Ex-kankerpatiënt betaalt duizenden euro’s te veel voor overlijdensrisicoverzekering
Tip een vriend:

Ex-kankerpatiënt betaalt duizenden euro’s te veel voor overlijdensrisicoverzekering

Mensen die kanker hebben gehad, kunnen nauwelijks op een goede manier een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Verzekeraars berekenen na de aanvraag een opslag, gebaseerd op de medische gegevens van de voormalige kankerpatiënt. Maar hoe hoog die opslag wordt, is onvoorspelbaar en de berekening ervan is niet transparant. Patiëntenbeweging Levenmetkanker en Independer hebben hiervoor een oplossing bedacht. Dat was ook wel nodig want de opslagen kunnen oplopen tot wel 300%; dat betekent duizenden euro’s bovenop de normale premie. Levenmetkanker en Independer vinden het gebrek aan voorspelbaarheid en transparantie oneerlijk. Daarom startten zij gezamenlijk het traject ‘Overlijdensrisicoverzekering Op Maat’. Hiermee helpen zij ex-kankerpatiënten om binnen een redelijke termijn een overlijdensrisicoverzekering met een concurrerende premie af te sluiten.

Gebrek aan keuze kost geld

De betreffende opslagen variëren van een paar honderd euro tot enkele tienduizenden euro’s, over de hele looptijd van de verzekering. “Gek genoeg kun je geen peil trekken op de premies die verzekeraars uiteindelijk afgeven”, zegt Daniël de Wild van Independer. “Een verzekeraar met lage standaardpremies berekent soms een enorme opslag bij de ene ex-kankerpatiënt. Maar iemand anders die kanker heeft gehad krijgt – bij diezelfde verzekeraar – juist weer een lage opslag. Het valt niet te voorspellen welke premie de verzekeraar gaat berekenen. Op die manier wordt vooraf vergelijken vrijwel onmogelijk. Eerder onderzoek toont aan dat vooral mensen met een aandoening veel baat kunnen hebben bij het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen.

Veel te lange wachttijden

Bij een nieuwe hypotheek moet meestal binnen een bepaalde termijn een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Ex-kankerpatiënten moeten vaak lang wachten tot de verzekeraar besluit of hij de aanvraag accepteert. Want de verzekeraar heeft tijd nodig om de medische gegevens van de aanvrager op te vragen. Vervolgens maakt de verzekeraar een risico-inschatting. Accepteert hij de klant dan moet de premieopslag nog worden berekend. Inmiddels is dan zoveel tijd verstreken dat veel ex-patiënten de premie maar accepteren, ook als deze exorbitant hoog is. Bij een overlijdensrisicoverzekering die is gekoppeld aan een hypotheek, is er meestal geen tijd meer om een nieuwe offerte aan te vragen. Vaak wil een verkopende partij hier niet op wachten en verkoopt hij zijn huis aan iemand anders.

Ex-kankerpatiënt dubbel gestraft

Volgens Laurence Maes van de patiëntenbeweging Levenmetkanker is deze gang van zaken onacceptabel: “Ex-kankerpatiënten krijgen hierdoor vaak het gevoel dat ze dubbel gestraft worden. Eerst heb je kanker en daarna word je ook nog eens maatschappelijk uitgesloten. Dit vindt Levenmetkanker onaanvaardbaar. “Samen met het Verbond van Verzekeraars bespreekt de patiëntenorganisatie de optie dat mensen die meer dan 5 jaar geleden succesvol zijn behandeld , weer een gewone levensverzekering kunnen afsluiten, zonder toeslagen. Hun verleden met kanker moet dan geen aanvullend criterium meer zijn voor premiebepaling. Voor mensen die minder dan 5 jaar geleden kanker hadden, moet de risicobeoordeling gebaseerd zijn op actuele statistieken, waarin de steeds betere behandeluitkomsten verwerkt zijn.”

Levenmetkanker en Independer bieden de oplossing

Jaarlijks krijgen zo’n 100.000 mensen kanker. Velen herstellen daar gelukkig van. Om deze mensen te helpen aan een goede overlijdensrisicoverzekering startten Levenmetkanker en Independer gezamenlijk een uniek aanvraagtraject; de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat.

Omgekeerd traject verloopt veel sneller

In dit traject wordt het proces omgedraaid. Eerst wordt een medisch rapport gemaakt en dat legt Independer voor aan verschillende verzekeraars. Zij bepalen vervolgens of – en voor welke premie – ze de aanvrager willen verzekeren. Vervolgens krijgt de aanvrager een overzicht van de verschillende premies, inclusief de opslagen. De Wild: “Op deze manier kunnen ook mensen die kanker hebben gehad op een heldere manier overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken. Om snelheid in dit traject te behouden heeft Independer hierover strakke afspraken gemaakt met verschillende partijen die bereid waren mee te werken aan een goede oplossing. Reaal, Aegon, Nationale Nederlanden, DELA, GoedIdee en Finvita ondersteunen dit initiatief momenteel. Hopelijk volgen ook andere aanbieders dit goede voorbeeld.”

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Reacties

2 Antwoorden op “Ex-kankerpatiënt betaalt duizenden euro’s te veel voor overlijdensrisicoverzekering”

  1. Henk Hongaar schreef op 

    Daar U mij niet behulpzaam kunt zijn,verzoek ik om mijn reactie uit het forum te verwijderen.Bij voorgaat dank

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Goed gestuurde contacten. Kort en duidelijk."

Anoniem uit APELDOORN
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Site is overzichtelijk. "

Anoniem uit DIEPENHEIM
2018-12-14, overlijdensrisicoverzekering

"gemakkelijk en duidelijk"

Anoniem uit BIDDINGHUIZEN
2018-12-14, overlijdensrisicoverzekering

"Er is nog verbetering mogelijk door de datum van ingang aan de klant over te laten. Nu ben ik 2 maanden dubbel verzekerd omdat mijn nu lopende verzekering op 01-05-2019 afloopt."

Dhr. van Weegberg uit HAPERT
2018-12-14, overlijdensrisicoverzekering

"makkelijk ,snel en overzichtelijk "

Anoniem uit HEEMSKERK
2018-12-14, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijk, snel en effectief!"

Anoniem uit PURMEREND
2018-12-13, overlijdensrisicoverzekering

"De aanvraag verliep super simpel en gladjes. Geen enkel probleem ondervonden. Echt een aanrader."

Jitse uit UITHOORN
2018-12-13, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk overzichtelijk snel en volledig"

Mark uit VOLKEL
2018-12-13, overlijdensrisicoverzekering

"Ruimte om splitsing te maken naar uitbetaling echtgenote en kind ontbreekt"

Dhr. Berkhuizen uit HOOFDDORP
2018-12-13, overlijdensrisicoverzekering

"Snel bereikbare klantenservice, zelfs om 20.00 s'avonds."

Dhr. Meulendijks uit UTRECHT
2018-12-12, overlijdensrisicoverzekering

"De uitleg was duidelijk"

Dhr. Thiesen uit VENLO
2018-12-12, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk vergelijken en aanvragen"

Anoniem uit SCHIEDAM
2018-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Eenvoudig en zeer duideljk"

Dhr. Smits uit HUISSEN
2018-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"prima afhandeling van online aangevraagde overlijdensrisicoverzekering"

Anoniem uit ZWOLLE
2018-12-10, overlijdensrisicoverzekering

"alles helder en duidelijk"

Anoniem uit ZOETERMEER
2018-12-10, overlijdensrisicoverzekering