Independer: minder mensen wisselen van zorgverzekering
Tip een vriend:

Independer: minder mensen wisselen van zorgverzekering

Tot nu toe stapten veel minder mensen over naar een andere zorgverzekering dan op dit tijdstip in 2013. Independer merkt dat mensen terughoudender zijn geworden als het gaat om een nieuwe zorgverzekering. Dit is opmerkelijk omdat veel zorgpremies fors zijn gestegen. Bovendien zijn de verschillen in keuzevrijheid groter geworden. Ondanks het feit dat steeds meer mensen pas na de kerstdagen kijken naar hun zorgverzekering, verwacht Independer niet meer overstappers dan vorig jaar. Twee belangrijke oorzaken: door de introductie van een derde type basisverzekering, de budgetpolis, zien mensen door de bomen het bos niet meer. En mensen maken zich zorgen dat ze geen vrije artsenkeuze meer hebben na een overstap. Door deze terughoudendheid laten Nederlanders jaarlijks bijna 400 miljoen aan premiebesparing liggen.

20% minder overstappers

“Wij zien dat het aantal mensen dat van zorgverzekering is geswitcht tot nu toe 20 procent lager ligt dan vorig jaar”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Omdat bijna 1 op de 5 Nederlanders via Independer overstapt, zien wij precies hoe de markt zich ontwikkelt. Een klein aantal verzekeringen doet het erg goed maar over de hele linie zien we een duidelijke terugloop. Een van de oorzaken hiervan is dat er steeds meer keuze is. Sinds kort kunnen mensen kiezen uit drie typen basisverzekeringen. Vrije artsenkeuze varieert hierbij van volledig tot zeer beperkt. Dat mensen iets te kiezen hebben is goed maar veel mensen vinden het hierdoor juist ingewikkeld worden. Omdat dat bij sommige (budget) polissen behandelingen in verschillende ziekenhuizen worden uitgesloten, zijn mensen onzeker over een eventuele overstap.” Volgens Martens is die onzekerheid onnodig omdat er verschillende goedkope verzekeringen zijn, waar je nog steeds volledige keuzevrijheid hebt.

Bekijk het overzicht van verzekeringen met volledige keuzevrijheid.

Houd het simpel

Independer raadt mensen aan om hun zorgverzekering goed onder de loep te nemen. Bijna driekwart van Nederland is nog nooit geswitcht sinds de introductie van de basisverzekering in 2006. De kans is groot dat deze mensen niet meer de beste polis hebben. Sindsdien is er namelijk veel veranderd. Niet alleen in het verzekeringsaanbod maar ook in het wensenpakket van veel consumenten. Martens: “Ik kan me voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maar als je jezelf drie vragen stelt bij het kijken naar je oude of nieuwe zorgverzekering, dan wordt het een stuk overzichtelijker:

  1. Wil je altijd zelf je arts kunnen kiezen of niet?
  2. Wil je een laag of hoog eigen risico hebben?
  3. Wil je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapie?

“Een overstap kan je niet alleen geld besparen. Een overstap kan er ook voor zorgen dat je juist toegang krijgt tot de beste kwaliteit zorg.”

Niet-overstappers laten bijna 400 miljoen liggen

Volgens de zorgmonitor van Vektis is 73% van de verzekerden sinds 2006 nog nooit overgestapt. Zij lieten hierdoor vorig jaar een besparing van 397 miljoen euro liggen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit laten zien dat 1,2 miljoen Nederlanders vorig jaar wél van basisverzekering wisselden. Deze groep bespaarde hiermee in 2014 een totaal van 54,2 miljoen euro; een gemiddelde van 67 euro per volwassen overstapper.

Mensen stappen steeds later over

Mensen die wél overstappen wachten hier steeds langer mee. Independer verwacht dat ongeveer de helft van de overstappers pas vlak voor oudjaar zijn keuze maakt. Martens: “Elk jaar zien we een grotere groep mensen die pas in de laatste dagen van het jaar overstapt. In 2008 koos 30% van de overstappers pas in de laatste week van het jaar een andere zorgverzekering. Vorig jaar was dit 45%. Wij denken dat dit jaar nog meer mensen lang zullen wachten met hun overstap. Desondanks verwachten wij dat het aantal overstappers in Nederland hooguit gelijk zal zijn aan vorig jaar.”

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Duidelijk, overzichtelijk, snel."

Anoniem uit HAARLEM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit WEKEROM
5 uur geleden, zorgverzekering

"Vlot proces. Vergelijken was makkelijk. Links naar externe sites klopten. "

Anoniem uit TILBURG
9 uur geleden, zorgverzekering

"Ik kreeg een betere quote via independer"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-10-21, zorgverzekering

"Prima. Snel te regelen via deze site."

Anoniem uit HERVELD
2019-10-21, zorgverzekering

"Het was super makkelijk om te afsluiten Mvg"

Mevrouw Sanchez de rosa uit RIJSWIJK ZH
2019-10-21, zorgverzekering

"Hello, I have just filled in everything and also need the E106-formulier for my german insurance. Could you please provide this asap? Greets, Burcu Babacan"

Mevrouw Zehra Babacan uit STOLBERG
2019-10-21, zorgverzekering

"Zeer fijne, makkelijke eb overzichtelijke site"

Meneer van Berkel uit POPPEL
2019-10-20, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Meneer van Baarle uit ZOETERMEER
2019-10-20, zorgverzekering

"snel"

Meneer Coerse uit AMSTERDAM
2019-10-19, zorgverzekering

"Very happy "

Mevrouw Mihaylova uit WEESP
2019-10-19, zorgverzekering

"alles is overzichtelijk en makkelijk te vinden"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2019-10-18, zorgverzekering

"Goede duidelijke site en goede uitleg. Fijn om te kunnen vergelijken."

Anoniem uit WIJCHEN
2019-10-18, zorgverzekering

"super helpful and easy to use"

Mevrouw Vicaria uit AMSTERDAM
2019-10-17, zorgverzekering

"De informatie die wordt vrijgegeven is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk vergelijken."

Anoniem uit UDEN
2019-10-17, zorgverzekering