Prijsstijging WA-autoverzekeringen vlakt af, jongere profiteert het minst
Tip een vriend:

Prijsstijging WA-autoverzekeringen vlakt af, jongere profiteert het minst

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer. De gemiddelde stijging is 5%, tegenover 13% vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt is die van 18- tot 24-jarigen. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering voor jongeren is nu 1.358 euro. Naast hoge premies is het aanbod van autoverzekeringen voor deze groep beperkter dan het aanbod voor mensen die ouder zijn.

Independer analyseerde tienduizenden vergelijkingen van autoverzekeringen over de eerste twee maanden van 2016 t/m 2019. Hieruit blijkt dat de gemiddelde WA-jaarpremie voor de autoverzekering afgelopen jaar steeg met 37 euro naar 735 euro. Sinds 2016 was de jaarlijkse premiestijging niet zo laag.

Elke procentuele stijging voor jongeren betekent een fors bedrag

Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer: “Voor jongeren steeg de gemiddelde premie afgelopen jaar met 7%. Een verschil van 2% ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s.”

Jongeren betalen gemiddeld 530 euro meer dan in 2016

In 2016 betaalden jongeren nog een gemiddelde jaarpremie van 828 euro voor een WA-autoverzekering. Nu ligt dat gemiddeld op 1.358 euro per jaar. Een stijging van 530 euro. Jongeren tot 24 jaar betalen nu gemiddeld dus bijna twee keer zoveel als de generaties boven hen.

Hoe jonger hoe beperkter het aanbod van verzekeraars

Niet alleen betalen jongeren steeds hogere premies. Er is voor hen ook minder verzekeringsaanbod. Mensen boven de 25 jaar – die autoverzekeringen vergelijken – kunnen gemiddeld kiezen uit producten van ruim 20 verzekeraars. Bij 18- tot 24-jarigen ligt dat gemiddeld ruim 25% lager. De Ruiter: “Jongeren hebben een hoger schaderisico dan mensen die ouder zijn, zeker als zij kiezen voor snellere of zwaardere auto’s. Sommige verzekeraars ondervangen dit door hogere premies te vragen. Anderen kiezen ervoor om jongeren überhaupt geen verzekering aan te bieden.”

Jaarpremie autoverzekering jongeren duurder dan tweedehands auto

“De hoge premies zorgen voor een bizarre situatie”, zegt De Ruiter. “Stel je bent 19 jaar, je houdt van een pittige auto en koopt een wat oudere Volkswagen GTI. Dan kun je die voor zo’n 1.800 euro wel vinden. Maar de verzekering voor die auto kost je per jaar al gauw 2.300 euro. De verzekering is in dat geval dus duurder dan de auto zelf.”

Jongere kan gemiddeld 191 euro besparen door beste deal te zoeken

Ondanks dat de gemiddelde premies in de markt voor jongeren hoog liggen, is er ook goed nieuws voor deze groep. Independer analyseerde eveneens de top 3 van best geprijsde autoverzekeringen (op haar site) voor jongeren. De gemiddelde premie van die top 3-verzekeringen levert een besparing van 191 euro op ten opzichte van het gemiddelde van alle autoverzekeringen in de markt.”

Premies gaan opnieuw stijgen

Independer verwacht dit jaar opnieuw premiestijgingen voor de autoverzekering. Uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB) van december 2018 blijkt dat WA-autoverzekeringen nog steeds verliesgevend zijn. Als toezichthouder eist DNB dat verzekeraars hun autoverzekeringen rendabel maken. Ondanks de forse premiestijgingen van de afgelopen jaren is dit – volgens deze cijfers – nog steeds niet het geval; verzekeraars zouden gemiddeld 13% toeleggen op hun WA-autoverzekeringen.

Bekijk hieronder een overzicht van de premiestijgingen tussen 2016 en 2019:

Dit overzicht op je website plaatsen? Gebruik de volgende code:

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden”src=”https://localfocus2.appspot.com/5cb5971627460″></iframe><span style=”font-family: open sans; font-size: 14px;”>Bron: <a href=”https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/jongere-profiteert-minst-afvlakking-premiestijging”>Independer</a>

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"goede vergelijking"

Anoniem uit EDE GLD
54 minuten geleden, autoverzekering

"Duidelijk overzicht van alle gegevens om mee te vergelijken en altijd goede extra aanbieding zowel bij zorg en auto verzekering"

Mevrouw van der Scheer uit GRONINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Hendrikse uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Wel gemakkelijk om verzekering af te sluiten "

Mevrouw Kloppenburg uit OOSTWOLD GEM OLDAMBT
5 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en snel verzekerd "

Anoniem uit AMSTERDAM
5 uur geleden, autoverzekering

"Goede service aan de telefoon."

Meneer Romp uit HEEMSTEDE
5 uur geleden, autoverzekering

"Sneller services"

Anoniem uit AMERSFOORT
5 uur geleden, autoverzekering

"zeer nette en snelle afwikkeling bij afsluiten van een auto verzekering."

Dhr. van Assen uit DRUNEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Snelle service met goedkope premie! Top"

Anoniem uit ALMERE
6 uur geleden, autoverzekering

"duidelijke en heldere site!"

Meneer Overmars uit RAALTE
8 uur geleden, autoverzekering

"snel geregeld voor een superprijs"

Meneer van der Elst uit VENLO
8 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke instructie/stappen "

Anoniem uit UTRECHT
8 uur geleden, autoverzekering

"het afsluiten ging gemakkelijk"

Mevrouw Cornelisse uit ALMERE
10 uur geleden, autoverzekering

"goed geregeld per telefoon"

Anoniem uit NIJKERK GLD
10 uur geleden, autoverzekering

"Because is Dutch version, but can be worse."

Anoniem uit WAALWIJK
11 uur geleden, autoverzekering