GPS-dienst brengt kwaliteit ziekenhuis in kaart
Tip een vriend:

GPS-dienst brengt kwaliteit ziekenhuis in kaart

Independer wil de kwaliteit van ziekenhuizen nog beter in kaart brengen. Het oordeel van de patiënt is daarvoor onmisbaar. Patiënten die vanaf volgende week in het ziekenhuis de app van NU.nl openen, krijgen de vraag of zij een review willen geven over deze zorginstelling. Met gebruik van gps-techniek ‘ziet’ de app om welk ziekenhuis het gaat. Patiëntenreviews vormen een belangrijk onderdeel van de Ziekenhuis Kwaliteitsscore die Independer ontwikkelde. Deze score geeft iedereen inzicht in de kwaliteit van ziekenhuizen en specialistische afdelingen.

Beoordeling

Independer hoopt dat het reviewen van ziekenhuizen en klinieken binnenkort net zo populair wordt als het beoordelen van vakantiehuisjes, restaurants en hotels. “Wij vinden de mening van patiënten over zorg enorm belangrijk”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Stel dat je een knieoperatie moet ondergaan, dan is het belangrijk om te weten welke ervaringen andere patiënten hadden die eerder in dat ziekenhuis behandeld zijn. Die informatie-uitwisseling proberen wij te stimuleren. Bovendien vormen reviews een wezenlijk onderdeel van de totale kwaliteitsscore van het ziekenhuis of de afdeling.”

Beter voor elkaar

Patiënten die in en om een ziekenhuis de app van NU.nl openen krijgen de vraag of ze een review willen geven over de desbetreffende zorginstelling en de afdeling waar ze behandeld worden. Door het schrijven van zo’n review helpen patiënten andere patiënten bij het maken van een goede keuze. Bovendien wordt de gezondheidszorg hiermee steeds een beetje beter, want zowel de ziekenhuizen zelf als de verzekeraars kunnen leren van de ervaringen van patiënten.

Zorgkwaliteit

Tot voor kort was er geen enkel objectief en gedegen kwaliteitsmetingssysteem, waarmee je ook nog ziekenhuizen en afdelingen kunt vergelijken. Independer vond dit geen goede zaak. Daarom ontstond het initiatief voor de ontwikkeling van het meest uitgebreide kwaliteitsmetingsysteem voor zorg in de markt. Naast patiëntenreviews en huisartsenbeoordelingen maakt de Kwaliteitsscore gebruik van harde technische beoordelingsdata, die ook het Ministerie van Volksgezondeheid, Welzijn en Sport gebruikt. Independer werkt constant aan verbetering van de Kwaliteitsscore, onder meer door steeds meer data toe te voegen.

Ziekenhuiskwaliteit en zorgverzekeringen

Martens: “De kwaliteit van ziekenhuizen en specialistische afdelingen kan flink verschillen. De meeste mensen willen alleen behandeld worden in een ziekenhuis waar de beste zorg wordt verleend.” In de vergelijking van zorgverzekeringen bij Independer scoren verzekeringen met de beste prijs-kwaliteitverhouding het hoogst. De kwaliteit van de ingekochte ziekenhuiszorg telt mee in de vergelijking van zorgverzekeringen.

Privacy

Independer wil zoveel mogelijk patiëntenreviews verzamelen. Daarom werd gekozen voor een directe benadering van patiënten die in het ziekenhuis de NU-app gebruiken. Martens: “We geloven dat mensen juist tijdens een ziekenhuisverblijf behoefte voelen te vertellen of ze tevreden zijn over de zorg die zij krijgen. Krijg je voldoende uitleg over je aandoening? Neemt een arts wel de tijd voor je? Dat is allemaal essentieel als je in het ziekenhuis ligt. Tegelijkertijd begrijpen wij de privacygevoeligheid van deze benadering. Patiënten die het belangrijk vinden hun oordeel te geven, kunnen zelf kiezen of zij hun reviewl anoniem willen tonen of niet.”

Kwaliteitsinformatie toegankelijk voor iedereen

Independer weegt de patiëntenreviews mee met de andere criteria van de kwaliteitscheck. Die criteria vormen gezamenlijk een score, zowel voor de afdeling als voor het ziekenhuis. Deze informatie is beschikbaar voor elke bezoeker van Independer.nl. Daarnaast kunnen bezoekers ook meteen zien welke verzekeraars contracten hebben met goede of middelmatig scorende ziekenhuizen.

Lees meer details over het gebruik van ziekenhuisreviews.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"geen"

Anoniem uit BRÜGGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"Ik heb zojuist gebeld met de klantenservice. Ik ben daar zeer tevreden geholpen. En al mijn vragen zijn beantwoord. Top!"

Meneer Karssies uit HAAKSBERGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"100% kan nooit; er is altijd ruimte voor verbetering."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-25, zorgverzekering

"wat ze aanbieden ziet er goed uit "

Anoniem uit PURMEREND
2020-02-25, zorgverzekering

"IS GOED"

Anoniem uit DEVENTER
2020-02-25, zorgverzekering

"heel overzichtelijk, precies wat ik wil van een vergelijk-site"

Anoniem uit WAALWIJK
2020-02-25, zorgverzekering

"Het is simpel en het werkt perfect "

Meneer Majewski uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Ging gemakkelijk en ben blij met het resultaat, maar snapte niet volledig hoe ik een aanvullende verzekering toe moest voegen. Na even zoeken lukte het toch :)"

Anoniem uit MIDDELSTUM
2020-02-24, zorgverzekering

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
2020-02-24, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-24, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering