Tijdens vakantie onverwacht naar huis: wat vergoedt je reisverzekering en annuleringsverzekering?
Tip een vriend:

Tijdens vakantie onverwacht naar huis: wat vergoedt je reisverzekering en annuleringsverzekering?

Het zal je maar overkomen: je moet je vakantie onverwacht afbreken en eerder terug naar huis. Misschien is er iets aan de hand met familie thuis waardoor je terug moet of is er iets met jezelf of een reisgenoot aan de hand. Een vervelende situatie waar ook nog eens kosten bij komen kijken. Op welke verzekeringen kun je een beroep doen voor welke kosten? Wij leggen je uit wat er onder de dekking van je reisverzekering valt en wat je vergoed kunt krijgen van je annuleringsverzekering.

Dekking reisverzekering als je eerder naar huis gaat

Als je eerder naar huis moet afreizen kunnen er allerlei kosten bij komen kijken. Denk maar eens aan het omboeken van een ticket, extra telefoonkosten en extra reiskosten. Al dit soort kosten vallen onder de reisverzekering. Dit zijn namelijk onvoorziene kosten en die zijn verzekerd als er met jou zelf iets aan de hand is. Ook zijn deze kosten meestal gedekt als er met eerste- of tweedegraads familieleden iets is en je daardoor naar huis wilt. Houd er wel rekening mee dat je bij  dit soort onverwachte kosten altijd moet overleggen met de alarmcentrale van de reisverzekering. Als zij geen akkoord geven voor het maken van de kosten ben je niet verzekerd. Vaak is het in zo’n situatie juist ook fijn om de alarmcentrale in te schakelen. Zij weten immers hoe het allemaal werkt en kunnen vaak snel dingen voor je in orde maken.

Dekking annuleringsverzekering bij afbreken reis

Ook de annuleringsverzekering komt vaak in beeld als je eerder naar huis moet tijdens de vakantie. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je al had gemaakt voor je reis. Denk aan de kosten voor je accommodatie die je al hebt betaald maar niet meer gaat gebruiken. Dat geld krijg je van het hotel of andere accommodatie meestal niet terug. De annuleringsverzekering vergoedt dit wel. Je krijgt een vergoeding voor de niet-genoten vakantiedagen. Ook de kosten van een vooraf geboekte boottocht of excursie kun je vaak claimen. Je hebt ook enkele extra uitgebreide annuleringsverzekeringen waarbij je de hele reissom terug krijgt, ongeacht wanneer je tijdens de vakantie naar huis gaat.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

17 Antwoorden op “Tijdens vakantie onverwacht naar huis: wat vergoedt je reisverzekering en annuleringsverzekering?”

 1. Maria schreef op 

  Onze dochter kan voor haar werk als internationaal model nooit echt vakanties plannen. Ik zou graag zien dat ze dit jaar echter met ons gezin een reis door de VS gaat maken ivm ons 25 jarig huwelijk en daarom zou ik graag willen weten in hoeverre de kosten gedekt zouden zijn voor het geval ze een job krijgt voor een grote shoot of show in bv Tokyo waardoor ze dus de reis met ons zou moeten afbreken of waardoor ze helemaal niet met ons mee zou kunnen.
  Hoe lost ik dit op?

 2. Beste Maria,
  Goede vraag. Het antwoord verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar kan hier gemakkelijk mee omgaan, de andere wat moeilijker. Als je al een lopende reis- en annuleringsverzekering hebt, kun je het beste contact opnemen met de klantenservice. Loopt de verzekering via Independer? Dan kunnen wij het ook voor je doen. Hiervoor hebben we wel wat aanvullende informatie nodig. Ik raad je aan contact op te nemen met onze klantenservice. Eén van onze experts kan dan even met je meekijken en jouw verzekeraar bellen.

 3. erik schreef op 

  stel ik ben met iemand op vakantie in valencia. het gaat mis en ik besluit weg te gaan. Wat wordt er dan vergoed???

 4. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Erik,

  Heeft u een annuleringsverzekering? Dan staat er precies in de voorwaarden beschreven welke situaties er worden vergoed. Als er iets gebeurd op reis raden wij altijd aan om eerst contact op te nemen met de alarmcentrale van de verzekering.

 5. john schreef op 

  ben in het bezit van een reisverzekering en annuleringsverzekering. In eerste instantie is een van de twee eerder naar huis terug gegaan i.v.m. hersenbloeding van een van de ouders. Door ons huisdier konden we niet gelijk terug. Nadien is ouder overleden en ben ik eerder teruggegaan. Verzekering stelt dat de gemaakte kosten voor de vlucht, kosten auto normaal oom gemaakt zouden zijn. Ze vergoeden alleen de extra gemaakte kosten van de retourvlucht? klopt di?

 6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste John,

  Gecondoleerd met het verlies. Vervelend dat alleen de extra kosten werden vergoed. Het komt vaak voor dat alleen de extra kosten (voor bijvoorbeeld het omboeken) worden vergoed. Of u ook recht heeft op een vergoeding van bijvoorbeeld de ‘niet genoten reisdagen’ zou u na kunnen vragen bij de schade afdeling.

  Heel veel sterkte in deze moeilijke periode

 7. Chrit Tonnaer schreef op 

  Ik heb een doorlopende reis- en annuleringsverz. bij Unigarant via de ANWB. Tijdens de vakantie (2 weken geboekt en betaald) ben ik ziek geworden, dokter geweest en na 2 dagen teruggekeerd naar huis. Nu nog onder behandeling. Unigarant stelt dat, ik citeer: ik een annuleringsschadeformulier heb ingevuld dat ik eerder ben teruggekeerd naar Nederland en dat ik helaas niet verzekerd ben voor de niet genoten vakantiedagen. Klopt dit?

  1. Beste Chrit,

   Wat een vervelende situatie. Het is al helemaal zuur dat uw vakantie zo is geëindigd. Helaas kan ik u hier geen duidelijk antwoord op geven, omdat u niet via ons verzekerd bent. Wanneer dit ook in de polisvoorwaarden staat, hebben zij inderdaad het recht om de schade af te wijzen. Ik wil u daarom aanraden om goed de voorwaarden door te lezen.

 8. Enno Ackermans schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraag betreffende een vergoeding. Mijn zoontje en ik hadden een reis geboekt naar Portugal, een appartement gehuurd van 16/7 tot 26/7
  Helaas door staking van Rayanair moesten wij noodgedwongen omboeken.
  Er waren slechts twee opties.of terugkomen op 4 August wat geen optiewas omdat het appartement verhuurd was vanaf 1/8 dus reste ons niks anders dan 22/7 terug te vliegen. Hierdoor verloren wij 4 hard verdiende vakantie dagen in Portugal,tevens meer taxi kosten omdat degene die ons normaal zou brengen nu niet kon. Er reden geen treinen of bussen om 03.00 in de nacht richting Faro.
  Verloren geld vanwege de huur appartement
  Extra uitgaven omdat we voor deze dagen hadden ingekocht en nu veel onaangebroken. Spullen achter moesten laten
  Extra Taxi kosten.
  Nu heb ik mijn verzekeringsagent gebeld en gevraagd of er een compensatie bestaat.
  Ant dit is niet gedekt.is dat wel juist

  1. Warner Michel (Independer.nl) schreef op 

   Beste Enno,

   Dat is niet leuk zeg. In dit geval kunnen wij niet precies zeggen wat wel en niet onder uw verzekering valt aangezien deze verzekering niet via ons loopt. Elke verzekeraar heeft andere voorwaarden. Deze zijn naar u gestuurd toen u de verzekering afsloot. Ik raad u aan om uw vraag bij uw adviseur neer te leggen.

 9. Jenny schreef op 

  Ivm overlijden zwager zijn we 4 dagen vanaf de camping naar huis geweest en daarna de reis weer vervold(camper). Nu worden deze nachten niet vergoed door de verzekering. Ze zien dit als een annulering. Is dit correct?

 10. svanhouten (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jenny,

  Gecondoleerd met uw zwager. Ik wil u veel sterkte wensen tijdens deze verdrietige periode. Helaas klopt dit inderdaad. Alleen extra gemaakte kosten vallen bij overlijden onder de reisverzekering. Niet genoten reisdagen zijn alleen gedekt binnen een annuleringsverzekering.

 11. Derya schreef op 

  Hoi,
  Ik ben 15 september met een vriendin naar Los Angeles gevlogen om daar 3 weken rond te gaan trekken.
  Echter hebben we onze vliegticket na drie dagen al moeten omboeken omdat zij verschrikkelijke heimwee kreeg.
  Vergoed een verzekering dit ook?

  Met vriendelijke groet,

  1. Laura Derksen (Independer.nl) schreef op 

   Beste Derya,

   Wat jammer dat heimwee de overhand kreeg! Wel goed dat jullie dit samen konden doen.
   Helaas is dit geen reden voor een vergoeding van de reisverzekeraar. Hopelijk kunnen jullie de reis gauw overdoen!

 12. Marcel de Brouwer schreef op 

  Hallo.
  Tijdens mijn vakantie moest ik worden opgenomen in het ziekenhuis ter plaatse. Ik heb 5 nachten in het ziekenhuis doorgebracht. Ik wil de 5 overnachtingen verhalen op mijn reisverzekering. Kan dit of valt dit onder een annuleringsverzekering?

  Met vriendelijke groet Marcel

  1. svanhouten (Independer.nl) schreef op 

   Beste Marcel,

   Wat heftig dat je in het ziekenhuis lag. Ik hoop dat alles nu beter met je gaat. Ik wil je vragen om even contact met ons op te nemen zodat wij kunnen kijken of dit onder de reisverzekering valt en zodat wij de schade samen met je door kunnen nemen.

 13. Henriette schreef op 

  Ik wil graag met een vriendin op vakantie. We hebben beide ouders op leeftijd dus de kans bestaat dat er iets zou gebeuren( hopen we natuurlijk niet)
  Omdat een annuleringsverzekering altijd een flink bedrag is willen wij alleen een reisverzekering nemen. We snappen dat het verblijf niet vergoed gaat worden als we eerder weggaan maar is het omboeken van de ticket een onderdeel van de reisverzekering?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
15 minuten geleden, autoverzekering

"Lekker eenvoudig en heel duidelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
31 minuten geleden, energie

"Snelle afhandeling en informatie over voortgang"

John uit WEERT
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke website, bemiddelingskosten zijn wel 2x hoger dan direct afsluiten. Wat hogere prijs helaas. "

Anoniem uit LEIDEN
7 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"overzichtelijke site. "

Anoniem uit ASSEN
2020-01-16, reisverzekering

"Zeer duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. En kon direct zonder problemen een nieuwe verzekering afsluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Website is lekker duidelijk. Niks aan veranderen. Vooral zo doorgaan ."

Dhr. Elmhassani uit AMSTERDAM
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Eenvoudig"

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-16, lenen

"Super makkelijk en overzichtig"

Mevr. Huisman uit WOERDEN
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon gemakkelijk online geregeld!"

Mevrouw Lamberts uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Duidelijk werk"

Mevr. Heiligers uit DEVENTER
2020-01-16, lenen

"Werkt gewoon geweldig"

Anoniem uit HOUTEN
2020-01-16, lenen

"duidelijk"

Anoniem uit DE GOORN
2020-01-16, reisverzekering

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering