Overstappen naar jaarbetaling bij verzekering levert consument 150 euro op
Tip een vriend:

Overstappen naar jaarbetaling bij verzekering levert consument 150 euro op

De stijging van de assurantiebelasting van 9,7% naar 21% kost een huishouden volgend jaar al gauw 100 euro extra. Maar wie slim is kan toch nog veel geld besparen op zijn verzekering. Consumenten die nu hun premie per maand betalen kunnen deze opzeggen en voor januari 2013 een nieuwe verzekering afsluiten met jaarbetaling. Dan geldt voor het hele jaar nog het oude tarief van 9,7% en levert dat een flinke besparing op. Voor een autoverzekering alleen al kunnen consumenten op die manier 45 euro besparen. Voor inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen betalen consumenten gemiddeld 300 euro. Ook daar valt dus gemiddeld meer dan 30 euro te besparen.

Daarnaast geven sommige verzekeraars zo’n 3% korting als men kiest voor jaarbetaling. Die besparing komt er nog bovenop. Een gezin bespaart op die manier op alle verzekeringen al gauw 150 euro.

VerzekeringGemiddelde jaarpremie per gezinBesparing door nu overstappen jaarbetaling (11,3% + 3%)
Autoverzekering€ 400,-€ 57,-
Inboedel, – opstal en aansprakelijkheidsverzekering€ 300€ 43,-
Reisverzekering met annulering€ 150,-€ 21,-
Rechtsbijstandverzekering€ 250,-€ 36,-
Totaal€ 157,-

Assurantiebelasting: voor welke verzekering geldt dat?

Over veel verzekeringen die de gemiddelde Nederlander heeft, wordt assurantiebelasting betaald:

 • Autoverzekering
 • Opstalverzekering (woonhuis)
 • Inboedelverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Reisverzekering (niet over het deel ‘ziektekosten’)

Verzekering vergelijken loont

De verhoging van de assurantiebelasting is een mooi moment voor consumenten om te kijken of hun verzekering goedkoper kan. Vaak kunnen consumenten al 30% besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar.

Update 20 november: de Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid ingestemd met het Belastingplan 2013, waarin o.a. de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21% per 1 januari 2013 staat. In dit Belastingplan 2013 is ook een sanctiebepaling opgenomen. Deze maakt het mogelijk de assurantiebelasting alsnog per 1 april 2013 door verzekeraars te laten naheffen als er ontwijkend gedrag is vertoond waardoor het ministerie geld misloopt. Bekijk ons laatst verschenen artikel hierover.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

23 Antwoorden op “Overstappen naar jaarbetaling bij verzekering levert consument 150 euro op”

 1. Stijn Nijenboer schreef op 

  Beste Ruud,

  Ik snap de denkwijze, waarmee geprobeerd wordt om de verhoging van de assurantiebelasting te omzeilen. Echter, ik snap een aantal zaken niet helemaal en hoop dat daar ook nog uitleg op volgt.

  Ten eerste ben ik benieuwd of het belastingtarief ook voor de zorgverzekeringspremie geldt. Als dat zo is, dan wordt dus geadviseerd om mensen de premie (per persoon al gauw rond de 1800 euro per jaar) ineens te betalen. Voor gezinnen, zeker in combinatie met de overige verplichte verzekeringen, zal het ophoesten van de premies financieel niet haalbaar zijn. Zelfs zonder de zorgverzekering betalen we al gauw duizenden euro´s aan verzekeringspremie per jaar. Dat is een flink bedrag om nu ineens te gaan betalen in plaats van maandelijks.

  Daarnaast vraag ik me af wat de consequentie van het opzeggen van de autoverzekering is. Ik heb begrepen dat schadevrije jaren en de hoogte van de no-claim niet altijd door andere verzekeraars overgenomen wordt. De premie wordt daarmee ineens hoger, waardoor het beoogde effect (lagere belasting) teniet gedaan wordt.

  Tenslotte lees ik ook dat de Consumentenbond waarschuwt dat niet alle verzekeraars het betalen van de premie jaarlijks toestaan.

  Ik hoop dat er verder uitgezocht kan worden wat de effecten van bovenstaande is. Dan word ik misschien toch nog overgehaald om het jaarlijks te betalen!

  Groeten Stijn

  1. Marco schreef op 

   Hallo Stijn,

   De ‘levensverzekeringen’ zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Dat zijn o.a. de zorgverzekering maar ook bijvoorbeeld de ongevallenverzekering.
   De zorgverzekering veranderd wel per 01-01-2013 qua premies en voorwaarden maar niet omtrent assurantiebelasting.

   Indien je een autoverzekering langer dan een jaar hebt afgesloten, kun je deze verzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. De opgebouwde schadevrije jaren worden in een gezamenlijk verzekeringssysteem vermeld, namelijk roy-data. De nieuwe verzekeringsmaatschappij haalt ze daaruit op en past ze toe op de nieuwe polis.

   Er kunnen inderdaad verzekeringsmaatschappijen zijn die premiebetaling per jaar niet accepteren. Deze vallen dus af.

   Overigens zullen we de wetgeving hier omtrent moeten afwachten. Dit is slechts een deelakkoord en nog geen regelgeving. Op dit moment hoef je je dus nog niet druk te maken. Politiek kan altijd veranderen. En daarbij zal de overheid er waarschijnlijk toch een stokje voor steken, als iedereen dit zou doen missen ze 1 miljard euro aan belastinginkomsten.

 2. Hans van Loon schreef op 

  Om van maandbetaling over te gaan naar jaarbetaling hoef je de verzekering helemaal niet op te zeggen. Dat is gewoon een wijziging.
  Verder maakt het niets uit voor de assurabtiebelasting of je de premie jaarlijks of maandelijks betaalt. De assurantieblasting wordt geheven op het moment van contractsingangsdatum.
  Ten slotte vind ik het zeer slecht van Independer om vooruitlopend op een definitief besluit al zo’n stennis te maken in verzekeringsland. Hiermee roepen ze een hoop paniek/ verwarring op onder consumenten.

 3. @ Stijn. hartelijk dank voor de feedback en de vragen. Ik zal ze puntsgewijs beantwoorden:
  – Er zit geen assurantiebelasting op zorgverzekeringen (en daarmee ook niet op het medische kosten deel van je reisverzekering)

  – De gemiddelde premie van een gezin (zonder zorg) bedraagt zo’n eur 800. Het klopt dat je deze jaarpremie dan in december ineens moet voldoen. Kun je dit niet, dan kun je inderdaad niet van dit tijdelijk voordeel gebruik maken

  – De schadevrije jaren lopen altijd door. Die verlies je niet door over te stappen. Wel zijn er een paar verzekeraars die zelf hun premie niet op schadevrije jaren baseren, maar ze tellen wel gewoon door als je geen schade rijdt en je zakt in aantal als je schade rijdt. Op moment dat je vertrekt krijg je ook daar het aantal schadevrije jaren mee waar je ‘recht’ op hebt. Schadevrije jaren bouw je echter op per vol verzekerd jaar. Vertrek je halverwege, dan krijg je dus niet een half schadevrij jaar mee.

  – Bijna alle verzekeraars accepteren ook jaarbetalingen, maar er zijn inderdaad een paar uitzonderingen zoals bijvoorbeeld Ditzo waar je alleen per maand kunt betalen.
  Tot slot moet je voor een exacte berekening nog rekening houden met eventuele kosten om de verzekering te beeeindigen of poliskosten voor een nieuwe verzekering.

  @Hans van Loon
  – Als je alleen een wijziging doorvoert van maandbetaling naar jaarbetaling zullen de meeste verzekeraars niet de premie vervaldatum veranderen. Bijvoorbeeld, als je in februari 2012 een verzekering hebt afgesloten en deze in december naar jaarbetaling omzet, zul je in december een rekening krijgen voor 2 maanden en zal de verzekering in februari 2013 met een jaar verlengd worden. je loopt dan het voordeel grotendeels mis. Om te zorgen dat de premieverleningsdatum ook daadwerkelijk in december komt te liggen moet je de lopende verzekering dus beeindigen en opnieuw afsluiten.

  – In tegenstelling tot wat je schrijft geldt de zogenaamde premieverleningsdatum als peildatum voor de assurantiebelasting. het maakt daarom weldegelijk uit of je per jaar betaalt of per maand: als je in december 2012 voor een jaar betaalt, geldt nog tot aan de volgende premieverlening (dus december 2013) het tarief van 9,7%. betaal je per maand, dan ga je in januari 2013 al 21% betalen.

  – We zien het als onze taak om de consument bij te staan en voor te lichten over verzekeringsaspecten. Er vanuit gaande dat de bekendmaking van de begroting 2013 geen proefballon is, wilden wij de consument deze mogelijkheid tot besparing niet onthouden.

  1. Ria Goorts schreef op 

   Geldt het lage tarief ook als ik in december 2012 de factuur ontvang voor het gehele jaar 2013 en ik de factuur betaal in december 2012?
   Ik heb namelijk al een factuur voor 2013 ontvangen die voor 31-12-2012 betaald moet zijn.

 4. Pierre schreef op 

  U en de andere media vertellen niet de hele waarheid en maken de mensen bang. Bij het voorbeeld van € 800,00 kost het geen € 100,00 extra maar € 90,40!
  Daarnaast zijn er ook veel mensen die een huurhuis en/of geen auto- en/of geen reis- en/of geen rechtsbijstandsverzekering hebben. Voor deze grote groep mensen is deze verhoging aanzienlijk minder. Ik heb een inboedel-, aansprakelijkheids- en een rechtsbijstandverzekering. Voor mij zou dat volgend jaar nog geen € 20,00 extra zijn.
  Bovendien gaat de afschaffing van de forenzentax waarschijnlijk niet door wat voor een grote groep mensen een veel grotere lastenverzwaring zou zijn geweest.

  1. Bram schreef op 

   Dus Pierre wat is nu je punt?
   Dat niet alle mensen/huishoudens perfect passen in het hierboven geschetste verzekeringsplaatje….? Dat 20 euro korting voor jou niet de moeite waard is….? Dat forensen minder geld kwijt zijn om te mogen werken en daarom deze extra last wel kunnen dragen…?
   Overigens je wel zorgen maken om €9.60 maar €20 afdoen als wisselgeld??

 5. Sander van Achteren schreef op 

  De staatssecretaris is “not-amused” over de manier waarop nu geprobeerd wordt de assurantiebelasting deels te ontduiken. De kans is zeer aanzienlijk dat er een maatregel komt om deze “belasting-truc” de kop in te drukken. De staatssecretaris heeft op dit moment in overweging om daar waar oneigenlijk gebruik gemaakt is van de situatie naheffingen op te leggen, weg ogenschijnlijk voordeel! Iedere actie rondom deze belastingtruc komt m.i. veel te vroeg. Mensen, laat je niet bang maken en neem op basis van angst geen overhaaste beslissing om over te stappen naar jaarbetaling (of zelfs naar een nieuwe verzekeraar). Zoals u weet is angst een slechte raadgever!

  1. Bram schreef op 

   “De staatssecretaris heeft op dit moment in overweging om daar waar oneigenlijk gebruik gemaakt is van de situatie naheffingen op te leggen, weg ogenschijnlijk voordeel! ”

   Ben ik toch bijzonder benieuwd hoe je “oneigenlijk gebruik” formuleerd en hoe je het uberhaupt kunt bepalen…wat een mogelijkheid is, is dat alles met terugwerkende kracht van moment van bekendmaking extra wordt belast.
   Aan de andere kant is dit gewoon een gaatje in het net van regelgeving, 1 van de velen. Dus maak er gebruik van als je dat wilt.
   Als je dat niet wilt prima, het zijn maar goedbedoelde adviezen.

 6. Ton F. van den Bergh schreef op 

  Er zijn veel artikelen, veelal electronica of bijv. vervoermiddelen, waarop men bij aankoop een aantal jaren onderhoud of garantie of beide kan verzekeren. Worden deze ‘VERZEKERINGEN’ ook tot voorwerp van assurantieverzekering gerekend?

 7. Beste meneer van den Bergh,

  Bij een extra garantie of onderhoud wordt er geen assurantiebelasting gerekend. Bijvoorbeeld wel bij een mobiele telefoon waar u een verzekering voor afsluit.

 8. Pieter van Heusden schreef op 

  Het is leuk en aardig van jullie dat er geadviseerd wordt om nu de verzekeringen per jaar te betalen om de verhoging assurantiebelasting te ontwijken echter zal de overheid dit tegen gaan door een naheffing net als dit jaar met de BTW is gedaan.

  Doit houdt in dat je in eerste instantie 9,7% betaald echter vanaf de verhoging tot hoofdvervaldatum een nota zal ontvangen waar het meerdere aan assurantiebelasting in rekening zal worden gebracht.

  Ik vind het gevaarlijk om zulke artikelen te plaatsen terwijl het met de btw ook o.b.v. naheffing is gewerkt.

  1. @Pieter
   Het klopt dat na onze publicatie de staatssecretaris heeft aangegeven te zullen kijken of een eventuele naheffing zal worden opgelegd. Dat zou een breuk zijn met het verleden. De assurantiebelasting is al vaker verhoogd, zij het minder extreem. Toen is het vooruitbetalen van de belasting middels een jaarcontract gehonereerd. Om een naheffing mogelijk te maken moet de wet op de assurantiebelasting worden gewijzigd. Het is de vraag of het mogelijk is deze daarvoor op tijd te wijzigen. Er is een redelijke kans dat de verhoging pas in de loop van het tweede kwartaal ingaat. Wij zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en hier op ons weblog publiceren.

   1. Anna schreef op 

    nu de verhoging van de assurantiebelasting al op 1 januari ipv 1 april 2013 ingaat, lukt het de meeste mensen al niet meer om de oude verzekering op te zeggen en een nieuwe met jaarbetaling af te sluiten ! Misschien is het handiger om nog eens kritisch naar je verzekeringen te kijken of er niet een of twee gewoon overbodig zijn ! Dan spaar je ook het nodige uit ! Bijv. je reis- en annuleringsverzekering als je toch niet meer op reis gaat omdat je daar geen geld meer voor (over) hebt !

 9. Edward schreef op 

  Het is idd voordeliger om over te stappen of over te sluiten voor januari, zeker wanneer bijvoorbeeld je autoverzekering afloopt begin 2013. Mocht het zo zijn dat het door het opzegtermijn niet meer haalbaar is, dan kan je de auto altijd nog ff overschrijven, dan is de verzekering gewoon per direct opzegbaar. Zeker bij een premie van € 800 euro loont dit zeker de moeite.

 10. Jose schreef op 

  Ja jammer dus. Overgestapt naar SNS, in november dus jaarbetaling gevraagd ( te betalen in december 2012, maar vandaag krijg ik dus de gewijzigde polis,. Het kan blijkbaar bij SNS niet, ondanks dat ik eerder telefonisch had afgesproken met ze de volledige premies van 2013 in decmeber zouden incasseren……Het antword van de medwerker was dat dit niet gaat in hun systeem ? Maar dus wel eerder toegezegd, ben hier uiteraard verbolgen over, kost mij veel geld, had ik dit geweten had ik naar andere aanbieder gestapt, wat nu ook niet lukt, want ik zit vast tot september 2013 aan deze pas afgesloten verzekeringen. U zult begrijpen dat ik dan weg ben bij SNS!

 11. Willem schreef op 

  Beste Ruud,

  Wij betalen al jaren per jaar bij Univé en dachten dat we nu nog net van de lage assurantiebelasting konden ‘profiteren’ maar op de rekening staat gewoon de 21%.
  Wij hebben gebeld en nu wordt er gezegd omdat de vervaldatum 01012013 is moeten we het hogere tarief betalen. Terwijl het eind december van onze rekening wordt afgeschreven, klopt dit wel? Zij zeggen dat in de media foute dingen zijn geschreven!

 12. @Willem. Wat Unive doet is correct. Het meetmoment voor de belastingdienst is de premievervaldag. In uw geval 1 januari 2013 en op die dag gaat het verhoogde tarief in. Het moment waarop de premie van de rekening wordt afgeschreven is daarbij niet van belang. Om alsnog mogelijk een jaar in aanmerking voor het lage tarief te komen zou u moeten nagaan of u de verzekering per 1-1-2013 kunt beeeinigen (dat kan waarschijnlijk alleen indien er sprake is van een premieverhoging) en dan elders een nieuwe verzekering afsluiten met ingangsdatum 31-12-2012. Er bestaat dan wel de kans dat er achteraf een naheffing wordt opgelegd indien te veel consumenten deze stap zetten.

 13. J. Bakker schreef op 

  L.S.,

  Ik probeerde zojuist uw advies betreffende oversluiten met jaarpremie in praktijk te brengen, doch liep aan tegen Univé, die stelt dat men aan zulks niet meewerkt, omdat de staatssecr.
  reeds zou hebben aangegeven dan een naheffing en/of boete op te leggen. Mijn situatie :
  mijn verzekeringspakket betreft pakket met een halfjaarspremie, welk ik dus in z’n geheel kan opzeggen omdat alle premies zijn verhoogd en ik ook wil jaar jaarbetaling en dus zonder dus
  de termijntoeslag.
  Ik wil graag bij Unive blijven en dus de huidige verz. opzeggen en een nieuwe, voor mijn part per
  31 -12-2012 aangaan.
  Wat is wijs……………………….

  Jan

 14. Beste Jan,

  U kunt het beste aangeven bij Unive dat u de polis per direct wil beeindigen, en vervolgens een nieuwe verzekering aanvragen met jaarbetaling. Of er een naheffing of boete volgt is nog niet zeker, dit is op het moment nog in werking. We kunnen dus ook niet zeker zeggen dat u gaat profiteren van de lagere assurantiebelasting, maar u kunt het uiteraard altijd proberen.

 15. Ron schreef op 

  Hallo,

  Ook een vraag die ik bij mijn verzekeringsmaatschappij niet goed beoordeeld krijg. Mijn (bedrijfs) polis loopt van 1-1-2013 tot 1-1-2014.
  WIk heb de factuur reeds binnen en dien deze voor 31 december te betalen. Mijns insziens val ik dan onder het oude lage tarief maar de verzekering neemt al een voorsprong op het nieuwe hoge tarief.
  Wat is nou waar?
  Ben zeer benieuwd!
  Ron

  1. Beste Ron,
   Er wordt gekeken naar de verlengingsdatum van de verzekering. In uw geval 1 januari, dus inderdaad op het nieuwe tarief. De premie van een verzekering wordt altijd vooruit betaald, dat zorgt nu inderdaad voor de nodige onduidelijkheid.

 16. Evert Veerman schreef op 

  Bij mij ook verlengingsdatum van de ANWB op 1 jan 2013. De premie werd vandaag automatisch geincasseerd, met het hoge percentage 21%.
  Ontving ook vandaag boekje van NOAB (Orde van Belastingdeskundigen) waarin:
  “Mensen die hun verzekeringspremie voor 2013 nog in 2012 hebben betaald, mochten dit nog doen tegen het tarief van 9,7 procent. Er geldt echter wel een “tenzij”. Als blijkt dat teveel mensen van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt en de schatkist hierdoor te veel inkomsten dreigt te derven, dan wordt het tarief alsnog met terugwerkende kracht verhoogd tot 21 procent. Een en ander zal in het eerste kwartaal van 2013 door het ministerie van Financien worden bekeken. In dat geval zal de verzkeraar nog een naheffingsaanslag assurantiebelasting sturen en is de verhoging (..) dus niet meer te ontlopen”.
  Deze mensen hebben er voor doorgeleerd…..
  Het lijkt erop dat bepaalde partijen (te) ver voor de muziek uit lopen.
  De ANWB is het nog niet met mij eens.
  Gr.
  Evert

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en goed geregeld"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-02-25, autoverzekering

"Lekker overzichtelijk"

Anoniem uit APELDOORN
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Very good sevice"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-25, energie

"Overzichtelijk en snel"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-25, energie

"GOEDE SERVICE, OVERZIECHTELIJKE SITE"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-02-25, bestelautoverzekering

"geen"

Anoniem uit BRÜGGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"Beste"

Meneer Girdjuks uit HOOFDDORP
2020-02-25, autoverzekering

"Nnnn"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-25, woonverzekering

"Goed overzicht. Helder en het voelt vertrouwd."

Anoniem uit ZAANDAM
2020-02-25, woonverzekering

"Was gemakkelijk verzekering af te sluiten"

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2020-02-25, reisverzekering

"Het werkt snel en gemakkelijk."

Anoniem uit ZOETERMEER
2020-02-25, lenen

"snel een verzekering afsluiten"

Meneer Kiewiet uit NIJEHOLTPADE
2020-02-25, autoverzekering

"Ik ben tot nu zeer tevreden"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-02-25, energie

"Heel gemakkelijk een verzekering af te sluiten Ook info vooral erg duidelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
2020-02-25, reisverzekering

"Servicegericht. Zo zelfs, dat ik weer wat afsluit via independer. Echt zeer veel waardering waarop zij werken."

Anoniem uit DEN HAAG
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering