Premies WA-autoverzekering rijzen de pan uit
Tip een vriend:

Premies WA-autoverzekering rijzen de pan uit

De premies voor de WA-autoverzekering zijn de laatste twee jaar fors gestegen. Amsterdammers, Rotterdammers en Tilburgers kregen de zwaarste klappen. Dit blijkt uit een premieanalyse van Independer, over vergelijkingen gedaan in de maanden juli t/m september in de periode 2016 t/m 2018. Independer onderzocht hiervoor steden en provincies waar de meeste vergelijkingen van autoverzekeringen werden gemaakt. Ook nam Independer de premies van de meest vergeleken automerken onder de loep. Bij de Volkswagen Polo en de Opel Corsa blijken de premies het snelst te stijgen.

Independer nam voor de analyse 650.000 vergelijkingen onder de loep en onderzocht de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden. Het blijkt dat de premies in Rotterdam (met 37%) het snelst stijgen. Ook in Tilburg (36%) en Amsterdam (35%) gaan de premies snel omhoog.  In Rotterdam betaal je momenteel gemiddeld 943 euro voor een WA-autoverzekering. In Tilburg ligt dat op 768 euro. Amsterdammers betalen gemiddeld 839 euro. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18% het minst snel. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op 633 euro.

Provincies

Op provinciaal niveau zijn minder grote stijgingsverschillen waarneembaar. In Zuid-Holland en Noord-Brabant stegen de premies met gemiddeld 29%. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%.

Premies Volkswagen Polo en de Opel Corsa stijgen het snelst

Independer keek in haar analyse van verzekeringspremies ook aan naar de premiestijgingen bij de tien meest vergeleken automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Corsa stegen met respectievelijk 38% en 36% het snelst. De premies voor deze auto’s liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld 838 euro en op 739 euro. De minst snelle premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9% duurder om te verzekeren.

“Einde premiestijgingen nog niet in zicht”

Suzan Samson van Independer: “We denken dat de premiestijgingen voor autoverzekeringen voorlopig nog niet van de baan zijn. Er is een toename van het aantal schades, tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades. Bovendien denken wij dat de affectiewet, die per 1 januari volgend jaar van kracht is, de premies nog verder onder druk zal zetten. De affectiewet maakt het o.a. mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om  smartegeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken. ”

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

20 Antwoorden op “Premies WA-autoverzekering rijzen de pan uit”

 1. Martin schreef op 

  Ik woon zelf in Rotterdam dus woon ik in de stad waar de premies het snelst stijgen en dit is ronduit belachelijk voor iemand die 36 schadevrije jaren heeft!

  Ik vind dat die lui die de veroorzaker zijn van de autoschades belast moeten worden niet de mensen die schadevrij rijden!

  En waarvoor bepaalde steden meer moeten betalen dan andere.. is dit niet een vorm van premiediscriminatie….

 2. alexandru semenciuc schreef op 

  Ik ben sterk van mening, dat de verzekering maatschapijen moeten elke jaar tenminste 45% van de betaalde premies terug betalen zolang er was niets bij de hand met jaren lang met de verzekeringnemer !
  Anders is geldklopperij !

 3. Gerard Kempers schreef op 

  Als consument vraag je je af of het zo maar kan dat de prijzen zo maar worden verhoogd, wat is de oorzaak hiervan en onderbouwing van de verhogingen, ziet de overheid hier wel op toe of schiet deze juist tekort in deze. Vaak krijg je geen echt inzicht in de achterliggende beweegredenen van verzekeringsmaatschappijen, denk maar aan de woekerpolis affaire die nu al tien jaar loopt en nog lang niet is afgewikkeld, je zou net trouwens als de banken en de overheid deze ondernemingen als niet te vertrouwen kunnen beschouwen terwijl dat juist omgekeerd zou moeten zijn, soms riekt het naar oplichting.

 4. Jurgen schreef op 

  Aan 1 kant snap ik het , hoe meer schade er gereden wordt , hoe meer de verzekering moet uitbetalen . Dat zorgt uiteindelijk voor verhoging van de premies. Maar aan de andere kant vind ik wel dat die kosten verhaald moeymten worden bij de veroorzakers van die schade . Anders is het concept schadevrije jaren in mijn ogen onzin . Als jij laat zien soor middel van die schadevrije jaren dat jij voorzichtig rijd , dan ia verhoging van de premie voor die persoon oneerlijk . Een ongelukje kan alrijd gebeuren . Blijkt dat hwt ongeluk jouw schuld is . Dan jaren terug naar 0 en premie omhoog . Is het ongeluk niet jouw schuld dan moet daar ook niet financieel voor opdraaien …

  1. Guido schreef op 

   Helemaal mee eens!

 5. Ben Soelman Steenwijk schreef op 

  Ik dacht dat er zoiets als een bonus/malus bestond. Iemand die voor de eerste keer schade veroorzaakt zou 50 % meer premie moeten betalen. De tweede keer 100%, de derde keer 200% enz. 400 % 800% tot ze het geleerd hebben.

  1. rini schreef op 

   heel goed idee houdoe

 6. Ingrid schreef op 

  Oorzaak mobieltjes?🤔

 7. Jelmer schreef op 

  Rijd je schadevrij? Dan krijg je korting. Maak je schade? Dan betaal je meer premie. Een eerlijk systeem. De premies zijn echter onvoldoende om de schades te betalen. Daarom elk jaar verhoging van de premies. Degen die zeurt over het feit dat hij meer premie moet betalen heeft aan de andere kant altijd een forse korting gekregen. Je kunt je afvragen of dat wel eerlijk is. Stel je voor dat ze een bonus/malus voor ziektekostenverzekering invoeren. Je zult dan maar buiten je schuld om ziek worden. Ja, dan heb je pech; want stel dat je dan een toeslag moet betalen…dat zou toch niet eerlijk zijn? Het is maar net hoe je het bekijkt…..

  1. Be n schreef op 

   Uiteraard moet de veroorzaker meer betalen. Met dat geld kan dan de korting van de nette rijder worden betaald.

  2. Rinus schreef op 

   Wat een gelul , schadevrij rijden heb je ook voor een groot gedeelte in eigen hand , ziekte overkomt je , dat is een groot verschil !

 8. Peter vonck schreef op 

  Inderdaad te gek. 37 jaar schadevrij en dan gaat de WA premie wederom fors omhoog ,met argumenten als vaker schade, kosten van herstel van nieuwe auto’s steeds duurder. En dat bij een auto uit 1992. En dan maar al die verhalen dat verzekeraars naar geindividualiseerde premies gaan daar ze steeds meer gegevens in databases hebben,

 9. aad kooiman schreef op 

  zo heeft ieder zijn eigen oprechte verhaal cq. ervaring , mijn ervaring ,en daar voel ik me al jaren content bij : ik heb me voor laten lichten dmv. INDEPENDER en die hebben mijn pers. situatie geanaliseerd en een een verzekerings advies gegeven ,dat geeft mij een veilig , vertrouwd en tevreden gevoel bovendien hebben zij een vinger aan de pols en kunnen zij indien nodig opnieuw bijsturen. sukses.

 10. M. vd Klooster schreef op 

  Volgens de Consumentenbond komt het door een contract over “big data” dat de premies zo sterk stijgen… Mijn WA verzekering ging dit jaar plotsklaps 40% omhoog na 18 jaar schadevrij rijden. Met als smoes het gestegen schadebedrag dat uitgekeerd moest worden. Maar de afgelopen jaren is de premie jaarlijks gestegen, meer dan de inflatie, dus waar hebben we het over. Nooit een bericht in de krant gelezen, of waar dan ook, dat in eé’n jaar er 40% meer schade was door aanrijdingen e.d. Er klopt niets van!!
  Gebeld met Achmea, reactie: Zoveel geld is het toch niet?
  (P.S. Ik rijd in een Ford Fiesta, geen notoire brokkenmakers toch?)

 11. Albers. schreef op 

  Maakt het ook nog uit of je 3000 km of 3000000 km per jaar rijd ?

  1. Ingrid schreef op 

   Ik hoop het wel.
   Ik heb 4600 km in 7 jaar gereden😱

 12. Bram Lindhout schreef op 

  vindt je het gek dat de premie,s stijgen met de open grenzen je gestolen auto is zo de grens over richting oosterburen en niet te vergeten al die zuipende brokkenpiloten die daar vandaan komen, ik zie ze elke dag de gekste capriolen uithalen op de weg.
  En daar mogen wij zoals de vorige schrijver ook al zei die 35 jaar schadevrij rijden voor betalen.
  De waarheid mag wel eens gezegd worden ook al hebben veel mensen daar moeite mee.

  1. Rinus schreef op 

   Gelijk heb jij Bram !

 13. Rene Sloots schreef op 

  Rutte heeft geld nodig voor bewapening van de oosterse landen ISS taliban al qaida, waarom wordt alles duurder, zie hem als hitler of napoleon dan ga je het wel begrijpen, staatsgreep in eigen land rene

 14. Ben schreef op 

  Rutte heeft dat geld nodig om zijn rijke achterban te steunen. De ijzeren eeuw herhaalt zich. Hij gedraagt zich net zoals Vele anderen die te veel macht kregen. Nederland let op Uw zaak.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
2 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
3 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
3 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
8 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
9 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
18 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering