Drone mee op vakantie? Check voor vertrek je verzekering.
Tip een vriend:

Drone mee op vakantie? Check voor vertrek je verzekering.

Deze zomer gaat je drone mee op reis. Je ziet het al helemaal voor je. Voor jou geen standaardfoto’s meer aan de rand van het zwembad. Of selfies voor de scheve toren van Pisa. In plaats daarvan spectaculaire droneshots van Griekse eilandjes in een azuurblauwe zee. Of een overzichtsfoto van je camping in Portugal, fraai in beeld gebracht vanaf 70 meter hoogte. Wil je deze vakantie zorgeloos vliegen? Check dan voor vertrek je reisverzekering én de lokale droneregels op je vakantiebestemming.

Verzekeringen voor hobbydrones

Voordat we je wat meer vertellen over het verzekeren van je drone, is het goed te weten dat verzekeraars onderscheid maken tussen beroepsmatig en recreatief vliegen. Professionals weten natuurlijk al hoe je een drone moet verzekeren, dus richten we ons in dit artikel uitsluitend op de recreatieve hobbyvlieger.

Je bent een hobbyvlieger als je je drone niet gebruikt voor commerciële foto- of videoklussen. In Nederland mag een recreatieve drone niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Naar verwachting wordt dit hobbygewicht op korte termijn flink verlaagd, naar maximaal 4 kilo. De meeste hobbydrones in Nederland wegen niet meer dan 2 kilo. Grote kans dus dat je netjes op gewicht bent.

Schade en letsel door drones

Als je met je hobbydrone schade maakt of iemand verwondt, dan kun je meestal een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar alleen als je je tijdens het vliegen netjes aan de regels (die lees je hieronder) hebt gehouden. Was je in overtreding? Dan keert je verzekeraar niets uit. In dat geval moet je een eventuele schadevergoeding uit eigen zak betalen. Dit kan flink in de papieren lopen.

Of je bent verzekerd voor (letsel)schade door een drone, en zo ja tot welk bedrag, vind je terug in de polisvoorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars is schade tot een bedrag van 1,25 miljoen euro gedekt. Kom je er niet uit? Of heb je twijfels? Neem dan geen risico en bel of mail met je verzekeraar.

Overzicht drones en reisverzekeringen

Wil je je drone ook op reis verzekeren? Sluit dan voor de vakantie een goede reisverzekering af. Maar let op, bij sommige reisverzekeraars zijn drones uitgesloten en dus niet meeverzekerd! Independer heeft voor je uitgezocht bij welke verzekeraars drones expliciet in de polisvoorwaarden van doorlopende reisverzekeringen worden genoemd. Zoals je in het schema hieronder ziet, zijn er verschillen.

Drones meeverzekerd
Drones meeverzekerd
 
Drones niet meeverzekerd
 
Expliciet vermeld in polisvoorwaarden
 Zonder expliciete vermelding, maar onder foto-, film-en video-apparatuur
Blijkt uit polisvoorwaarden
 • Unigarant Basis
 • Unigarant Uitgebreid
 • De Goudse
 • ANWB
 • a.s.r.
 • Allianz Global Assistance
 • Centraal Beheer Doorlopende Reisverzekering
 • Ditzo
 • Univé
 • Reaal Doorlopende Reisverzekering
 • InShared
 • SNS

Bij veel andere verzekeraars, was het verhaal minder helder. Zo laat Nationale Nederlanden weten dat de camera onder je drone wel is verzekerd, maar de drone zelf niet. Bij vrijwel alle overige verzekeraars worden ‘luchtvaartuigen’ expliciet uitgesloten, maar is het onvoldoende duidelijk of een drone wel of niet tot deze categorie behoort. Verzekeraars gaan ervan uit dat je een drone als handbagage incheckt.

Staat jouw verzekeraar niet in de tabel en wil je zeker weten dat je drone verzekerd is? Neem dan contact op en vraag voor alle zekerheid of de verzekeraar je schriftelijk of per mail kan bevestigen dat je drone binnen de dekking valt. Voor meer informatie over reisverzekeringen mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met Independer. Bijvoorbeeld via whatsapp.

Wanneer je door het dronen het bos niet meer ziet

Tot een paar jaar geleden had nog bijna niemand een drone. Inmiddels vliegen er alleen al in Nederland naar schatting minstens 100.000 rond. Wetgevers en verzekeraars proberen de razendsnelle opkomst van drones bij te houden. Niet altijd met evenveel succes. Zo blijven heel veel regels behoorlijk vaag. Elk (vakantie)land kent bijvoorbeeld een andere regelgeving. Die bovendien voortdurend verandert.

Wil je boetes of inbeslagname van je drone voorkomen?  Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle lokaal geldende regels. Op internet is hier genoeg informatie over te vinden. Googel op ‘drone’, ‘laws’ en ‘regulations’ en je kunt kiezen uit verschillende handige online overzichtskaarten met actuele droneregels. Voor bijna elk land in de wereld.

Algemene regels en richtlijnen

 • Zorg voor een particuliere aansprakelijkheidsverzekering,
 • respecteer de maximaal toegestane vlieghoogte,
 • vlieg uitsluitend bij daglicht,
 • nooit boven mensen , bebouwing, water-, spoor- en autowegen,
 • zorg tijdens het vliegen dat je je drone op elk moment ziet,
 • blijf ver uit de buurt van vliegvelden en andere no-fly zones,
 • houd je aan de privacywetgeving als je foto’s of video’s maakt met je drone.

Per land verschillende regels voor drones

In Australië is er een totaalverbod voor drones. In België mag je niet hoger dan 10 meter vliegen … en dan nog alleen vanuit je eigen tuin. Terwijl je in Spanje behoorlijk wat ruimte krijgt. Je leest het, de regels zijn overal anders. We zetten een paar opvallende verschillen voor je op een rij (aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend, de regels veranderen nog regelmatig).

Maximale vlieghoogteMaximum gewicht  Aandachtspunt
België10 meter1 kiloJe mag nergens dronen, alleen op eigen terrein
Frankrijk150 meter25 kiloAlgeheel droneverbod in Parijs
Duitsland100 meter2 kiloJe drone moet zijn voorzien van naam- & adressticker
Spanje120 meter2 kiloVliegen boven de playa’s (stranden) is verboden
Italië70 meter2 kiloBlijf op minstens 5 km afstand van vliegvelden
Turkije niet bekendVerboden voor drones > 0,5 kgRegistratie verplicht

Licht ontvlambaar

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop de accu’s (li-po batterijen) van je drone dan in je handbagage en zorg dat ze ontladen zijn. Een volle accu kan namelijk spontaan ontbranden. De douane is hier zeer alert op. Neem je een drone mee naar een land waar je niet mag vliegen? Dan bestaat de kans dat al je apparatuur in beslag wordt genomen. Dus nogmaals het advies: zorg voordat je op reis gaat dat je goed bekend bent met de regels in het buitenland.

Lees meer over: reisverzekering

Reacties

10 Antwoorden op “Drone mee op vakantie? Check voor vertrek je verzekering.”

 1. John van Dalen schreef op 

  Kijk, dit is een super goed artikel, precies de informatie die je nodig hebt als drone reiziger! Ik neem hem altijd mee en ben bekend met de regels, maar heb ze zelf moeten uitzoeken. Nu kan elke beginnende drone piloot hier al zijn benodigde informatie van af halen. Thanks Independer, super! Mijn complimenten aan de schrijver hiervan!

 2. Beru schreef op 

  Bijzonder dat asr een zeer goede app heeft laten ontwikkelenof je ergens mag vliegen en dan de drone niet verzekerd.

 3. Remco van der Heeft schreef op 

  Onjuiste info: ASR is het NIET verzekerd, dus wat voegt dit nu toe als je info niet klopt ?

  Uit de polisvoorwaarden: NIET VERZEKERD: – luchtvaartuigen waaronder val- en zweefschermen en drones, inclusief accessoires en toebehoren;

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Remco,

   In de polisvoorwaarden welk van toepassing zijn op de Doorlopende Reisverzekering van ASR wordt in de meest recente uitgifte van 2018 expliciet vermeld dat drones verzekerd zijn. Alternatieve luchtvaartuigen inclusief accessoires en toebehoren zijn echter uitgesloten. Wanneer u in de voorwaarden op de zoekterm drones zoekt, kunt u zien dat deze gewoon dekking vinden binnen de bagagedekking van deze verzekeraar.

   1. Remco van der Heeft schreef op 

    Ik ben niet gek, dowmload zojuist de meest recente PDF met de voorwaarden van ASR, schijnbaar lees jij iets anders dan ?

    1. Warner Michel (Independer.nl) schreef op 

     Beste Remco,

     Je kunt de meest recente polisvoorwaarden gemakkelijk vinden op http://www.polisvoorwaardenonline.nl. De ‘code’ van de laatste voorwaarden van de doorlopende reisverzekering is VP DR 2018-01. Op pagina 13 staat wat de dekking voor drones is, namelijk €250,- tot €500,-, afhankelijk van je gekozen dekking.

     1. Remco van der Heeft schreef op 

      Dat is erg vreemd dan, op hun site referen ze nl. met de polisvoorwaarden aan document VP DR 2015-01
      Zie de directe link: https://www.asr.nl/asr/api/asrnl/pod/getpdf?uri=/POD/r/Pdf/56681.pdf
      Die link is aan te klikken op https://verzekeringskaarten.nl/assets/downloads/asr/2018_05_29_doorlopende-reisverzekering_versie_1.pdf
      door op download PDF te klikken.
      Je wilt dus zeggen dat ASR op hun eigen site de onjuiste polisvoorwaarden publiceert ?

      1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

       Beste Remco,

       Het lijkt er inderdaad op dat zij hier nog refereren aan de verouderde polisvoorwaarden, hoe vreemd het misschien ook lijkt. Sinds begin dit jaar zijn er nieuwe voorwaarden van toepassing (VP DR 2018-01). Je ziet onder andere op het polisblad terug welke voorwaarden er van toepassing zijn.

       Bij verdere vragen en/of opmerkingen raad ik je aan even telefonisch contact op te nemen met ons op 035-626 55 44.

 4. Wouter schreef op 

  Hoi!

  Vraag over het Nationale Nederlanden pakket. Jullie geven aan dat zij alleen de camera vergoeden onder de drone. Hebben jullie dit ergens in de voorwaarden gevonden. Of ergens anders zwart op wit?

  Thanks.

  1. svanhouten (Independer.nl) schreef op 

   Beste Wouter,

   Dergelijke informatie hebben wij opgevraagd per verzekeraar. Aangezien dit vaak niet in de polisvoorwaarden vermeld staat. Indien jij een reisverzekering hebt bij Nationale Nederlanden raad ik je aan om even contact op te nemen met hen zodat zij jou hier meer over kunnen vertellen. Zo weet je zeker dat altijd alles goed geregeld is.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel makkelijk duidelijk overzichtelijk "

Anoniem uit MAASTRICHT
2019-04-25, reisverzekering

"Prima site"

Anoniem uit OOSTERBLOKKER
2019-04-24, reisverzekering

"Goede vergelijking!"

Dhr. Harmsen uit HENGELO OV
2019-04-24, reisverzekering

" Makkelijk en inzichtelijk voordeel halen"

Dhr. Vonk uit VENRAY
2019-04-24, reisverzekering

"Zeer duidelijke informatie"

Dhr. Verhoef uit GORINCHEM
2019-04-24, reisverzekering

"Lekker overzichterlijk!"

Anoniem uit GORINCHEM
2019-04-23, reisverzekering

"handig en snelheid"

Anoniem uit BREDA
2019-04-23, reisverzekering

"snel en makkelijk"

Anoniem uit HEERHUGOWAARD
2019-04-23, reisverzekering

"overzichtelijk, duidelijk, objectief"

Anoniem uit APELDOORN
2019-04-22, reisverzekering

"snel en overzichtelijk"

Anoniem uit HOUTEN
2019-04-20, reisverzekering

"Duidelijk,snel"

Dhr. Jol uit DRUTEN
2019-04-19, reisverzekering

"Snel en makkelijk overzicht van de kosten per maand en eventueel bijkomende afsluit of poliskosten."

Mevr. Rodriguez Parra uit SCHIEDAM
2019-04-19, reisverzekering

"Prima site, ruime keuze. Snel iets afsluiten."

Anoniem uit WADDINXVEEN
2019-04-19, reisverzekering

"geen toelichting"

Mevr. van Rossum uit NEEDE
2019-04-18, reisverzekering

"Heel efficient! "

Anoniem uit WAALRE
2019-04-17, reisverzekering