Vakantiegangers die direct bij hun vakantie een reisverzekering afsluiten, betalen veel te veel voor deze verzekering. Ze betalen er vaak minimaal twee keer zoveel voor dan wanneer ze de verzekering apart hadden afgesloten. Online vergelijker en tussenpersoon Independer.nl vergeleek de premies van reisverzekeringen die touroperators aanbieden met de premies die zij op haar eigen site aanbiedt. De premies van reisverzekeringen die worden afgesloten bij reisorganisaties ligt veel hoger, omdat de touroperators gemiddeld 10% van de premie ontvangen. Direct bij een reisverzekeraar een reisverzekering afsluiten is (heel) veel goedkoper.

Voorbeeld 1

Twee personen die met Shoestring 15 dagen naar Thailand gaan, betalen voor hun kortlopende reis- en annuleringsverzekering € 270,98. Deze premie betalen ze aan Mondial Assistance, de verzekeraar waarmee Shoestring samenwerkt. Sluit dit stel apart een reis-en annuleringsverzekering af dan is het veel goedkoper uit. Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering van Delta Lloyd (afgesloten via Independer.nl) kost € 108,40 voor twee personen, terwijl ze bovendien het hele jaar door verzekerd zijn. Sluiten zij alleen voor deze reis een reis- en annuleringsverzekering af dan is ING een goede keus met een premie van € 177,83.

Reis- en annuleringsverzekering: 2 volw., 15 dagen
Dekking: wereld, reisongevallen, medische kosten, bagage
Verschil
Mondial Assistance (kortlopend) € 270,98
Delta Lloyd (doorlopend) € 108,40 – € 162,58
ING (kortlopend) € 177,83 – € 93,15

Voorbeeld 2

Een gezin van vier personen boekt bij Arke een autovakantie van drie weken naar Frankrijk. De kortlopende reis-en annuleringsverzekering die dit gezin erbij afsluit kost € 486,20. Deze zeer uitgebreide verzekering wordt afgesloten bij de Europeesche, de reisverzekeraar waar Arke mee samenwerkt. Een passende doorlopende reisverzekering van Zelf.nl kost dit gezin € 147,95. Dat is inclusief een bagagedekking van € 2.500,- per persoon en bij annulering worden alle kosten vergoed. Bovendien is het gezin dan het hele jaar door verzekerd.

Reis- en annuleringsverzekering: 4 personen, 21 dagen
Dekking: Europa, reisongevallen, medische kosten, bagage, geld/cheques, pechhulp auto
Verschil
Europeesche (kortlopend) € 486,20
Zelf.nl (doorlopend) € 147,95 – € 338,25
OHRA (kortlopend) € 178,46 – € 307,74

Voorbeeld 3

Een gezin, bestaande uit vier personen, gaat 15 dagen naar Griekenland met Vaya.nl. Zij boeken er direct een annuleringsverzekering (€ 177,71) en een reisverzekering (€ 105,31) bij. Deze verzekeringen zijn van Europeesche, waarmee Vaya.nl samenwerkt. Met een doorlopende reis- en annuleringsverzekering van Zelf.nl (€ 108,82) zijn deze mensen veel voordeliger uit. Voor dat bedrag zijn ze het hele jaar door verzekerd.

Reis- en annuleringsverzekering: 2 volw. + 2 kind., Europadekking, 15 dagen
Dekking: Europa, reisongevallen, medische kosten, bagage.
Verschil
Unigarant (kortlopend) € 283,02
Zelf.nl (doorlopend) € 108,82 – € 174,20
OHRA (kortlopend) € 149,47 – € 133,55
Verzekerd op reis

Ga je binnenkort reizen? Vergelijk reisverzekeringen en ga verzekerd op pad.

Praat mee8 Reacties op “Reisverzekering via touroperator vaak honderden euro’s te duur”
  1. Beste Frank,
    Het klopt dat we kortlopende- met doorlopende reisverzekeringen vergelijken. We hebben gekeken naar producten met vergelijkbare dekkingen. Omdat het onmogelijk is om alle dekkingen naast elkaar te zetten hebben we de dekkingen meegenomen waar de meeste klanten op zoeken en wat belangrijk geacht wordt. In het eerste voorbeeld gaat dat om de volgende dekkingen:

    Mondial Delta Lloyd
    Annulering €1.500,- €1.500,-
    Medische kosten kostprijs kostprijs
    Ongevallen €25.000,- – €75.000,- €25.000,- – €75.000,-
    Bagage €3.000,- €2.500,-
    Foto en Filmapparatuur €1.000,- €1.250,-
    Eigen risico € 75,- €50,-

    Op basis van bovenstaande onderdelen durven wij te zeggen dat het niet dezelfde maar zeker wel vergelijkbare pakketten zijn.
    Voor wat betreft de vergelijking met de dierentuin: Wij vergelijken de prijs van 1 keer toegang (kortlopend) met een abonnement. Als een abonnement voordeliger is dan 1 kaartje lijkt het ons altijd verstandig om dat voordeel te pakken. Als je dan later in het jaar nog een keer op vakantie gaat, is je verzekering eigenlijk “gratis”.
    Dit soort onderzoeken en adviezen zijn het bestaansrecht van Independer.nl en wij staan volledig achter de voorbeelden en conclusie in dit onderzoek.

  2. Frank Oostdam (ANVR) schreef op 

    Vergelijkingssites zijn al jaren in de reissector een niet meer weg te denken fenomeen. Wij hebben er mee leren leven en sterker nog we hebben ook geleerd om er ons voordeel mee te doen. Goed kunnen vergelijken, transparantie kunnen bieden loont. Dat hoef je reisorganisaties niet meer te vertellen. Maar dan wel op een goede manier. Appels met appels.
    En hier vind ik echt dat Independer de plank mis slaat op een manier independer onwaardig. Nu kan ik mijn schouders daarover ophalen maar in dit geval wordt een sector in een verkeerd daglicht gesteld en voel ik mij toch geroepen hierop te reageren.
    De vergelijking die wordt gemaakt gaat mank. In de publicatie worden sowieso verwschillende produkten met elkaar vergeleken nl een aflopende verzekering met een doorlopende verzekering.Als ik meerdere keren per jaar naar de dierentuin ga en elke keer losse kaartjes koop van 20 euro dan is het niet zo gek dat ik op een gegeven moment meer betaal dan wanneer ik een jaarabonnement aanschaf van 60 euro Daarnaast zegt een lage premie natuurlijk helemaal niets als je ook de dekkingsverschillen niet meeneemt. (hoe zit het met eigen risico op bagage bijvoorbeeld, of hoe wordt er omgegaan met annuleringen etc etc) Maw kies als consument het aanbod dat bij je past of laat je adviseren. En dat is nou precies waar de meerwaarde van het kopen van een reisverzekering via een reisorganisatie behoort te liggen. Advies en nazorg voor het geval je aanspraak zou moeten maken op een reisverzekering.
    Kortom het onderzoek is te kort door de bocht en mist de nuance. En met name het verzekeringsproduct heeft die nuance nodig om te voorkomen dat consumenten op het verkeerde been worden gezet. Dat kan de bedoeling van Independer toch niet zijn want daar is independer in feite toch voor opgericht.

  3. DaVaRo schreef op 

    ” De premies van reisverzekeringen die worden afgesloten bij reisorganisaties ligt veel hoger, omdat de touroperators gemiddeld 10% van de premie ontvangen. Direct bij een reisverzekeraar een reisverzekering afsluiten is (heel) veel goedkoper. ”

    Independer ontvangt toch ook een percentage van de premie? Dit soort slappe onderzoeken moeten toch ook ergens van gefinancierd worden? Dus is dit een oproep om enkel direct bij de verzekeringsmaatschappij af te sluiten?
    Ver beneden de maat en zeer teleurstellend independer!

    1. @DaVaRo: Het klopt dat Independer.nl een percentage van de premie ontvangt. Daar zijn we heel open over en je kunt er hier dan ook alles over lezen. Dat wij een premie ontvangen heeft overigens geen invloed op het zoekresultaat of andere onderzoeken. Wij zijn helemaal onafhankelijk en we roepen consumenten altijd vooral op kritisch te blijven en goed te vergelijken zodat ze (indien nodig) de best passende verzekering vinden.

  4. Beste Erik,
    Alle producten in dit onderzoek hebben vrijwel een gelijke dekking. Het klopt dat dit doorlopende en kortlopende reisverzekeringen betreffen.
    We willen met die onderzoek duidelijk maken dat het altijd goed is om zelf naar een verzekering te kijken omdat een kortlopende reisverzekering bijna altijd duurder is dan een doorlopende reisverzekering. Verder bieden de touroperators vaak een hele uitgebreide dekking in, niet iedereen heeft dit nodig.

  5. Erik van Haarlem schreef op 

    Dit onderzoek raakt kant noch wal. Kortlopend met doorlopend vergelijken, daarbij de polisvoorwaarden (bijv. eigen risico, annulering) niet in ogenschouw nemend, dat is totaal niet representatief. Misschien nog wel het kwalijkst is het feit dat dit zogeheten onderzoek klakkeloos is overgenomen door de Telegraaf en de Metro (om over journalistieke kwaliteit te zwijgen), waarmee de reisbranche in een kwaad daglicht is gesteld waar dit niet terecht is, en wellicht nog wel in strijd met reclameregels ook. Een vergelijking maken is prima, maar meet wel met dezelfde maat.

  6. sbn schreef op 

    Mooi dat jullie appels met peren vergelijken, dit onderzoek slaat nergens op. Onderzoek is mooi, maar wel pas als je de vergelijkingen eerlijk publiceert. Hier hebben we dus helemaal niets aan…

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Heel overzichtelijk en makkelijk proces om de verzekeringen af te sluiten.
10