Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts
Tip een vriend:

Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts

Consumenten die een tandartsverzekering afsluiten, kiezen er meestal een die te duur is voor wat ze nodig hebben. Want de premie is vaak veel hoger dan de kosten die zij maken. Dit overkomt voornamelijk mensen die alleen maar voor controles naar de tandarts gaan.

Mensen die hun kosten voor 100% vergoed willen hebben, zijn bovendien vaak duurder uit dan mensen die genoegen nemen met 75-80% vergoeding. De extra premie weegt meestal niet op tegen de extra dekking. Daarbij maakt het niet uit voor welk bedrag ze zijn verzekerd.

Veel mensen klaar voor paar tientjes

Bijna 60% van de Nederlanders heeft een tandartsverzekering. Daarvan bezoekt zo’n 63% de tandarts alleen voor controles, in veel gevallen is dit twee keer per jaar. Deze kosten komen volgend jaar neer op ongeveer 20 euro per keer, ofwel 40 euro per jaar.
Kijk hier voor meer informatie over dekkingswensen bij tandartsverzekeringen

Zelf betalen veel voordeliger

Tandartskosten zelf betalen is vaak veel voordeliger. Consumenten die de tandarts alleen bezoeken voor de halfjaarlijkse controles kunnen in sommige gevallen tot wel 138 euro per jaar besparen. Zo biedt Zilveren Kruis de aanvullende verzekering ‘Tand Ster 1, die 100% van de kosten vergoedt, tot een bedrag van 250 euro per jaar. De premie voor deze verzekering – voor mensen van 30 jaar en ouder – bedraagt 14,90 euro per maand. Op jaarbasis betaal je 178,80 euro, voor een verzekering die dus maximaal maar 250 euro vergoedt. Het zelf betalen van de halfjaarlijkse controles is in dit geval veel voordeliger.

Volledige dekking veel duurder

Mensen die wel een tandartsverzekering afsluiten kunnen vaak ook besparen op de premie. Als zij niet kiezen voor een volledige vergoeding is de premie vaak veel lager. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “Je bent eigenlijk altijd voordeliger uit met een verzekering die maar 75-80% in plaats van 100% vergoeding geeft. Verzekeraars gaan ervan uit dat mensen die zelf meebetalen aan hun behandeling, beter nadenken over de noodzaak van hun tandartsbezoek. Mensen die 100% laten vergoeden voelen het tandartsbezoek niet in hun portemonnee. Dat verlaagt de drempel om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Deze verzekeringen zijn daarom relatief duurder.
Kijk hier voor de premieverschillen op basis van vergoedingspercentage

Meer premie dan vergoeding

Ook een goedkope tandartsverzekering kan nog duurkoop zijn. Aevitae biedt bijvoorbeeld een goedkope tandartsverzekering aan. Deze verzekering biedt 75% vergoeding van maximaal 100 euro per jaar. De jaarpremie voor deze verzekering is 71,88 euro. Twee controles per jaar kosten ongeveer 40 euro. Daarvan betaal je 25% zelf, wat neerkomt op 10 euro. Je betaalt dus 71,88 premie plus 10 euro (eigen bijdrage) voor een verzekering die in dit geval 30 euro vergoedt. Zelf betalen is dan een heel stuk voordeliger.
Martens: “Mensen die een goed gebit hebben en regelmatig voor controle gaan zijn bijna altijd beter uit als ze geen tandartsverzekering afsluiten maar gewoon zelf hun rekening betalen. Als je zeker van je zaak wil zijn kun je beter zelf een spaarpotje aanleggen dan je geld in dure verzekeringspremies stoppen. Voor mensen die wél regelmatig een behandeling moeten hebben – of weten dat ze veel tandartskosten gaan maken – is een verzekering wél verstandig.”
Kijk hier voor veel voorkomende kosten bij de tandarts

Lees meer over: tandarts, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts”

  1. Walter schreef op 

    het staatje veel voorkomende behandelingen klopt niet echt….Amalgaam als vulmateriaal is namelijk behoorlijk uit de gratie.

    Daarnaast lijkt een AV mij voornamelijk interessant wanneer er regelmatig grotere calamiteiten zijn zoals wortelkanaalbehandelingen of noodzaak kronen.
    Met de tandarts is een zorgplan op te stellen, er is meestal behoorlijk goed in te schatten wat de risico’s zijn en wat op korte en lange termijn de verwachting is over kosten en noodzakelijke behandelingen.
    De meeste mensen doen er goed aan naast dit ook hun leefgewoontes onder de loep te nemen, gebitsproblemen zijn zeer vaak makkelijk vermijdbaar door gezonder te gaan eten en drinken. Daar is meestal nog veel meer te besparen dan op premies….

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Super service zelfs even gebeld. goed en netjes geholpen. "

Dhr. van Lunenburg uit LELYSTAD
25 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
31 minuten geleden, reisverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
33 minuten geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
54 minuten geleden, autoverzekering

"overzichtelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
1 uur geleden, lenen

"Makkelijk en snel een verzekering vergelijken en afsluiten"

Anoniem uit SCHAGEN
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
2 uur geleden, autoverzekering

"laatste ster na afwikkeling van de aanvragen toch?"

Meneer Rayan uit REEUWIJK
3 uur geleden, woonverzekering

"overstappen gaat makkelijk"

Anoniem uit MEERSSEN
3 uur geleden, energie

"Overzichtelijk en snel geregeld"

Anoniem uit HAREN GN
3 uur geleden, energie

"Website duidelijk, whatsapp maakt het af wat betreft eventuele vragen."

Anoniem uit NIEUWLEUSEN
3 uur geleden, energie

"4"

Anoniem uit ARNHEM
3 uur geleden, autoverzekering

"All necessary information is sufficiently explained. The whole process was very fast and simple"

Dhr. Stosic uit LEIDEN
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Prima"

Mevr. Shi uit BEST
4 uur geleden, energie