Oma of opa overlijdt: wat vergoedt je reisverzekering?
Tip een vriend:

Oma of opa overlijdt: wat vergoedt je reisverzekering?

Je moet er natuurlijk niet aan denken: jouw oma overlijdt terwijl jij lekker op vakantie bent. Dan is het vakantiegevoel wel voorbij en wil je waarschijnlijk snel naar huis. Worden de kosten van deze vervroegde terugkeer vergoed door jouw reisverzekering?

Dekking reisverzekering bij overlijden familie

De kosten van een onverwachte terugkeer naar huis vallen onder de dekking van een reisverzekering. Ook als er iemand anders binnen de familie komt te overlijden, kun je terecht bij je reisverzekeraar. Het moet wel om eerste- of tweedegraads familie gaan.

De volgende familieleden vallen onder de eerstegraads familie:

 • Partner (geregistreerd)
 • Ouders (dit geldt ook voor stiefouders en adoptieouders)
 • Schoonouders (bij geregistreerde partners)
 • Kinderen (dit geldt ook voor stiefkinderen en adoptiekinderen)
 • Schoondochters- en zonen (bij geregistreerde partners)

De volgende familieleden vallen onder de tweedegraads familie:

 • Broers en zussen
 • Kleinkinderen
 • Oma’s en opa’s
 • Schoonzussen en zwagers (bij geregistreerde partners)
 • Stiefzussen- en broers

Het overlijden moet wel onverwachts zijn. Als het overlijden al aanstaande was, vergoedt je reisverzekering de kosten niet.

Verschil dekking annuleringsverzekering en reisverzekering bij overlijden familie

De kosten voor de terugkeer vallen dus onder je reisverzekering. Maar als je een vakantie hebt geboekt, heb je die natuurlijk al betaald. En als je eerder naar huis gaat, maak je geen gebruik meer van bijvoorbeeld hotelovernachtingen die je al geboekt had. Die gemaakte kosten worden dan vergoed door een annuleringsverzekering. Veel mensen denken dat ook de kosten van de terugreis onder de annuleringsverzekering vallen. Maar hiervoor heb je dus een reisverzekering nodig. De annuleringsverzekering is er alleen voor het vergoeden van kosten op de reisbestemming zelf.

Wat te doen bij overlijden familie?

Als er familie komt te overlijden en je wilt een beroep doen op jouw reisverzekering, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale. Ga niet zelfstandig de reis naar huis organiseren, want dan worden de kosten mogelijk niet vergoed. Overleg dit altijd met de alarmcentrale.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

16 Antwoorden op “Oma of opa overlijdt: wat vergoedt je reisverzekering?”

 1. BO schreef op 

  ‘Die’ kosten worden vergoed door een annuleringsverzekering. Welke kosten? In de eerste zin verteld u dat ‘de kosten’ onder je reisverzekering vallen. Ik vind uw blog helaas niet erg duidelijk..eerder verwarrend..

  1. Beste BO,

   Dank voor uw reactie.
   Wij bedoelen hiermee de kosten die je al gemaakt hebt voor bijvoorbeeld een hotelovernachting of camping. Deze kosten vergoedt je annuleringsverzekering. De kosten van de vervroegde terugreis worden vergoed door je reisverzekering. De annuleringsverzekering geldt dus alleen voor dingen die je geboekt hebt en waarvan je geen gebruik meer kunt maken.
   We hebben dit in de tekst nog wat duidelijker vermeld.

   Vriendelijke groet,

   Ferdy Cornelissen

 2. Ricardo schreef op 

  found your blog on Google and read a few of your other posts. I just added you to my Google News Reader. Keep up the good work. Look forward to rednaig more from you in the future.

 3. Vera schreef op 

  Beste heer/mevrouw,

  Ik heb zo’n 6 weken geleden een reis geboekt naar New York. Nu blijkt het dat mijn grootvader op het moment erg aan het kwakkelen is met zijn gezondheid. In zekere zin is het overlijden dus “aanstaande”. Mocht ik toch naar New York gaan en daar bericht krijgen dat hij is overleden, worden de kosten terug naar Nederland dan wel vergoed door de reisverzekering? Op het moment van boeken was het namelijk helemaal niet ter sprake dat ik wellicht eerder terug zou moeten.

  Bij voorbaat dank,
  Vera

  1. Samantha Verwaal (Independer.nl) schreef op 

   Beste Vera,

   Wat vervelend dat je grootvader nu zo aan het kwakkelen is met zijn gezondheid! Heb je toevallig ook een annuleringsverzekering afgesloten bij je reisverzekering? Om een reis te annuleren of eerder af te breken moet daar een goede reden voor zijn, overlijden of ernstig ziekte van jezelf, een naast familid (1e of 2e graads) valt binnen de dekking (je grootvader is 2e graads familielid).

   Het is belangrijk dat een annuleringsverzekering binnen zeven dagen na het boeken van de reis in ingegaan. Stel dat je een reis boekt op 1-3-2017. Je vertrekt pas op 1-8-2017. Dan moet de annuleringsverzekering toch in maart al in gaan. Voor de reisverzekering geldt dit niet. Deze kan op dag van vertrek nog worden afgesloten. De datum van boeken maakt hierbij niet uit.

   Mocht je er niet uitkomen is het misschien handig dat je ons even belt, onze experts staan voor je klaar om naar een passende oplossing te zoeken.

   Vriendelijk groet,

   Samantha Verwaal

   1. Tyrone schreef op 

    Een vraagje aanstaande dinsdag zou ik op vakantie gaan dat gaat niet meer door ivm spontane overlijden van mijn opa wat word hier van vergoed? alles was al betaald..

    1. Beste,

     Gecondoleerd met het verlies van uw opa! Als u een annulerings/reis verzekering hebt afgesloten raad ik u aan met hun contact op te nemen om dit te bespreken.

 4. Dewi schreef op 

  Raar dat schoonouders eerstegraads zijn en broers/zussen opa en oma tweedegraads. Wie bedenkt dit! Flabbergasted!

 5. Lia schreef op 

  Mijn zus was gisteren weer redelijk stabiel Wij gaan over 2weken op vakantie. Mocht ze toch komen te overlijden zijn wij dan verzekerd? Wij hebben een doorlopende reis-annulerings verzekering

 6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Lia,

  Dit is een beetje afhankelijk van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld binnen hoeveel dagen na het boeken van de reis de annuleringsverzekering is gesloten. U zou het beste de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering kunnen raadplegen om te kijken of u bent verzekerd. Mocht u de reis moeten annuleren in verband met de gezondheid van uw zus? Dan kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met de schade afdeling van uw annuleringsverzekering.

  Heel veel sterkte voor u en uw familie in deze moeilijke periode

 7. Karel schreef op 

  LS,

  Mijn vriendin boekte in maar’t 2018 een reis naar Australië en nieuw Zeeland voor mei. Helaas opstonden er ernstige knieklachten en heeft ze snel de reis geannuleerd. De verzekeringsmaatschappij van D reizen wil maar een derde terugbetalen, van de 4500 zeg maar 1500. Een knieprothese krijgen is toch niet iets waarbij je zo’n reis in alle redelijkheid nog kan maken, dus ik begrijp de reden van 66% niet willen uitbetalen, niet. Staan zij in hun recht?

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Karel,

   Goed dat je ons even vraagt om hierin met je mee te denken. Ik kan mij voorstellen dat dit erg vervelend nieuws is geweest voor jouw vriendin en hiermee haar 2 mooie reizen helaas niet door konden gaan. Natuurlijk is haar gezondheid daarin een stuk belangrijker! 

   Het kan zijn dat D-Reizen bepaalde voorwaarden stelt bij annulering. Of zij hierbij in hun recht staan en juist handelen door maar een derde van de kosten te vergoeden durf ik je niet te zeggen. Dit is afhankelijk van hetgeen zij in de voorwaarden hebben opgenomen. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met D-Reizen of de polisvoorwaarden hierop na te slaan.

   Ik hoop dat er alsnog iets mogelijk is voor jullie en wens je veel succes!

 8. Liek schreef op 

  Goedenavond,

  Ik ga met 3 van mijn 4 kinderen op vakantie. Mijn 4e kind is ernstig gehandicapt met een korte levensverwachting van maximaal 10 jaar en is nu ruim 3. Mijn man blijft bij hem tijdens de korte vakantie. Sinds vlak na zijn geboorte weten wij dat hij deze aandoening heeft. Betekend dit dat wij tot dat hij overleden is, nooit een annulering of aanspraak op een reisverzekering kunnen doen als hij overlijdt als wij op vakantie zijn (omdat hij elke dag kan overlijden en er een palliatief plan is opgesteld)?

  Ik hoor graag.

  Groeten Liek

 9. Laura Derksen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Liek,

  Uiteraard is het niet de bedoeling dat u jaren in onzekerheid blijft en daardoor ook niet op reis kan. Bij een annuleringsdekking wordt er een onderscheid gemaakt in verschillende situaties. In uw geval weet u niet wanneer het zover is. Als een arts u echter meldt dat de situatie snel verslechterd, weet u dat het niet lang meer duurt. Dan kunt u geen gebruik maken van de annuleringsdekking. Zo redeneert een verzekeraar.

  Houd er rekening mee dat u binnen zeven of veertien dagen na boeking van uw reis, een annuleringsverzekering moet afsluiten om verzekerd te zijn voor de komende reis. Sterkte gewenst en ik hoop dat u binnenkort geniet van een mooie reis!

 10. jess schreef op 

  Hallo ,
  Ik heb samen met mijn moeder een cruise geboekt alleen het vervelende nieuwe gekregen dat mijn stiefopa op sterven ligt en zijn niet zeker of we wel reis kunnen gaan.
  Hoe zit het met stiefopa´s en reisverzekering ?

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jess,

   Wat een triest nieuws zeg.. Ik hoop uiteraard dat het voorlopig nog niet zo ver is, maar wens jou en de familie veel sterkte. Slim om de opties even open te houden in ieder geval. Veel verzekeringen hebben voor de annulering of het onderbreken van de reis tegenwoordig ook stiefouders opgenomen. Om dit zeker te weten kun je het beste de voorwaarden van de verzekering raadplegen of telefonisch contact met ons opnemen. We kijken het dan graag even voor jullie na.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Fijne zoekmachine."

Anoniem uit DEN HELDER
23 minuten geleden, autoverzekering

"Is perfect"

Meneer Nanhoe uit ZEIST
30 minuten geleden, autoverzekering

"Helder en duidelijk. Snel geregeld. "

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
41 minuten geleden, zorgverzekering

"Ideale vergelijksite en geeft op eenvoudige wijze perfect inzicht in de complexe verzekeringsproducten"

Anoniem uit AMSTERDAM
55 minuten geleden, reisverzekering

"Goede informatie en ook mijn vraag via de app werd snel en vakkundig beantwoord."

Anoniem uit ZUTPHEN
1 uur geleden, energie

"Goede dienstverlening "

Anoniem uit LEERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"na uitsluiting bij CB ben ik gaan zoeken naar een nieuwe verzekering"

Meneer Stam uit LENT
1 uur geleden, woonverzekering

"de jaarchecker"

Anoniem uit EMMELOORD
1 uur geleden, autoverzekering

"Te weinig ervaring met Independer om een oordeel te kunnen geven."

Anoniem uit NOORDWIJKERHOUT
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijke site met overzichtelijke vergelijkingen"

Meneer van Niel uit NIEUWVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Snelle en duidelijke site voordelige tarieven en het hoogte terug lever tarief mbt opgewekte zonne-energie "

Anoniem uit HEIKANT
1 uur geleden, energie

"Handige site"

Anoniem uit ZEIST
2 uur geleden, energie

"Plezierige vergelijkingssite met duidelijke informatie."

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijke info"

Meneer Sikma uit HEILOO
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en makkelijk te vergelijken met alle info die nodig is."

Meneer Agten uit GOUDA
2 uur geleden, woonverzekering