Verhoging WOZ-waarde kan huiseigenaar paar honderd euro opleveren
Tip een vriend:

Verhoging WOZ-waarde kan huiseigenaar paar honderd euro opleveren

De meeste mensen hebben de brief met de WOZ-waarde van hun huis weer binnen. Vaak gaat het om een verhoging. Dit heeft een negatief effect op je gemeentelijke lasten en inkomstenbelasting. Dat kan een reden zijn om bezwaar te maken. Er is echter een groep mensen die hierdoor flink kan besparen op de hypotheek. Het gaat om mensen met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die geen spaarhypotheek hebben. Want hoe meer hun huis waard is, hoe lager de rente-opslag kan worden. Het resultaat is een besparing tot enkele honderden euro’s op de maandelijkse hypotheeklasten. Maar welke WOZ-verhoging is goed voor welke rente-opslagverlaging? Independer ontwikkelde een tool waarmee je met de nieuwe WOZ-waarde kunt berekenen hoeveel geld je maandelijks mogelijk kunt besparen.

Zo werkt het

De hypotheekrente bestaat uit een basisrente die iedereen betaalt, en soms een rente-opslag. Hoe hoger het risico is dat een huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan het hypotheekbedrag, hoe hoger deze rente-opslag is. De geldverstrekker bepaalt de exacte hoogte van deze opslag door haar klanten in risicoklassen in te delen. Dit doen zij door te kijken naar de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de woningwaarde.

Voorbeeld 1: verhoging WOZ-waarde

Je hebt een huis met een WOZ-waarde van 150 duizend euro. De huidige hypotheek is 125 duizend euro. Dat is 83 procent van de WOZ-waarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2%. De WOZ-waarde wordt verhoogd naar 175 duizend euro. Hierdoor verandert de verhouding tussen de hypotheeklening en de waarde van de woning naar 71 procent. Afhankelijk van de geldverstrekker kom je hierdoor vaak terecht in een lagere risicoklasse. In dit geval kan de geldverstrekker de 0,2% opslag mogelijk verlagen of zelfs helemaal laten vervallen. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 250 euro per jaar.

Voorbeeld 2: extra aflossing

Je hebt een huis met een marktwaarde van 250 duizend euro. Met je spaargeld los je 50 duizend euro af. Het hypotheekbedrag komt dan op 200 duizend euro. Dat is 80 procent van de woningwaarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2%. Na deze aflossing kan de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde veranderen waardoor je in een lagere risicoklasse komt. De opslag van 0,2% kan dan mogelijk worden verlaagd. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 400 euro per jaar.

Rente-opslag onveranderd bij hogere hypotheek dan WOZ-waarde

Is je hypotheek hoger dan de huidige WOZ-waarde? Dan blijft de rente-opslag gelijk. Is het huis lang geleden voor het laatst getaxeerd? Dan kan opnieuw laten taxeren verstandig zijn. Hierdoor kun je checken of de marktwaarde toch hoger is geworden dan de WOZ-waarde. De risicoklasse kan dan alsnog aangepast worden. De kosten van een taxatie liggen rond de 400 euro, maar deze zijn aftrekbaar van de belasting.

Met een hogere WOZ-waarde betaal je meer inkomstenbelasting

Een hogere WOZ-waarde brengt óók nieuwe kosten mee. Als huiseigenaar kun je het grootste deel van de betaalde rente aftrekken van het belastbaar inkomen. Maar het eigenwoningforfait (0,65 procent van de WOZ-waarde van je huis) wordt opgeteld bij het inkomen en daar moet je inkomstenbelasting over betalen. Dus een stijging van de WOZ-waarde betekent ook een verhoging van de inkomstenbelasting.

Geen verlaging rente-opslag bij NHG of spaarhypotheek

Mensen met een hypotheek met NHG zitten al in de laagste risicoklasse. Voor deze groep is er daarom geen verlaging van renteopslag mogelijk. Voor mensen met een spaarhypotheek is er geen belang om de rente-opslag te verlagen. De spaarrente is namelijk gekoppeld aan de rente van de hypotheek. Bij een verlaging van de rente moet meer spaargeld worden ingelegd om het spaardoel te behalen.

Kijk hier voor de rente-opslagtool

Kijk hier om de maximale hypotheek die je kunt krijgen te berekenen

Wil je nog meer besparen door te profiteren van de huidige lage hypotheekrentes? Dan kun je overwegen je hypotheek over te sluiten. Bereken hier binnen 3 minuten jouw nieuwe maandlasten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Goede begeleiding bij invullen aanvraag formulier "

Meneer ter Weijde uit VELSERBROEK
5 uur geleden, hypotheek

"Heel fijn en makkelijk om in te vullen. Super duidelijk allemaal, en ruime keuze van aanbieders!"

Anoniem uit HOUTEN
2020-03-31, hypotheek

"Zeer overzichtelijke informatie"

Anoniem uit WAPENVELD
2020-03-27, hypotheek

"Ben nog niet klaar maar voor zover is alles helder te volgen om via jullie zonder adviseur een hypotheek over te sluiten"

Meneer Bouw uit ERP
2020-03-20, hypotheek

"Goed bereikbaar, deskundig personeel"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-03-19, hypotheek

"Omdat ik goed geholpen ben op mijn vragen "

Meneer Arrias uit FIJNAART
2020-03-19, hypotheek

"Gemakkelijke site"

Meneer Arts uit TIEL
2020-03-14, hypotheek

"Erg tevreden, alleen zou het fijn zijn als er een optie komt om aan te geven dat je de studieschuld volgens het nieuwe stelsel mag aflossen, wat namelijk van invloed is op de hoogte van je hypotheek."

Anoniem uit TILBURG
2020-03-12, hypotheek

"Super!"

Anoniem uit DRACHTEN
2020-03-04, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk! "

Meneer Blenke uit OLDENZAAL
2020-03-03, hypotheek

"tot nu altijd snel iemand aan de telefoon. Vriendelijke mensen."

Anoniem uit AFFERDEN L
2020-02-28, hypotheek

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek