Overlijdensrisicoverzekering 60% goedkoper in 6 jaar
Tip een vriend:

Overlijdensrisicoverzekering 60% goedkoper in 6 jaar

Overlijdensrisicoverzekeringen kosten nog maar 1/3 van wat ze 6 jaar geleden kostten. Deze forse premiedalingen zijn onder meer het gevolg van de hogere levensverwachting. Ook digitalisering zorgt voor lagere premies. Toch verklaren deze factoren niet de volledige premieverlaging. Verzekeraars nemen nu onder druk van de sterk toegenomen concurrentie genoegen met veel minder winst. Nieuwe klanten profiteren hier fors van.

Premiedalingen tot 75%

Grote verzekeraars zoals Legal & General, ASR Verzekeringen en Reaal Verzekeringen hebben hun premies tot 75% verlaagd. Helaas gelden de lagere premies bij de meeste verzekeraars alleen voor nieuwe klanten. En dat betekent dat trouwe klanten nog steeds veel te veel betalen voor hun overlijdensrisicoverzekering. Door over te stappen kunnen zij duizenden en soms wel tienduizenden euro’s aan premie besparen, zoals onderstaand voorbeeld laat zien. Overigens belooft verzekeraar GoedIdee als enige een premieverlaging voor bestaande klanten als het tarief voor nieuwe klanten wordt verlaagd.

Voorbeeld 1

Een echtpaar van 45 jaar, beide niet rokend, sloot op 1 december 2008 bij Delta Lloyd een overlijdensrisicoverzekering af voor 200.000 euro met een looptijd van 25 jaar. Op dit moment betalen zij daarvoor een premie van 149,73 euro per maand. Als dit echtpaar de overlijdensrisicoverzekering opnieuw zou afsluiten bij Delta Lloyd zou de premie slechts 67,50 euro per maand bedragen voor de resterende looptijd (20 jaar). Dat is een jaarlijkse besparing van bijna 1.000 euro. Over de gehele looptijd scheelt dat bijna 20.000 euro.

Als dit echtpaar zou overstappen naar de goedkoopste aanbieder, Reaal Verzekeringen, zouden zij nog meer kunnen besparen. De maandpremie bij deze verzekeraar bedraagt 56,72 euro. Per maand scheelt dat 93 euro. Over de resterende looptijd van 20 jaar bedraagt de besparing ruim 22.000 euro. Daar kun je toch een leuke auto voor kopen of een wereldreis van maken.

Mannen besparen meer dan vrouwen

Doordat de tarieven voor mannen en vrouwen gelijk zijn getrokken eind 2012, kunnen mannen meer besparen op een overlijdensrisicoverzekering dan vrouwen. Overstappen naar een andere overlijdensrisicoverzekeraar is heel eenvoudig. Wel moeten consumenten gezondheidsvragen invullen en in een beperkt aantal gevallen medisch worden gekeurd. Maar beide zijn vaak niet meer dan een formaliteit.

Ook besparing bij kleine bedragen

Tros Radar heeft maandagavond aan dit onderwerp aandacht besteed. Onderstaande casus kwam daarin aan de orde. Daaruit blijkt wel dat ook bij kleinere verzekerde bedragen overstappen loont. Genoemde besparingen zijn dan ook geen incidenten. Vrijwel iedereen die een overlijdensrisicoverzekering voor 2008 heeft afgesloten, kan besparen door over te stappen.

Voorbeeld 2

Een man (13-11-1972), niet-roker, heeft in juli 2008 een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor 50.000 euro (gelijkblijvend). De verzekering loopt nog tot juli 2032. Op dit moment betaalt deze meneer bij RVS 18,99 euro per maand. Bij TAF Quantum Leben zou hij voor dezelfde verzekering 6,55 euro per maand betalen. Dat scheelt maandelijks 12,44 euro. Over de resterende looptijd (228 maanden) komt dat neer op een besparing van 2.836 euro. Sluit deze meneer de verzekering van TAF Quantum Leben af via Independer.nl dan kost hem dat nog wel 195 euro bemiddelingskosten. De uiteindelijke besparing komt daarmee uit op 2.641 euro.

Bekijk alle voorbeelden of bekijk de uitgangspunten waarop dit onderzoek is gebaseerd.

Lees meer over: hypotheek, overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

12 Antwoorden op “Overlijdensrisicoverzekering 60% goedkoper in 6 jaar”

 1. Aat Oskam schreef op 

  Maar iemand zoals ik die 18 jaar geleden deze verzekering afgesloten heeft, maar 14 jaar geleden een licht hartinfarct heb ondergaan, kan mooi fluiten naar zijn lagere premies heb ik tot mijn leedwezen gemerkt. (Ben nu 62 jaar)
  Ik betaal bij Nationale Nederlanden voor een kleine 80K euro mooi 93,- euro per maand, en het bedrag overlijdensrisicopremie is ruim 1000 euro per jaar! Het is een verzekering met winstdeling, maar de kosten zorgen al jaren dat er niets te delen valt. Ik heb de polis uiteraard aangemeld als woekerpolis en NN een stuitingsbrief verzonden.

  Ik meld dit omdat (ook in TROS Radar) aan dit aspect te weinig aandacht wordt geschonken naar mijn mening.

 2. ruud schreef op 

  Is dit hetzelfdeals een garantie/levensverzekering?

 3. Aat Oskam schreef op 

  Inderdaad, maar dus met een verplichte overlijdensrisicoverzekering.

 4. Ans schreef op 

  Bij ons noemt men het een nabestaanden verzekering en wij hebben deze 2 jaar geleden afgesloten bij Dazure in Breda. Kun je zo’n verzekering dan ook zomaar opzeggen? Hoe ga ik dat aanpakken? En heeft u voorbeeldbrieven om op te zeggen.
  De verzekering heet:
  Goedidee nabestaandenverzekering looptijd 20 jaar voor een bedrag van 100.000 hypotheek
  De verzekering is verpand aan Amstelhuys NV te Amsterdam
  Afgesloten via de hypotheekshop
  Wij betalen 61,44 euro per maand. Ik wil graag weten of ik een andere verzekering af kan gaan sluiten en deze op kan zeggen

  1. Beste Ans,

   U kunt uw overlijdensrisicoverzekering altijd opzeggen. Omdat uw verzekering is verpand heeft u wel toestemming van de bank nodig. Dat is normaal gesproken geen probleem.

   Wij raden u aan om uw verzekering pas op te zeggen als u geaccepteerd bent door een andere verzekeraar.

   U kunt het beste een vergelijking doen op onze site. Als u besluit om een andere verzekering af te sluiten zullen wij u laten weten of de verzekeraar u accepteert. Daarna helpen wij u uiteraard met het opzegggen van uw oude verzekering.

   Overigens is de verzekeraar Goedidee de enige die tariefsverlagingen ook aan bestaande klanten doorrekent. Het kan dus zijn dat u binnenkort ook bij uw huidige verzekeraar minder hoeft te betalen.

   Met vriendelijke groet,
   Joop Cohen

 5. Chitra schreef op 

  Ik heb een Overlijdensrisico verzekering bij mijn Hypotheek moeten afsluiten bij de ABNAMRO bank, ik geloof in 2010, zijn er ook mgelijkheden voor mij om te besparen?

  Chitra

  1. Beste Chitra

   Het is heel waarschijnlijk dat u kunt besparen. U kunt het beste een vergelijking doen op onze website. Uiteraard kunt u ons ook bellen op 035 62 65 780.

   Met vriendelijke groet
   Joop Cohen

 6. ruud schreef op 

  Ik betaal euro 260 in de maand 18 jaar lang en hij betaald ook uit bij leven na 18 jaar

  1. Beste Ruud,

   Als uw verzekering ook uitkeert bij leven kunt u die niet zomaar vervangen door een overlijdensrisicoverzekering. Die keert namelijk alleen uit bij overlijden voor de einddatum.

   Bij Independer.nl kunt u geen verzekeringen afsluiten die uitkeren bij leven. Mogelijk kan een tussenpersoon u wel helpen.

   U kunt ook aan uw verzekeraar vragen of het mogelijk is om de overlijdensrisicodekking uit uw verzekering te halen en wat dan de premie wordt. Mogelijk is dat premieverschil groot genoeg om een losse overlijdensrisicoverzekering te sluiten en in totaal toch goedkoper uit te zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Joop Cohen

 7. Clement schreef op 

  In 2003 een Overlijdensrisicoverzekering afgesloten bij Postbank. € 144,00 per maand voor een dekking (op 1 leven) ad. € 100.000,00. Achteraf dus op z’n zachts gezegd schandalig hoog en uiteraard ben ik niet door ING gebeld om deze in mijn voordeel aan te passen. Ben nu bezig een andere af te sluiten (niet bij ING) tegen een lagere premie. Echter qua gezondheid heeft zich het een en ander voorgedaan, zodat eerst alle specialisten moeten worden geraadpleegd. Afhankelijk daarvan wordt bekeken of de verzekering kan worden afgesloten c.q. de premie mogelijk moet worden verhoogd.
  In de voorbeelden van Independer, wordt hieraan helaas geen aandacht besteed. Uitsluitend over het wel of niet roken.

 8. Anna schreef op 

  Dit stukje is wel erg uit commercieel oogpunt geschreven. Er worden twee voor independer gunstige vergelijkingsdata genomen. Ik heb mijn ovr uit 2011 nagekeken voor toevalligerwijs hetzelfde geval als in het eerste voorbeeld en ik ben nog 150 euro per jaar goedkoper uit dan in dit voorbeeld.
  Dit stukje is dan ook erg suggestief. Je zou ook een stukje kunnen schrijven over hoe erg de premies weer aan het stijgen zijn en dat mensen hun kans hebben gemist op een goedkopere verzekering. Maar daar zit geen geld in voor independer………….

  1. Beste Anna,

   De premies van overlijdensrisicoverzekringen zijn al jaren structureel aan het dalen. Dat geldt over de hele range en zeker niet alleen voor een enkele uitzondering.

   In uw geval speelt waarschijnlijk iets anders. Sinds december 2012 mogen verzekeraars geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen. Het gevolg is dat de tarieven voor vrouwen helaas hoger zijn geworden. Voor mannen geldt het omgekeerde. Zie http://weblog.independer.nl/in-de-media/vrouw-gaat-meer-betalen-voor-overlijdensrisicoverzekering-video/

   U heeft vrij kort geleden een overlijdensrisicoverzekring gesloten. De premies dalen al vele jaren. Iemand die bijvoorbeeld in 2007 een overlijdensrisicoverzekering heeft gesloten ziet daarom waarschijnlijk een grotere daling van de premie dan iemand die recent zo’n product heeft afgesloten.

   Het kan dus heel goed zijn dat de premieverlaging als gevolg van de algemene trend in uw geval kleiner is dan de verhoging die alle verzekeraars voor vrouwen hebben moeten doorvoeren. Per saldo is de premie voor een nieuwe verzekering dan dus hoger geworden.

   Daarnaast zijn er in individuele gevallen natuurlijk altijd uitzonderingen. Als u uw gegevens aan ons doorgeeft zoeken wij het graag voor u uit.

   Met vriendelijke groet
   Joop Cohen

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Alle producten kun je goed vergelijken"

Meneer Bahceci uit 'S-GRAVENHAGE
2019-12-08, hypotheek

"Invullen is zeer goed te doen. Duidelijk en overzichtelijk met uitleg naast moeilijke begrippen."

Meneer van der Vaart uit IJSSELSTEIN UT
2019-11-29, hypotheek

"Zeer heldere informatie en duidelijke omschrijving."

Meneer Bergers uit EINDHOVEN
2019-11-25, hypotheek

"Telefonisch uitstekend. Pensioen niet aan te geven; weer opbellen "

Meneer Steyerberg uit SOEST
2019-11-25, hypotheek

"Omdta het heleproces bijzonder prettig en informatief verloopt. "

Meneer Ritsema uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-21, hypotheek

"De aanvraag verloopt soepel en overzichtelijk"

Anoniem uit KORTENHOEF
2019-11-19, hypotheek

"overzichterlijk en duidelijk"

Mevrouw Van Haren uit LEIDEN
2019-11-17, hypotheek

"Duidelijke eerste informatie bij tel contact"

Meneer Bais uit GROOTEBROEK
2019-11-15, hypotheek

"Helderheid, structuur, volledigheid."

Meneer Beunis uit 'S-HERTOGENBOSCH
2019-11-15, hypotheek

"Mega chill dit "

Anoniem uit HAARLEM
2019-11-14, hypotheek

"Makkelijk zelf te doen"

Anoniem uit MEERSSEN
2019-11-14, hypotheek

"Fijne tool om hypotheek te berekenen!"

Meneer Siebenga uit MOORDRECHT
2019-10-30, hypotheek

"Efficiente site"

Meneer Mol uit AMSTERDAM
2019-10-28, hypotheek

"Super fijn dat je op deze manier zelf een hypotheek kunt afsluiten."

Meneer Tijbout uit HEEMSKERK
2019-10-25, hypotheek

"OVERZICHTELIJK EN DUIDELIJKE WEBSITE EN PROCEDURE. AL EERDER MET JULLIE GEWERKT VOOR EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING"

Meneer GERRITSEN uit VOORSCHOTEN
2019-10-25, hypotheek