Grote waardedaling beleggingsverzekering door woeker-overlijdenspolis
Tip een vriend:

Grote waardedaling beleggingsverzekering door woeker-overlijdenspolis

Veel consumenten zien de waarde van hun beleggingsverzekering nog steeds dalen, ondanks de Wabeke-norm. De jaarlijkse kosten zijn door de Ombudsman Financiele Dienstverlening genormeerd op 2,85%. Maar door de jaarlijks fors stijgende premie voor de overlijdensrisicoverzekering en door de teleurstellende beleggingsresultaten van de afgelopen jaren is de waarde van veel beleggingsverzekeringen verder gedaald.

De hoge en jaarlijks stijgende premies voor overlijdensrisico, ingebouwd in beleggingsverzekeringen, tellen nog zwaarder door de gedaalde poliswaarde. Want door het lagere beleggingsresultaat moet er meer kapitaal worden uitgekeerd in geval van overlijden. De premies voor overlijdensrisico binnen de beleggingsverzekering stijgen daardoor vaak met meer dan 10% per jaar en zijn in veel gevallen hoger dan de jaarlijkse storting in de polis. De neerwaartse spiraal wordt zo versterkt.

TROS Radar besteedt in haar uitzending vanavond uitgebreid aandacht aan deze ongewenste situatie. Na een eerdere oproep in de uitzending hebben zich vele gedupeerden gemeld. In alle geanalyseerde situaties bleek dat de gedupeerden deze situatie konden beëindigen door de overlijdensdekking geheel te laten schrappen uit de beleggingsverzekering. Banken en verzekeraars werken hier meestal aan mee als de hypotheeklening, waarvoor de beleggingspolis vaak als onderpand wordt gebruikt, minder dan 75% van de executiewaarde van de woning bedraagt. Dat geldt voor de meeste mensen die meer dan 5 jaar geleden een huis hebben gefinancierd. De bank zal dan meestal geen dure overlijdensrisicoverzekering meer verplicht stellen, en de waarde in de beleggingsverzekering kan weer aangroeien.

Consumenten die wel een door de bank verplichte overlijdensdekking houden of deze zelf graag willen behouden om nabestaanden financieel goed verzorgd achter te laten, kunnen fors besparen. Zij kunnen de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering uit de beleggingsverzekering (laten) halen, en los een voordelige overlijdensrisicoverzekering sluiten. In de vijf specifieke gevallen die voor Radar in detail werden bekeken, kon hierdoor gemiddeld 25.000 euro premie over de rest van de looptijd worden bespaard.

De hoge premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn zichtbaar in de (verplichte) jaarlijkse overzichten die consumenten sinds 2007 ontvangen. Zowel adviseurs als verzekeraars zouden hier gezien hun zorgplicht actiever op in kunnen spelen. Zij kunnen hun klanten bijvoorbeeld wijzen op de mogelijkheid het overlijdensrisicodeel te schrappen of er fors op te besparen door over te stappen. Een mooie kans om de goede intenties van de verzekeringswereld waar te maken.

TROS Radar toont vanavond om 20.30 op Nederland 1 diverse voorbeelden.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

26 Antwoorden op “Grote waardedaling beleggingsverzekering door woeker-overlijdenspolis”

 1. AW Blinde schreef op 

  Nationale Nederlanden heeft bij geweigerd een splitsing aan te brengen tussen overlijdensrisico en beleggingsdeel.
  Heb de brief nog in mijn bezit.
  Overstappen naar een ander overlijdensrisico verzekering bleek dus niet mogelijk

 2. amr schreef op 

  hoi . wilt u contact neem met me op het nr om te doen het overlijdensrisico op het nr 0643273180 .amr

 3. J.A.Brons schreef op 

  Daar ik geen hypotheek heb kan ik mijn overleidings risico dan toch stoppen.
  Ik ben aangesloten bij de ASR.
  Ik ben in het bezit van 2 woekerpollissen.Een betaal ik maandelijks en de ander eens per jaar.Ik heb mijn uitbetaling in 2013 maar houd van 2 pollissen misschien in totaal 1/3 over van het toegezegde eindbedrag.Ik heb mij niet eerder aangemeld bij Rader.

 4. An schreef op 

  ik heb een polis bij Aegon, een Spaarbeurs. Er is geen hypotheek bij, puur als aanvulling op mijn pensioen.
  Ik heb geen overlijdensrisicoverzekering voor mezelf nodig en wist tot de tijd dat het overzicht kwam niet dat ik daarvoor betaal. Er is bij het afsluiten door de tussenpersoon ook nooit verteld dat er zoveel afging voor die verzekerking, nee, die strijkt alleen maar lekker een premie op. Ik heb al menig brief naar Aegon gestuurd, maar kan de verzekering niet stoppen. Ik wist, zeggen ze bij Aegon, dat die verzekering er bij zat. Er staat in de polis dat je daar voor betaald, maar je verwacht niet dat er zowat 25% voor de verzekering af gaat. Ik ga toch niet zo’n groot bedrag betalen voor iets wat ik niet nodig heb.
  Ik heb me al eerder aangemeld bij Radar en me ook aangeslsoten bij de Stichting Verliespolis. Het is alleen jammer dat je daar geen mailcontact mee kunt hebben om e.e.a. door te praten en wat er aan te doen valt. Misschien iemand die me kan vertellen wat er nog wel aan te doe is.

 5. T.J. Pater schreef op 

  Ben gerustgesteld door naar het programma te kijken. Independer gaf mij enige jaren geleden al het juiste advies, nl. naast mijn hypotheek (met voldoende overwaarde) een ‘losse’ ovr te nemen.
  T.J. Pater

 6. Jim schreef op 

  Ik zag de Tros-radar uitzending, heb een spaarhypotheek en een overlijdens-risico-verzekering. In de polisvoorwaarden kom ik echter wel de term universal-life tegen. Kan het nu toch gebeuren dat de orv de spaarpot van de spaarhypotheek leeg eet? En daarmee aflossen a/h einde van de looptijd in gevaar komt?
  Jim

 7. sjaan schreef op 

  Dat geldt voor de meeste mensen die meer dan 5 jaar geleden een huis hebben gefinancierd, wordt gezegd maar wat met de mensen zoals ik die 3,5 jr geleden een huis hebben gekocht?

 8. maarten kolkman schreef op 

  ieder jaar word door je verzekeraar landelijk bekeken naar hun risico op jou premie ongeacht hoe lang of kort je verzekering al loopt,het is zeker zo dat naarmate je ouder wordt je ook zeker meer premie gaat betalen en daar kun je buiten het opzeggen van je verzekering helemaal niks tegen doen.Je moet je wel als wat ouder bent even goed laten voorlichten want rond de 50 jaar is je premie voor bv € 65000 verzekerd bedrag op een niet gekoppelde verzekering zo’n slordige € 1200 per jaar.Dus soms is het slimmer om hem maar aan te houden,want in mijn geval is ie dan maar € 580 pj.Succes ermee.

 9. @AW Blinde:
  Ik hoop doordat Radar aandacht aan dit onderwerp besteedt, verzekeraars daadwerkelijk zullen gaan meewerken aan het “openbreken” van de beleggingspolissen en het mogelijk maken om het overlijdensrisicodeel eruit te halen, op verzoek van hun klanten. Ik zou het met de uitspraak van de voorzitter van het Verbond van Verzekeraars toch nog maar eens proberen bij Nationale Nederlanden. Veel succes!

 10. @JA Brons
  het eruit halen van het overlijdensrisicodeel uit een beleggingspolis staat los van het feit of de polis gebruikt wordt ter afdekking van een hypotheeklening. Als u ervoor kiest de dekking eruit te halen, kunt u dat zeker aanvragen bij de verzekeraar, ook al heeft u nog maar 3 jaar te gaan. Juist in de laatste jaren kan dit veel premie schelen.

 11. @An
  Ik zou het nogmaals proberen bij Aegon om specifiek het overlijdensrisicodeel uit de verzekering te halen, dus niet om de verzekering als geheel te stoppen. Ook voor u geldt: doordat er nu aandacht voor dit probleem komt, zullen verzekeraars actiever hieraan gaan meewerken bij verzoeken van de klanten. Ik zou zeker de tussenpersoon die u indertijd deze polis heeft geadviseerd hierop aan spreken en vragen of hij/zij u helpt dit probleem nu voor u te verminderen.

  1. Bob schreef op 

   Beste Elsemiek,
   Net als bij An weigert AEGON de orv uit mijn Spaarbeurs te halen. Zowel schriftelijk en telefonisch krijg ik bij verschillende mensen bij AEGON hetzelfde antwoord: “De orv is onlosmakelijk verbonden met het product.” Kun je me vertellen of dit echt zo is en zo niet wat mijn vervolgstappen zijn?

   1. An schreef op 

    ik heb inmiddels weer een sluitingsbrief gestuurd naar de Eagon en kreeg als antwoord dat de aanmelding niet in behandeling genomen kan worden omdat het product niet onder de regeling Spaarbeleg 2014 valt.
    Het is naar mijn idee vechten tegen de bierkaai.
    Ik heb een tijd geleden telefonisch contact gehad met Radar toen het op tv kwam en ik zou antwoord krijgen. Helaas ben ik daar ook in teleurgesteld, heb daar nog steeds niets van gehoord.
    Ook ik zou graag willen weten dat er gedaan kan worden.

   2. Beste Bob,

    Wij bieden dit soort producten niet aan, en in het verleden ook niet. Helaas kan ik u daarom niet vertellen waarom Aegon niet wil meewerken aan het los koppelen van uw overlijdensdekking. Wellicht kunt u uw tussenpersoon benaderen die u eerder heeft geadviseerd, en anders een onafhankelijk financieel adviseur.

 12. @Sjaan
  De 5 jaar die genoemd wordt in ons artikel is slechts een richtlijn. Over het algemeen hanteren hypotheekverstrekkers de eis om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten indien de hypotheeklening hoger is dan 75% van de executiewaarde van uw huis. De executiewaarde van uw huis kunt u globaal berekenen door 90% van de WOZ waarde te nemen. Als uw huis in de afgelopen 3 jaar ruim meer waard is geworden of u heeft veel afgelost, dan kan het zijn dat de hypotheekverstrekker de overlijdensrisicodekking niet meer verplicht stelt. Voordat u actie onderneemt kunt u dit het best eerst aan uw hypotheekverstrekker vragen. Los van of er nog een overlijdensdekking nodig is, loont het altijd om te kijken of de overlijdensdekking ook los kan worden geregeld bij een andere verzekeraar.

 13. @Jim
  in principe is dit niet het geval. maar dat kunnen wij van een afstand niet helemaal beoordelen. neem voor de zekerheid contact op met je hypotheekverstrekker of tussenpersoon om je jouw spefieke product(en) goed te laten uitleggen.

 14. An schreef op 

  Elsemiek, bedankt voor je antwoord. De persoon die destijds de Spaarbeurs heeft geadviseerd werkte voor een kantoor wat niet meer is te traceren. De latere tussenpersoon heb ik uiteraard benaderd, maar daar wordt ik ook niets wijzer van. Ik kan proberen wat hun advies is, maar heb daar weinig vertrouwen in na het 1e telefoongesprek. Misschien door alle publiciteit van dit moment kan dat veranderen.

 15. @Maarten Kolkman
  Het is niet zo dat je kunt zeggen dat een 50 jarige altijd een bepaald bedrag betaalt voor een losse ORV. Dat hangt van veel dingen af, bijvoorbeeld of het een man of vrouw is, of je wel of niet rookt, wat de looptijd van de verzekering nog is etc. Kijk dus altijd goed rond, en zoek uit wat de voordeligste offertes zijn voor jouw specifieke situatie.

 16. Koen schreef op 

  Beste,
  Ik heb de uitzending gemist maar wil graag weten of mijn overlijdensrisicopolis (incl. opbouw naar uitkering ook bij niet-overlijden) ook onder deze woekerpolissen valt.
  Hoe kan ik dit zien?

 17. @Koen
  het gaat hier met name om kapitaalverzekeringen (dus opbouw van kapitaal) via beleggingen, met een overlijdensrisicodekking. Het echte woekeren door de overlijdensrisicopremie treedt vooral op bij de zogenaamde Universal Life polissen waarbij de hoogte van de overlijdensrisicopremie is gekoppeld aan de waarde van de polis. Belangrijk is om, naast de polis en de polisvoorwaarden, het waardeoverzicht (model commissie de Ruiter) er bij te pakken. Dit is een overzicht wat verzekeraars sinds 2007 verplicht zijn jaarlijks naar hun klanten te sturen. Hierin wordt expliciet aangegeven wat er in het afgelopen jaar aan overlijdensrisicopremie is uitgegeven. Als dit bedrag zeer hoog is ten opzichte van de betaalde jaarlijkse inleg, dan loont het om er verder in te duiken, liefs met een goede adviseur of rechtstreeks bij de verzekeraar.

 18. Jan – Willem schreef op 

  Ik heb een spaarhypotheek(30 jaar vast) bij woonfonds en op beiden een ORV voor 100 % afgesloten. ( 100.000 euro)
  Is het handig die ORV eruit te halen? ( kan dat iegenlijk wel ?) ook wanneer ik op termijn een ander huis ga / wil kopen?
  Mijn adviseur Huis en Hypotheek ( Tilburg) wil bij elk advies geld hebben terwijl ik bij de afsluiting al provicie heeft betaald. Woonfonds wil mij niet rechtstreeks te woord staan t.a.v. mijn vragen, maar alleen via mijn tussenpersoon. Een laaste vraag ik heb is : “Is het financieel handig om een storting te doen op mijn Spaarhypoteek ?)
  Wat te doen ????

 19. Koen schreef op 

  @Ellemiek
  Dank Ellemiek, ik ga ernaar kijken.

 20. joep schreef op 

  Ik begreep van de belastingdienst dat met het openbreken van de beleggingsverzekering ook het fiscale karakter verandert: van box 1 naar box3 . Dit geldt dan uiteraard alleen voor verzekeringen die destijds afgesloten waren in het box 1 regime. Ik heb hier niks over gehoord gisteren????

 21. maarten kolkman schreef op 

  dat klopt die voorlichting kreeg ik ook en mede daarom heb ik deze verzekering aangehouden,
  maar het gaat uiteraard alleen over de jaren waarover je fiscaal aftrek hebt gehad en dan nog gaat het om bij uitbetaling om inkomsten belasting of vermogen.Maar dat van verandering van box klopt inderdaad

 22. @ Joep en Maarten,
  Het is zeker niet de bedoeling een lopende waardeopbouw in de verzekering open te breken / op te zeggen of iets dergelijks!
  De waardeopbouw moet gewoon door blijven lopen en zeker bij al langer lopende verzekeringen, met bepaalde fiscale voordelen, moet er niets veranderd worden aan dat deel waar de waardeopbouw plaatsvindt.
  Het gaat hier puur om het overlijdensrisicodeel.
  Het hele verhaal over Box1 en box3 is ingewikkeld en per persoon of situatie is er een passend advies nodig.
  Wij raden dan ook aan om bij adviseur of verzekeraar goed door te vragen waarom er gekozen is voor de huidige vorm, de voor- en nadelen van de bestaande situatie, wat alternatieven zijn en tot slot wat de consequenties zijn van een andere keuze. (zoals het weghalen van de ORV)
  Neem geen stappen die de voordelen die er nog zijn bij zo’n verzekering, namelijk dat je met fiscaal voordeel spaart, ook nog vervallen.
  Met vriendelijke groet Vera Vernooy

 23. @ Jan -Willem,
  Als de hypotheek op provisiebasis is afgesloten lijkt het me logisch dat als er nu nog vragen over zijn deze, zonder bijbetaling, worden beantwoord. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om de hypotheek via een ander intermediair te laten lopen.
  W.b.de ORV: vanaf deze plek kan ik de (on)mogelijkheden van de hypotheek en uw hele situatie niet overzien: u zou wel kunnen kiezen voor een aantal uur financieel advies bij een onafhankelijk financieel planner zonder banden met een bank of verzekeraar. Vaak wegen de besparingen ruim op tegen de kosten.
  Succes Vera Vernooy

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Helder uitleg"

Anoniem uit GROOTEBROEK
2019-11-19, overlijdensrisicoverzekering

"Top en niet duur"

Dhr. Groeneveld uit GILZE
2019-11-19, overlijdensrisicoverzekering

"Het aanvragen ging heel vlot. Door een misverstand duurde het ontvangen van de gezondheidsverklaring lang maar toen dat eenmaal opgelost was ging alles weer snel."

Anoniem uit BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
2019-11-19, overlijdensrisicoverzekering

"snel en accuraat"

Anoniem uit NIEUW-AMSTERDAM
2019-11-19, overlijdensrisicoverzekering

"allemaal snel geregeld, dank"

Dhr. Maclean uit LEUVENHEIM
2019-11-18, overlijdensrisicoverzekering

"Prijsvergelijking, voorwaarden waren bijzonder duidelijk. Aanvraag verliep erg vlot."

Anoniem uit BOXTEL
2019-11-17, overlijdensrisicoverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit WOUBRUGGE
2019-11-17, overlijdensrisicoverzekering

"is snel gegaan maar dat zegt niks over de acceptatie van het product we zullen het zien of we geaccepteerd worden ? voorde rest een snel proces Independer."

Anoniem uit UITHOORN
2019-11-17, overlijdensrisicoverzekering

"Soepel en snel online afgesloten."

Anoniem uit ARNHEM
2019-11-17, overlijdensrisicoverzekering

"Goed"

Anoniem uit MUSSELKANAAL
2019-11-14, overlijdensrisicoverzekering

"Gemak en overzicht"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-11-14, overlijdensrisicoverzekering

"duidelijke website"

Anoniem uit VELDHOVEN
2019-11-13, overlijdensrisicoverzekering

"ALLES HEEL DUIDELIJK"

Mevr. van der Veen-peters uit GELEEN
2019-11-13, overlijdensrisicoverzekering

"Het invullen van het aanvraag document is, zeker voor personen die weinig met een computer te maken hebben, zo goed als onmogelijk. Het contact maken met de benodigde personen verloopt ook moeizaam."

Anoniem uit ERMELO
2019-11-13, overlijdensrisicoverzekering

"zeer goede service en niet te beroerd om meermaals vragen te beantwoorden."

Dhr. Vaessen uit RANSDAAL
2019-11-13, overlijdensrisicoverzekering