Independer waarschuwt voor goedkope polissen grote verzekeraars
Tip een vriend:

Independer waarschuwt voor goedkope polissen grote verzekeraars

Mensen die nu kiezen voor een selectieve zorgverzekering met lage premie, lopen kans dat de arts of het ziekenhuis van hun keus niet langer onder de dekking valt. Willen zij daar toch gebruik van maken, lopen ze het risico tot 30% van hun rekening te moeten bijbetalen. De eigen kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Een aantal grote zorgverzekeraars heeft voor 2014 een polis geïntroduceerd met beperkingen van zorgkeuze. Deze selectieve polissen zijn 8 tot 20% voordeliger dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Beperking keuzevrijheid ziekenhuis bij vier grote zorgverzekeraars

Nu de meeste zorgpremies bekend zijn, blijkt dat de vier grote zorgverzekeraars allemaal een vorm van selectieve polis in hun pakket aanbieden. Selectieve  polissen bieden forse kortingen (8% – 20%) die in eerste instantie aantrekkelijk lijken. In ruil hiervoor wordt de consument beperkt in de keuze voor een ziekenhuis of moet hij zelf bijbetalen bij een niet-gecontracteerde zorginstelling. Alleen bij ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft, wordt een behandeling deels of volledig vergoed. Maar omdat veel verzekeraars nu nog geen contractinformatie verstrekken, is er nog onduidelijkheid over de ziekenhuizen waar je nu wel of juist niet terecht kan. In de loop van november wordt dit waarschijnlijk wel duidelijk.

Independer ziet dat er veel belangstelling is voor de Selectief Polis van Zilveren Kruis Achmea vanwege de korting van 20% op een maandpremie van 83 euro. Achmea heeft inmiddels wel duidelijkheid gegeven over de contractering. Daaruit blijkt dat je met de polis bij slechts dertig van de circa negentig ziekenhuizen terecht kunt. Ga je naar een ander ziekenhuis, dan moet je bij niet-spoedeisende hulp 30% van je behandeling zelf betalen. Veel consumenten realiseren zich deze consequentie van de nieuwe polis niet. Voor hen kan de Selectief Polis dus duur uitpakken.

Achmea spant de kroon met de hoogste korting, maar heeft tegelijk de grootste beperking van keuzevrijheid. Menzis geeft aandat je met een aantal aandoeningen alleen bij hun ‘Topzorg instellingen’ terecht kunt tegen een volledige vergoeding. Bij de Selectief polis van CZ en VGZ wordt de keuzevrijheid voor ziekenhuiszorg niet beperkt ten opzichte van de naturapolis, maar de eigen bijdrage is wel hoger.

Independer: kijk goed naar zorgdekking bij afsluiten selectieve polis

Independer raadt mensen aan goed op te passen met het zo maar afsluiten van een selectieve polis. De consument loopt niet alleen het risico geen volledige zorgdekking te krijgen in zijn voorkeursziekenhuis. Hij kan ook te maken krijgen met flinke reistijden. Voor geplande zorg kan het dichtstbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis zomaar 50 kilometer verderop liggen. Bovendien is het voor sommige mensen de moeite waard te wachten op de kleinere prijsvechters onder de zorgverzekeraars. Zij komen vaak op het laatste moment met hun premietarieven.

Bekijk het overzicht van de selectieve polissen van de vier grote zorgverzekeraars.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Independer waarschuwt voor goedkope polissen grote verzekeraars”

  1. John schreef op 

    Achmea heeft voor 2014 ook aanzienlijk minder contracten met logopedisten afgesloten dan in 2013. Oorzaak is met name het lage tarief dat Achmea heeft aangeboden in de overeenkomsten. Dus voor alle Achmea zorgverzekeringen (niet alleen voor de goedkope polissen) geldt in die gevallen dat je als patiënt fors moet bijbetalen, tot zo’n 34 euro per behandeling.

  2. John schreef op 

    Correctie op voorgaande reactie: tot zo’n 24 euro per behandeling.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
10 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering