Laten Nederlanders opnieuw 100 miljoen aan zorgtoeslag liggen?
Tip een vriend:

Laten Nederlanders opnieuw 100 miljoen aan zorgtoeslag liggen?

Zo’n 450 duizend mensen met recht op zorgtoeslag deden vorig jaar géén aanvraag voor deze financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie. Een analyse van Independer wijst uit dat Nederlanders hierdoor zeker 100 miljoen aan toeslag lieten liggen. De deadline voor de aanvraag voor de zorgtoeslag van 2018 is 1 september 2019. Alleenstaanden kunnen tot 1.128 euro terugkrijgen. Een aanvraag samen met een partner kan bijna het dubbele opleveren. Maar er zijn veel misverstanden over het recht op zorgtoeslag. Zo blijken mensen met lage inkomens vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later te moeten terugbetalen. En mensen met hogere inkomens doen vaak geen aanvraag omdat ze denken er nooit recht op te hebben. Independer ontwikkelde daarom samen met Bokkz de Zorgtoeslag Cashback Check. Met deze gratis tool kan iedereen gemakkelijk zien of hij in 2018 recht had op zorgtoeslag en zo ja, deze op de valreep ook direct aanvragen.

Angst voor moeten terugbetalen zorgtoeslag

“Bij onze klanten leven veel misverstanden over de zorgtoeslag”, zegt Joris Kerkhof van Independer. “Hierdoor kunnen ze een hoop geld mislopen. Je kan zeggen dat mensen die het geld het hardst nodig hebben ook het meeste geld laten liggen. Terwijl juist deze groep de tegemoetkoming voor de inmiddels forse zorgpremies goed kan gebruiken. Een van de meest voorkomende misverstanden is de angst om de toeslag later weer (deels) te moeten terugbetalen. Maar dat kan alleen gebeuren als je de toeslag vóóraf aanvraagt. Je loopt dat risico niet als je de aanvraag over het afgesloten jaar doet en je je aanslag al hebt gehad. Mensen hebben tot 1 september de tijd om de aanvraag te doen.”

Ook hogere inkomens lopen geld mis

Ook mensen met een hoger inkomen hebben in sommige gevallen recht op zorgtoeslag. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je vorig jaar minder bent gaan werken, waardoor je een lager jaarinkomen had. Die kans op een lager jaarinkomen bestaat ook voor mensen die in 2018 een hypotheek oversloten en daarvoor een boeterente betaalden. In deze gevallen kan hun toetsingsinkomen voor de belasting lager uitvallen, waardoor ze voor dat jaar recht hebben op zorgtoeslag. “Mensen met een hoger inkomen weten dit vaak niet. Ze doen geen aanvraag omdat ze denken dat ze er toch geen recht op hebben. Zo lopen ze geld mis”, aldus Kerkhof.

14% van de lage inkomens doet geen aanvraag

Onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers en Bokkz wijst uit dat 14% van de mensen met een lager inkomen geen gebruik maakt van hun recht op zorgtoeslag. Een studie van het Nibud stelt dat een kwart van de mensen met een middeninkomen niet weet of hij recht heeft op de toeslag. Kerkhof: “Veel mensen vinden het ingewikkeld om uit te zoeken of ze in aanmerking komen voor de toeslag. Dat geldt ook voor het aanvragen ervan. Daarom ontwikkelden wij – samen met Bokkz – de Cashback Check.”

Geld terugvragen met de Cashback Check

Met de Cashback Check, een gratis tool, kunnen mensen gemakkelijk checken of ze in 2018 recht hadden op zorgtoeslag, en zo ja op welk bedrag. Als dat inderdaad het geval is, kunnen ze dat geld tot 1 september nog terugvragen bij de Belastingdienst. De gebruiker uploadt hiervoor in de tool een kopie van zijn belastingaangifte van 2018 en ziet direct waar hij recht op heeft. Met een druk op de knop stuurt de gebruiker zijn aanvraag direct door naar de Belastingdienst, die het bedrag binnen enkele weken overmaakt.

Kijk hier voor de Zorgtoeslag Cashback Check

Kijk hier voor meer informatie over zorgtoeslag

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Laten Nederlanders opnieuw 100 miljoen aan zorgtoeslag liggen?”

  1. A van den Berg schreef op 

    Ik heb net gelezen op de belastingsite dat het voor 2018 €35.996. En voor 2019 €37.885. Wie heeft ernu gelijk

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering

"gaat snel en vrij duidelijk"

Mevrouw Torrejon Caceres uit AMSTERDAM
2020-01-18, zorgverzekering

"Zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zorgverzekering kunnen afsluiten."

Anoniem uit DEN DUNGEN
2020-01-18, zorgverzekering

"Omdat ze verdienen!."

Anoniem uit COEVORDEN
2020-01-17, zorgverzekering