Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s
Deel met een vriend:

Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s

Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële  gevolgen bij een doorverwijzing van de huisarts, die een kleine behandeling niet zelf kan uitvoeren. Huisartsbehandelingen vallen niet onder het eigen risico en kosten de patiënt daarom geen extra geld. Neemt een specialist de behandeling over, dan  betaalt de patiënt de kosten wel uit het eigen risico. Het verschil per behandeling kan oplopen tot vele honderden euro’s. Niet elke huisarts kan dezelfde kleine behandelingen uitvoeren. Als hij aangeeft te willen doorverwijzen, is het voor de patiënt vaak onduidelijk of hij keus heeft tussen een andere huisarts of een specialist. Die onduidelijkheid komt veel patiënten duur te staan.

Eigen risico snel opgebruikt

De meeste huisartsen kunnen veel eenvoudige  ingrepen verrichten, zoals het plaatsen van een spiraaltje of het behandelen van een verstopte talgklier. De zorgverzekeraar neemt deze kosten volledig voor zijn rekening. Maar verwijst de huisarts door naar een specialist, dan kunnen de tarieven van genoemde oplopen tot rond de 600 euro. De precieze tarieven zijn afhankelijk van het ziekenhuis en de zorgverzekeraar van de patiënt. Het verplicht eigen risico van 385 euro moet de patiënt dan in elk geval uit eigen zak betalen. Heeft de patiënt zijn eigen risico vrijwillig verhoogd, dan wordt ook die verhoging aangesproken tot de kostprijs van de behandeling. De gang naar de specialist kost onwetende patiënten hierdoor jaarlijks miljoenen euro’s.

Patiënt moet duidelijker geïnformeerd

Independer vindt dat huisartsen duidelijker moeten aangeven welke kleine behandelingen zij wél en niet kunnen verrichten. “Als een huisarts niet kan behandelen behoort hij de patiënt goed te informeren over welke opties er zijn”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Zo kan een patiënt ervoor kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de betreffende specialist veel ervaring heeft. Hierdoor kan de kwaliteit van de behandeling hoger liggen. Afhankelijk van het soort behandeling kan dat ook een wijze keus zijn, ook al moet je er extra voor betalen.”

Kijk voor een overzicht van de kosten van de vijf meest voorkomende behandelingen op onze website.

Lees meer over: zorgverzekering

Geschreven door: Michel Walraven, Persvoorlichter

Reacties

2 Antwoorden op “Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s”

  1. Lia vd Vorm, huisarts schreef op 

    Ik geloof echt dat er veel meer behandelingen gedaan kunnen worden door de huisarts, behandelingen die nu in het ziekenhuis plaats vinden. Echter: ligt dit aan de huisarts of aan de patiënt???!!!!! Mijn ervaring is dat veel patiënten zelf om doorverwijzing verzoeken en zich door mij als huisarts niet laten tegen houden. Ik denk dat er een taak ligt voor de zorgverzekeraars om patiënten te informeren hierover, maar ook om te stoppen met het adverteren over mogelijkheden die hun zorgpolis biedt. Ook ziekenhuizen moeten stoppen met adverteren voor “overgangspoli’s, snotterpoli’s, allergie poli’s , handklachtpoli’s etc

  2. Tanja Klaassen schreef op 

    Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s
    Inderdaad! Mijn dochter is doorverwezen door de huisarts ivm een huiduitslag naar de dermatoloog. De huisarts dacht aan een allergische reactie terwijl de onderzoeken hier niet op wezen. Het bezoekje aan de dermatoloog duurde hooguit 5 minuten. Reactie dermatoloog was: dat het jammer is dat de huisartsen het verschil tussen een allergische reactie en een overgevoeligheid niet kennen. Daar moest ze het mee doen ( bleek inderdaad een overgevoeligheid te zijn) en de rekening van ruim €180.-. Hoe is het mogelijk dat je voor niets zo n rekening gepresenteerd krijgt. Huisarts en zorgverzekering vinden dit een normale gang van zaken.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"makkelijk werken op internet en duidelijk"

Mevr. L. de Jong uit LANDSMEER
2017-09-28, woonverzekering

"Because am yet to findout."

Dhr. O. ADENIJI uit ZAANDAM
2017-10-05, bestelautoverzekering

"Overall service is meer dan prima. Vooral de jaarlijkse premiecheck is echt voortreffelijk gedaan."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-08-25, autoverzekering

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit WADDINXVEEN
2017-09-04, bestelautoverzekering

"Handig en snel"

Anoniem uit DEVENTER
2017-10-01, autoverzekering

"Supersnelle service van Independer ...terwijl ik dit aan het typen was kreeg ik al een sms dat mn aanvraag was goedgekeurd Verder duidelijk overzicht met eventuele haken en ogen , keurig !"

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2017-09-13, rechtsbijstandverzekering

"Eenvoudige online aanvraag."

Anoniem uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2017-08-29, autoverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit HAARLEM
2017-10-08, woonverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk. Makkelijk een keus kunnen maken met een goed vergelijk. Centjes kun je tenslotte maar 1x uitgeven. Doe ik het persoonlijk liever aan de dingen die ik leuk vindt i.p.v. toren hoge kosten voor een verzekering!"

Anoniem uit DRIEL
2017-09-10,

"Alles verliep soepel en de klantenservice is zeer vriendelijk."

Anoniem uit UTRECHT
2017-09-27, woonverzekering

"Prima hulp en toelichting en overzichtelijke website. Tip geef ook mogelijkheid om te vergelijken op totale kosten "

Anoniem uit OUDE-TONGE
2017-10-06, overlijdensrisicoverzekering

"snel en gemakkelijk de juiste en goedkoopste verzekering."

Mevr. M.L. Reijersen Van Buuren uit IJSSELSTEIN UT
2017-10-08, reisverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk allerlei voorwaarden vergelijken van de gekozen verzekeringingen."

Anoniem uit TULL EN 'T WAAL
2017-08-31, woonverzekering

"goeie club en duidelijk"

Anoniem uit AALSMEER
2017-09-03, woonverzekering

"Prima hulp en duidelijkheid bij afsluiten verzekering. Website is helder!"

Anoniem uit MIJDRECHT
2017-08-30, reisverzekering