur van Independer: “Iemand met veel aanvullende wensen kan in een collectief inderdaad goedkoper uit zijn. In andere gevallen kan het juist voordeliger zijn een verzekering te zoeken die beter past bij je situatie. Heb je alleen een collectieve basisverzekering, zonder aanvullende zorgverzekering? Dan is er altijd wel een goedkoper en vergelijkbaar alternatief te vinden buiten het collectieve zorgverzekeringsaanbod. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van alle collectief verzekerden met alleen een basisverzekering dit niet weet. Zij laten geld liggen. Door over te stappen naar een ‘gewone’ individueel af te sluiten basisverzekering kan een gezin tot zo’n 200 euro per jaar besparen. En het mooie is dat de inhoud van iedere basisverzekering gelijk is, want die is wettelijk vastgelegd.”

Aanvullende pakketten niet passend

In het recente onderzoek kregen collectief verzekerden met een aanvullend pakket ook de vraag hoeveel gebruik zij in 2018 van die aanvullingen maakten. Opvallend is dat 36% de aanvulling voor fysiotherapie uit zijn pakket niet heeft gebruikt. 27% van de ondervraagden is het dan ook eens met de stelling ‘Ik heb liever een beperkter aanvullend pakket, maar dat biedt mijn collectief niet aan’. De Ruiter: “Bij een collectief staat de verzekeraar vaak al vast en kun je alleen kiezen uit de aanvullende pakketten die deze verzekeraar aanbiedt. Als die toevallig naadloos aansluiten bij je wensen, dan zit je uiteraard helemaal goed. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Naar mijn mening zou je voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering dan ook moeten beginnen met het in kaart brengen van je wensen. Vervolgens kies je daar de verzekeraar bij die het best passende pakket heeft. Er zijn namelijk veel verzekeringsmerken, waardoor er een breed aanbod is van aanvullende pakketten.” 

Consument goed voorlichten

Op 12 november dit jaar worden de zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt. De Ruiter: “Nu de eerste voorspellingen over de zorgpremies voor 2020 in de media zijn verschenen, komt de zorgverzekering weer in beeld bij de consument. Dit lijkt mij hét moment voor alle betrokken partijen, ook Independer, om de collectief verzekerde consument goed te gaan voorlichten.”

Wil je een seintje krijgen als de premies voor 2020 bekend zijn? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Consumenten niet op de hoogte van verlaging collectiviteitskorting zorgverzekering”

 1. J Scheijbeler schreef op 

  Hoe dan ook alle zorgverzekeringspakketten zitten raar en onlogisch in elkaar.
  Mijn vrouw en ik zijn over de 60 bijna 70 zelfs wij hebben geen kinderwensen meer.
  Dat je een klein percentage meebetaald voor andere die de wens wel hebben is goed maar het moet niet in het pakket zitten voor ouderen zoals wij. Ik vind dat ouderen pakket voor mensen met uitkering en of AOW anders in elkaar gezet dienen te worden. Zonder extra veel kosten gerekend naar inkomen volgens belastinggegevens van het aankomend jaar. Door een keuze van inkomen van een aantal groepen (jaarinkomen van 20.000-32.000 of van 32.000 –
  37.000br) Tevens moeten er sociaal zorgverzekeringspakketten worden aangeboden via de Gemeenten in Nederland waar tevens je eigen bijdrage in verwerkt zit zodat een groep met lage inkomen geen achterstand kunnen oplopen in de betaling van de eigen bijdrage.

  1. Ivonne sip schreef op 

   Ik ben het eens met het feit dat je moet kunnen kiezen voor een meer persoonlijk pakket. Idd ik ben 59, waarom moet ik grof meebetalen voor mensen die proberen een kinderwens te realiseren, wat ik goed kan begrijpen hoor. Maar iedere leeftijdsgroep heeft andere gezondheidszorg nodig.
   Ook zou ik graag zien dat ik bepaalde zaken uit mijn pakket weg kan laten en daarvoor in de plaats meer alternatieve gezondheidszorg geheel vergoed krijg. De 20% of 25 % die je altijd nog zelf moet betalen is echt te veel voor mij, met een WIA uitkering op bijstandsniveau. Helaas, ik was maatschappelijk werker, zou graag nog een baan willen maar door veel gezondheidsproblemen/aandoeningen lukt dat echt niet meer.

 2. Ron Poppen schreef op 

  De aanvullende pakketten vind ik veel te rigide v.w.b. de enigenrisico. Mijn vrouw e ik MOTEN beide dezelfde pakketten afsluiten. De een heeft meer “zorg” nodig uit een pakket dan de ander. Als het enigenrisico “op” is in een pakket en de ander heeft nog ruimte dan kun je dus niet gebruik maken van het enigenrisicodeel van de ander of overhevelen naar het volgend jaar.
  Dat zou in deze tijd toch veel flexibeler kunnen. Bij een telefoonabonnement bij dezelfde provider kun je je beltegoed delen met de ander als dat in een maand beter uitkomt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
12 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
14 minuten geleden, zorgverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijk, prima zorgverzekering zo."

Anoniem uit ALMERE
1 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk. "

Meneer Pouw uit BREDA
2 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend"

Meneer Kuyper uit ROERMOND
3 uur geleden, zorgverzekering

"Its very easy and fast"

Mevrouw Deb uit ZOETERMEER
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snel en makkelijk verzekeringen vergelijken, afsluiten en overstappen."

Mevrouw Sacramento Mesquita uit SCHIJNDEL
3 uur geleden, zorgverzekering

"Erg duidelijk"

Anoniem uit HAAKSBERGEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"lekker overzichtelijk en snel. Top!!"

Mevrouw Jansen uit WEERT
3 uur geleden, zorgverzekering