Independer: minder mensen wisselen van zorgverzekering
Tip een vriend:

Independer: minder mensen wisselen van zorgverzekering

Tot nu toe stapten veel minder mensen over naar een andere zorgverzekering dan op dit tijdstip in 2013. Independer merkt dat mensen terughoudender zijn geworden als het gaat om een nieuwe zorgverzekering. Dit is opmerkelijk omdat veel zorgpremies fors zijn gestegen. Bovendien zijn de verschillen in keuzevrijheid groter geworden. Ondanks het feit dat steeds meer mensen pas na de kerstdagen kijken naar hun zorgverzekering, verwacht Independer niet meer overstappers dan vorig jaar. Twee belangrijke oorzaken: door de introductie van een derde type basisverzekering, de budgetpolis, zien mensen door de bomen het bos niet meer. En mensen maken zich zorgen dat ze geen vrije artsenkeuze meer hebben na een overstap. Door deze terughoudendheid laten Nederlanders jaarlijks bijna 400 miljoen aan premiebesparing liggen.

20% minder overstappers

“Wij zien dat het aantal mensen dat van zorgverzekering is geswitcht tot nu toe 20 procent lager ligt dan vorig jaar”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Omdat bijna 1 op de 5 Nederlanders via Independer overstapt, zien wij precies hoe de markt zich ontwikkelt. Een klein aantal verzekeringen doet het erg goed maar over de hele linie zien we een duidelijke terugloop. Een van de oorzaken hiervan is dat er steeds meer keuze is. Sinds kort kunnen mensen kiezen uit drie typen basisverzekeringen. Vrije artsenkeuze varieert hierbij van volledig tot zeer beperkt. Dat mensen iets te kiezen hebben is goed maar veel mensen vinden het hierdoor juist ingewikkeld worden. Omdat dat bij sommige (budget) polissen behandelingen in verschillende ziekenhuizen worden uitgesloten, zijn mensen onzeker over een eventuele overstap.” Volgens Martens is die onzekerheid onnodig omdat er verschillende goedkope verzekeringen zijn, waar je nog steeds volledige keuzevrijheid hebt.

Bekijk het overzicht van verzekeringen met volledige keuzevrijheid.

Houd het simpel

Independer raadt mensen aan om hun zorgverzekering goed onder de loep te nemen. Bijna driekwart van Nederland is nog nooit geswitcht sinds de introductie van de basisverzekering in 2006. De kans is groot dat deze mensen niet meer de beste polis hebben. Sindsdien is er namelijk veel veranderd. Niet alleen in het verzekeringsaanbod maar ook in het wensenpakket van veel consumenten. Martens: “Ik kan me voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maar als je jezelf drie vragen stelt bij het kijken naar je oude of nieuwe zorgverzekering, dan wordt het een stuk overzichtelijker:

  1. Wil je altijd zelf je arts kunnen kiezen of niet?
  2. Wil je een laag of hoog eigen risico hebben?
  3. Wil je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapie?

“Een overstap kan je niet alleen geld besparen. Een overstap kan er ook voor zorgen dat je juist toegang krijgt tot de beste kwaliteit zorg.”

Niet-overstappers laten bijna 400 miljoen liggen

Volgens de zorgmonitor van Vektis is 73% van de verzekerden sinds 2006 nog nooit overgestapt. Zij lieten hierdoor vorig jaar een besparing van 397 miljoen euro liggen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit laten zien dat 1,2 miljoen Nederlanders vorig jaar wél van basisverzekering wisselden. Deze groep bespaarde hiermee in 2014 een totaal van 54,2 miljoen euro; een gemiddelde van 67 euro per volwassen overstapper.

Mensen stappen steeds later over

Mensen die wél overstappen wachten hier steeds langer mee. Independer verwacht dat ongeveer de helft van de overstappers pas vlak voor oudjaar zijn keuze maakt. Martens: “Elk jaar zien we een grotere groep mensen die pas in de laatste dagen van het jaar overstapt. In 2008 koos 30% van de overstappers pas in de laatste week van het jaar een andere zorgverzekering. Vorig jaar was dit 45%. Wij denken dat dit jaar nog meer mensen lang zullen wachten met hun overstap. Desondanks verwachten wij dat het aantal overstappers in Nederland hooguit gelijk zal zijn aan vorig jaar.”

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
9 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering