Reisverzekering: wat houdt repatriëring in?
Tip een vriend:

Reisverzekering: wat houdt repatriëring in?

Elke reisverzekering vergoedt repatriëring. Dat wil zeggen dat jouw onverwachte terugkeer naar huis na een ongeval of vanwege ziekte wordt vergoed. Maar waarvoor ben je precies verzekerd en hoe regel je repatriëring? Dat leggen we je in dit artikel graag uit.

Terug naar huis na ongeval of ziekte

Elke reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis na een ongeval of ziekte. Is een van de verzekerden overleden tijdens de vakantie dan regelt de reisverzekering ook de terugkeer van de overledene. Krijg je een ongeval of word je ziek tijdens je vakantie? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Deze helpt je met het terugkeren naar huis. Ga je op wintersport of wil je tijdens je vakantie een andere risicovolle sport beoefenen? Sluit dan bij je reisverzekering de dekking ‘wintersport’ of ‘gevaarlijke sporten’ af. Zonder deze dekking ben je niet verzekerd voor repatriëring.

Terugkeer bagage of auto

Heb je pech of schade aan je auto? Dan kan het herstel soms langer duren en kan je niet met de auto terug naar huis. Om deze kosten van het terugbrengen van je auto vergoed te krijgen, kun je bij je reisverzekering de dekking ‘automobilistenhulp’ kiezen. Ben je al verzekerd voor pechhulp op een andere manier dan ben je voor repatriëring van je auto al verzekerd. Neem je (veel) bagage mee bijvoorbeeld met een aanhanger, kijk dan na of je voor de terugkeer van de bagage ook verzekerd bent.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

20 Antwoorden op “Reisverzekering: wat houdt repatriëring in?”

 1. Kees Horn schreef op 

  Betreft: Elke reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis na een ongeval of ziekte.

  3 mei 2013
  Geachte mevrouw Melgers,

  Ik heb onlangs hierover contact gehad met SNS. Hun reisverzekering dekt in de basisverzekering NIET de reiskosten ingeval van vervroegde of verlate terugkeer als gevolg van een ongeval. Het feit dat je niet met een geboekte vlucht terug kunt wordt beschouwd als een annulering!

  Het is mogelijk dit risico met de optie Annuleringverzekering af te dekken.

 2. Beste Kees,

  Als u niet met je geboekte terugreis naar huis kan door een ongeval of ziekte, dan valt het onder repatriëring en zal de verzekeraar u moeten helpen met de terugreis. Zij zullen in dat geval ook de kosten vergoeden als zij het regelen. Zoals bijvoorbeeld de gipsvluchten na een skiongeval.

  Alleen de kosten die u al had gemaakt voor een geboekte terugreis worden niet vergoed, dit valt inderdaad onder een annuleringsverzekering.

 3. Kees schreef op 

  Hallo Mayke,

  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb de voorwaarden bij SNS heel secuur doorgelezen. Ik kon nergens de genoemde dekking van repatriëring vinden, het woord repatriëring of een omschrijving wordt nergens genoemd, behalve – niet te geloven – het expliciet benoemen t.a.v. een huisdier.

  Dit is dan ook de reden dat ik gebeld heb met SNS …. en men gaf aan dat de kosten voor een vervroegde of verlate terugreis inderdaad niet werd vergoed vanuit de basisverzekering, alleen als je een annuleringsverzekering hebt – raar maar waar!

  Zie ook: https://www.snsbank.nl/web/file?uuid=1c2a96c9-dfa9-4f24-a8ae-61be0da17a14&owner=d5fe9abf-6784-4174-8c82-bc8310dcc108&contentid=2888

  Met vr.groet
  Kees Horn–

 4. SNS Bank Webcare schreef op 

  Het klopt dat in de dekkingsvoorwaarden niet expliciet wordt genoemd dat de kosten voor repatriëring onder de basisdekking vallen. Dit is echter wel degelijk zo, ook voor de medeverzekerde(n). We begrijpen dat het verwarrend is dat een collega van de klantenservice heeft aangegeven dat dit niet het geval is. We brengen het daarom nog eens onder de aandacht bij deze afdeling.

  Het betreft zoals gebruikelijk de extra vervoerskosten die men naar aanleiding van de schade maakt ten opzichte van de vervoerskosten die de verzekerde(n) zelf al hebben gemaakt voor hun reguliere terugreis (bijv. vliegticket(s)).

  In de voorwaarden (dus niet in het dekkingsoverzicht) van onze reisverzekering wordt dit expliciet genoemd in artikel 11.1.6 en 11.1.7 (pagina 14 en 15):
  http://www.snsbank.nl/web/file?uuid=29bb02f1-db96-489d-a5bf-a5000adbeece&owner=d5fe9abf-6784-4174-8c82-bc8310dcc108&contentid=7692

  Dit is ook terug te vinden op de betreffende productpagina. (bullet “hulpverlening”):
  http://www.snsbank.nl/particulier/verzekeren/reisverzekering/wat-is-verzekerd-bij-de-reisverzekering.html

 5. Jannes schreef op 

  Beste,

  ben je ook verzekerd van een terugreis bij het ernstig ziek worden van famillie in de eerste lijn?

  mvg

 6. Beste Jannes,

  Heb je een annuleringsverzekering? Dan regelen zij de terugreis bij ernstige ziekte of overlijden van eerste en tweede graad familie. Neem altijd contact op met de alarmcentrale van de verzekeraar hiervoor.

 7. Kees schreef op 

  Blijft vreemd dit NIET onder een reisverzekering valt maar onder een annuleringsverzekering.

 8. Beste Kees,

  Ik heb de vraag van Jannes denk ik verkeerd gelezen. De extra kosten die je maakt voor bijvoorbeeld het omboeken van een ticket vallen onder de onvoorziene uitgaven op de reisverzekering. Mocht er iets gebeuren met eerste of tweede graad familie dan kan de ticket worden omgezet zodat je eerder naar huis kan. De niet genoten vakantiedagen vallen onder de annuleringsverzekering.

 9. henk vd kloot schreef op 

  hallo, ik heb ook vragen betreffende een vriend van me . die heeft een doorlopende reisverzekering en heeft (omdat hij op de vrachtwagen zit) een ongeval gehad en nu schijnt dit niet onder de reisverzekering te vallen.. hij werkt via n uitzendbureau ook hun niet voor verzekerd!!! dus hij de doorlopende reisverzekering gebeld valt er ook niet onder dus allemaal lekker geregeld ook bij CZ schijnt niet en desbetreffende baas ook niet we zijn lekker bezig in Nederland je ziet door de bomen t bos niet meer en bent zelf de pineut!!!

  kan hij met de kerst in Italie blijven liggen lekker geregeld allemaal.. wie kent hiervoor een oplossing of advies??

 10. Hoi henk,
  Wat een vervelende situatie. Het vervelende is dat als je vriend voor zijn beroep in het buitenland was, dit niet onder de particuliere verzekering valt. Dit moet dan via zijn werkgever geregeld worden.
  Zijn medische kosten worden tot het tarief wat het in Nederland zou kosten vergoed door zijn zorgverzekering.

 11. henk schreef op 

  bedankt Annemarie, inderdaad en is gelukkig opgelost de werkgever lost het mede op dus gelukkig maar. fijne jaarwisseling en groeten henk

 12. Rene schreef op 

  Enkele weken geleden heb ik een ernsti ongeluk gehad waardoor ons verblijf verlengd moest worden omdat ik eerst geopereerd moest worden. Wij hadden een non refundeble flight, geen annulerings verzekering maar wel een reisverzekering bij de abn afgesloten voor 1 mei 2015( hierna zijn de voorwaarden nl gewijzigt). Als ik straks toestemming heb om te mogen vliegen worden de vloegtickets dan betaald vanuit de reis verzekering, voor mij en mijn gezin? Ik vind dit namelijk nergens terug in de voorwaarden, alleen als je eerder terug moet maar niet later. De alarmcentrale heeft keurig hotel ect geregeld en nemen de kosten opzich. De extra verblijfs kosten voor mijn vrouw en kind gedurende mijn verblijf in het ziekenhuis zijn gedekt gedekt tegen kost prijs. Ha ik uit eindelijk no exrra kosten krijgen of krijgen we inderdaad alles vergoed en ook de vliegtickets? Maak me hier veel zorgen om en de voorwaarden zijn mij noet helder genoeg

 13. Hoi Rene, wat erg dat je een ongeluk hebt gehad. Hopelijk gaat het goed met je. In de reisverzekering is een dekking voor onvoorziene kosten die het gevolg zijn van ene ongeluk. In de voorwaarden staat dat “Extra reiskosten van een verzekerde tijdens of na een reis” worden vergoed. Wel moet de verzekeraar toestemming geven. Het beste is dus om nog even contact met de verzekeraar op te nemen. Veel sterkte!

 14. monique schreef op 

  Goedemiddag,

  Graag wil ik ook iets melden over de melding ‘elke reisverzekering dekt repatriering’. Een VISA reisverzekering dus niet. Ik heb een situatie gehad dat ik een reisverzekering via VISA had en een annuleringsverzekering bji Unigarant, dus ik vermoedde een goede dekking. Helaas werd mijn schoonvader ernstig ziek tijdens mijn reis en mijn repatrieringskosten warden niet vergoed !!!

 15. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Monique,

  Binnen een reisverzekering wordt repatriëring vergoed als de verzekeringsnemer iets overkomt. U komt in een ongeval, wordt ziek of komt te overlijden.

  Wordt een naaste familielid ernstig ziek of komt te overlijden? Dan kunt u zichzelf hiervoor verzekeren door een annuleringsverzekering af te sluiten. In de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering staat precies beschreven wat er is verzekerd.

  Wat kunt u nu het beste doen? U zou contact op kunnen nemen met Unigarant en/of Visa om nog een keer naar de schade te kijken.

 16. Stefan schreef op 

  Heb net tijdens de wintrrsport een skie ongeluk gehad en mijn rug gebroken. We hebben een doorlopende reis verzekering bij de europese, en nu is de vraag kom ik dan in aanmerking voor auto transport of moet mijn vrouw die op dezefde polis zit alleen naar huisrijden wat ze eigenlijk liever niet doet.

  Alvast bedankt voor uwreactie

  Stefan

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Stefan,
   Wat vervelend om te horen dat je vakantie zo geëindigd is.
   Ik kan je hier helaas geen duidelijk antwoord op geven. Dit kan je het beste met de alarmcentrale van Europeesche Verzekeringen bespreken. Je kan ze bereiken op het telefoonnummer +31206515777.
   Heel veel succes met je herstel.

 17. yvonne olf schreef op 

  Hypothetische vraag:
  Stel iemand heeft een ernstige hersenbloeding gekregen tijdens de vakantie en ligt bv in Koblenz.
  Moeder kan haar kind niet zien doordat zij ernstig ziek is COPD en constant zuurstof. Moet de reisverzekeraar in zo’n geval niet ervoor zorgen dat moeder haar kind kan zien. Kind wordt de komende maand nog in coma gehouden.

  Bedankt.
  Yvonne

  1. Beste,

   Dit is een hele goeie vraag, helaas werkt dat niet zo. De reisverzekering is echt bedoelt voor degene die op reis is. Er geldt geen regeling/vergoeding om het thuisfront naar de verzekerde te halen in zo’n geval.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2 uur geleden, reisverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"Duidelijke toegang tot de gevraagde informatie. Snel antwoord op zoek opdracht"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-17, reisverzekering

"Super geregeld 5sterren"

Anoniem uit VELSERBROEK
2020-02-17, reisverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, reisverzekering

"Aanvraag is top geregeld in nog geen 10 min."

Anoniem uit MIJDRECHT
2020-02-16, reisverzekering

"Goed, overzichtelijk en snel geholpen. Duidelijke info."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-02-15, reisverzekering

"Makkelijk, snel"

Anoniem uit BEVERWIJK
2020-02-14, reisverzekering

"Snel en overzichtelijk"

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-02-14, reisverzekering

"Werkt allemaal zo verdomd makkelijk en snel!"

Dhr. Ringma uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-14, reisverzekering

"overzichtelijk en goede informatie"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-14, reisverzekering

"?"

Dhr. Tiono uit HILVERSUM
2020-02-14, reisverzekering

"Gaat lekker vlot een verzekering afsluiten "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-02-13, reisverzekering

"Dat ging snel!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-13, reisverzekering

"Heb al meerdere keren verzekering afgesloten en ben nog altijd tevreden "

Dhr. Jansen uit HEERLEN
2020-02-13, reisverzekering