Zeker zeven grote autoverzekeraars passen schadevrije jarenbeleid aan
Tip een vriend:

Zeker zeven grote autoverzekeraars passen schadevrije jarenbeleid aan

Steeds meer autoverzekeraars beginnen met het verruimen van hun schadevrije jarenbeleid. Hiermee komen ze tegemoet aan een oproep van Independer om eerlijker om te gaan met schadevrije jaren.

Consumenten die langer dan één jaar geen autoverzekering hebben, raakten tot voor kort bij de meeste verzekeraars in één keer al hun opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En daarmee ook alle bijbehorende premiekortingen. Die kortingen kunnen oplopen tot wel 80 procent. Mensen die hun auto opnieuw willen verzekeren moeten soms weer 10 jaar zonder schade rijden om op hun oude kortingspercentage terug te komen. 

Independer eerder in TROS Radar over schadevrije jaren

Nadat Independer deze werkwijze dit voorjaar in TROS Radar aan de kaak stelde, hebben zeker zeven verzekeraars hun beleid aangepast. Grote partijen als Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en Allsecur laten weten inmiddels tot maximaal drie jaar terug te kijken. Bij hen behouden consumenten dus het recht op hun eerdere premiekorting, ook als zij tot drie jaar geen verzekering op hun naam hadden staan. Verschillende andere verzekeraars zeggen hun schadevrije jarenbeleid opnieuw onder de loep te zullen nemen.

Veel klachten over schadevrije jaren

Independer ziet de verruiming naar drie jaar als een eerste stap naar noodzakelijke hervormingen van het schadevrije jarenbeleid. Dagelijks ontvangt Independer klachten over verzekeraars die onduidelijk of oneerlijk omgaan met schadevrije jaren. “Omdat schadevrije jaren de belangrijkste factor zijn bij het berekenen van de premie, voelen consumenten zich vaak oneerlijk behandeld”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Met veel van hun klachten zijn wij het eens. Vaak hebben mensen hoge premiekortingen opgebouwd, omdat ze tientallenjaren hebben gereden zonder enige schade. Als zo’n iemand een paar jaar geen autoverzekering op zijn naam heeft, is het niet eerlijk om al zijn premiekorting ineens af te nemen. Met dit beleid worden mensen onterecht voor duizenden euro’s op kosten gejaagd. Wij vinden dat opbouw en afbouw van schadevrije jaren gelijk op zouden moeten gaan. Op die manier lever je elk jaar zonder autoverzekering een klein beetje korting in.”

Brandbrief aan Verbond van Verzekeraars

In mei stuurde Independer een brandbrief over de situatie aan het Verbond van Verzekeraars. Hierin formuleerde Independer vier belangrijke verbeterpunten binnen het huidige beleid. Daarnaast benadert Independer de verzekeraars zelf met voorstellen voor een eerlijker beleid.

Independer blijft zich inzetten

Independer zal zich hard blijven maken om de schadevrije jarenproblematiek te verbeteren. Later deze maand voert Independer gesprekken met het Verbond van Verzekeraars over de situatie.

Verzekeraars die hun beleid sinds april hebben uitgebreid naar 3 jaar

 • Aegon
 • Allsecur
 • Reaal
 • Delta Lloyd
 • Klaverblad
 • Nationale Nederlanden
 • Avéro Achmea

Bekijk het volledige overzicht van het schadevrije jarenbeleid per verzekeraar.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

18 Antwoorden op “Zeker zeven grote autoverzekeraars passen schadevrije jarenbeleid aan”

 1. Jacco Breedweer schreef op 

  Ik ben verzekerd bij ASR en heb een ASR budgio polis.
  Na 27 schadevrije jaren ben ik, na 1 schade te hebben gemeld, terug gevallen naar 10 schadevrije jaren. Dat is nog eens graaien.

 2. Gerco schreef op 

  Stel ik stop met auto rijden voor 2 jaar. Ik verkoop mijn auto. Beëindig mijn polis bij verzekeraar A (niet schorsen maar beëindig) en ga voor 2 jaar op de fiets.

  Na 2 jaar ga ik weer autorijden. Ik vraag een nieuwe verzekering aan bij B welke meedoet met de regeling. Heb ik dan mijn schadevrije jaren terug? of geldt het alleen bij schorsing van de polis?

  Gerco.

  1. Beste Gerco,

   Uw schadevrije jaren worden na twee jaar gewoon overgenomen door de verzekeraars die dit toezeggen in ons overzicht. Dat geldt dus niet alleen bij schorsing van de laatste polis, maar ook als die polis beëindigd is.

 3. kritikaster schreef op 

  FBTO staat er op het actuele Independerlijstje niet bij, maar communiceren:

  “Het is tegenwoordig zo geregeld dat, als een verzekeraar is aangesloten bij de NVVA, de schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Het kan zo zijn dat een kleinere verzekeraar andere regels toepast. Maar in Nederland zijn alle grotere maatschappijen aangesloten bij de NVVA. FBTO dus ook”.

  Bron: Onderling.nl

  Lijstje van Independer niet compleet of is het FBTO-bericht onjuist??

  1. kritikaster schreef op 

   …..en overigens wie/wat is de (niet Googlebare) NVVA nu weer?

   1. kritikaster schreef op 

    …..dus de/het NVVA is de Nederlandse Vereniging Van Automobielassuradeuren heb ik inmiddels ervaren, maar weet iemandbij Independer wat die precies doen? Google tipt o.a. op een vereniging van archeologen…..of antiquaren….. volleybal……?? of zijn het de soms toch de arbeidsdeskundigen?

    1. kritikaster schreef op 

     Independer mag ook wel eens zeggen dat “we het niet weten”!
     Maar helemaal geen antwoord……..is iets nieuws!

     Wie weet wat de NVVA (Nederlandse Vereniging Van Automobielassuradeuren) is/doet?

     1. kritikaster schreef op 

      Geen reactie. Ik kom hier niet meer terug!
      ……en voorspel het begin van het EINDE!

      1. Beste Kritikaster,

       Onze excuses voor de late reactie op uw bericht. Wij waarderen het dat u zo actief bent op ons weblog! Op die manier helpt u ons bij het informeren van klanten. Helaas komen wij er niet altijd aan toe om snel te reageren. Het is een drukke periode in het jaar en dan kiezen wij ervoor om prioriteit te geven aan vragen over verzekeringen die snel moeten worden opgepakt.

       Voor uw vraag over wat het NVVA precies doet en wie erbij zijn aangesloten, willen we u verwijzen naar NVVA zelf. Hierover hebben wij inderdaad helaas onvoldoende kennis.

       Wel zijn de meeste grote verzekeraars aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars. Deze vereniging stelt echter niet de eis dat verzekeraars schadevrije jaren tot drie jaar terug accepteren. Eén jaar is standaard en verzekeraars kunnen zelf kiezen om de schadevrije jaren tot langer terug te accepteren.

       Wij hebben inmiddels aan alle verzekeraars waarmee wij samen werken gevraagd om schriftelijk het juiste aantal jaren door te geven. Het overzicht op onze website is dus actueel en het klopt dat (nog) niet alle verzekeraars schadevrije jaren accepteren als deze ouder dan twaalf maanden zijn.

 4. r.de vries schreef op 

  Ook ik heb nare eravaringen met het aantal schadevrije jaren. Al ruim 44 jaar schadevrij gereden, maar door het twee maal overstappen naar andere maatschappij teruggegaan naar 14 jaar. Na heftige discussies met voormalige verzekering en roy-date inmiddels dit aantal tot 24 jaar weten terug te krijgen. Zo niet alleen bij een schade ga je terug in jaren, maar ook na het overstappen.
  nu maar hopen dat dit zo blijft omdat ook inmiddels het aantal jaren kennelijk op de polis wordt vermeld.
  R.de Vries

 5. f.h.h. hannen schreef op 

  Ik heb een autoverzekering bij ASR All Risk en heb 1 schadevrij jaar. Ik wil overstappen naar Klaverblad, maar mijn huidige verzekering ASR zegt dat Klaverblad mij niet neemt omdat ik maar 1 schadevrij jaar heb. Hoe zit dat nu?

  Groeten,
  F.hannen

 6. Beste meneer Hannen,

  Dat u (maar) één schadevrij jaar heeft, is geen reden voor Klaverblad om uw aanvraag af te wijzen. U kunt gewoon een verzekering aanvragen bij Klaverblad. Zij zullen dan de hele aanvraag bekijken om te beoordelen of ze uw auto willen verzekeren. U kunt voor de zekerheid eerst afwachten of Klaverblad akkoord gaat voordat u de verzekering bij ASR beëindigt. Wilt u hulp bij het aanvragen van uw verzekering bij Klaverblad? Bel ons dan gerust op 035-6265544.

 7. John Logtenberg schreef op 

  goedemiddag

  Heb 12 jr in een auto van de zaak gereden, Daarvoor jarenlang schadevrij in een eigen auto gereden, nu weer auto prive.
  waarom kan ik de no-claim van de auto van de zaak 80% niet mee krijgen naar mijn nieuwe prive auto?

 8. Beste John Logtenberg,

  Mogelijk kunt u de schadevrije jaren die u privé en zakelijk heeft opgebouwd wel meenemen naar uw nieuwe privé auto. Het is dan belangrijk dat u de schadevrije jaren kan aantonen. Heeft u de jaren opgebouwd op naam van uw eigen bedrijf? Dan registreert uw verzekeraar de schadevrije jaren in de landelijke database (Roydata) zodra u de verzekering beëindigd. U kunt bij uw nieuwe verzekeraar om een formulier vragen om die jaren over te zetten van uw zaak op uw privé naam. Heeft u de jaren opgebouwd bij uw werkgever? Dan kunt u deze aantonen met een werkgeversverklaring of leaseverklaring. Het is dan wel belangrijk dat uw leasecontract, of contract bij de werkgever beëindigd is. Gaat het om een tweede auto naast uw zakelijke auto, dan begint de privé auto inderdaad op 0 schadevrije jaren. De schadevrije jaren blijven dan namelijk is gebruik bij de eerste verzekeraar. Het hangt dus van uw situatie af wat de mogelijkheden zijn. Wilt u meer informatie of advies? Bel ons dan gerust op 035-6265544. Wij helpen u graag.

 9. ferid schreef op 

  Beste Ruud, ben bij Anwb verzekerd en onlangs iets geks meegemaakt. Ik had 17 schadevrije jaren opgebouwd en sinds tweet jaar overgegaan naar anwb. Echter, een heb ik in het eerste jaar een schade aangemeld. Kreeg onlangs nieuwe polisblad. Tot mn ongenoegen ben ik ineens naar 8 schadevrije jaren teruggevallen. Kortom, 7 schadevrije jaren zijn verdwenen. Ik heb met anwb gebeld en kreeg het volgende te horen: na een schade bij 12 of meer schadevrije jaren valt u terug naar 8 schadevrije jaren. was het niet mee eens en decade legde me uit dat ze anders failliet zouden gaan all ze dit niet zo zouden doen. Dit is natuurlijk een kul verhaal. Hiermee willen ze voorkomen dat je bij premie verhoging naar een andere verzekeraar gaat overstappen. Is dit normaal en heeft iemand dit weleens meegemaakt? Kan ik er überhaupt iets aan doen? Blijft aan me knagen.

 10. Beste Ferid,

  Dit is inderdaad hoe het op dit moment nog werkt bij veel verzekeraars. Er is een maximale kortingstrede, bijvoorbeeld trede 12. Of u nu 12 schadevrije jaren of 40 schadevrije jaren heeft, u kunt dan niet hoger komen dan trede 12. Vanaf de maximale kortingstrede valt u altijd even ver terug bij schade. Bijvoorbeeld van trede 12 naar trede 8. U krijgt dan het aantal schadevrije jaren dat bij die trede hoort, bijvoorbeeld 8. Iemand met 40 schadevrije jaren verliest dan 32 schadevrije jaren en iemand met 12 schadevrije jaren maar 4.

  Er zijn meer klanten die hier hun ongenoegen hebben uitgesproken. Daarom zal hier vanaf 1 januari 2016 verandering in komen. Vanaf dat moment geldt er een standaard terugval na schade. Bij alle verzekeraars geldt dan dat u per schade 5 schadevrije jaren terugvalt. Helaas is dat op dit moment nog niet verplicht en kunt u hier dus waarschijnklijk niet veel mee.

 11. Suzanne schreef op 

  Omdat mijn vriend en ik al jaren samen een auto rijden die op zijn naam staat, zijn mijn schadevrije jaren ineens allemaal vervallen. Ik had geen idee. Wat onrechtvaardig! Ik rij al enorm lang schadevrij!

  1. Beste Suzanne,

   Ik snap dat het vervelend is, maar dit geldt voor iedereen die geen verzekering op zijn of haar naam heeft. De verzekeraar wilt dat je kunt aantonen dat je schadevrij hebt gereden. Dit is lastig zonder verzekering, daarom is er gekozen voor deze manier. Er zijn wel mogelijkheden om de schadevrije jaren van je partner op jouw naam te zetten. Dit betekent wel dat je partner zijn schadevrije jaren kwijt raakt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel verzekering geregeld!"

Meneer Lingbeek uit HAARLEM
9 uur geleden, autoverzekering

"Super makkelijk en snel"

Meneer Spamer uit ASTEN
2019-02-19, autoverzekering

"Good "

Anoniem uit MELDERSLO
2019-02-19, autoverzekering

"Nou, het is gewoon okay. "

Anoniem uit DIEREN
2019-02-19, autoverzekering

"FAST GOOD"

Anoniem uit HONSELERSDIJK
2019-02-19, autoverzekering

"ik werd prima geholpen. evert, Oss."

Anoniem uit OSS
2019-02-19, autoverzekering

"Extra "

Meneer Fryziel uit BEST
2019-02-19, autoverzekering

"Prima"

Meneer Melinte Constantin uit BOXTEL
2019-02-19, autoverzekering

"Makkelijk."

Meneer Vermeulen uit SCHAGEN
2019-02-19, autoverzekering

"Zeer snelle en adequate afhandeling."

Mevrouw Koehof uit HAARLEM
2019-02-19, autoverzekering

"Tot nu toe wel maar begin pas."

Meneer Paul uit RIDDERKERK
2019-02-19, autoverzekering

"Snel en Goed"

Anoniem uit ARKEL
2019-02-19, autoverzekering

"Super snell"

Meneer Kotewicz uit KRABBENDIJKE
2019-02-19, autoverzekering

"??"

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-19, autoverzekering

"Duidelijk en snel"

Anoniem uit PURMEREND
2019-02-19, autoverzekering