Terugvorderen te veel betaalde erfbelasting: kan rechtsbijstandverzekering helpen?
Tip een vriend:

Terugvorderen te veel betaalde erfbelasting: kan rechtsbijstandverzekering helpen?

Wil je je erfbelasting terugkrijgen? Dan kun je je aanmelden bij een collectief. De laatste tijd staan daar best veel advertenties over in de krant. Afgelopen week besteedde Radar er ook aandacht aan. De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) geeft aan dat de rechtsbijstandverzekering ‘in principe’ de kosten (€ 495,- of € 995,-) dekt als je de juiste dekking hebt. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies en worden die kosten wel echt vergoed? En welke dekking heb je dan nodig op jouw rechtsbijstandverzekering? We leggen het uit in dit artikel.

Het terugvragen van de erfbelasting

SMCO wil via het Europees Hof proberen te veel betaalde erfbelasting (voorheen successierecht) terug te vorderen. De belasting die je over vermogen uit een onderneming betaalt, is namelijk een stuk gunstiger dan wat je over privévermogen betaalt. Dat verschil vinden ze in strijd met het gelijkheidsbeginsel en daarom ziet het SMCO mogelijkheden om belasting terug te vragen. In Nederland heeft de hoogste rechtbank, de Hoge Raad, al een uitspraak gedaan in deze zaak. Zij waren van mening dat er een verschil is, maar dat dat niet te groot is. De meningen verschillen sterk over de haalbaarheid van de zaak. Ook moet je vooraf een bedrag betalen van minimaal € 495,-, wat je niet meer terug krijgt als de zaak wordt verloren of, erger nog, niet eens in behandeling wordt genomen. Naast deze vaste vergoeding betaal je ook nog eens deel van jouw vordering als de zaak wordt gewonnen. Volgens SMCO kun je dit “in principe” vergoed krijgen van de rechtsbijstandverzekering.

Dekking voor belastingzaken op rechtsbijstandverzekering

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je meestal zelf kiezen voor welke conflicten je een beroep op de verzekering wilt kunnen doen. Voor de meeste mensen is een keuze uit de dekkingen wonen, inkomen, verkeer en consument voldoende. Soms kun je ook nog een dekking kiezen voor fiscaal recht en vermogen. Met deze dekking kun je ook aanspraak maken op de verzekering als je een conflict hebt met de belasting. Maar dat kan pas als je naar de rechter gaat. Ook is deze dekking voor een conflict over bijvoorbeeld een effectentransactie. Kortom: een module die vaak alleen wordt afgesloten door mensen met een vermogen wat ze ook beleggen. Wil je dus voor een zaak als die van SMCO een beroep kunnen doen op jouw rechtsbijstandverzekering, dan moet je deze dekking hebben. Het gaat hier namelijk om een geschil met de Belastingdienst.

Vergoedt de rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van de SMCO?

Heb je al de dekking fiscaal recht en vermogen op jouw rechtsbijstandverzekering? Dan is het nog maar de vraag of de verzekeraar dit vergoedt. Dat gebeurt in ieder geval niet standaard. De informatie die op de website van SMCO hierover staat klopt dus niet. DAS en ARAG, de bekendste rechtsbijstandverzekeraars in Nederland, geven aan dit soort kosten niet te vergoeden. Dat valt namelijk niet onder de dekking. Bij Klaverblad Rechtsbijstand is dat ook het geval. Bij Centraal Beheer Achmea moet vooraf toestemming worden gegeven om deel te nemen aan een collectief, maar ook daar is op basis van de voorwaarden in principe geen dekking.

Geen rechtsbijstandverzekering?

Heb je geen rechtsbijstandverzekering en overweeg je die nu wel af te sluiten om hier een vergoeding voor te krijgen? Realiseer je dan dat iets wat je al zag aankomen niet wordt vergoed door een rechtsbijstandverzekering. In dit geval weet je al dat je de verzekering nodig hebt voor deze kosten. En om die reden is het niet gedekt. Ook moet de oorzaak voor het conflict, in dit geval het overlijden van degene van wie jij erft, vaak in de verzekerde periode liggen. Als laatste kun je, zoals eerder gezegd, pas aanspraak maken op de dekking als je naar de rechter gaat. Dat kan dus pas nadat je al bezwaar hebt gemaakt bij de belastingdienst en dat is afgewezen. Er zijn dus veel haken en hogen en het is niet zo eenvoudig als de stichting het doet lijken. Wil je duidelijkheid? Bel dan vooraf met jouw rechtsbijstandsverzekeraar.

Toch een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Je kunt ze eenvoudig vergelijken op onze site.

Lees meer over: rechtsbijstandverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

"Rechtsbijstandverzekering vergelijken en direct afsluiten"

Rechtshulp is duur, je ervoor verzekeren niet

vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

"Prima en snel geregeld!"

Dhr. Duijn uit ASSENDELFT
2020-02-25, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon goed en duidelijk te zien en wat je wil kiezen "

Dhr. Akkies uit HILVERSUM
2020-02-24, rechtsbijstandverzekering

"goede vergelijkingssite, snel af kunnen sluiten"

Anoniem uit ROOSENDAAL
2020-02-24, rechtsbijstandverzekering

"Ik ben heel erg tevreden met Independer "

Dhr. Gasojants uit PUTTEN
2020-02-24, rechtsbijstandverzekering

"prima, goede vergelijking, snel afgesloten"

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-24, rechtsbijstandverzekering

"Het is overzichtelijk om af te sluiten. heb al jaren verzekeringen lopen via independer en nog nooit problemen ondervonden"

Dhr. De Jongh uit GOUDA
2020-02-24, rechtsbijstandverzekering

"Ontzettend duidelijke informatie."

Anoniem uit KUDELSTAART
2020-02-23, rechtsbijstandverzekering

"makkelijk en snel af te sluiten. overzichtelijke info"

Mevr. van Esch uit ESCH
2020-02-21, rechtsbijstandverzekering

"Goed ervaring!"

Anoniem uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2020-02-21, rechtsbijstandverzekering

"Prima, duidelijke en heldere informatie. Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit BERGEN NH
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Dat zou ik nog niet kunnen beoordelen "

Dhr. Boer uit RIDDERKERK
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Er van uitgaande dat informatie op de site goed overeenkomt met de daadwerkelijke polis van de verzekeraar, was de informatie redelijk volledig en goed te vergelijken."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, rechtsbijstandverzekering

"Makkelijk,snel,overzichtelijk en duidelijk.niet meer en niet minder!"

Scorpion uit KOLLUM
2020-02-19, rechtsbijstandverzekering

"Heb nog geen ervaring"

Mevr. Jansen uit BATHMEN
2020-02-18, rechtsbijstandverzekering

"Snel en eenvoudig"

Mevr. Shust uit AMSTERDAM
2020-02-18, rechtsbijstandverzekering