Schade tijdens vakantie: wat vergoedt je reisverzekering?
Tip een vriend:

Schade tijdens vakantie: wat vergoedt je reisverzekering?

De zomervakantie komt langzaam dichterbij en dan trekken veel Nederlanders er weer op uit. Als je op vakantie gaat, sluit je vaak een reisverzekering af. Het kan zijn dat er iets tijdens je vakantie gebeurt en je graag hulp of een schadevergoeding wilt van je reisverzekering. Wat zijn je verplichtingen en wat kan je van je reisverzekeraar verwachten? Wij geven je in dit artikel een aantal tips. 

Medische hulp nodig?

Gebeurt er tijdens je vakantie iets waardoor je medische hulp nodig hebt? Neem dan gelijk contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je verder helpen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de alarmnummers per reisverzekeraar. Het is handig is om het alarmnummer van jouw reisverzekeraar of zorgverzekeraar in je telefoon te zetten. Dan heb je die gelijk bij de hand. Er zijn ook een aantal handige apps voor je smartphone, zoals ‘SOS op reis’. Daar staan verschillende nummers in die je kunt bellen als jou iets overkomt.

Spoedeisende medische zorg in het buitenland krijg je vergoed via je zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering wordt dit vergoed tot maximaal het in Nederland geldende tarief. In bijna alle Europese landen zijn de kosten voor medische zorg lager dan in Nederland, waardoor de vergoeding vrijwel altijd voldoende is. Lees meer over de vergoeding van spoedeisende hulp.

Diefstal, schade of verlies van bagage

Is er iets gestolen of ben je iets kwijtgeraakt? Dan moet je ter plekke aangifte doen. Je ontvangt dan een aangifte bewijs, die je ook moet opsturen naar je reisverzekeraar. Raakt je bagage kwijt op de luchthaven? Laat dan altijd een verslag opmaken door de luchtvaartmaatschappij. Kom je er later achter dat je iets bent verloren, meld dit dan direct bij je reisverzekeraar. Wacht er niet mee tot na je vakantie.

Onverwachts extra kosten

Moet je onverwachts extra kosten maken tijdens je reis? Bijvoorbeeld omdat je pech onderweg hebt of eerder naar huis moet? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Extra kosten worden mogelijk vergoed door je reisverzekering, maar soms moet je reisverzekeraar dit wel voor je regelen of moeten zij hier toestemming voor geven. Ga je het zelf regelen dan kan het zijn dat je dit achteraf niet (volledig) vergoed krijgt, omdat je verzekeraar dit goedkoper of anders had geregeld. Prettig is dat je reisverzekering vaak ook  de betalingen voor je regelt, waardoor jij niet gelijk je portemonnee hoeft te trekken.

Vul schadeformulier in als je terug bent van vakantie

Zodra je terug bent van vakantie, kun je het schadeformulier invullen en aangeven waarvoor je een vergoeding wilt ontvangen. Zorg dat je deze zo volledig mogelijk invult en stuur eventuele aangiftestukken of bonnen die je hebt gelijk mee. Vergeet ook niet je rekeningnummer en je handtekening op het formulier in te vullen. Hoe vollediger jij het formulier invult, hoe sneller dit wordt afgehandeld door je reisverzekeraar.

Reisverzekeraar helpt ook bij minder spoedeisende hulp

Ook voor minder spoedeisende hulp kun je de alarmcentrale of hulpdienst van je reisverzekeraar bellen. Daar zitten mensen die je snel en gemakkelijk kunnen helpen bij problemen op reis. Bij thuiskomst moet je altijd nog een schadeformulier invullen voor de schade die nog niet afgehandeld is. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je reisverzekeraar of tussenpersoon.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Schade tijdens vakantie: wat vergoedt je reisverzekering?”

 1. Mirjam schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering bij europeesche voor mijzelf plus kind (4 jaar). Nou gaat mijn dochter tijdens de vakantie naar haar vader die in het buitenland woont. Haar vader haalt haar op in Nederland. Stel nou, dat er wat met haar vader zou gebeuren (bijvoorbeeld ziekenhuisopname), kan ik dan op onze verzekering naar het buitenland om mijn dochter op te halen. Zij spreekt de taal niet en er is verder niemand die Nederlands spreekt in de omgeving.

  1. Warner Michel (Independer.nl) schreef op 

   Beste Mirjam,

   Het ophalen van een minderjarig kind in het buitenland valt helaas niet onder de polisvoorwaarden. Onder de verzekering valt wel personenhulp. Het ligt aan de omstandigheden of er dekking is onder de reisverzekering. Wanneer die dekking er wel is zal er in overleg met de verzekeraar worden gezorgd voor eventuele begeleiding.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
32 minuten geleden, reisverzekering

"Gewoon goed"

Mevr. Groen- Montecillo uit SCHEEMDA
4 uur geleden, reisverzekering

"Omdat het allemaal lekker soepel en snel gaat"

Mevr. Klarenbeek uit SCHOONHOVEN
7 uur geleden, reisverzekering

"Snel een mooie verzekering gevonden zonder uren te moeten zoeken"

Anoniem uit ALMERE
2020-01-21, reisverzekering

"Eenvoudig proces. Heldere uitleg"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-01-21, reisverzekering

"Snel makkelijk en geld besparen "

Mevr. De Kruijff uit ROTTERDAM
2020-01-21, reisverzekering

"duidelijke info en snel geregeld"

Anoniem uit HOENSBROEK
2020-01-21, reisverzekering

"adequate service en informatie"

Dhr. Naber uit SOEST
2020-01-21, reisverzekering

"Top geregeld en lekker snel!"

Anoniem uit 'S-GRAVENZANDE
2020-01-21, reisverzekering

"Uitstekende website. Duidelijk, eenvoudig, efficiënt."

Anoniem uit PIJNACKER
2020-01-21, reisverzekering

"Snel en prima geregeld"

Anoniem uit STRAMPROY
2020-01-21, reisverzekering

"Goed overzicht, goed advies, heldere uitleg."

Dhr. de Hulster uit WAALWIJK
2020-01-21, reisverzekering

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit MAASBRACHT
2020-01-20, reisverzekering

"PRIMA SUPER SNEL GEREGELD"

Mevr. Buck uit KERKRADE
2020-01-20, reisverzekering

"Snelle reactie"

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2020-01-20, reisverzekering