Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële  gevolgen bij een doorverwijzing van de huisarts, die een kleine behandeling niet zelf kan uitvoeren. Huisartsbehandelingen vallen niet onder het eigen risico en kosten de patiënt daarom geen extra geld. Neemt een specialist de behandeling over, dan  betaalt de patiënt de kosten wel uit het eigen risico. Het verschil per behandeling kan oplopen tot vele honderden euro’s. Niet elke huisarts kan dezelfde kleine behandelingen uitvoeren. Als hij aangeeft te willen doorverwijzen, is het voor de patiënt vaak onduidelijk of hij keus heeft tussen een andere huisarts of een specialist. Die onduidelijkheid komt veel patiënten duur te staan.

Eigen risico snel opgebruikt

De meeste huisartsen kunnen veel eenvoudige  ingrepen verrichten, zoals het plaatsen van een spiraaltje of het behandelen van een verstopte talgklier. De zorgverzekeraar neemt deze kosten volledig voor zijn rekening. Maar verwijst de huisarts door naar een specialist, dan kunnen de tarieven van genoemde oplopen tot rond de 600 euro. De precieze tarieven zijn afhankelijk van het ziekenhuis en de zorgverzekeraar van de patiënt. Het verplicht eigen risico van 385 euro moet de patiënt dan in elk geval uit eigen zak betalen. Heeft de patiënt zijn eigen risico vrijwillig verhoogd, dan wordt ook die verhoging aangesproken tot de kostprijs van de behandeling. De gang naar de specialist kost onwetende patiënten hierdoor jaarlijks miljoenen euro’s.

Patiënt moet duidelijker geïnformeerd

Independer vindt dat huisartsen duidelijker moeten aangeven welke kleine behandelingen zij wél en niet kunnen verrichten. “Als een huisarts niet kan behandelen behoort hij de patiënt goed te informeren over welke opties er zijn”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Zo kan een patiënt ervoor kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de betreffende specialist veel ervaring heeft. Hierdoor kan de kwaliteit van de behandeling hoger liggen. Afhankelijk van het soort behandeling kan dat ook een wijze keus zijn, ook al moet je er extra voor betalen.”

Kijk voor een overzicht van de kosten van de vijf meest voorkomende behandelingen op onze website.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee6 Reacties op “Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s”
  1. annemiek.sonnemans@gmail.com schreef op 

    En nu een ander verhaal.
    Ik heb al jaren een soort moedervlekje op de wreef van mijn voet. De huisarts laten checken en v9lgens hem was het niets. Nu een jaar later, op vakantie in Spanje, weer laten checken bij dermatoloog omdat de pedicure aldaar het maar een raar plekje vond.
    Diagnose, wellicht melanoom en moet biopt afnemen.
    Toen direct in Nederland met de brief van Spaanse dermatoloog naar ziekenhuis en direct geopereerd, na 2 weken opnieuw behoorlijke operatie aan mijn voet, is inderdaad melanoom, dit is agressiefste vorm van huidkanker.
    De 100 Euro die ik betaald heb voor de dermatoloog in Spanje en dus voor de diagnose, moet ikzelf betalen. D.w.z. is al van mijn rekening afgeschreven.
    Conclusie: iedereen in Nederland zou direct naar dermatoloog moeten kunnen gaan.
    Huisartsen weten het niet, dit is echt een specialisatie.
    In Duitsland, België en Spanje is dit ook zo geregeld en niet voor niets!

  2. Pascale Portanger schreef op 

    Ik heb veel moedervlekken.
    De huisarts constateerde dat ze niet kwaadaardig waren. Om ze te verwijderen verwees ze mij door naar een dermatoloog.
    Het 1ste consult bij de dermatoloog was 15 min waarin hij hetzelfde constateerde als de huisarts. Niets gedaan. Wel een rekening van €105
    Ik heb de dermatoloog om uitleg gevraagd hierover. Met doorverwijzing vd huisarts is dit een consult geweest en dit is het tarief.
    Zonder verwijzing vd huisarts zou dit consult gratis zijn geweest.
    Mijn dochter is 2 jaar lang door de huisarts in twijfel gehouden over haar puistjes: middeltje 1, heftig middeltje 2, aan de pil, toen, lichamelijke klachten, 3 maanden niets toen pil met hogere dosis hormonen, nogsteeds geen resultaat. Consult bij dermatoloog, herkende direct en met het medicijn wat hij voorschreef waren de puistjes binnen een week verdwenen.
    De huisarts heeft mijn kind 2 jaar onnodig volgepompt met hormonen en middeltjes.
    Schande.

    1. Hocuk schreef op 

      Een zeer vergelijkbaar stuatie had mijn vrouw, en twee keer zelfs. Ze was doorverwezen naar een dermatoloog voor eczeem en na 15 minuten consult, waar dezeflde dingen werden gezegd als bij de huisarts, kregen we uiteindelijk een rekening van 113 euro.

      We hadden dit graag wel op tijd geweten want het vervelende is dat we voordat we de rekening kregen nog een keer naar de dermatoloog gingen in december. Weer werd er weinig verteld, alleen dat ze twee pillen moest innemen in plaats van een, de pillen werkten namelijk niet. Nu mogen we nog een tweede rekening van 113 euro verwachten (dus samen 226 euro!)

      Het ergste eraan is dat we beide keren 30-40 minuten moesten wachten we aan de beurt kwamen voor 15 minuten consult in de ziekenhuis. Super toch!

  3. Sandra schreef op 

    Doorverwijzing huisarts kost onwetenden patiënt honderden euro’s. Inderdaad!!
    Ik heb al jarenlang zodanig neusklachten. Het ademhalen doet soms zeer maar voornamelijk heb ik vaak last van een vieze geur in de neus. Soms is dit zo erg dat ik het op den duur beu werd en eindelijk zou willen weten waar het vandaan komt. Daarvoor ben ik naar de huisarts gegaan en hij heeft mij doorverwezen naar een KNO arts.
    Daar heb ik een consult gehad. De arts heeft mij doorgestuurd om foto’s te laten maken en daarna heb ik een neus endoscopie gehad. Uit het onderzoek kwam niks bijzonders, gelukkig, maar nou weet ik nog steeds net zoveel als voorheen. Niks dus.. Onlangs kreeg ik de rekening van mijn zorgverzekering. Het gaat om 347 euro voor alle onderzoeken. Inclusief de paar minuten die de arts in mijn neus gekeken heeft. Ik voel mij echt belazerd. Als ik van te voren goed was ingelicht dan had ik zelf de keuze kunnen maken om wel of niet te gaan. Nou zit ik met die hoge rekening opgescheept. Ik vraag mij af bij wie je voor zoiets terecht kunt. Want voor mijn gevoel is het echt belachelijk. In ieder geval zal ik er alles aan doen dat zoiets mij niet nog eens overkomt

  4. Tanja Klaassen schreef op 

    Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s
    Inderdaad! Mijn dochter is doorverwezen door de huisarts ivm een huiduitslag naar de dermatoloog. De huisarts dacht aan een allergische reactie terwijl de onderzoeken hier niet op wezen. Het bezoekje aan de dermatoloog duurde hooguit 5 minuten. Reactie dermatoloog was: dat het jammer is dat de huisartsen het verschil tussen een allergische reactie en een overgevoeligheid niet kennen. Daar moest ze het mee doen ( bleek inderdaad een overgevoeligheid te zijn) en de rekening van ruim €180.-. Hoe is het mogelijk dat je voor niets zo n rekening gepresenteerd krijgt. Huisarts en zorgverzekering vinden dit een normale gang van zaken.

  5. Lia vd Vorm, huisarts schreef op 

    Ik geloof echt dat er veel meer behandelingen gedaan kunnen worden door de huisarts, behandelingen die nu in het ziekenhuis plaats vinden. Echter: ligt dit aan de huisarts of aan de patiënt???!!!!! Mijn ervaring is dat veel patiënten zelf om doorverwijzing verzoeken en zich door mij als huisarts niet laten tegen houden. Ik denk dat er een taak ligt voor de zorgverzekeraars om patiënten te informeren hierover, maar ook om te stoppen met het adverteren over mogelijkheden die hun zorgpolis biedt. Ook ziekenhuizen moeten stoppen met adverteren voor “overgangspoli’s, snotterpoli’s, allergie poli’s , handklachtpoli’s etc

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4