Hoverboards op de weg: stuurloos en onverzekerd?
Tip een vriend:

Hoverboards op de weg: stuurloos en onverzekerd?

De hoverboard wint snel aan populariteit. Deze stuurloze, elektrische tweewielers scheren steeds vaker op straat langs je heen. Niet alleen kinderen rijden er op, ook volwassenen zie je er regelmatig op rondrijden. Maar wat niet iedereen lijkt te weten: eigenlijk mogen ze helemaal niet op de openbare weg. In Nederland is het namelijk verboden om met een klein gemotoriseerd voertuig – zonder stuur – op openbare wegen, fietspaden of stoepen te rijden. Neem jij (of je kind) het niet zo nauw met deze regels en ga je tóch de weg op; ben je dan wel verzekerd als je schade of letsel veroorzaakt?

Waarom een verbod?

Waarom zijn al die nieuwe, hippe, kleine vervoermiddelen eigenlijk verboden? Het antwoord op deze vraag is simpel: er zit geen stuur op. En dat vindt de overheid te gevaarlijk. Hoverboards, elektrische skateboards of airwheels mogen wel worden verkocht, maar ze zijn uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik. Als motorvoertuig zijn ze per definitie afgekeurd.

Willekeur bij schade of letsel

Ondanks het verbod van hoverboards op de openbare weg zie je ze toch steeds vaker rijden. Hoe zit het dan met aansprakelijkheid als jij of je kind schade of letsel veroorzaakt bij anderen? Die vraag blijkt niet zomaar te beantwoorden. En een blik in de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars levert nauwelijks duidelijkheid op. Het woord hoverboard wordt namelijk bijna nergens genoemd.
Independer nam de proef op de som en zocht uit hoe diverse verzekeraars omgaan met aansprakelijkheid voor deze nieuwe categorie voertuigen. Wat blijkt? Er is een behoorlijke willekeur. Verzekeraars stellen verschillende eisen en sommige laten zelfs ruimte voor interpretatie van de voorwaarden.

Wel of niet verzekerd?

Bijna een derde van de verzekeraars blijkt bij navraag geen aansprakelijkheidsdekking voor hoverboards te bieden. ASR is hierover heel duidelijk: “aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is niet gedekt.”
Andere verzekeraars bieden wel dekking maar stellen eisen aan de snelheid van het apparaat. ABN-AMRO geeft aan: “aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is gedekt, mits een snelheid van 16 km/uur niet kan worden overschreden.”
Ook zijn er verzekeraars die concreet aangeven dat je op de openbare weg niet verzekerd bent. Zo zegt Reaal: schade is alleen gedekt op eigen terrein en alleen voor hoverboards die niet harder kunnen rijden dan 6 km per uur.”
Tot slot zijn er verzekeraars die geen volledige duidelijkheid verschaffen. ZLM laat dit open door te stellen dat een volwassene uitgesloten kan worden van dekking. Als kinderspeelgoed dekken zij eventuele schade wel.

Goed navragen bij je verzekeraar

Controleer dus goed bij je verzekeraar of jouw voertuig op eigen terrein verzekerd is. Als je tegen beter weten in toch met een hoverboard het verkeer in gaat dan is dit dus niet zonder risico. Als jij of je kind schade of letsel veroorzaakt dan kan dat snel in de papieren lopen. Heb je geen, of niet de juiste aansprakelijkheidsverzekering dan moet je de kosten zelf betalen. Je loopt bovendien de kans dat je op de bon wordt geslingerd en dat je hoverboard in beslag wordt genomen. Boetes liggen tussen de 180 en 360 euro per overtreding.

Hoe zit het met elektrische stepjes?

Elektrische stepjes (en segways) beschikken over een stuur. Toch mag je er alleen de weg mee op als ze door de door de RDW zijn goedgekeurd. De RDW beschouwt de voertuigen dan als bijzondere bromfietsen. Meestal vind je in de productbeschrijving of het model is goedgekeurd. Voor deze bijzondere bromfietsen gelden aparte regels. Kijk hier voor meer informatie.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Hoverboards op de weg: stuurloos en onverzekerd?”

 1. Jacoba van Gastel schreef op 

  Goed om hier aandacht aan te schenken. Monowheel is subtieler en is nog onduidelijk of die op de weg mag. Lijkt van wel. Zie uitspraak ministerie.
  We-all-wheel

 2. Oscar Otto schreef op 

  En hoe zit het als je een zitje met stuurhendels op je hoverboard monteert? Dan heb je wel een stuur namelijk..

  1. Floris B schreef op 

   Dan moet de RDW dit als voertuig wel eerst goedkeuren!

   1. Oscar Otto schreef op 

    Ik was niet helemaal duidelijk zie ik nu, ik doelde eigenlijk op de verzekeringsdekking bij schade, niet of je ermee op de openbare weg mag.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snelle duidelijke gegevens."

Anoniem uit VLISSINGEN
42 minuten geleden, energie

"Duidelijk omschreven, handig samengevat en snel"

Anoniem uit ZWANENBURG
1 uur geleden, lenen

"Independer, gewoon goed"

Anoniem uit CUIJK
1 uur geleden, autoverzekering

"Overstappen van energieleverancier bij Independer is een fluitje van een cent! ?"

Dhr. Bloem uit SCHAGEN
1 uur geleden, energie

"Toppppp"

Dhr. Taouil uit KROMMENIE
2 uur geleden, energie

"Duidelijke antwoorden. "

Anoniem uit DELFT
2 uur geleden, woonverzekering

"Makkelijk, snel en duidelijk"

Dhr. Dalhuisen uit MAARSSEN
2 uur geleden, energie

"goede informatie"

Meneer Bouwer uit HOOFDDORP
3 uur geleden, woonverzekering

"snelle en persoonlijke behandeling van de vragen ."

Meneer van der Laan uit VUGHT
3 uur geleden, woonverzekering

"Echt super fijn en makkelijk. Wat ik vooral heel fijn vind, is de heldere manier van info zoeken en polissen vergelijke, en dat het systeem je info opslaat als je een stap terug moet doen."

Anoniem uit ZWOLLE
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"DUIDELIJKE UITEENZETTING"

Dhr. Baas uit NIEUWEGEIN
4 uur geleden, energie

"Top geregeld en lekker snel!"

Anoniem uit 'S-GRAVENZANDE
4 uur geleden, reisverzekering

"Nog nooit problemen gehad met jullie; klantvriendelijk, snel en correct. Wat wil je nog meer !!!"

Meneer Merk uit VALKENBURG LB
5 uur geleden, autoverzekering

"Eenvoudig en duidelijk."

Anoniem uit DEURNE
5 uur geleden, energie

"Eenvoudig vergelijken. Adequate informatie. Snel geregeld. "

Anoniem uit MALDEN
5 uur geleden, woonverzekering