Wat vergoedt reisverzekering voor verloren, gestolen of beschadigde bagage?
Tip een vriend:

Wat vergoedt reisverzekering voor verloren, gestolen of beschadigde bagage?

Voor de meeste Nederlanders zit de zomervakantie er weer op. Toch kan iets zijn kwijtgeraakt of beschadigd op je vakantiebestemming. Dat kan een kledingstuk zijn, maar ook iets duurders zoals je smartphone of iPad. Worden verloren, gestolen of beschadigde spullen vergoed door je reisverzekering? Wij vertellen je meer over de vergoeding en geven je tips voor het melden van je schade.

Wat vergoedt je reisverzekering precies?

Elke reisverzekering heeft andere voorwaarden. Is je bagage tijdens je vakantie beschadigd, verloren of gestolen? Dan wordt dit in de meeste gevallen wel vergoed. Er mag alleen geen opzet in het spel zijn; je moet er zelf alles aan gedaan hebben om de schade te voorkomen. Bij twijfel kun je het best contact opnemen met je reisverzekeraar. Je verzekeraar weet precies wat er wel en niet onder de dekking van je reisverzekering valt.

Welk bedrag krijg je vergoed van je reisverzekering?

Welk bedrag je precies vergoed krijgt, hangt af van de soort bagage en hoe oud het was. Met name luxe en elektronische spullen zoals je smartphone of tablet, hebben vaak een maximale vergoeding. In ons vergoedingsoverzicht voor smartphones kun je per reisverzekering zien wat er precies vergoed wordt.

Bij een maximale vergoeding krijg je niet meer vergoed dan dit maximale bedrag. Wanneer de schade hoger is dan de maximale vergoeding, betaal je de rest zelf. Is je beschadigde bagage ouder dan een jaar? Dan krijg je vaak de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde van je bagage op het moment dat de schade ontstond. Soms krijg je ook de nieuwwaarde vergoed: de waarde van het product wanneer je het nieuw in de winkel koopt. Pas na het melden van een schade krijg je vaak te horen hoe hoog de vergoeding is waar je recht op hebt.

Hoe meld ik de schade bij mijn reisverzekeraar?

Het is het makkelijkst om bij de reisverzekeraar een schademelding te maken. Dit kan soms online of telefonisch, maar in de meeste gevallen moet dit met een schadeformulier. Hieronder enkele tips voor het melden van een schade:

 • Vul het schadeformulier zo volledig en eerlijk mogelijk in.
 • Voeg indien mogelijk bonnen of bewijsstukken toe.
 • Was er sprake van diefstal? Dan moet je ook een aangifterapport meesturen.
 • Heb je op vakantie het alarmnummer van je reisverzekeraar gebeld? Meld dit dan op je schadeformulier.
 • Gooi het beschadigde item nog niet weg; je verzekeraar kan hierom vragen.

Is tijdens je vakantie bagage gestolen, beschadigd of verloren? Doe dan bij thuiskomst zo snel mogelijk een schademelding bij je reisverzekeraar.  Wanneer Independer je tussenpersoon is, kun je ons schadeformulier gebruiken.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

16 Antwoorden op “Wat vergoedt reisverzekering voor verloren, gestolen of beschadigde bagage?”

 1. Richard Brandwijk schreef op 

  Wij zijn momenteel op vanaktie en hebben een doorlopende reisverzekering.

  Vanmorgen kwamen wij er achter onze camera weg was. De avond ervoor hebben wij ergens geeten en foto’s gemaakt. Dat was de laatste keer we ons kunnen herinneren de camera gebruikt te hebben. Toe we weg gingen hebben we gecontroleerd of er nog iets op tafel lag en dat was niet het Geval.

  Onze tafel was naast een klein donker steegje, we hebben een sterk de camera van de tafel is gestolen. We hebben nog foto’s gemaakt met de telefoon waar de camera niet meer op de rafel lag.

  Toen we wegliepen dachten we van elkaar de camera meegenomen te hebben en hebben dus niet direct gereageerd.

  Omdat het niet concreet is vragen we ons af of dit onder diefstal valt

  1. Jeannie schreef op 

   Hi Richard,

   Waar zijn jullie verzekerd?

   Gr,

   Jean

 2. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Richard,

  Wat verveld van uw camera. Als u nog op vakantie bent is het altijd aan te raden om aangifte te doen van de vermissing. Vaak moet er voor een schade uitkering sprake zijn van een gewelddadige beroving of als het bijvoorbeeld uit een afgesloten ruimte is gestolen.

  U kunt het beste met de schade afdeling van uw verzekeraar contact opnemen. Zij kunnen dan voor u uitzoeken wat er in de polisvoorwaarden van uw reisverzekering staan vermeld. Bent u verzekerd via Independer? Onze schadeafdeling is elke werkdag open tussen 8:30-17:00 op telefoonnummer 035 626 55 44

  Fijne vakantie nog!

  1. Richard schreef op 

   De Camera is volledig vergoed en is alles toch nog goedgekomen ;-).

 3. van laarhoven schreef op 

  hallo wij zijn 29 juli tot 13 aug naar salou hotel augustus geweest de dag dat wij aan kwamen konden we nog niet inchecken en moesten onze baggage in de baggage kamer laten ik haalde wat spullen uit me koffer om me even op te frissen in de wc ik kwam 10 15 minuten later terug en me zwarte koffer was weg en stond een andere zwarte lege naast alles aangedaan met de manager aangifte gedaan gewachr tot er iemand miss wel een verkeerde koffer had…. thuis de anwb gebeld blijk dat we geen reisverzekering hebben…. wij dachten van wel….. mijn hypotheek inboedel gebeld ook niet…. dus wat kan ik nu doen…. poltie in salou is een onderzoek gestart…. er zijn camera beveiliging in het hotel miss dat dat iets op leverd…. is er niet iets van een rechtsbijstand net zoals schade die iemand bij je maak en weg rijd…

  mvg j van laarhoven

 4. Richard schreef op 

  Volgens ( gissen) mij kun je het hotel aansprakelijk stellen. Je kunt je afvragen of het een vrijehet keuze is geweest of niet maar zij hebben je immers verplicht de bagage in de bagageruimte te stallen omdat er geen toegang was tot de hotelkamer.
  Daarnaast zal er waarschijnlijk ook een hosties van de vakantiemaatschappij bij geweest zijn die je niet gewezen heeft op de risico’s.

  veel suc

 5. Wit schreef op 

  Vraagje mijn zoon was een weekend op bezoek bij zijn vrienden. Tijdens de reis er naar toe is hij zijn lenzen verloren. Valt dit onder de doorlopende reisverzekering.

 6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Vervelend dat uw zoon zijn lenzen is verloren. Dit kan soms best nog wel een kostenplaatje zijn. Reisverzekeraars hebben eigenlijk altijd wel in de voorwaarden staan dat u binnen Nederland pas gebruik kunt maken van de reisverzekering als er sprake is van een geboekte overnachting. Bijvoorbeeld bij een hotel of bungalowpark.

 7. Priscilla schreef op 

  Goedemorgen,

  Mijn zoon is tijdens zijn vakantie zijn jas verloren. De jas zat bij zijn vriendin in haar fietsmand en is er bij aankomst op de bestemming van die dag achtergekomen dat de jas er onderweg uit is gevallen. Valt dit onder de reisverzekering?

 8. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Priscilla,

  Vervelend om te lezen dat uw zoon zijn jas is verloren.
  De schade kunt u claimen op uw reisverzekering. Soms geldt er een eigen risico. Het kan zijn dat het eigen risico hoger is dan de kosten van de jas.
  Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar. De verzekeraar kan de voorwaarden van de reisverzekering voor u nakijken.
  Als u via Independer verzekerd bent, dan kijken wij graag met u mee. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 035-6265544.

 9. Maartje schreef op 

  Goedenavond,

  Op wintersport ben ik mijn jas verloren, ik heb de jas bij een café aan een kapstok gehangen, deze was niet beheerd. Aan het einde van de avond was de jas weg. Ook onze autosleutel zat erin. We hadden gelukkig de reservesleutel bij ons maar het aanschaffen van een nieuwe, inclusief electronisch verbinden met onze auto, zal ook aardig wat geld kosten.
  Kan ik de jas en de sleutel op onze reisverzekering verhalen?
  Groet Maartje

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Maartje,

   Aardig balen dat de jas met autosleutels tijdens een gezellig avondje in het café ontvreemd is.. Deze schade kun je claimen op jouw reisverzekering om te kijken of hiervoor vergoeding is en wat hierbij de voorwaarden zijn. Het kan zijn dat er eigen risico geldt of enkel een bepaald deel vergoed wordt. Ik raad je daarom aan om even contact op te nemen met jouw verzekeraar. Zij kunnen de voorwaarden van de reisverzekering voor je nakijken.

   Als je via Independer verzekerd bent kijken wij graag met je mee. Wij zijn hiervoor telefonisch bereikbaar op 035 – 626 55 44 van 8:30 tot 17:30.

 10. J. Verdonk schreef op 

  Ik ben ook in dubio over het volgende.
  Wij hebben overnacht in een bekend Hotelketen. De volgende dag vroeg afgereisd na het ontbijt, naar een toernooi voor onze dochter. Hier kwamen we direct er achter dat zij haar airpods had laten liggen op haar hotelkamer. Het hotel gebeld en zij meldde na 5 minuten, vrij snel, ‘niets gevonden. Terwijl het toch kleine friemeltjes zijn die overal kunnen liggen. Ik noem maar op het bed tussen de witte lakens, onder, tussen, achter het bed etc. Maar vrij snel niets gevonden. Nu willen wij dit claimen op onze doorlopende reisverzekering. Na jaren een eerste claim ooit (gelukkig). Wat zijn de kansen hoe pakken we dit aan. Groet, Jeroen.

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jeroen,

   Wat zonde dat de Airpods na het uitchecken zijn blijven liggen in de hotelkamer en deze niet teruggevonden zijn.. Slim om eens te informeren naar wat de reisverzekering hierin kan betekenen. Om hier even naar te kijken kun je het beste telefonisch contact opnemen met de schade afdeling van jouw reisverzekeraar. Als dit via ons als tussenpersoon loopt kun je hen bereiken op 035 626 55 44. We kijken en denken dan graag even mee. Bedankt alvast!

 11. Wiebenga schreef op 

  Goedemorgen,
  Klopt het dat op een schadebedrag eerst de maximale vergoeding wordt toegepast en dan nog eens het eigen risico eraf getrokken wordt? (schade 406-maximale vergoeding 156-eigen risico 100). Ik dacht schadebedrag-eigen risico (406-100 komt boven maximale vergoeding van 250 dus ontvang je 250) en dan kijken of het boven de maximale vergoeding komt.

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Wiebenga,

   Wanneer er dekking is tot €250 zal er verder niet gerekend worden met het werkelijke schadebedrag wanneer dit boven de maximering ligt. Indien er een eigen risico van toepassing is wordt deze in mindering gebracht op de vergoeding. Het klopt dan ook dat eerst de maximale vergoeding wordt toegepast waarna het eigen risico wordt afgetrokken.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
32 minuten geleden, reisverzekering

"Gewoon goed"

Mevr. Groen- Montecillo uit SCHEEMDA
4 uur geleden, reisverzekering

"Omdat het allemaal lekker soepel en snel gaat"

Mevr. Klarenbeek uit SCHOONHOVEN
7 uur geleden, reisverzekering

"Snel een mooie verzekering gevonden zonder uren te moeten zoeken"

Anoniem uit ALMERE
2020-01-21, reisverzekering

"Eenvoudig proces. Heldere uitleg"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-01-21, reisverzekering

"Snel makkelijk en geld besparen "

Mevr. De Kruijff uit ROTTERDAM
2020-01-21, reisverzekering

"duidelijke info en snel geregeld"

Anoniem uit HOENSBROEK
2020-01-21, reisverzekering

"adequate service en informatie"

Dhr. Naber uit SOEST
2020-01-21, reisverzekering

"Top geregeld en lekker snel!"

Anoniem uit 'S-GRAVENZANDE
2020-01-21, reisverzekering

"Uitstekende website. Duidelijk, eenvoudig, efficiënt."

Anoniem uit PIJNACKER
2020-01-21, reisverzekering

"Snel en prima geregeld"

Anoniem uit STRAMPROY
2020-01-21, reisverzekering

"Goed overzicht, goed advies, heldere uitleg."

Dhr. de Hulster uit WAALWIJK
2020-01-21, reisverzekering

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit MAASBRACHT
2020-01-20, reisverzekering

"PRIMA SUPER SNEL GEREGELD"

Mevr. Buck uit KERKRADE
2020-01-20, reisverzekering

"Snelle reactie"

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2020-01-20, reisverzekering