Oververzekering kost vakantieganger tot 200 euro
Tip een vriend:

Oververzekering kost vakantieganger tot 200 euro

Vakantiegangers zijn vaak te ruim verzekerd. Bovendien zijn ze regelmatig dubbel verzekerd. Daardoor betalen ze onnodig veel geld voor hun doorlopende reisverzekering. Veel dure reisverzekeringen bieden dekkingen die mensen helemaal niet nodig hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat ruim 20.000 vergelijkingen van doorlopende reisverzekeringen analyseerde. Een van de conclusies is dat mensen tot wel 200 euro kunnen besparen als ze een doorlopende reisverzekering kiezen die beter aansluit bij hun wensen. Independer raadt mensen daarom aan om goed te bedenken wat ze precies willen verzekeren, als ze op reis gaan. Daarnaast is het verstandig om op basis van het wensenpakket een vergelijking te maken. Want ook de premies van reisverzekeringen met gelijksoortige dekkingen lopen fors uiteen.

op reis

Verschillende categorieën reisverzekeringen

Independer nam drie categorieën doorlopende reisverzekeringen onder de loep:

  • Basisdekking: alleen dekking voor onvoorziene kosten binnen Europa
  • Beperkte aanvulling: basisdekking + medische kosten, wintersport en ongevallen
  • Uitgebreide aanvulling: werelddekking met alle aanvullende opties

Uit de analyse van Independer komt naar voren dat een doorlopende reisverzekering met alleen basisdekking gemiddeld 61,34 euro per jaar kost. Een verzekering met beperkte aanvulling kost gemiddeld 86,70 euro. En de gemiddelde premie van een reisverzekering met uitgebreide aanvulling ligt op 261,59 euro. De uitgebreide standaarddekkingen van dure verzekeringen blijken in veel gevallen overbodig. Mensen die ze afsluiten, zijn daarom al snel oververzekerd. Consumenten die zonder vergelijken een reisverzekering afsluiten kunnen tot wel 200 euro teveel betalen.

Bekijk wat de precieze dekking per categorie.

Veel voorkomende onnodige dekkingen:

  • Dekking voor gevaarlijke sporten
  • Dekking voor verlies of diefstal van contant geld*
  • Werelddekking

Dubbel verzekerd

Niet alleen oververzekeren kost mensen onnodig veel geld. Mensen die een reisverzekering afsluiten blijken zich ook regelmatig dubbel te verzekeren. De reisverzekering biedt in zo’n geval dekking die al geregeld was bij een andere lopende verzekering. De meest voorkomende dubbele dekkingen zijn.

  • Pechhulp voor de auto: dit wordt soms al gedekt door de autoverzekering. Daarnaast kan er al een aparte pechhulpverzekering lopen.
  • Dekking voor medische kosten: als mensen een aanvullende ziektekostenverzekering hebben, worden medische kosten in het buitenland in veel gevallen al gedekt
  • Ongevallendekking: verzekerde ontvangt uitkering na overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval

Voorbeelden

Een gezin met kinderen dat op zoek is naar een basisdekking kan bij Route Mobiel terecht voor 40,96 euro. De duurste polis is die van Europeesche met een premie van 185,48 euro. Deze is ruim 4,5 keer duurder. Hiervoor krijgt het gezin een aantal dekkingen die het niet nodig heeft; namelijk werelddekking, dekking voor onderwatersport en dekking voor andere gevaarlijke sporten.

Een alleenstaande met 2 kinderen wil een reisverzekering met een beperkte aanvulling. Het voordeligste is hij uit bij AON voor 58,36 euro. De duurste polis is die van Allianz met een premie van 177,84 euro. De laatste biedt ook dekking voor onderwatersport, vervangend vervoer en een standaard werelddekking. Deze dekkingen zijn voor hem overbodig, waardoor hij 3 keer duurder uit zou zijn.

Een stel dat veel reist wil een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Dat kan bij Univé voor 178,79 euro. De premie voor de duurste optie, die van Allianz Global Assistance ligt met een jaarpremie van 347,20 euro bijna 2 keer hoger. Hierbij zijn geen ongevraagde dekkingen .

*Vanwege de financiële crisis in Griekenland wordt vakantiegangers geadviseerd (veel) contant geld mee te nemen. In dat geval is het wel verstandig om deze dekking te kiezen.

Lees meer over: reisverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Makkelijk & overzichtelijk!"

Anoniem uit ELST GLD
2018-04-21, reisverzekering

"alles verloopt vlotjes"

Dhr. W. Wilde uit BOSSCHENHOOFD
2018-04-21, reisverzekering

"Gemakkelijk om veel verzekeringen online te kunnen vergelijken en vervolgens af te sluiten. Tot nu toe zeer tevreden, ook over de service medewerkers. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2018-04-21, reisverzekering

"Duidelijk"

Dhr. J.H.M. Witte uit HELLEVOETSLUIS
2018-04-20, reisverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Mevr. M.M.P.F. Hoogervorst uit LEIDEN
2018-04-20, reisverzekering

"Geen ervaring"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2018-04-20, reisverzekering

"Goede en professionele service"

Anoniem uit OLDENZAAL
2018-04-19, reisverzekering

"Snel en goed. "

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2018-04-19, reisverzekering

"Prima, snel en duidelijk overzicht."

Dhr. C.J. Beenhakker uit ROTTERDAM
2018-04-19, reisverzekering

"De vergelijking klopte helaas niet helemaal. Het ging om een reis van >60 dagen. Toch werd SNS aangeraden. Gelukkig heb ik zelf even gekeken en SNS geeft maar dekking voor 60 dagen aaneengesloten"

Anoniem uit HOUTEN
2018-04-18, reisverzekering

"duidelijke en heldere informatie, prima"

Anoniem uit DE MEERN
2018-04-18, reisverzekering

"Makkelijk, eenvoudig te regelen en vergelijken, bespaart veel uitzoek werk"

Mevr. C.A.H. Janssen uit BLADEL
2018-04-18, reisverzekering

"Ik ben goed geholpen"

Mevr. F.J.A. Weber uit ECHT
2018-04-18, reisverzekering

"Gebruikersvriendelijkeheid website valt tegen Jammer dat ik voor drie verzekeringen via Independer steeds mijn persoonlijke gegevens en banknr opnieuw moet invullen. "

Anoniem uit EDE GLD
2018-04-17, reisverzekering

"Process is fast and streamlined."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2018-04-17, reisverzekering