De provincie Limburg heeft relatief het grootste aantal fysiotherapiepraktijken van Nederland. Per 10.000 inwoners zijn hier 7,8 praktijken te vinden. Daarmee ligt Limburg flink boven het landelijk gemiddelde van 6,6 praktijken per 10.000 inwoners. Op gemeenteniveau staat de Noord-Hollandse gemeente Landsmeer op nummer 1, met maar liefst 21,8 praktijken per 10.000 inwoners. In Staphorst is het aanbod met 1,2 op 10.000 het schaarst. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van het CBS analyseerde. 

Provincies Limburg, Utrecht en Noord-Holland op kop 

Na Limburg met 7,8 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners, volgt Utrecht met 7,4 en Noord-Holland met 7,1. Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de minste keus in fysiopraktijken in de provincie Gelderland. Hier zijn namelijk ‘slechts’ 5,9 fysiotherapiepraktijken te vinden per 10.000 inwoners. Ook in Groningen (6,0) en in Overijssel (6,1) is het aanbod van praktijken – relatief gezien – beperkt.  

Gemeente Landsmeer 21,8 praktijken per 10.000 inwoners, gemeente Staphorst: 1,2 

Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen te zien in het relatieve aanbod van fysiotherapiepraktijken. De grootste uitschieter is het Noord-Hollandse Landsmeer, waar per 10.000 inwoners 21,8 praktijken zijn. Ook Vlieland (17,3), Hattem (13,9) en Ameland (13,5) scoren goed. In Staphorst is het aanbod fysiotherapiepraktijken juist het meest schaars: hier is per 10.000 inwoners net iets meer dan één praktijk te vinden (1,2). In de gemeenten Opmeer (1,7), Harlingen (1,9) en Oosterhout (2) is het aanbod fysiotherapiepraktijken ook beperkt.  

Fysiotherapie niet in de basisverzekering 

Bas Knopperts van Independer: “Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.” 

Meer informatie op Independer over het onderzoek: aanbod fysiotherapiepraktijken per gemeente 

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee2 Reacties op “Limburg dikst bezaaid met fysiotherapeuten”
  1. E. Brilman schreef op 

    Ik ben het helemaal eens met Erica. Locale pers neemt het klakkeloos over. Volgens mij gaat het opkomen het aantal beschikbare uren per regio. Valse ‘onafhankelijke’ vergelijking van Independer.nl.

  2. Erica schreef op 

    Is hier rekening gehouden met losse locaties? Eén fysiotherapiepraktijk kan zeker meerdere locaties hebben. En daarnaast het aantal fysiotherapeuten werkzaam op die betreffende locatie? Als er 1 praktijk is met 10 therapeuten geeft een ander beeld dan een eenmanspraktijkje.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4