Wat dekt je reisverzekering?
Tip een vriend:

Wat dekt je reisverzekering?

Ook al ben je goed verzekerd, je hoopt je verzekering nooit nodig te hebben. Want dat betekent dat jou iets vervelends is overkomen. Zeker op vakantie wil je alleen maar genieten. Maar stel dat je toch iets overkomt. Wat heb je dan aan een reisverzekering? Wij leggen het je uit.

Geboekte reis of overnachting

De reisverzekering dekt verlies of schade aan je bagage, maar vergoedt ook onverwachte kosten die jij maakt na bijvoorbeeld een ongeval of bij ziekte. Om een beroep te kunnen doen op je reisverzekering moet er wel sprake zijn een geboekte reis en/of overnachting. Van die reis moet je een bewijs hebben. Dat kan zijn het boekingsbewijs of de rekening. Een weekend weg in Nederland valt bijvoorbeeld onder je reisverzekering. Maar ga je zelf een dagje weg of zit je op een boot, zonder dat je een boekingsbewijs hebt? Dan kun je de reis niet aantonen. En dan valt zo’n dagje niet onder je reisverzekering.

Bagage

Je bagage is verzekerd tegen verlies, diefstal of schade tijdens je vakantie. Alle schade die je oploopt tijdens je vakantie kun je melden, maar er moet wel sprake zijn van een ongeluk. Dat wil zeggen dat er geen opzet in het spel mag zijn en je moet er alles aan hebben gedaan om verlies of schade te voorkomen. Laat je je spullen onbeheerd achter in een afgesloten auto? Vaak wordt dit niet vergoed, want je had de spullen met je mee moeten nemen.
Wanneer krijg je verloren of beschadigde spullen wel vergoed? Als iemand je camera uit je handen rukt of als je koffer is zoekgeraakt tijdens een vlucht en niet meer wordt teruggevonden. Ben je niet op vakantie en worden je spullen onderweg (bijvoorbeeld naar je werk) gestolen? Dan kun je contact opnemen met je inboedelverzekeraar. Wellicht valt deze schade onder je inboedelverzekering.

Jijzelf en medeverzekerden

Het kan voorkomen dat jijzelf hulp nodig hebt tijdens je vakantie. Je kunt een ongeval krijgen waardoor je medische hulp nodig hebt. Maar je kunt ook hulp nodig hebben als je vakantiehuis onbewoonbaar is geworden door een storm of overstroming. Heb je (spoedeisende) hulp nodig? Bel dan direct de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je verder helpen met een dokterspost, ziekenhuis, overnachting of een terugvlucht. Dit maakt het ook gemakkelijker om vergoeding te krijgen voor de kosten die je zelf eerst voorschiet.

Gevaarlijke sporten

Ga je bewust meer risico opzoeken tijdens je vakantie, bijvoorbeeld door te gaan duiken, raften of het beoefenen van een andere (gevaarlijke) sport? Dan moet je dit meeverzekeren op je reisverzekering. Kies je niet voor de dekking ‘gevaarlijke sporten’ en overkomt je wat tijdens het duiken, kanoën of skiën? Dan dekt je reisverzekering deze kosten niet.

Schade melden

Schade moet je meestal met een schadeformulier melden bij de verzekeraar. Als je twijfelt, kun je altijd van te voren informeren bij je reisverzekeraar of je schade vergoed zal worden. Het belangrijkste is dat je kunt aantonen dat je op reis was en dat je voorzichtig bent geweest. Vul het schadeformulier altijd zo eerlijk en compleet mogelijk in.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

275 Antwoorden op “Wat dekt je reisverzekering?”

 1. mannie heinen schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering van de IZA voor mij en mijn 2 kinderen 11 & 14 jaar. Ik ben gescheiden en daarom gaan mijn kinderen ieder 2de weekeinde naar hun moeder die in België woont op visite. Ook brengen ze in de vakanties wel eens een week bij hun moeder door. Mijn vraag: vallen zij onder de reisverzekering als er iets gebeurt of voorvalt?

  M.v.g. Mannie Heinen

 2. Beste Mannie,

  Er moet een bewijs van boeking zijn om aanspraak te maken op de reisverzekering, in dit geval is dit er dus niet. Mocht er iets medisch gebeuren met de kinderen dan valt dit onder de zorgverzekering.

  1. Nicky schreef op 

   Beste Chantal,

   Een bewijs van boeking geldt alleen bij een reis in Nederland. Op het moment dat iemand bij familie in het buitenland logeert, is de reisverzekering geldig!

   MvG,
   Nicky

 3. lidy van lankeren schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de RABO. In verband met een niet beter wordende echtgenoot moesten wij het hotelletje in Nederland alsnog laten schieten. Wij moesten 85% van de waarde betalen. Valt dit nu onder de reisverzekering?

  1. John antenbrink schreef op 

   Goede morgen
   Ik heb tijdens mijn vakantie een val gemaakt op het achter dek van de boot waar ik mijn rugtas verloor die is van de boot afgevallen met me duikspullen me adem automaat me duikcomputer en me onderwater camera totaal aan schade
   Rond de €2240 de spullen waren drie en half jaar oud heb nu terug gekregen een bedrag van rond de 1100 euro klopt dit bedrag ik vind het erg laag ik hoor van u

   Met vriendelijke groet john antenbrink

   1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

    Beste John,

    Wat vervelend dat dit tijdens uw vakantie is gebeurd.
    Een reisverzekeraar kijkt helaas naar de dagwaarde van de spullen. Bij een reisverzekering geld er vaak ook een maximum bedrag voor bijvoorbeeld de duikuitrusting. Ik raad u aan om contact op te nemen met de schade afdeling van uw reisverzekeraar voor een toelichting op de uitkering.

 4. Beste Lidy,

  Dit valt niet onder de dekking van een reisverzekering. Deze schade valt onder een annuleringsverzekering, als u deze heeft kunt u daar de schade melden.

 5. Marcel schreef op 

  Ik ben al sinds mijn 18e (nu 39 jr.)verzekerd middels een doorlopende reisverzekering bij Unigarant (ANWB) Nooit ook maar iets geclaimd. Echter tijdens onze laatste vakantie is de Tom Tom en mijn laptop uit de afgesloten badkamer van de camper gestolen. Echter de reisverzekering keert deze beide zaken niet uit. Kunt u mij hier iets meer over vertellen en welke verzekering dit in de toekomst wel dekt. Want ik sta op het punt over te stappen naar een andere verzekering.

 6. Beste Marcel,

  Spullen die gestolen worden uit een camper, worden inderdaad niet vergoed helaas. De Europeesche verzekeringen hebben een zogenaamd “camper” verzekering. Hiermee zijn de spullen in uw camper wel verzekerd tegen diefstal en brand. Deze is niet via onze website af te sluiten, maar u kunt rechtstreeks contact met hun opnemen.

 7. Erwin schreef op 

  Hallo, heb een doorlopende (Europese) reisverzekering van Interpolis via de Rabobank afgesloten. Ga hiermee op wintersport. Nou beweert Interpolis dat wintersportdekking onder de dekking valt. Rabobank zei dit ook. Maar sinds enkele negatieve ervaringen met verzekeringen en medicijnen in het buitenland die ik niet vergoed kreeg in het verleden vertrouw ik alle verzekeraars niet 100%. Stel dat ik onverhoopt een ongeval krijg; en in ’t ergste geval met een helikopter getransporteerd moet worden; vallen deze kosten dan ook binnen deze dekking? Of moet ik hiervoor nog een aanvullende verzekering afsluiten bij mijn zorgverzekering? (VGZ) M.v.g, Erwin

  1. Beste Erwin, ik zou je willen aanraden om ook geneeskundige kosten mee te verzekeren op je reisverzekering. Elke verzekeraar gaat iets anders om met de helicoptervlucht vanaf de berg, dit valt namelijk tussen je zorgverzekering en je reisverzekering in. Je zorgverzekering moet namelijk toestemming geven voor een helicoptervlucht, bij een ongeval op de berg kun je dit niet eerst overleggen maar wordt het gewoon geregeld. Als een zorgverzekering geen toestemming geeft valt de helicoptervlucht onder de geneeskundige kosten dekking van je reisverzekering. Door tijdens een wintersport dekking te nemen voor geneeskundige kosten en wintersport op je reisverzekering zorg je ervoor dat medische kosten ook altijd goed verzekerd zijn, dit kan zelfs voordeliger zijn dan een aanvullende zorgverzekering. Enkele reisverzekeringen vergoeden ook het eigen risico van je zorgverzekering op vakantie, kijk hiervoor in ons overzicht of vergelijking.

 8. dick stegeman schreef op 

  Hallo,
  Sinds vandaag ben ik erachter gekomen dat wanneer er op een reisje van 2 dagen naar een kennis in Nederland er op de avond van de 1e dag iets gestolen wordt uit het huis van die kennis, dat niet onder mijn doorlopende reisverzekering valt. Valt dat onder een andere vorm van verzekeren (inboedel, WW van de kennis)?

 9. Beste Dick,

  Zo een schade kan inderdaad verhaald worden op de inboedelverzekering, dan moet u wel buitenhuisdekking daarbij hebben.

 10. Johan vd Hoven schreef op 

  Valt schade aan een gehuurde camper (eventueel door toedoen van onszelf of een van onze kinderen) onder de dekking van een reisverzekering?

  1. schooling schreef op 

   heb schade gereden met een gehuurde camper, spiegel kapot , is dit verzekerd bij unive reisverzekering?
   gaarne een reactie

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste meneer/mevrouw Schooling,

    Wat vervelend dat u schade heeft aan uw gehuurde camper. Ik hoop dat de kosten meevallen.

    Helaas zijn schades aan gehuurde motorrijtuigen vaak uitgesloten op de reisverzekering. Ook bij Univé. Heeft u niet toevalling een verzekering bij het verhuurbedrijf afgesloten?

 11. Beste Johan,

  Vaak valt dit wel onder de reisverzekering, maar hanteert iedere verzekeraar een maximum bedrag aan zo een schade. U kunt in de voorwaarden van de verzekeraar lezen hoeveel dit is.

 12. Mick schreef op 

  Ik heb mijn handbagage (spelcomputer) laten liggen in het vliegtuig! Vliegmaatschappij gebeld geeft aan niks gevonden te hebben, daarnaast melding op het vliegveld (in Spanje) gedaan. Helaas niks mag baten. Maar kom ik nog in aanmerking voor een vergoeding van mijn reisverzekering als hier ook verlies bij zit?

 13. Beste Mick,

  Je kunt het beste even contact opnemen met de schadeafdeling van je reisverzekeraar. Zij kunnen je vertellen of de spelcomputer nog vergoed wordt.

 14. Leon schreef op 

  Mijn telefoon is vorige week tijdens vakantie stuk gegaan. Mijn telefoon is onrepareerbaar verklaard. Nu wil mijn reisverzekering dat ik de aankoop factuur opstuur om mijn telefoon te kunnen vergoeden.

  Op de aankoopfactuur staat dat ik een eenmalige betaling moest doen van 350 euro en daarbij 24 maanden een abonnement van 35 euro.
  Nieuwe had mijn telefoon toentertijd 700 euro gekost als ik deze los gekocht had..

  Wat gaat mijn verzekering nu vergoeden? Is het mogelijk om die 700 euro vergoed te krijgen of ga ik maar 350 euro krijgen van mijn reisverzekering?

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Mvg,
  Leon

 15. Beste Leon,

  De verzekeraar kijkt naar de dagwaarde van de telefoon. Je krijgt helaas niet het bedrag terug wat de telefoon los gekost had. Ook is er bij de reisverzekering een maximum bedrag dat voor een telefoon wordt uitgekeerd. Dit verschilt per verzekeraar. Meestal ligt het maximale bedrag rond de € 300.

 16. R Nagel schreef op 

  Ik weil een auto huren in Portugal, nu kom ik de onderstaande tekst tegen in de voorwaarden, wat kan / moet ik hiermee doen?? wel of niet afsluiten??

  •Indien u een Auto Europe product geboekt heeft dat inclusief de restitutie van het Blijvend Eigen Risico is, dan zal Auto Europe onder bepaalde voorwaarden en met uitzondering van de hieronder genoemde uitsluitingen, het bedrag (maximaal het volledig eigen risico), dat de verhuurder ter plaatse aan u heeft doorbelast, aan u restitueren. Wij raden u aan de door de verhuurder aangeboden verzekering om het eigen risico te verlagen te weigeren. Deze mogelijke restitutie is GEEN verzekering, echter een service van Auto Europe, ons bedrijf treft naar een professionele en uitgebreide beoordeling van het volledige dossier een besluit.

  m.vr.gr.

  Rob

 17. Beste meneer Nagel,

  Als u een auto huurt bij Auto Europe, dan heeft u in principe een eigen risico bij schade. Bij sommige huurauto’s (producten inclusief restitutie van het blijvend eigen risico) hoeft u dit eigen risico niet altijd helemaal zelf te betalen. Bij schade beoordeelt een professional van Auto Europe of u het bedrag van het eigen risico terug krijgt of niet.

  Auto Europe waarschuwt u, dat sommige verhuurders spreken over een ‘verzekering’. Deze verhuurders laten u extra betalen voor de ‘verzekering voor een lager eigen risico’. Auto Europe raadt u af om zo’n verzekering af te sluiten. Zij kunnen u namelijk niet garanderen dat u altijd een lager eigen risico betaalt bij schade.

  U kunt in principe gewoon een auto huren bij Auto Europe. Houd u er dan wel rekening mee dat u mogelijk een eigen risico moet betalen bij schade. Dat geldt dus ook als u een ‘product inclusief restitutie van het blijvend eigen risico’ huurt of een ‘verzekering voor een lager eigen risico’ afsluit.

 18. Claudia schreef op 

  Ik ben een paar dagen bij mijn ouders geweest in een bungalow en ik heb een doorlopende reisverzekering bij unigarant
  Ik heb er nog nooit wat geclaimd maar nu ben ik mijn camera daar verloren en heb geen bon meer en ik heb zelf niet het huisje geboekt zou ik toch wat vergoed kunnen krijgen ?

 19. Beste Claudia,

  Het is lastig om zo te zeggen of er iets vergoed wordt. Ik raad je daarom aan contact op te nemen met de schadeafdeling van Unigarant. Zij kunnen meteen aangeven of de schade geclaimd kan worden.

 20. Sandra schreef op 

  Hallo,

  tijdens mijn vakantie is mijn telefoon van de zaak gevallen. De verzekering van het werk dekt dit niet. Dekt mijn reisverzekering dit wel? Omdat het niet officieel mijn eigendom is?

  1. Ghizlan schreef op 

   Hi Simone,

   Hierop aanhakend:

   Als ik wel een factuur heb, maar de factuur staat niet op mijn naam (cadeau gehad) en er gebeurd iets op vakantie met de telefoon. Krijg ik hem dan wel vergoed?

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Ghizlan ,

    Het is niet perse een eis van de verzekeraar dat de factuur van uw telefoon op uw naam staat. De verzekeraar gaat wel dingen uitvragen. Zij moeten namelijk zeker weten dat het uw telefoon is. Als er iets met uw telefoon is kunt u ook het beste gelijk met de schade afdeling contact opnemen.

  2. B Simons schreef op 

   Een soortgelijk geval. Mobiel van de zaak verloren op vakantie waarvoor een bruikleenovereenkomst is getekend en schade voor eigen rekening komt. Valt dit eventueel onder de aansprakelijkheidsverzekering?
   Aansprakelijkheid en reisverzekering bij zelfde verzekeraar, in dit geval was de verzekeraar erg snel om te vergoeden onder de reisverzekering met gemaximeerde waarde minus eigen risico en geeft aan dat omdat schade onder reisverzekering valt (wat nog maar de vraag is), er geen aanspraak meer kan worden gemaakt op de aansprakelijkheidsverzekering. Reisverzekering spreekt over ‘bestemd voor eigen gebruik’, ik twijfel of de mobiel aan die voorwaarde voldoet.

   1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

    Beste meneer/mevrouw Simons,

    Als er schade onder uw eigen rekening ontstaat dan kan dit niet onder een aansprakelijkheidsverzekering vallen, dit omdat het geen schade aan derden is.

 21. sietske schreef op 

  Als wij een vouwwagen lenen van iemand onder welke verzekering valt dan de schade als ons er iets mee overkomt? Is dit dan de reisverzekering? Vouwwagen is door eigenaar wel verzekerd, wij kunnen danhiervoor toch niet ook een verzekering sluiten?

 22. Beste Sietske,

  De schade aan de vouwwagen valt onder de verzekering van de eigenaar. Het is niet mogelijk om dit op de reisverzekering te verhalen. Het is dus belangrijk om na te gaan of de verzekering van de vouwwagen wel dekking biedt als deze is uitgeleend.

 23. Marc schreef op 

  Als mijn iPad tijdens de kampeervakantie wordt gestolen uit de tent of auto wordt dit dan vergoed? Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de Interpolis.

  1. Beste Marc,

   In de voorwaarden van Interpolis staat dat er geen vergoeding is als spullen zijn achter gelaten in een niet goed afgesloten ruimte. Diefstal uit een tent is dus niet gedekt. Uit de auto wel. Maar dan moet de Ipad wel opgeborgen zijn in de kofferbak of het dashboardkastje.

 24. Marijke schreef op 

  Wij hebben zelf een kano en gaan nogal eens in de buurt kanoeen. sMorgens weg en savonds weer terug thuis. Zijn mijn spullen, met een doorlopende reisverzekering dan ook verzekerd zoals een verrekijker of camera?

 25. Beste Marijke,

  Tijdens het kanoën in de buurt zijn de spullen niet verzekerd via de reisverzekering. Voor de verzekering moet er sprake zijn van een geboekte reis. Dus als u weekendje weg bent in Nederland en een overnachting geboekt heeft, zijn de spullen wel verzekerd. Ook als jullie gaan kanoën tijdens het weekend weg.

 26. Pieter schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de ING. Ik ben iets te gehaast uit het hotel vertrokken en ben daarbij mijn toilettas met o.a. scheerapparaat vergeten. Nadat ik het hotel gebeld heb bleek dat ze het niet meer hadden gevonden. Ik vroeg mij a of dit vergoed is ook al is het mijn eigen stomme schuld.

  Hartelijk bedankt,

  Pieter

 27. Beste Pieter,

  Om na te gaan of dit onder de dekking van je reisverzekering valt kun je het beste even contact opnemen met de schadeafdeling. Dit kan zowel telefonisch als per email.

  Je bagage is over het algemeen gedekt voor verlies of diefstal.

 28. Ad van Dongen schreef op 

  Wij hadden een cruise van 8 dagen na de tweede dag werd mijn vrouw ziek en moest in carantaine ze mocht haar hut niet meer uit vanwege besmettings gevaar voor de andere passasiers op de boot.
  Nu is mijn vraag dekt de reisverzekering de niet genoten 6 dagen van de cruise.

  Groetjes Ad

 29. Beste Ad,

  Wat vervelend dat mevrouw ziek werd. Meestal worden niet genoten reisdagen alleen vergoed als je terug naar huis bent gegaan. Wel moet er dan een annuleringsverzekering zijn afgesloten. Of het in jullie situatie ook wordt vergoed, bepaalt de verzekeraar. Het beste is om telefonisch contact op te nemen.

 30. Cees zwarthoed schreef op 

  Op vakantie heeft een vriend van mij per ongeluk mijn telefoon uit mij handen gestoten. Ben ik of die desbetreffende vriend via een reisverzekering verzekerd voor de reparatie kosten aan mijn beeldscherm?

 31. Beste Cees,
  Het is lastig om zo te zeggen dit vergoed wordt. Om te weten of er dekking is voor je telefoon kan je het beste contact opnemen met de verzekeraar.

 32. Mieke schreef op 

  Ik ben op vakantie in het buitenland en ik kreeg hevige pijnaanvallen waardoor ik naar het ziekenhuis moest. Ik werd met de auto gebracht. Toen ik uitstapte is mijn telefoon gevallen uit mijn schoot, waardoor het scherm nu stuk is. Ik stapte snel uit de auto omdat ik zoveel pijn had waardoor ik niet in de gaten had dat mijn telefoon in mijn schoot lag. Ik heb een doorlopende reisverzekering bij IAK. Wordt de reparatie van mijn scherm vergoed?

 33. Beste Mieke,

  Independer heeft geen samenwerking met IAK. Wij hebben daarom ook niet de voorwaarden van jouw verzekering. Het beste kun je rechtstreeks contact opnemen met jouw verzekeraar.

  1. Mieke schreef op 

   Beste Michelle,

   IAK heeft de doorlopende reisverzekering bij de Europeesche Verzekeringen ingekocht. IAK is dus in dit geval alleen een tussenpartij. Mijn verzekeringspasje heb ik ook van de Europeesche Verzekeringen gekregen. Kun je dan wel vooruit met mijn vraag?

   Alvast bedankt!

 34. Beste Mieke,

  Schade aan de telefoon valt wel onder de dekking van een reisverzekering. Het verschilt wel per situatie of en hoeveel de verzekeraar uitkeert. Hiervoor moet u echt contact opnemen met IAK.

 35. Vincent den Hertog schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de Unive, tijdens een dagje weg, met een gehuurde sloep (waarvan ik het bewijs heb) is tijdens het uitstappen toen het begon te regenen, per ongeluk mijn camera tegen de wal stuk gegaan omdat ik bijna uitgleed. Ben ik hiervoor verzekerd ?

 36. Beste Vincent,
  Binnen Nederland biedt de reisverzekering alleen dekking als er minimaal één geboekte overnachting is. De schade aan je camera is in dit geval helaas dus niet verzekerd.

 37. Bo schreef op 

  Gisteren hebben mijn vriendin en ik een aantal uur op het terras gezeten in Oostenrijk (Kaprun). Toen we wilden vertrekken na betaling kwamen we er achter dat één van onze tassen weg was. Mijn laptop zat hierin en nog wat toebehoren. We namen de tas opzettelijk mee omdat we geen kofferbak hebben. Ik ben meeverzekerd bij mijn ouders bij reaal, valt dit onder de doorlopende reisverzekering?

  Bvd

  1. Hoi Bo,
   Vervelend dat er een tas gestolen is. Als jullie de tas niet onbeheerd hebben achtergelaten, is er een grote kans dat de reisverzekering kosten vergoedt. Je moet wel aangifte gedaan hebben.

 38. michel schreef op 

  tijdens onze vakantie hebben we vooraf gekochte pretpark tickets niet kunnen gebruiken omdat mijn dochter een kapotte beugel had en we die dag bij de ortho hebben gezeten. omdat dit een rondreis was konden we niet op een andere dag. We hebben een doorlopende reis en annuleringsverzekering bij unive maar die zeggen dat dit niet vergoed wordt.
  Klopt dit ?

 39. Beste Michel,
  Inderdaad valt dit niet onder de dekking van de annuleringsverzekering. Een onverwachte afspraak bij de orthodontist is voor de verzekeraar geen reden om de tickets te vergoeden. Daarnaast vallen los geboekte toegangskaarten ook niet onder de dekking van de annuleringsverzekering. Ook met een andere annuleringsreden was er niets uitgekeerd.

 40. Bart schreef op 

  Hallo, tijdens mijn vakantie wilde ik een foto maken van het gebergte. Ik gleed uit en daarbij is mijn telefoon gebroken en een beschermkapje van mijn fototoestel. Wordt deze schade vergoed?

 41. Hoi Bart,
  De kans is groot dat je kosten vergoed krijgt. Om dit zeker te weten kun je het beste contact opnemen met je verzekeraar.

 42. Peters schreef op 

  op vakantie is ons digitale fototoestel per ongeluk aan de kustlijn in het water gevallen bij het maken van een foto. Toestel heeft waterschade en is niet te repareren. De reisverzekering
  vergoedt de schade niet, met als reden dat we geen aankoopbewijs (doordat we de camera cadeau hebben gekregen) kunnen overleggen. Dit zou dan betekenen dat alles wat je ooit cadeau hebt gekregen waardoor geen aankoopbewijs aanwezig, niet gedekt is bij schade. Is dit gebruikelijk bij reisverzekeringen?

  1. Beste Peters,

   Een aankoopbewijs is nodig om het schadebedrag vast te stellen en na te kijken of er nog garantie is op het fototoestel. Vaak is een bankafschrift ook voldoende. Zonder aankoopbewijs zal de schade niet uitgekeerd worden.

   1. Peters schreef op 

    Vreemd dat de verz. maatschappij ons wel gevraagd heeft het digitale fototoestel aan hen te doen toekomen, om zodoende de schade vast te kunnen stellen. Dit hebben we gedaan, compleet met doos. Hierdoor hebben ze het type toestel (nog maar 1 jaar oud) en dagwaarde ook kunnen vaststellen. Waarom werd hier dan niks mee gedaan? ze wisten van tevoren dat we geen aankoopbewijs konden overleggen, omdat we het toestel cadeau hadden gekregen. De moeite van het verzenden had ons dan ook bespaard kunnen blijven.
    Conclusie: alles wat je cadeau krijgt (waardoor geen aankoopbewijs) is niet gedekt bij schade??

    1. Beste Peters,
     Wat vervelend dat jouw verzekeraar je de doos laat opsturen en dan nog niets uitkeert. Het is niet altijd zo dat er niets wordt uitgekeerd zonder een aankoopbewijs. Het verschilt heel erg per verzekeraar hoe hier mee om wordt gegaan. Er zijn verzekeraars die wel genoeg hebben aan een bijvoorbeeld een garantiebewijs of verpakking.

 43. Marco schreef op 

  Onderweg naar Italie hebben we autopech gekregen. Via de ANWB hebben we vervangend vervoer gekregen, maar dit duurde dik 24 uur.
  De extra kosten, zoals hotelovernachting, taxi en restaurant hebben we geclaimd bij onze reisverzekeringen (we waren met 2 gezelschappen). De mijne wil dit niet vergoeden omdat ik geen pechhulp had verzekerd. In de polisvoorwaarden wordt echter wel gesproken over bijzondere kosten zoals hotelovernachtingen door een onverwachte gebeurtenis. Ik vind dat dit daar wel onder valt en ik dus recht heb op vergoeding. Wat heb je anders aan een reisverzekering? Heb ik gelijk?

  1. Marco schreef op 

   Ter aanvulling: dit staat in de polisvoorwaarden: “Wij betalen buitengewone kosten als de Route Mobiel Alarmcentrale u toestemming heeft gegeven om deze kosten te maken. De kosten moeten het gevolg zijn van een onverwachte gebeurtenis. En de kosten moeten redelijk en noodzakelijk zijn. Geneeskundige en tandheelkundige kosten vallen niet onder buitengewone kosten.”

 44. Beste Marco,

  Als je in overleg met de Route Mobiel Alarmcentrale akkoord hebt gekregen om deze kosten te maken en later te declareren dan heb je recht op een vergoeding. Als deze kosten zonder overleg zijn gemaakt dan worden deze kosten niet vergoed.

  1. Marco schreef op 

   Tja, die alarmcentrale…. Allereerst wisten ze niet dat Route Mobiel ook kortlopende reisverzekeringen heeft. Dat moesten ze eerst navragen: “Ja excuus, dat is een nieuw product en zit nog niet in het systeem. We kunnen pas maandag uw polis checken. Als u pechhulp hebt verzekerd kunt u gerust het hotel nemen.” Inmiddels was het vrijdagavond 11 uur en lagen de kinderen al te slapen in het hotel.

   Al met al heb ik nu het beeld dat een reis- en annuleringsverzekering in de basis alleen maar bijzondere kosten dekt als gevolg van overlijden, ongeval en ziekte en schade aan bagage. Als je meer zekerheid wilt, moet je pechhulp meeverzekeren. Ook de Wegenwacht regelt in de basis alleen maar het vervangende vervoer en de bijkomende kosten alleen in het meest uitgebreide pakket.

   Omdat de polisvoorwaarden van Route Mobiel (zie hierboven) niet duidelijk aangeven dat autopech is uitgesloten als onverwachte gebeurtenis, zijn ze nog aan het overleggen wat ze met mijn claim moeten. Ik ben benieuwd…

 45. Marco schreef op 

  Ze bleven bij hun eerdere standpunt. Ik heb vervolgens een formele klacht ingediend waarin ik hen wijs op de onduidelijke polisvoorwaarden en ik vind dat ze dat in hun beoordeling van de claim mee moeten nemen.
  Vandaag kreeg ik een email dat ze van mening blijven dat schade niet verzekerd is zonder pechhulp maar dat ze me wel tegemoet komen door een deel van de kosten te vergoeden.

  Conclusie: de polisvoorwaarden kunnen nog wel een screening gebruiken, maar de klachtenafdeling krijgt een voldoende voor klantvriendelijkheid. En ikzelf zal me een volgende keer wat beter verdiepen in wat nu wel en niet gedekt is, voordat ik een reisverzekering afsluit.

 46. Nick schreef op 

  Hallo,

  Het scherm van mijn tablet is waarschijnlijk kapotgegaan tijdens het rijden ofwel uitpakken in Italië, hij zat in een beschermhoes en zat in het vakje voor in de auto dat best wel stevig is. Is deze schade gedekt in de reisverzekering?

 47. Hoi Nick,
  Er is een kans dat je dit vergoed krijgt. Helaas weten wij dit niet zeker. Je kunt het beste even contact opnemen met je verzekeraar of tussenpersoon.

 48. elletjee schreef op 

  op de terugweg van mijn vakantie naar Zakynthos , werd door Transavia gemeld dat het vliegtuig te zwaar was voor de baan daar dus er zijn een heleboel koffers in Zakynthos gebleven, deze zouden een dag later thuis bezorgd worden. Deze dag is nu voorbij ,en wacht nog af. Hoe kan dit nou gebeuren,dit kunnen ze toch van te voren weten? kan ik bij de luchtvaartmaatschappij,reisorganisatie of reisverzekering een klacht indienen, en evt iets vergoed krijgen?

  1. Beste Elletjee,

   Bij de luchtvaartmaatschappij gaat veiligheid boven alles. Het kan daarom voorkomen dat zij koffers moeten uitladen als het vliegtuig onvoorzien toch te zwaar wordt.

   Je kunt een klacht indienen over het feit dat je de koffers op de afgesproken dag nog niet terug hebt gekregen. Hoe de luchtvaartmaatschappij hier over het algemeen mee om gaat weten wij niet.

 49. Iris schreef op 

  Hallo,

  Binnenkort ga ik een weekend op bezoek bij mijn zusje die tijdelijk studeert in het buitenland. Ik kan dan bij haar logeren en hoef dus geen overnachting te boeken bij een hotel oid. Ben ik wel gewoon verzekerd als er daar iets gebeurt? En zou ik bijvoorbeeld het vliegticket als bewijs kunnen indienen?

  Alvast bedankt.

  Groeten Iris

 50. Beste Iris,

  Er zijn verzekeraars die een vliegticket voldoende vinden als bewijs. Sommige verzekeraars bieden alleen dekking als er een overnachting is die niet bij vrienden of familie is geboekt. Het beste kun je even contact opnemen met je verzekeraar of tussenpersoon.

 51. Petra schreef op 

  Ik ben een weekend naar Duitsland geweest en ben in een pretpark in de achtbaan gegaan, en daarbij vergeten mijn dagelijkse bril af te zetten. Die ben ik in de achtbaan kwijtgeraakt. Ik heb een doorlopende reisverzekering, maar die wil niets vergoeden, omdat ze vinden dat ik zelf het risico heb genomen. Is dat terecht?

 52. Beste Petra,
  Dit is een lastige situatie. Het op laten staan van je bril doe je natuurlijk niet expres. Ik kan me voorstellen dat je daarom verwacht dat de verzekeraar het verlies van de bril vergoed. Aan de andere kant ziet de verzekeraar het als onvoorzichtigheid. Een verzekeraar mag verwachten dat er voorzichtig met spullen omgegaan wordt. Het is denk ik te vergelijken met spullen onbeheerd achterlaten. Als de spullen dan gestolen worden, is dit ook niet verzekerd. Je kan verwachten dat spullen gestolen worden als je deze ergens achter laat en er niet op let.

 53. Laura schreef op 

  Mijn vader heeft een doorlopende reisverzekering waar ik ook onder verzekerd ben. Afgelopen weekend heb ik een weekend bij een vriendin Utrecht overnacht en zijn we daar gaan stappen en winkelen. Tijdens het winkelen is mijn telefoon uit mijn jaszak gerold. Ik heb meteen aangifte gedaan bij de politie maar is er een reisverzekering die dit wel (deels) vergoed als ik geen hotel overnachting heb, maar wel een huislocatie en treintickets daarheen?

 54. Hoi Laura,
  Wat balen dat je telefoon gestolen is. De meeste verzekeraars bieden binnen Nederland alleen vergoeding als er een geboekte overnachting is. Maar misschien gaat de verzekeraar van je vader hier anders mee om. Je kunt het beste even met de verzekeraar contact opnemen.

 55. loes schreef op 

  hallo,

  momenteel ben ik in Peru en is er in mijn kamer van het hostel ingebroken. De deur zat op slot, welke is geforceerd. Uit mijn handbagage is mijn professionele camerea en mp 3 gestolen. Naast mij in bed lag mijn telefoon ivm gebruik wekker. Ik ben verzekerd bij Interpolis (rabobank). Hopelijk valt dit onder de verzekering, weet iemand dit? Natuurlijk heb ik een politierapport laten opmaken.

 56. Beste Loes,
  Er is een goede kans dat je wat van de gestolen spullen vergoed krijgt. Je kunt het beste contact opnemen met Interpolis. Zij kunnen de schade beoordelen en bepalen wat je vergoed krijgt.

 57. frank schreef op 

  Hallo ik was met mijn ouders een dagje weg naar duitsland en toen ben ik men telefoon kwijt geraakt en de volgende dag belden we die winkel en ze hadden precies de zelfde telefoon gevonden zwarte telefoon zwart hoesje aan binnenkant ook blauw maar ik heb geen bon meer van de telefoon word dit ook verzekerd?

 58. Hoi Frank,
  Verlies van een telefoon wordt bij sommige verzekeraars wel vergoed. Je kunt het navragen bij jouw reisverzekeraar.

 59. Michiel schreef op 

  Goedemiddag,

  Afgelopen week zijn wij op wintersport geweest.
  Een vriend van mij is toen hard gevallen maar mankeerde gelukkig niks ernstigs.
  Echter, toen we terug kwamen in ons huisje miste hij zijn gouden kettinkje die hij van zijn moeder heeft gekregen. We zijn de volgende dag natuurlijk nog even wezen kijken maar hebben niks kunnen vinden op de plek(logisch). Hij is er erg zuur van en ik wil hem graag helpen. Hij heeft een reisverzekering, alleen heb ik de volgende vragen. Dekt een reisverzekering zijn ketting? We hebben geen melding gemaakt bij de politie in Oostenrijk, moet dit? Zijn foto’s en een skipas voldoende bewijs dat er zijn geweest?

  Graag hoor ik van jullie!

  Groet Michiel

 60. Hoi Michiel,
  Er is best kans dat hij wat vergoed kan krijgen van de ketting. Dat is lastig te beoordelen. Hij kan het beste even contact opnemen met mijn reisverzekeraar.

 61. Suze schreef op 

  Goedendag,

  Op de vertrek dag van onze wintersport heeft mijn zoon zijn helm met handshoenen en skibril erin laten liggen in het skiraum.
  Is deze schade verzekerd bij doorlopende reisverzekeringen van NSkiV (Europeesche)?

 62. Beste Suze,
  Verlies van spullen is wel verzekerd. Maar er staat ook in de voorwaarden dat er verwacht wordt dat er voorzichting met spullen wordt omgegaan. Er staat niet heel duidelijk of het laten liggen van spullen is verzekerd of uitgesloten. Om het zeker te weten moet de schade gemeld worden bij de verzekeraar. Zij beoordelen dan of er iets uitgekeerd wordt.

 63. Robin schreef op 

  Beste,

  Tijdens ons verblijf hadden mijn vriendin en ik op dag 2 een boottrip/snorkel excursie (Egypte). Bij het te water gaan haalde mijn vriendin haar been open aan de boot waar allemaal pinnen uitstaken. Resultaat een snee van 5cm en 8hechtingen antibiotica en redelijk zware pijnstillers slikken. Mijn vriendin krijgt natuurlijk netjes alle dokterkosten enzo vergoed. Ben zelf bijna elke dag een aantal uur/ hele dag bezig geweest met dokterbezoeken en begeleiding want ze kon nergens zelfstandig naar toe. Verder veel met de verzekering van mijn vriendin bellen. Eten/drinken regelen want ze moest op dokterverzoek veel rustenen slapen. Eigenlijk geen moment van de vakantie kunnen genieten. Alleen mijn verzekering Zelf.nl geeft aan dat hier helaas geen schade/bedrag aan te herleiden is. Klopt dit en is hier een andere regelgeving/uitzondering voor? Heb een Europa plus verzering voor de volledigheid.

  mvg,

  Robin

 64. Hoi Robin,
  Wat vervelend zeg! Helaas keert de verzekeraar niets uit als je niet van je vakantie hebt kunnen genieten. Je kan zelf wel nog extra gemaakte reis en telefoonkosten claimen.

 65. Rene schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een doorlopende reisverzekering van FBTO en voor een dagje Winterberg heb ik de module wintersport afgesloten.

  Het gaat helemaal mis op de piste, met de banaan naar beneden, met ziekenauto naar het ziekenhuis.

  Worden deze kosten gedekt door de reisverzekering?

 66. Hoi Rene,
  Met alleen de wintersportdekking krijg je niet alle medische kosten vergoed. Je kunt het beste ook de module medische kosten meeverzekeren. Dan worden ook de kosten van het vervoer met een banaan volledig vergoed. Hopelijk gaat er niets mis!

 67. Niek schreef op 

  Hallo,

  Ik ga binnenkort voor studie een aantal maanden naar het buitenland, tussendoor kom ik voor bijvoorbeeld een week terug in Nederland, daarna vertrek ik weer naar het buitenland.

  Ben ik dan met alleen een reisverzekering ook verzekerd in Nederland?

  Alvast bedankt

 68. Hoi Niek,
  Als je tussentijds op je woonadres in Nederland verblijft, biedt de reisverzekering geen dekking. Als je niet in Nederland ingeschreven staat, dan zijn er wel reisverzekeringen die dekking in Nederland bieden. Dit is alleen het geval bij speciale reisverzekeringen van bijvoorbeeld OOM Verzekeringen of De Europeesche.

 69. Stefanie schreef op 

  In Australie op een catamaran naar de Witsundays gevaren. Had mijn camera in mijn hand, maar toen er een windvlaag kwam verloor ik mijn evenwicht. De camera floepte door de enige kleine opening zo de zee in.
  Heb een dlp reisverzekering bij Unive met werelddekking. Ben ik voorzichtig genoeg geweest? Of is er een reden om niet uit te keren?
  (In het verleden is er een expert langs geweest toen mijn tas in Bolivia was gestolen. Hij zei dat ik met een dagrugzak op schoot had moeten eten in het restaurant. Ik was onvoorzichtig geweest door de tas onder de tafel te plaatsen)

 70. Hoi Stefanie,
  Het is lastig voor ons om te bepalen of de verzekeraar vindt of je onvoorzichtig geweest bent. Het lijkt mij dat dit echt een situatie is waar je niks aan kon doen. Maar ik weet niet of de verzekeraar er zo ook over denkt. Om hier achter te komen kun je het beste met je verzekeraar contact opnemen. Loopt de verzekering via Independer? Dan kun je natuurlijk met onze schadeafdeling bellen.

 71. Katie schreef op 

  Beste,

  Gevallen tijdens weekend weg met vriendinnen, tas in het water met zeer waardevolle spullen en deze was niet er niet “uit te vissen”

  Ik heb van bijna alles wat verloren is gegaan bonnen en denkt dit probleemloos te kunnen declareren, echter heb ik het cashgeld (waarvoor ik aanvullend verzekerd ben) maanden eerder bij de bank opgenomen en hier geen transactiebon van, wel een bewijs van pin opname op internetbankieren volstaat dit dan ook ?

  Want ik begrijp niet helemaal hoe ik anders aan kan tonen dat ik cashgeld in de tas had zitten ?

 72. Beste Katie,

  Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met de schadeafdeling van je verzekeraar. Zij kunnen aangeven wat er nodig is om deze kosten terug te krijgen.

 73. wouter schreef op 

  Goedenmiddag,

  na terugkomst van een maand thailand en cambodja is mijn backpack zoekgeraakt op schiphol of elders. de KLM beweert dat ik bij mijn reisverzekering moet declareren. na contact bij de reisverzekering willen zij dat ik laat zien welke spullen er allemaal in de tas hebben gezeten. het probleem is nu dat ik 90% van de spullen niet kan bewijzen (dmv een aankoopbewijs of bankafschrift) dat deze in de tas hebben gezeten. wat kan ik het beste doen?

  gr

 74. Hoi Wouter,
  Wat balen zeg dat je backpack is zoekgeraakt. Dit is inderdaad een lastige situatie. Probeer zoveel mogelijk informatie aan de verzekeraar door te sturen. Geef door wat er allemaal in de backpack zat. En waar je wel een soort bewijs van hebt, stuur je mee. De verzekeraar kan dan aan de hand van die informatie kijken hoeveel er vergoed wordt.

 75. Jaël schreef op 

  Beste independer,

  Gisteren zijn we vertrokken na een midweek Beach Resort Zeeland (Roompot). Op de terugweg tot onze schrik erachter gekomen dat we één tas in een kastje hadden laten staan. Helaas was dit een tas met een laptop, tablet, boxjes e.d. Direct Roompot gebeld, zij belden na een uur terug om te melden dat zij deze tas niet hebben aangetroffen in het huisje. Later op de middag nogmaals uitgebreid met Roompot gebeld, nogmaals te horen gekregen dat de schoonmakers deze tas niet hebben aangetroffen. Dit is onmogelijk! Ook vandaag weer gebeld en de tas is nog steeds niet terecht. Daar wij zeker zijn de tas niet te hebben ingepakt en nu nog steeds niet hebben, vraag ik mij af in hoeverre ik dit terug kan krijgen van de reisverzekering. Hebben jullie hier voor mij een antwoord op?

 76. Beste Jaël,
  Wat ontzettend balen zeg! Dit is een lasitge situatie. Het zou goed kunnen dat een verzekeraar hier niets voor uitkeert. Dat is voor ons lastig te zeggen. Het ligt ook aan de voorwaarden van je verzekeraar. Het beste is toch om het even bij je verzekeraar na te vragen.

 77. lobke schreef op 

  Beste independer,

  Mijn telefoon is gister gestolen/ of kwijt geraakt. Ik vermoed gestolen aangezien ik hem kwijt was toen ik uit de metro stapte en ik hem daarvoor hgewoon in mijn zak had. Het was erg druk maar ik kan het het niet met honderd procent zekerheid zeggen. Helaas moesten we vlak erna terug naar nederland aangezien ik met mensen mee reed die vandaag weer moesten werken. Daardoor heb ik geen aangifte kunnen doen. Ik heb een ABN amro doorlopende reisverzekering. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Beste Lobke,
   Wat een vervelende situatie en helemaal omdat je geen aangifte ter plaatse hebt kunnen doen. Vaak is dat wel een vereiste voor het claimen van een diefstalschade.
   Je kunt het beste contact opnemen met de schadeafdeling van je verzekeraar. Zij kunnen je het beste helpen in deze situatie.

 78. Tji schreef op 

  Beste independer,

  Mijn vliegtuig heeft een vertraging van 7,5 uur vanuit Jakarta naar dubay en door de vertraging ben ik ook later aangekomen op schiphol dan verwacht en moet ik ook eigen kosten maken voor maaltijd en taxi vervoer naar huis.Ik heb een doorlopende wereld reisverzekering bij delta Llyod.Kan ik hier een vergoeding krijgen van mijn reisverzekering?
  Graag uw hulp.
  Met vriendelijke groet,
  Tji

 79. Michelle (Independer.nl) schreef op 

  Beste Tji,

  Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de schadeafdeling. Zij kunnen je vertellen of je recht hebt op een vergoeding.

  1. Tji schreef op 

   Beste independer,

   Ik heb al contact genomen met de schadeafdeling en ze zeggen dat het vertraging alleen wordt vergoed vanuit het vertrektpunt en dat is schiphol amsterdam maar niet andersom.En dat vind ik heel raar,vandaar dat ik u hulp vraagt of het zo is.

   Groetjes,
   Tji

   1. Beste Tji,
    Er staat in de polisvoorwaarden van Delta Lloyd inderdaad dat er enkel dekking is bij vertrek vanuit Nederland (of Belgie / Duitsland) naar uw vakantiebestemming. Dit is een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Wanneer u later terug vliegt heeft u niet minder reisdagen, maar meer en ontvangt u dus geen vergoeding bij Delta Lloyd.

 80. leroy schreef op 

  Beste Independer,
  Mijn camera is dit weekend gestolen maar kan waarschijnlijk de bon niet meer terugvinden.
  Ik ben verzekerd bij ING met een doorlopende reisverzekering.
  Is de aankoopbon verplicht of kan dit ook op een andere manier afgehandeld worden?

  Met vriendelijke groet,

  Leroy

  1. Beste Leroy,
   Wat vervelend van je camera! Je kunt het beste even contact opnemen met ING hoe ze daar mee omgaan.

 81. Beste Tji,
  Er staat in de polisvoorwaarden van Delta Lloyd inderdaad dat er enkel dekking is bij vertrek vanuit Nederland (of Belgie / Duitsland) naar uw vakantiebestemming. Dit is een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Wanneer u later terug vliegt heeft u niet minder reisdagen, maar meer en ontvangt u dus geen vergoeding bij Delta Lloyd.

 82. anne schreef op 

  Beste independer,

  Afgelopen weekend was ik in duitsland en is een vriendin van mij iemand anders camera van een half jaar oud verloren. We hebben de aankoopbon nog. Is het mogelijk om hier iets van vergoed te krijgen?

  mvg, Anne

 83. Beste Anne,
  Vervelend dat dit gebeurd is. Omdat het om een camera van iemand anders gaat, wordt er waarschijnlijk niets vergoed. Om dit zeker te weten kan ze het beste contact opnemen met haar verzekeraar.

 84. nigel schreef op 

  Hallo,
  In de vakantie tijdens een foto maken van het uitzicht ben ik uitgegleden en heeft mijn telefoon ernstige waterschade opgelopen. Ik heb een doorlopende reisverzekering van anwb. Wordt dit vergoed?

 85. Beste Nigel,
  Er is inderdaad kans dat je iets vergoed krijgt van je reisverzekering. Je kunt contact opnemen met ANWB om dit na te vragen en de schade te melden.

 86. jordy schreef op 

  Hallo,
  mijn bagage is niet op Schiphol aangekomen, en is niet meer gevonden. Ik ben tijdens de vlucht helaas mijn bagagesticker kwijt geraakt. Betaald mijn reisverzekering nog uit?

  Mvg.
  Jordy

 87. Hoi Jordy,
  Verlies van bagage valt in sommige situaties wel onder de dekking van de reisverzekering.
  Of dat in dit geval ook zo is, kun je het beste bij je verzekeraar navragen.

 88. Angelique schreef op 

  Hallo,
  Ik ben net terug van vakantie, waar helaas mij tablet kapot is gegaan. Voorzichtig mee omgegaan, zat zelfs in beschermhoes, maar helaas verkeerd terecht gekomen.
  Verzekerd via Rabobank bij interpolis.
  Kan ik hier iets vergoed krijgen, is hierbij ook nog een eigen risico?
  Groetjes Angelique

  1. Hoi Angelique,
   Je kunt het beste contact opnemen op met Rabobank/Interpolis om de schade te melden. Zij kunnen dan ook beoordelen of je iets vergoed krijgt. Op de website van Interpolis wordt aangegeven dat er geen eigen risico is.

 89. Fenna schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een doorlopende reisverzekering voor stage in het buitenland afgesloten bij interpolis. Nu is mijn laptop kapot gegaan, ik weet niet hoe het gebeurt is. valt dit onder de reisverzekering?
  Met vriendelijke groet, Fenna

  1. Hoi Fenna,
   Schade aan een laptop valt in veel gevallen wel onder de dekking. Maar dit is wel afhankelijk van hoe het gebeurd is. Ik raad je aan om contact op te nemen met Interpolis om de schade te melden. Je hoort dan snel genoeg of de schade gedekt is of niet.

 90. Prosper schreef op 

  Ls.
  Tijdens mijn terugvlucht van de US naar Nederland, zijn er laarzen uit mijn koffer gestolen. De koffer was afgesloten toen ik hem afgaf en bij thuiskomst zag ik dat 1 slot verdwenen was. Ik heb gelijk aangifte gedaan bij de politie in m’n woonplaats maar die vertelde mij dat ik dat een ander korps moet doen en toen ik vertelde dat ik niet weet waar het precies gebeurd is (het was een vlucht met een tussenstop en de bagage was doorgelabeld dus die heb ik tussentijds niet meer gezien) verwezen zij me naar de US ambassade en die op hun beurt weer naar DHS. Daar heb ik eea nu naartoe gemaild en wacht op een antwoord.
  Vraag is nu echter zal m’n reisverzekering dit vergoeden omdat ik de koffer niet in het zicht gehouden of dat ik deze laarzen mee had moeten nemen in m’n handbagage? Ik kan toch niet alles van waarde mee de cabin inslepen? Camera, laptops etc kan ik me voorstellen maar schoenen?
  Mvg. Prosper

 91. Groen schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje bij een festival is mijn telefoon beschadigd geraakt (barst in het scherm)
  Helaas dekt de doorlopende reisverzekering dit niet (vreemd want wat nou als ik in de dierentuin schade aan mijn camera krijg) Kan ik dit voor nu nog ergens wel onder claimen of in de toekomst wel verzekeren zonder dat ik een belachelijk dure telefoonverzekering af moet sluiten?

  1. Beste Groen,

   De reisverzekering dekt de schade alleen als er een overnachting plaats vind die niet bij familie of vrienden is. Het beste kun je even contact opnemen met je inboedelverzekeraar voor een buitenhuis dekking.

 92. Annemiek schreef op 

  Tijdens de meivakantie is door zware regenval en storm onze luifel vernield en de voortent beschadigd. Op gegeven aan de reisverzekering ING doorlopend, maar die zegt dat schade aan vervoersmiddelen niet wordt vergoed. We geven nooit wat op aan een verzekering en nu je hem een keer nodig hebt na ruim 20 jaar betaald te hebben, geven ze niet thuis!

 93. Yvette schreef op 

  Goedenavond,
  Wij hebben een reisverzekering bij Interpolis…afgelopen weekend zijn wij een paar dagen in Spanje geweest op het terras is een plastic tasje van mij ‘verdwenen’ waar gelukkig niet veel bijzonders in zat van waarde dacht ik toen dus heb geen aangifte gedaan. Nu thuis in Nederland heb ik ontdekt dan mijn dure aangepaste leesbril erin zat. Ik heb hier dus geen aangifte van kunnen doen in Spanje ben ik hier dan wel voor verzekerd ondanks dat ik dus geen politie bewijs heb? Van mijn eigen verzekering mag ik 1 x in de 3 jaar een bril aanschaffen maar heb m pas 1,5 jaar en hij was helaas echt heel prijzig en kan ook niet zonder….
  Met vriendelijke groet,
  Yvette

  1. Hoi Yvette,
   Wat balen zeg, dat je er later achter kwam dat ook je dure leesbril weg is. Doordat het niet in het het politierapport staat, zal de verzekeraar het niet zomaar vergoeden. Misschien is Interpolis evengeod bereid om iets uit te keren. Dat kunnen wij helaas niet beoordelen. Het handigst is om hierover contact met Interpolis op te nemen.

 94. Britt schreef op 

  Hallo,

  Wij hadden voor €400 vliegtickets geboekt voor onze vakantie. Toen wij een mail kregen omdat de vlucht meer dan 3 uur eerder zou vertrekken stond erbij dat we restitutie aan konden vragen. Wij klikten hierop, niet wetende dat dan de vlucht zou worden geannuleerd. Hierdoor moesten wij precies dezelfde vlucht opnieuw boeken, nu echter voor €500 duurder.
  Zonde van het geld, kunnen wij dit verhalen op de reisverzekering?

 95. Beste Britt,
  Dat is een vervelende situatie! Helaas is dit niet te verhalen op de reisverzekering. Misschien is de reisorganisatie bereid om jullie tegemoet te komen in de kosten.

 96. natasja schreef op 

  Hallo, mijn portemonnee is gestolen uit mijn tas bij een supermarkt in Mallorca. Hierin zat 400 euro cash, waar van 280 net gepind, id kaart en paspoort van mn vriend. We hebben aangifte gedaan bij de lokale politie. Wat kunnen we hiervan vergoed krijgen? Aanvraag kosten van nieuwe id kaarten enz? En voor cash zijn we niet aanvullend verzekerd bij de reis verzekering maar is er nog een andere verzekering waar we dit op kunnen verhalen? Alvast bedankt

 97. Beste Natasja,
  Sorry voor de late reactie! Wat balen dat je portemonnee gestolen is. De meeste reisverzekeringen bieden een vergoeding voor de vervanging van reisdocumenten. Dit valt dan standaard onder de bagagedekking. In de voorwaarden van de verzekering staat wat je maximaal vergoed krijgt. Het contante geld is voor zover wij weten niet op een andere manier te verhalen.

  1. Paul schreef op 

   Is het ook verplicht om rijbewijzen en paspoorten te vervangen voor een nota?

   1. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

    Zie onderstaande reactie op het laatste bericht.

 98. Liz van Laarhoven schreef op 

  Beste Independer,

  Momenteel zit ik nog in Italië. Helaas heeft mijn telefoon eergisteren waterschade opgelopen. Na 48 uur in de rijst werkt de telefoon wel maar er zitten allemaal vlekken achter het scherm van m’n iPhone 5S. Ik heb een korte reis verzekering afgesloten bij route mobiel.

  Kunnen jullie mij vertellen of dit wordt vergoed? Ik wil hem namelijk graag laten repareren.

  Mvg, Liz

 99. Hoi Liz,
  Wat balen van je telefoon! Gelukkig doet hij het nog. Helaas kunnen we niet zeggen of het vergoed wordt. Dit hangt o.a. af van hoe de schade ontstaan is. Ik raad je aan om contact op te nemen met Route Mobiel. Zij kunnen hier meer over vertellen. Ze zijn bereikbaar via: 072 – 5 185 640. Of je kan de schade melden via: http://routemobiel.nl/schade-en-declaratie/

  Fijne vakantie nog!

 100. Jantje schreef op 

  Stel, je gaat op weg met een (Nederlandse gekentekende) huurauto naar Frankrijk.
  Je hebt je lekker 7 dagen geamuseerd in Bordeaux, maar je moet helaas weer terug naar huis (morgen moet je de huurauto inleveren.
  Ter hoogte van Parijs kom je op de Peripherique muurvast te staan door boze Franse boeren die met hun tractor de hele zaak blokkeren en die zijn niet van plan hun blokkade de eerste 48 uur op te breken.
  Het gaat je dus never nooit niet meer lukken je huurauto op tijd in te leveren.
  Uiteraard berekent de verhuurder te kosten door, omdat je de auto te laat inlevert.
  Wordt dit ook gedekt door een reisverzekering?

  Want als ik daarzelf op google (inclusief het woord reisverzekering) , kom ik niet verder dan websites van verhuurders die zeggen wat de gevolgen zijn als je de auto te laat inlevert.
  Er wordt met geen woord gerept over eventuele overmacht die de huurder ondervindt.

  1. Beste Jantje,
   Dat zou een vervelende situatie zijn. Het kan het goed zijn dat het verhuurbedrijf geen extra kosten in rekening brengt. Er is sprake van overmacht. Ik raad je aan om contact op te nemen met het verhuurbedrijf om na te gaan wat er in hun voorwaarden staat.

   Het is van te voren lastig te zeggen of het vergoed wordt door de reisverzekering. De meeste reisverzekeraars vergoeden extra reiskosten als gevolg van bijvoorbeeld oponthoud. Maar ze doen dit alleen na toestemming. Als de situatie zich voordoet moet je contact opnemen met de alarmcentrale van de verzekeraar. Dan wordt er bepaald of je iets vergoed krijgt.

 101. Els schreef op 

  Goedemorgen,

  Ik wil voor een groepje vrienden een reis organiseren. Ik boek en betaal de vliegtickets en de hotelkamers. De deelnemers hebben dus geen boekingsbewijs op hun naam. Kunnen zij in geval van schade, of erger: repatriëring, als dat nodig mocht zijn, aanspraak maken op hun eigen (doorlopende) reisverzekering?

  1. Beste Els,

   Wat leuk dat je deze reis organiseert! Het is inderdaad zo dat je vrienden de schade dan kunnen melden op hun eigen (doorlopende) reisverzekering. Het maakt dan niet uit dat de boekingen op jouw naam staan. Wij wensen jullie alvast een fijne vakantie!

 102. Sha schreef op 

  Beste independer, op zondag jl. zouden wij met Qatar Airway van Nederland naar Bangkok vliegen met een tussenstop in Qatar. Wegens slechte weersomstandigheden in NL liepen wij een vertraging op van 2,5 uur waardoor wij onze aansluiting naar Bangkok mistten en daardoor ook onze aansluiting van Bangkok naar Krabi. Qatar Airways bood ons de optie van de eerst volgende vlucht (5 uren wachttijd) van Qatar naar Phuket en van Phuket naar Bangkok. Omdat wij in Krabi moesten zijn en dit dichterbij Phuket ligt (2,5 uur rijden) dan bangk

 103. Sha schreef op 

  Excuses voor het eerder per abuis verzonden onafgemaakte bericht. Omdat Phuket veel dichter bij Krabi ligt dan Bangkok bij Krabi ligt besloten wij de vlucht van Qatar naar Phuket te nemen en vanuit Phuket een taxi naar Krabi (omdat er geen vluchten gaan van Phuket naar Krabi). Vallen de taxikosten van Phuket naar Krabi onder mijn reisverzekering? (Omdat het hier gaat om overmacht -vertraging door slecht weer- vermoed ik dat deze taxikosten -of de kosten van onze tickets van de gemiste vlucht van Bangkok naar Krabi-niet op Qatar Airways te verhalen zijn.) Dank voor de reactie alvast. Groet, Sha.

 104. Beste Sha,

  Wat vervelend om te horen dat je heenreis niet soepel is verlopen. Bij welke verzekeraar ben je verzekerd? Wij kunnen dan voor je navragen of de kosten van de gemiste vlucht vergoed worden. Ik raad je aan om even te bellen met onze klantenservice op 035 -626 55 44.

 105. Sandra schreef op 

  LS,

  Ik heb gisteren een dagje Zwaluwhoeve met mijn dochter gedaan. Was heel leuk maar mijn badjas met daarin mijn dagelijkse bril is gestolen. Nu wil mijn doorlopendereisverzekering niets vergoeden want ik had geen overnachting, ik heb wel een reserveringsbevestiging. Hoe kan dat nou? Verzekering van Nationale Nederlanden.

  groet,
  Sandra

 106. Hoi Sandra,
  Wat balen dat je badjas en bril gestolen zijn! Inderdaad valt dit niet onder de dekking van een reisverzekering. Binnen Nederland moet er altijd een overnachting zijn.

 107. Suzanne schreef op 

  Hoi Sandra,

  weekje vakantie geboekt in Oostenrijk, wordt op de dag voor vertrek baar huis mijn broer ziek (die zou meerijden naar Nederland). Dus voor 2 kamers een nacht extra moeten betalen. Zou dit op een doorlopende reisverzekering vehaald kunnen worden?

  mvg suzanne

 108. Inge schreef op 

  Hallo!
  Helaas is op onze vakantie een koelbox kapot gegaan, maar merkte wij dit pas te laat. Het eten dat er in lag is allemaal bedorven en beschimmeld, en de koelbox lag helemaal vol met vlees. Vallen de kapotte koelbox en of de goederen uit de koelbox onder een reisverzekering en krijgen wij dit dus vergoed?

 109. Hoi Inge,
  De koelbox en het vlees kunnen onder de bagagedekking vallen. Ik raad je wel aan contact op te nemen met je verzekeraar want het kan zijn dat zij dit uitsluiten.

 110. Tom schreef op 

  Ik ben uitgegleden bij het zwembad op vakantie. Zal dit worden vergoed?

  1. Beste Tom,
   Wat vervelend dat je bent uitgegleden bij het zwembad tijdens je vakantie. Heb je hierdoor medische kosten moeten maken? Zo ja, dan kun je deze indienen bij je zorgverzekeraar. Je kan deze ook indienen bij de reisverzekeraar als je een dekking voor medische kosten hebt meeverzekerd.

   Als je andere kosten hebt moeten maken doordat je bent uitgegleden dan raad ik je ook aan om contact op te nemen met je reisverzekeraar.

 111. anouck schreef op 

  mijn vriend heeft zijn enkelbanden gescheurd, waardoor we de vlucht hebben gemist en een ontzettend dure telefoonrekening omdat we constant met de alarmcentrale aan het bellen waren. wordt dat vergoed?

  1. Beste Anouck,
   Wat vervelend dat je vriend zijn enkelbanden heeft gescheurd vlak voordat jullie op reis zouden gaan. Telefoonkosten die je hebt moeten maken voor het bellen naar de alarmcentrale kan je verhalen op de reisverzekeraar. Hebben jullie de hele reis moeten annuleren? Dan kun je de kosten verhalen op de verzekeraar als jullie ook een annuleringsdekking hebben afgesloten. Als jullie een andere vlucht hebben genomen en hiervoor extra kosten hebben moeten maken dan kan je dit waarschijnlijk ook verhalen op de verzekering.

   Ik raad je aan contact op te nemen met de verzekeraar, zodat zij precies kunnen vertellen wat onder hun dekking valt en hoeveel jullie vergoed kunnen krijgen.

 112. Marion schreef op 

  Beste independer, afgelopen week hebben we onze autovakantie Spanje(Rojales) af moeten breken door verschillende oorzaken, de hond kon niet wennen aan de temperatuur(raakte behoorlijk overhit en diaree), mijn echtgenote(slikt anti depressiva) had behoorlijk last van heimwee en kon niet aarden waardoor we besloten om na 3 dagen terug te rijden(een rit van 2 dagen 2090 km).
  Tot overmaat van ramp kregen we onderweg een telefoontje met de mededeling dat mijn vader van 85(bekend hart/long patiënt) was opgenomen met een dubbele longontsteking waardoor we ondanks de rest de terugreis hadden ingezet.
  zijn we hiervoor verzekerd met een doorlopende reisverzekering van Interpolis

  1. Beste Marion,
   Wat ontzettend naar dat jullie vanwege verschillende oorzaken de reis hebben moeten afbreken. Hebben jullie ook een annuleringsverzekering afgesloten bij Interpolis? Zo ja, dan raad ik je aan met Interpolis te bellen om te vragen of de redenen die je noemt voor het eerder afbreken van de reis onder de dekking van hun verzekering vallen.

 113. Debbie van Kleeff schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering van de Ing bank.
  Nou zijn op onze vakantiebestemming allebei de knipperlichten van mijn auto van gestolen.
  Kan ik die kosten verhalen op mijn reisverzekering?
  Groet debbie

  1. Beste Debbie,
   Helaas zijn de knipperlichten van de auto geen bagage. Dit kan niet geclaimd worden op de reisverzekering, maar wellicht op je autoverzekering als je een dekking hebt voor diefstal (beperkt casco of volledig casco dekking).

 114. Robin schreef op 

  Beste Independer,

  Tijdens de vakantie gleed ik uit naast het zwembad hierbij vloog mijn telefoon die ik mijn hand had in een plas water. Ik heb zelf alleen een paar schrammen maar verder niks. Mijn telefoon werkt nu niet meer. Het led-lichtje knippert nog maar het scherm blijft zwart. Ik heb deze telefoon via marktplaats gekocht voor 150euro destijds. Ik heb dus geen bon maar wel het doosje en de andere toebehoren.
  Wordt dit wordt vergoed door de kortlopende reisverzekering bij Unive?
  Mvg
  Robin

 115. Beste Robin,
  Gelukkig heb je zelf geen ernstige verwondingen aan de val overgehouden! Vaak wil de verzekeraar graag weten om welk type telefoon het gaat. Dit kun je ook aantonen met andere stukken dan een bon. Ik zou je aanraden om Unive even te bellen om te vragen welke bewijsstukken zij nodig hebben om de schade in behandeling te kunnen nemen.

 116. Maroeska schreef op 

  Ik heb de koffer van mijn zus geleend. Nu zag ik bij thuiskomst dat hier een barst inzat die ervoor nog niet inzat. Ik heb een kortlopende reisverzekering bij de rabo. Wordt dit gedekt?

 117. Beste Maroeska,
  Wat vervelend dat er een barst in de koffer zit. Meestal kun je dit claimen op de bagagedekking van je reisverzekering. Dit is echter bij elke verzekeraar anders. Omdat wij geen contract hebben met de Rabobank kan ik dit helaas niet voor je navragen. Ik raad je dus aan om contact op te nemen met de schade afdeling van de Rabobank. Zij kunnen je vertellen of de schade vergoed wordt en wat ze hiervoor nodig hebben.

 118. Gerard schreef op 

  Een wa en een reisverzekering is dat voldoende als je met een camper op stap gaat

 119. Kim schreef op 

  Ik ben op vakantie tijdens het snorkelen (voor mij de eerste keer) m’n trouwring verloren, wordt dit vergoed door de interpolis alles in een?

 120. Beste Kim,

  Dit is wel heel vervelend! Wij hebben helaas niet de voorwaarden van Interpolis omdat wij geen tussenpersoon zijn voor deze verzekeraar. Je kunt het beste contact opnemen met de schadeafdeling van Interpolis.

 121. jules schreef op 

  Hallo,

  Ik ben gisteren mijn rugzak verloren met kleding van een vriendin t.w.v. een paar honderd euro. Wordt dit gedekt door de verzekering?

 122. Beste Jules,

  Een rugzak valt onder de bagagedekking van de reisverzekering. Er zijn verzekeraars die verlies van bijvoorbeeld een rugzak uitsluiten. Je kunt dit vinden in de voorwaarden van de verzekering.

 123. Hogendoorn schreef op 

  Beste,

  Tijdens mijn wintersport in februari, ben ik omver geskied en daarbij is mijn broek kapot gegaan aan de onderkant. Wordt de schade aan mijn (nieuwe, behoorlijk prijzige) skibroek vergoed door mijn reisverzekering?

 124. Beste Hogendoorn,

  Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je reisverzekering. In dit geval heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de schadeafdeling van de verzekeraar.

 125. John schreef op 

  Beste Independer,

  Ik heb een uitgebreide reisverzekering welke mijn mobiele telefoon dekt tot 600 euro. De aanschafprijs was 650 euro (iPhone 5s 64gb). Toestel is 10 maanden oud en helaas op vakantie stuk gegaan. Waarop baseert de verzekering nu de dagwaarde? Als ik een nieuw toestel moet aanschaffen dan ben ik nog steeds hetzelfde bedrag kwijt, en niet 200 euro minder.

  Hartelijke groet, John

 126. Beste John,

  Bij schade uitkering door de verzekeraar mag de verzekerde er niet financieel op vooruit gaan. Dit is wettelijk zo geregeld. Als je elk jaar je telefoon verliest zou je op deze manier elk jaar een nieuwe kunnen aanschaffen terwijl je normaal gesproken misschien een paar jaar je telefoon gebruikt en dan zelf een nieuwe koopt. Er zijn een paar verzekeraars die wel de nieuwwaarde vergoeden.

 127. John schreef op 

  Goedemorgen Michelle,

  Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik begrijp je. Tussen erop vooruit gaan of 200 euro afschrijving (verlies nemen, omdat ik een nieuwe moet aanschaffen) vind ik best een groot verschil zitten, voor iets wat nog geen jaar oud is.

  Ik begrijp dat het artikelen zijn waarbij een ongeluk in een klein hoekje zit, (helaas zelf ondervonden!) en ze dus strakke regels hanteren. Waarschijnlijk zit er niets anders op een goedkopere telefoon aan te schaffen als ze deze afschrijving in acht nemende vergoeden. De algehele situatie is gewoon jammer, het toestel had absoluut jaren mee kunnen gaan!

  Dank je wel! Vriendelijke groet, John.

 128. Dion schreef op 

  Hallo!

  Tijdens mijn reis is mijn telefoon gestolen. Ik heb de telefoon via een abonnement maar deze staat op de naam van mijn moeder. Dit was destijds makkelijker voor het behouden van mijn nummer.

  Ik heb een boekingsbewijs naar het buitenland en een document van de locale politie dat de telefoon gestolen is. Wordt dit vergoed ondanks het abonnement op de naam van iemand anders staat?

  Groet, Dion

 129. Beste Dion,

  Ik denk dat je in deze situatie geen recht hebt op vergoeding. Je kunt dit altijd nog even bespreken met de schadeafdeling van je reisverzekeraar.

  1. Sici schreef op 

   Dag Michelle van Amelsfort,

   Mag ik vragen waarom Dion geen recht heeft op vergoeding? hij voldoet aan alle eisen….

   groet

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Sici,

    De telefoon staat op naam van de van moeder van Dion. Het is voor de verzekeraar van belang dat u kan aantonen dat de telefoon van u was. Daarom is het van belang om de schade te bespreken met de schade afdeling.

 130. Marco schreef op 

  mijn vrouw heeft een reis- en annuleringsverzekering bij DeltaLloyd via jullie afgesloten.

  Ma 2 nov vertrok ze voor vakantie naar aruba en bij aankomst op aruba kreeg ze te horen dat haar moeder elk moment kon sterven omdat ze sinds zondag niet meer at en dronk. Dat was vantevoren niet voorzien.
  Do 5 nov is ze gestorven en zaterdag 7 nov ging mijn vrouw vervroegd terug naar NL.
  In totaal was ze ca 700 euro kwijt voor de vakantie… ticket, kosten stoel en bagage en bagagekosten eerdere terugvlucht

  Heeft ze recht op vergoeding niet genoten vakantiedagen?

 131. Marco schreef op 

  Eerder terug na tussenkomst SOS international want die hebben ticket geboekt

 132. Beste Marco,

  Als zij een annuleringsverzekering heeft dan kan zij de niet genoten vakantiedagen claimen op haar annuleringsverzekering. De overige gemaakte kosten kunnen onder de onvoorziene uitgaven van de reisverzekering vallen. Je kunt dit navragen bij de reisverzekeraar.

 133. Nantje schreef op 

  Heb een doorlopende reis en annuleringsverzekering bij univé (werelddekking), wat gebeurt er als ik geen toestemming van de andere ouder krijg om op vakantie te gaan met mijn kinderen . de vluchten zijn inmiddels geboekt? Een proces om vervangende toestemming te krijgen wordt in gang gezet,maar als dit onverhoopt niet mocht lukken,wat dan? Kan ik de kostprijs van de tickets dan op de verzekering verhalen?

 134. Beste Nantje,

  Volgens de polisvoorwaarden van Unive is dit geen reden om de reissom vergoed te krijgen. Wij raden je wel aan om nog even contact op te nemen met Unive.

 135. Sam schreef op 

  Beste,

  Met een paar vriendinnen heb ik door scandinavie gereisd met de trein. We hadden alledrie een interrail ticket die geldig was in alle landen en voor de treinen waar reservering verplicht was hadden wij netjes gereserveerd. Ook hotels hadden wij van te voren al geboekt (wat achteraf gezien niet heel slim was). De eerste reis dag ging het alleen al mis, wij konden niet meer mee in de trein van flensburg (Duitsland) naar Copenhagen (Denemarken), omdat de trein vol zat met vluchtelingen. Hierdoor was het die dag dus niet meer mogelijk om in Stockholm aan te komen op de geplande dag, en dus ook niet in het al geboekte hotel. We hebben die dag en de dag daarna een hoop extra treinkosten gehad (treinen waar we al voor betaald hadden die we gemist hadden hebbeb we dus voor een dag later opnieuw moeten betalen) en een extra hotelovernachting last minute moeten boeken wat ook niet bepaald goedkoop was en daarbij kon het hotel in Stockholm niet meer geannuleerd worden (het was binnen 24 uur van te voren namelijk) waardoor we daar ook gewoon voor betaald hebben die nacht. Al met al hebben we dus een hoop extra kosten gemaakt alleen maar omdat wij niet met de trein konden die we hadden moeten hebben omdat die vol zat met vluchtelingen. Wij vroegen ons af of iets van deze kosten gedekt wordt door de reisverzekering?

 136. Beste Sam,

  Wat een vervelende situatie. Heb je een annuleringsverzekering en een boekingsnota dan heb je grote kans dat de verzekeraar een deel als dan niet de volledige kosten vergoed. Wij raden je daarom aan contact op te nemen met de schadeafdeling van je reisverzekeraar.

 137. Edghar schreef op 

  Ik mijn paar dure handschoenen in de trein verloren, zouden die ook kunnen worden vergoed?

  Groet E.Duinen

  1. Beste Edghar,

   Heb je een buitenhuis dekking op je inboedelverzekering? Dan zou je even contact kunnen opnemen met je verzekeraar of verlies ook onder de dekking valt.

 138. Alexander S. schreef op 

  Ik was een weekendje weg met vrienden en toen is tijdens dit weekendje een flesje drinken opengegaan in mijn tas en is mijn tablet nat geworden. Maar de boeking stond niet op mijn naam maar er is wel een bewijs van overnachting. Word dit dan vergoed onder de reisverzekering?

  1. Beste Alexander,

   Staat de boeking niet op jouw naam dan kan de verzekeraar naar een bewijs vragen dat je een weekeind weg bent geweest. Dit is meestal doormiddel van een bonnetje van bijvoorbeeld de lokale supermarkt of tankstation.

 139. Annemarie schreef op 

  Mijn moeder heeft een korte vakantie doorgebracht bij familie in het binnenland. In de trein terug is haar tas gestolen. Nou keert de verzekering niet uit omdat zij geen bewijs heeft van haar reis. Maar tegenwoordig reis je met een Ov. Kaart. Dan kan je toch nooit een reisbewijs leveren?

 140. Beste Annemarie,

  De verzekeraars zien een reis alleen als vakantie als er een overnachting plaats vind die niet bij familie of vrienden is. Op deze manier is de reis altijd aan te tonen met een betaling aan het verblijfadres. De buitenhuisdekking op de inboedelverzekering kan nog een mogelijkheid bieden voor haar tas.

 141. Frans schreef op 

  Onlangs is mijn portemonnee gestolen in Barcelona met daarin €410 dat ik voor mijn verjaardag had gekregen. Ik heb een doorlopende reisverzekering maar ik heb het geld nooit op de bank gezet. Heb ik zonder bankafschriften nog recht op vergoeding?

 142. Hi Frans,
  Wat vervelend dat je portemonnee gestolen is. De meeste reisverzekeraars hebben een dekking voor contant geld. Hiervoor hoef je het geld niet eerst op je bankrekening te zetten. Je moet wel een bewijsje hebben dat je het geld in bezit had. De hoogte van het verzekerd bedrag verschilt per verzekeraar. Ben je via Independer verzekerd? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen voor je nakijken óf je een dekking voor contant geld hebt en hoe hoog de dekking is.

  1. Frans schreef op 

   En wat kan dan mogelijk zo’n bewijs zijn? Ik was jarig op de dag dat ik hier aan kwam en heb alles de dag ervoor gekregen. Ik zou niet weten hoe ik moet bewijzen dat ik het in mijn bezit had. Een verklaring van een reisgenoot? Heb wel aangifte gedaan.

   p.s: Bedankt voor je snelle reactie!

 143. Hi Frans,
  Ook dat verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars willen een pinbonnetje zien. Maar het kan dat een verzekeraar ook genoeg heeft aan een aangifte. Bel even met Independer of met je verzekeraar. Die zoeken het even goed voor je uit.

 144. Alain schreef op 

  In het weekend naar een concert gegaan in Rotterdam. Daarbij een hostel geboekt en er na het concert overnacht.
  Tijdens het concert heb ik mn bril in mijn binnenzak gestopt vanwege een regenbui, echter toen ik hm weer wilde opzetten bleek ik hm kwijt te zijn geraakt.
  Wordt dit gedekt door de reisverzekering?

 145. Hi Alain,
  Wat vervelend dat je je bril bent verloren. Het is lastig voor mij om deze schade zo te beoordelen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Ik raad je aan om contact op te nemen met de schade-afdeling van je reisverzekering. Zij kunnen je direct vertellen óf je verzekerd bent voor deze schade en hoe dat in zijn werk gaat.

 146. Daniëlle schreef op 

  Ik ben tijdens mijn wintersport door mijn enkel gegaan, banden gescheurd. Nou zou ik over een week weer gaan, maar ik kan dus niet vawege die enkel. Ik heb geen annuleringsverzekering. Valt dit onder gevolgschade bij mijn gewone reisverzekering? (ING)

 147. Hi Daniëlle,
  Wat vervelend dat je je enkelbanden gescheurd hebt en niet meer op reis kunt. Het annuleren van je reis valt helaas wel onder de annuleringsverzekering. Als je dit helemaal zeker wilt weten, raad ik je aan om contact op te nemen met ING. Zij kunnen je hier veel meer over vertellen.

 148. Hugo schreef op 

  Hallo, tijdens onze vakantie hebben we in een buggy gereden. Toen we deze inleverden reed hij nog. Echter toen ze hem weg wikden zetten starte de buggy niet meer! Er bleek iets met de motor te zijn en de kosten werden op ons verhaalt. Zijn we hiervoor verzekert? Er zijn geen ongelukken ofzo gebeurt alleen de motor is blijkbaar kapot gegaan. Ben verzekert bij interpolis.

 149. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Hugo,

  Wat een nare situatie dat de kosten nu op u worden verhaald. Schade aan gehuurde motorvoertuigen vallen helaas niet onder de dekking van de reisverzekering. Vaak kunt u bij het verhuurbedrijf zelf een verzekering afsluiten. Daarnaast is het misschien helemaal niet uw schuld dat de motor kapot is gegaan. Misschien kunt u de oorzaak van de schade nog bespreken met het verhuurbedrijf.

 150. Chantal schreef op 

  Hallo, op weg naar mijn vakantiebestemming heb ik per ongeluk benzine in plaats van diesel getankt. Dom natuurlijk, maar ook flinke schade. Valt deze schade onder de reisverzekering?

  1. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

   Beste Chantal,

   Vervelend dat je verkeerd getankt hebt!

   De schade die jouw auto heeft als gevolg van het verkeerd tanken is niet gedekt op een reisverzekering. Dit kan je misschien verhalen op je autoverzekering als je een Allrisk dekking hebt. Als je deze dekking hebt kan je navraag doen bij je autoverzekeraar.

   Als de schade ook vervangend vervoer/gemiste nachten inhoudt, dan is het mogelijk wel gedekt op je reisverzekering. Je kan dit terugvinden in de polisvoorwaarden van je reisverzekering en anders ook hiervoor contact opnemen met jouw reisverzekeraar.

 151. fam raaijmakers schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Wij hadden in de meivakantie losse vliegtickets geboekt via Ryanair.De geboekte data was van zat 23 april tot zat 30 april. ryanair heeft de vluchttijden met een dag gewijzigd naar zondag 24 april tot zondag 1 mei. Daar we midden in de nacht pas thuis kwamen hebben mijn man en ik een extra vakantiedag op moeten nemen. Zou dat op de een of andere manier onder de reisverzekering kunnen vallen ?

  1. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

   Beste familie Raaijmakers,

   Jammer dat de geplande vluchttijden niet volgens plan verliepen.

   Het is mogelijk dat dit op een annuleringsverzekering verhaald kan worden. Het is dan ook belangrijk om uit te zoeken of dit valt onder ‘vertreks-/aankomstvertraging’. Hiervoor kan bijvoorbeeld een dagvergoeding worden verleend voor elke periode van 24 uur of een gedeelte daarvan.

   Dit valt na te lezen in de voorwaarden of u kunt telefonisch contact opnemen met de verzekeraar voor meer informatie.

 152. Mohan schreef op 

  Hallo,

  ik heb een doorlopende reisverzekering bij Zilveren Kruis Achmea. Nu is mijn nieuwe telefoon geval en het scherm is gebarst. Wordt dit door hun gedekt?

  Groet,

  Mohan

 153. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Mohan,

  Jouw reisverzekering dekt tot €300,- voor schade aan de telefoon (mits de telefoon te repareren is). Dit kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Mocht je dit willen melden, dan kan dat via 071 364 14 10 of de website van Zilveren Kruis Achmea.

 154. Br schreef op 

  Beste Independer,

  Ik ben opzoek naar een voor mij geschikte reisverzekering ,ik heb geen surfplank ect, ik heb wel design kleding ,tassen ,schoenen en horloges. Die ik graag wil verzekeren in het geval mijn bagage zoek raakt. Dit is mij de laatste keer overkomen toen ik op vakantie ging dus ik ben nu een heel bezorgt.
  Ik heb de polisvoorwaarde van verschilde reisverzekeringen bekeken en zag dat het maximale uitkeer bedrag van kleding 300 euro is.

  Is er misschien wel een verzekering die al mijn bagage vergoed ?

  Van sommige spullen heb ik de bon niet eens meer. Hoe werkt het terugkeren in zo een geval ?

  In afwachting van uw reactie

  Met vriendelijke groet,

  Br

 155. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Br,

  Helaas hanteren verzekeraars bij reisverzekeringen maximale vergoedingen per categorie bagage. Bij Allianz Global Assistance kan je met de dekking Premium maximaal €500,- vergoed krijgen voor kleding.

  Schadebehandelaars houden er rekening mee dat je niet van alles nog een bon hebt. Als er andere manieren zijn om aan tonen/aannemelijk is dat je de spullen gehad hebt, dan wordt dat vaak ook toegelaten.

  Een andere mogelijkheid om je kostbare kleding extra te verzekeren is via een kostbaarhedenverzekering. Deze hebben vrijwel altijd werelddekking. Een voorbeeld van een kostbaarhedenverzekering die dekking biedt voor kleding en werelddekking heeft is te vinden bij Klaverblad. De kleding is hierbij ook gedekt voor gevallen waarin je niet op reis bent.

 156. Ozcan Karakus schreef op 

  hoi allemaal,

  ik had een vraagje, mijn opa en oma gaan zoals ieder jaar naar turkije voor een lange tijd. ze zouden afgelopen week gaan vliegen, alleen de week voor de vlucht moest mn oma op advies van de Arts spoedig geopereerd worden. hiermee verviel de vlucht en moest die geannuleerd worden, mijn opa is wel al naar turkije toegevlogen.
  ik heb een medische verklaring van de Arts, kan ik hiermee naar mijn reiserzekering en de ticket declareren? of in ieder geval een nieuwe ticket boeken?
  dit zou erg fijn zijn voor mijn oma, want de operatie kon niet wachten, ze had bolletjes in haar baarmoeder die spoedig verwijdert moesten worden!

  als jullie me kunnen helpen hiermee zou ik het erg waarderen

  met vriendelijke groeten,

  Özcan Karakus

 157. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Özcan Karakus,

  Wat een vervelende situatie. Ik hoop dat de operatie goed is gegaan.

  U kunt het beste eerst contact opnemen met de reisverzekering. Als uw oma ook een annuleringsdekking heeft kunnen zij precies vertellen wat er nodig om de reis vergoed te krijgen. Zij kunnen dan ook gelijk de polisvoorwaarden nakijken.

  Als de verzekering via Independer loopt kunt u op alle werkdagen bellen met onze afdeling schade tussen 8:30-17:00. Het telefoonnummer is: 035 626 55 44

 158. Dominique schreef op 

  Als je een excursie op vakantie boekt via een locale agent. Dus niet via de touroperator. Ben je dan ook verzekerd? Vaak gebruiken touroperators argumenten dat als je boekt via een lokale agent. Dat je dan niet verzekerd bent. Persoonlijk denk ik dat het een verkoop praatje is van de host of hostess. Zodat je via hun boekt…

 159. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Dominique,

  Begrijpelijk dat je dat denkt, maar ze hebben vaak wel gelijk.

  De meeste reisverzekeraars stellen de voorwaarde dat de reis of excursie vooraf geboekt moet zijn en dus niet op de bestemming zelf.

  Wil je zeker weten of dit op jou van toepassing is, dan is het altijd raadzaam om de polisvoorwaarden te raadplegen en/of contact op te nemen met de reisverzekeraar.

 160. Sandra schreef op 

  Vraagje: wij hebben weekendtickets met camping voor een festival over 2 weken. Helaas moet ik deze week geopereerd worden aan een hernia. We hebben een reis en annuleringsverzekering bij reaal. Kans op vergoeding?

 161. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Sandra,

  Omdat er sprake is van een overnachting op een camping is er inderdaad kans op vergoeding. De verzekeraar verwacht wel dat u er alles aan hebt gedaan om het geld voor de ticket terug te krijgen.

  Misschien is het wel mogelijk om de weekendticket door te verkopen? U hoeft in dat geval helemaal geen gebruik te maken van de verzekering.

  Heel veel sterkte met de operatie.

 162. Paul schreef op 

  Is het verplicht om rijbewijzen en paspoorten te vervangen om in aanmerking te komen voor een vergoeding? Dit gebeurt immers niet bij een bijv. gestolen camera. Je hoeft geen nieuwe te kopen en kan, als je een nieuwe koopt, wachten totdat je het schadebedrag hebt.

 163. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Paul,

  Als uw rijbewijs/paspoort vermist is, dan dient u dat te melden bij de gemeente. Als uw rijbewijs/paspoort gestolen is, dan dient u dit aan te geven bij de politie. Aangezien u een geldig legitimatiebewijs/rijbewijs moet hebben, is het dan ook vanzelfsprekend dat u een vervangende aan zult moeten vragen bij de gemeente. De nota hiervan kunt u aan de verzekeraar geven.

  Aangezien het niet verplicht is om een gestolen camera meteen te vervangen, wordt dit ook niet gelijk behandeld.

 164. Bo schreef op 

  Tijdens een korte vakantie in Nederland (hotel geboekt) is mijn tas gestolen. Dit gebeurde toen ik samen mijn vriend op een terras zat. De tas lag tussen mijn voeten op de grond. We hebben niet gemerkt dat deze is meegenomen, waarschijnlijk door de drukte op het terras. In de tas zat naast mijn strandlaken ook mijn zonnebril op sterkte en mijn lenzenbakje met lenzen. Zowel de lenzen als zonnebril waren erg duur, beide 600 euro. Ik heb een doorlopende reisverzekering bij Ditzo, krijg ik dit vergoed?

 165. Bo schreef op 

  Beste Independer,

  Tijdens een paar dagen weg in Nederland (hotel geboekt) is mijn tas gestolen. Dit gebeurde toen ik met mijn vriend op terras zat. De tas lag tussen mijn benen op de grond en we hebben niet gemerkt dat dit is gebeurd (waarschijnlijk door de drukte op het terras). Naast mijn strandlaken zat ook mijn brillenkoker in de tas met daarin zowel mijn zonnebril op sterkte (600 euro) als mijn lenzenbakje met lenzen (550 euro). Als we aangifte doen, wordt dit dan vergoed door de doorlopend reisverzekering? (Ditzo)

  Bedankt

 166. Beste Bo,

  Wat onzettend vervelend dat uw tas is gestolen!

  Diefstal van bagage is inprincipe verzekerd onder de bagagedekking van de Doorlopende reisverzekering. Wel is het zo dat er maximale bedragen gelden per categorie. Bij Ditzo is dit € 300 voor een zonnebril/contactlenzen.

  Ik raad u aan om contact op te nemen met de schade-afdeling van Ditzo om de schade te melden en om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie.

 167. Mascha schreef op 

  Goedemorgen,

  Mijn dochter heeft haar drinken tijdens de vakantie over haar spelcomputer laten vallen. Kan dit verhaald worden op een reisverzekering (verzekerd bij Interpolis, werelddekking). Of is het eigen schild, dikke bult! Daar kan ik mij overigens wel in vinden. Ik hoor het graag. BVD

 168. Beste Mascha,

  Het is per verzekeraar verschillend hoe zij omgaan met dit soort schades. Omdat wij geen contract hebben met Interpolis raad ik u aan om contact op te nemen met de schade afdeling van Interpolis. Zij kunnen u vertellen of de schade vergoed wordt en wat ze hiervoor nodig hebben. U kunt Interpolis bereiken op 013 580 12 34.

 169. barbara schreef op 

  Hoi,

  wij zijn onlangs op vakantie geweest in italie onderweg is mijn dochter een oorbel verloren die haar papa had gekocht. Nu zegt mijn ex haar vader dus dat ik die via reisverzekering kan laten vergoeden. Ik denk dat ze daar eens goed mee zullen lachen

  groeten barbara

 170. esther schreef op 

  Mijn telefoon is kapot gevallen op vakantie omdat iemand tegen mij aan duwde wordt dit vergoed door de reisverzekering?

  groetjes esther

 171. esther van den berg schreef op 

  Mijn man heeft, jaja lekker suf, zijn trouwring in zee verloren op onze vakantie in Spanje. Ik vraag me af of dit ook wordt vergoedt door de reisverzekering.

 172. Dit soort schades vallen vaak wel onder de dekking van een reisverzekering. De verzekeraar kan hier meer over vertellen. We raden daarom altijd aan om contact op te nemen met je verzekeraar.

 173. Esther Huisman schreef op 

  Hallo, even een vraagje.

  Ik was een weekendje weg bij een vriendin. Toen we met de auto op weg wilden naar een dagje sauna, bleek mijn accu leeg. Ik ben terplekke lid geworden van de anwb die mij prima hebben geholpen. Naast het lidmaatschap heb ik echter nog 245 Euro moeten betalen. Is er een mogelijkheid dat mijn reisverzekering dit vergoedt?

 174. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Mevrouw Huisman,

  Voor de reisverzekeraar is het van belang dat er een bevestiging is van een geboekte overnachting. Bijvoorbeeld in een hotel of vakantiepark.

  Is dit het geval is en u heeft de dekking automobilistenhulp? Dan kunt u contact opnemen met de schade afdeling van u reisverzekering. Zij kunnen dan voor u uitzoeken welke kosten er wel of niet onder de dekking vallen.

 175. Cheney Brugel schreef op 

  Onlangs heb ik een doorlopende reisverzekering afgesloten. Wij zijn op een boottocht geweest, waarbij werd aangegeven dat het bagageruim waterdicht was. Dit was het dus totaal niet en nu is mijn telefoon kapot. Is dit een geldige reden voor vergoeding?

 176. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Cheney

  Wat vervelend dat uw telefoon waterschade heeft opgelopen. Heeft u een bagagedekking op uw reisverzekering? Dan kan het inderdaad dat deze schade onder de dekking valt.

  De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. U kunt het beste aan de schade afdeling van uw reisverzekering vragen of u deze schade vergoed krijgt. Zij kunnen dit in de polisvoorwaarden voor u nakijken.

 177. Erik schreef op 

  Beste
  Tijdens een gebeurtenis op vakantie is telefoon in het water terecht gekomen en een bril verloren. Telefoon is total loss (laten bepalen via reparateur). Mijn reisverzekering keert uit maar in mijn ogen hanteert verzekering een erg hoge afschrijving (telefoon, 2 jaar oud, 66% afschrijving / bril, 3 jaar oud, 85% afschrijving). Nergens in de voorwaarden staat vermeld wat de afschrijving per jaar is. Zijn dit normale afschrijvingspercentages ?

 178. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Erik,

  Reisverzekeraars hanteren bij schades altijd de dagwaarde. Hoe snel de afschrijving plaatsvindt is afhankelijk van het product, wat de waarde was van het product bij aankoop en bijvoorbeeld welk merk telefoon is. Omdat de afschrijving van zo veel dingen afhankelijk is wordt dit niet in de polisvoorwaarden opgenomen.

  Afschrijfpercentages komen over algemeen wel overeen per verzekeraar. Verzekeraars hanteren hiervoor speciale afschrijflijsten. U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met uw verzekeraar om het afschrijfpercentage per jaar op te vragen. Dit is een vaststaand gegeven.

  1. erik schreef op 

   Beste Marleen,

   Dank voor je antwoord, ik heb inmiddels de verzekering om uitleg gevraagd. Overigens, ik had een fout in mijn berekening gemaakt. De afschrijving van een twee jaar oude telefoon is is 81 % (!!!) bij deze reisverzekering. Ik weet dat electronica een hoge afschrijving heeft maar in twee jaar tijd maar 19% van de nieuwwaarde uitgekeerd krijgen ???

   1. Erik schreef op 

    Beste allemaal. Inmiddels contact gehad met mijn verzekeringsmaatschappij en ook die vonden ook de afschrijvingspercentage aan de hoge kant. Helaas heb ik geen afschrijvingslijsten van de verzekeringsmaatschappij gekregen. In die brief die ik hun stuurde vermelde ik dat ik op de site van schadehulp.nl had gekeken voor een richtlijn van dagwaarde bepalingen. Deze afschrijvingswaarden hebben ze, ten minste in mijn geval, gehanteerd.

 179. Jan schreef op 

  Hallo,

  Onze auto is tijdens de zomervakantie in Spanje, op parkeerplaats op camping beschadigd (BMW logo eraf gesloopt met daarbij behoorde lakschade en ook koplamp is beschadigd). Tot overmaat van ramp kregen wij ook nog eens een lekke achterband tijdens de terugreis, bij vervanging bleek dat ook in de tweede achterband een grote scheur zat. In België hebben wij dus helaas twee nieuwe banden moeten laten monteren..

  Zijn deze kosten te verhalen bij de reisverzekering van de Europeesche?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Hoi Jan,
   Dat is balen zeg! De Europeesche biedt verschillende reisverzekeringen aan. Het ligt er aan welke dekkingen je gekozen hebt. Het handigste is om even telefonisch contact op te nemne met de verzekeraar of met ons.

 180. Simone van Holsteijn schreef op 

  Hallo,
  Mijn vriend en ik zijn van het weekend op een 2daagse Brocante markt in Belgie geweest. Nadat we zondagochtend uitgecheckt hadden in het hotel, zijn we nog een paar uur naar de markt geweest. Daar is onze auto gestolen. Ik heb geprobeerd om de bagage, die in de auto lag, te claimen bij de mijn doorlopende reisverzekering van de ANWB. Telefonisch werd mij aangegeven dat het niet zeker was dat dit vergoed zou worden. Omdat het systeem van de verzekeringsmaatschappij vastliep, heb ik een schadeformulier per email ontvangen. Het formulier geeft me alleen de optie om schade door diefstal uit de auto te claimen. Niet schade opgelopen door diefstal van de auto. Hoe zit dit nu eigenlijk?

 181. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste mevrouw Holsteijn,

  Vervelend dat jullie auto met daarbij de spullen in de auto zijn gestolen. Als u twijfelt over het invullen van het schade formulier kunt u het beste met de ANWB contact opnemen. Het is inderdaad van belang om het schadeformulier goed in te vullen. De ANWB kan u het beste adviseren hoe zij de schade ingevuld willen zien op het schade formulier. Ik hoop dat het systeem inmiddels alweer werkt. Misschien is het dan ook mogelijk om de schade telefonisch te melden?

 182. Vera schreef op 

  Hallo,
  Ook ik had een vraag.
  Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de rabobank. Ik ben tijdens mijn stedentrip mijn gopro kwijtgeraakt tijdens het reizen, kan ik hiermee aanspraak maken op een vergoeding ?

 183. Beste Vera,

  Wat zonde dat u uw gopro bent kwijtgeraakt op vakantie! Deze schade zou kunnen vallen onder uw bagage dekking van de Doorlopende reisverzekering. Er gelden wel altijd maximeringen op een bagagedekking. U kunt het beste telefonisch contact opnemen met de schade afdeling van uw verzekeraar.

 184. linda schreef op 

  Hallo, deze vakantie is mijn e reader van 4 maanden oud helaas kapot gegaan, doordat mijn tas met de e reader erin van de stoelleuning viel en mijn broertje precies op dat moment met zijn stoel naar achteren ging, waardoor hij met de poot van de stoel op de e reader is gaan staan. Toen ik vervolgens keek deed het scherm het nog maar deels. Ik ben verzekerd bij de ANWB doorlopende reisverzekering, kan ik dit vergoed krijgen?

  1. Beste Linda,

   Deze schade zou onder de bagagedekking van uw doorlopende reisverzekering kunnen vallen.

   U kunt het beste contact opnemen met onze schade afdeling van de ANWB. Een schade kunt u bij de ANWB telefonsich of online melden. Op de volgende site kunt u hier meer informatie over vinden: http://www.anwb.nl/verzekeringen/schade-melden

 185. Kees schreef op 

  Mijn iphone is door een storm in zuid-afrika kapot gegaan. Wordt dit gedekt door de reisverzekering of moet ik alles zelf betalen?

 186. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kees,

  Vervelend dat uw telefoon kapot is gegaan. U kan deze schade het beste gelijk melden bij uw reisverzekeraar. Zij kunnen dan voor u nakijken of deze schade is gedekt.

  Bent u via Independer verzekerd? Dan is onze schade afdeling dagelijks te bereiken tussen 8:30-17:00 op telefoonnummer: 035 626 55 44

 187. Erik schreef op 

  Mijn laptop is tijdens een presentatie op een studiereis gevallen en zwaar beschadigd. Hij is niet meer te gebruiken. Ben ik verzekerd via mijn reisverzekering, ook al heb ik per ongeluk er voor gezorgd dat de laptop viel? Ik heb een doorlopende reisverzekering bij OHRA, maar de laptop is al 5 jaar oud.

 188. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Erik,

  Het ligt eraan of de dekking studie/stage is meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars zijn studiereizen standaard meeverzekerd en soms moet dit extra meeverzekerd worden.

  Bij reisverzekering wordt wel altijd de dagwaarde uitgekeerd. Hoe hoog de afschrijving van het product is, is afhankelijk van onder andere het merk van de laptop en hoe oud de laptop is.

  U kunt het beste contact opnemen met de schade afdeling van OHRA . De schade expert kan het bovenstaande dan precies voor u uitzoeken.

 189. Kim schreef op 

  Ik heb tijdens mijn vakantie een reisverzekering afgesloten. Tijdens mijn vakantie is mijn budha verloren geraakt, hij was ineens van mijn arm (vermoedelijk gestolen) en niet meer tegen gekomen. Is dit verzekerend bij mijn reisverzekering ?

 190. Hoi Kim,

  Wat vervelend, al helemaal als dat tijdens vakantie gebeurt.

  U kunt het beste hiervoor maandag even bellen met onze schade afdeling. Zij zijn vanaf 08.30 bereikbaar op 035-6265544.

 191. Nicole schreef op 

  Hallo,
  De eigenaar van het vakantiehuis houdt onze borg in omdat er volgens hem schade aan het rvs hek buiten is ontstaan tijdens ons verblijf. Er is geen controle geweest in ons bijzijn en hij heeft het ons pas een week na ons vertrek gemeld. Wij verbleven in een gedeelte van de woning en de plek van het kapotte hek behoort tot het gehele huis en is vrij toegankelijk voor derden. Ben ik daarvoor verzekerd via mijn reisverzekering en kan hij ons daarvoor verantwoordelijk stellen?

 192. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Nicole,

  Wat balen zeg! Als ik u goed begrijp bent u zich van geen kwaad bewust. Van wat ik heb begrepen moet de verhuurder in uw bijzijn het huis controleren op schades. Dit lijkt niet te zijn gebeurd. De verhuurder kan jullie aansprakelijk stellen. Dit zal dan alleen wel volgens de regels moeten gebeuren. Doet een verhuurder dit niet? Dan zal u daarover een klacht kunnen indienen. Bij het verhuren van het vakantiehuisje ondertekend u vaak een contract. Wellicht kunt u daar terug vinden hoe het werkt met het inhouden van de borg en kunt u controleren of dit ook is nageleefd door u en de verhuurder. Blijkt dat de verhuurder zich niet houdt aan het contract, maar geen gehoor geeft aan je klacht zou je de rechtsbijstandverzekeraar kunnen inschakelen als u die heeft.
  Lukt het u niet om de aansprakelijkheid af te houden? Dan kunt u zich vaak wenden tot de reisverzekeraar. Daarvoor moet wel zijn vastgesteld dat u ook daadwerkelijk aansprakelijk bent voor de schade. U kunt u reisverzekeraar vragen of dit onder de dekking valt. Dit kan namelijk verschillen per verzekeraar.
  Ik hoop dat u eruit komt met de verhuurder

 193. De Boer schreef op 

  Mijn oma (84) zou op vakantie gaan met 2 vriendinnen maar op weg naar Schiphol is één van haar vriendinnen op een roltrap in het treinstation gaan wankelen en boven op mijn oma gevallen. Die had toen zulke erge verwondingen dat ze naar het ziekenhuis moest en niet meer mee kon op vakantie.
  Mijn oma had wel een reisverzekering maar geen annuleringsverzekering. Via de reisverzekering krijgt zij zeker niks terug? Kan zij haar vriendin aansprakelijk stellen om op die manier nog iets van de reissom terug te krijgen?

 194. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Vervelend dat uw oma niet meer op vakantie kon gaan door het ongeluk. Het klopt dat er een annuleringsverzekering nodig is voor een vergoeding. Alleen de reisverzekering is helaas niet voldoende.

  Uw oma kan contact opnemen met de aansprakelijkheidsverzekering van haar vriendin. De schade afdeling kan dan precies uitzoeken wat er onder de dekking van de polisvoorwaarden valt.

 195. Lilian schreef op 

  Goedemiddag,
  Afgelopen weekend hebben we een weekend in Den Haag geboekt om de Musical de Lion Kong te zien. We waren met de hele familie. 9 personen in totaal. Jammergenoeg werd de musical vanwege technische redenen na 10 minuten gestaakt. Uiteraard kunnen we ons geld terug krijgen of nieuwe data zoeken. Hebben wij recht op een vergoeding voor de overnachting omdat we nu opnieuw een hotelovernachting voor 9 personen zullen moeten boeken?
  vriendelijke groet, Lilian

 196. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ineke,

  Wat vervelend dat jullie nu maar 10 minuten van de show hebben gezien. Gelukkig krijgen jullie een herkansing!
  Als een evenement niet door kan gaan dan valt dit meestal niet onder de verzekering. Om dit zeker te weten, raad ik u aan om contact op te nemen met de schade afdeling.

  Bent u via Independer verzekerd? Dan is onze schade afdeling dagelijks te bereiken tussen 8:30-17:00 op telefoonnummer 035 626 55 44.

 197. Mandy schreef op 

  Goedemorgen,

  Afgelopen maandag ben ik in Athene beroofd van mijn paspoort. Een paar uur later vertrok mijn vlucht naar Amsterdam. Direct na het voorval heb ik aangifte gedaan bij de plaatselijke politie. Echter door het trage handelen en lange duren op het politiebureau heb ik net aan mijn vlucht naar Amsterdam gemist. Hierdoor heb ik een nieuwe vlucht moeten boeken. Mijn reisverzekering zegt nu dat dit voor eigen kosten zijn, alleen door overmacht van natuurrampen of werkstaking wordt het vergoed. Ik ben het hier uiteraard niet mee eens. Heeft mijn reisverzekering gelijk? Ik ben verplicht om aangifte te doen zodra ik de vermissing constateer?
  Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Mandy

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Mandy,

   Ik begrijp dat het naar is om zo uw reis af te moeten sluiten. Eerst wordt uw paspoort gestolen en daarna komt u onverwachts voor extra kosten te staan. Balen!
   Helaas zijn er naar ons weten geen verzekeraars die dit voorval vergoeden.

 198. Julia Boekel schreef op 

  ik ga met een busreis mee (dagtocht) betaald per bank. Kosten nihil , maar wat als mij iets overkomt , ben je dan ook gedekt?
  vr gr.

 199. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Julia,

  Voor spoedeisende hulp bent u vanuit de basisverzekering verzekerd tot het Nederlandse tarief. Gaat u op busreis naar het buitenland? Dan kunt u voor de bagage eventueel een kortlopende reisverzekering afsluiten.

 200. Marlieke schreef op 

  Goedemorgen,

  Mijn bagage is kwijtgeraakt tijdens mijn vlucht naar mijn vakantie bestemming. Hoe werkt het precies met claims indienen, want de luchtvaartmaatschappij is natuurlijk ook verantwoordelijk en zou ook een deel van de bagage moeten vergoeden. Reden dat ik dit vraag is dat er een limiet staat op wat de luchtvaartmaatschappij vergoed (max 1100 EURO. toch?). De waarde van de bagage is echter hoger, aangezien er ook nieuwe aankopen inzaten die op de eerste reisbestemming zijn gedaan (koffer is kwijtgeraakt op weg naar tweede bestemming). Kan ik aanspraak maken op mijn reisverzekering voor de waarde van de bagage die boven de limiet van de luchtvaartmaatschappij valt? En/of kan ik nieuwe aankopen eventueel verhalen via mijn credit card aankoopverzekering, aangezien ik deze via mijn credit card heb betaald.

  Zowel verzekering als credit card zijn van ABN Amro.

  Ik hoop dat u mij kunt adviseren, aangezien ik het begrip “verlies” niet helemaal duidelijk vind in de voorwaarden.

  Alvast hartelijk dank!
  Marlieke

 201. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marlieke,

  Als uw bagage te laat aankomt, beschadigd is of vermist, kunt u dit vaak claimen op uw reisverzekering. Raakt bagage vermist op de luchthaven, laat dan altijd een verslag opmaken door de luchtvaartmaatschappij. U kunt ook de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Bij vermiste, vertraagde of beschadigde bagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk tot een maximum van € 1.300.

 202. Yoram schreef op 

  Ik heb een doorlopende reisverzekering genomen. Afgelopen week met de auto op skivakantie geweest naar Frankrijk. Op de terugweg helaas een auto ongeluk gehad. Door gladheid doorgegleden op een auto. Gelukkig had die geen schade. Wel heb ik zelf schade aan mijn auto. Is het schadeherstel te verhalen op mijn reisverzekering?

 203. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

  Beste Yoram,
  Helaas is het niet mogelijk om de schade op uw reisverzekering te verhalen. Uw reisverzekering helpt u alleen op het moment dat u met pech langs de weg staat in het buitenland.
  Bij schade na een ongeluk wat u zelf heeft veroorzaakt, zou u dit wel eventueel kunnen verhalen bij de verzekeringsmaatschappij van uw auto, echter moet je dan wel all-risk verzekerd zijn.

 204. magda van buren schreef op 

  tijdens mijn vakantie is mijn tas uit de auto gestolen terwijl ik een lekke band aan het verwisselen was.
  De band bleek opzettelijk te zijn lek gestoken op een parkeerplaats bij een supermarkt in spanje.
  Ik was bij de auto maar deze was niet op slot, achterklep stond open e.d.
  Hoe ze het hebben gedaan ik begrijp het nog steeds niet.
  Heb wel een reisverzekering maar ik ben bang dat deze niets vergoed omdat de auto niet was afgesloten al stond ik er wel naast.

 205. Tim schreef op 

  Ik ben 4 dagen weg geweest bij familie in NL die zelf op vakantie waren. Ik heb een doorlopende reisverzekering, is deze dan geldig?

 206. Beste Tim,

  Ik hoop dat je mooie dagen hebt gehad! Helaas is het voor de reisverzekering zo dat je moet kunnen bewijzen dat je een reis hebt geboekt, of een overnachting in bijvoorbeeld een hotel. Verblijf bij familie valt dus niet onder de reisverzekering. Het kan wel zo zijn dat als je schade hebt gehad of veroorzaakt dit eventueel wordt gedekt op je inboedelverzekering als je buitenhuisdekking hebt, of op je aansprakelijkheidsverzekering. Daar kan je naar informeren bij je verzekeraar.

 207. remon schreef op 

  Hallo,

  Tijdens mijn studytrip met school heb ik mijn mobiel laten vallen.
  Ik heb wel een factuur maar staat op een andere naam aangezien de mobiel 2ehands is gekocht. Hij is gekocht met abonnement dus er staat een prijs van 0, – op.

  Ik heb een doorlopende reisverkering.

  Wordt dit dan vergoed?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Remon,
   Vervelend dat je telefoon kapot is gegaan tijdens je studytrip. Ik hoop dat je studytrip verder wel leuk was!
   Het is helaas lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Dit verschilt heel erg per verzekeraar. Je kunt het beste even contact opnemen met de schadeafdeling van je verzekeraar. Zij kunnen je hiermee verder helpen!
   Succes.

 208. Willem van temmen schreef op 

  Beste Independer,

  Zojuist ben ik op mijn vakantie bestemming getrouwd.

  Ik heb een reisverzekering afgelopen via jullie bij SNS, Ik heb daarbij ook aanvullende “Onderwatersport” afgesloten. Nu ben ik tijdens een duiktrip mijn trouwring verloren. Wordt dit ook gedekt bij SNS onder de onderwatersport module?

  Ik hoor het graag van u,

  Met vriendelijke groet,
  Willem van Temmen

 209. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Willem,

  Gefeliciteerd met jullie huwelijk en wat een pech!

  Verlies van je ring valt niet onder de dekking onderwatersport. Bij deze dekking wordt alleen schade aan de gehuurde onderwatersportsullen vergoed.

  Er zit wel een dekking voor sieraden om de bagagedekking. U kunt het beste contact opnemen met de schadeafdeling van de SNS om te vragen wat zij nodig hebben om de schade te beoordelen.

 210. Dide schreef op 

  Hallo Independer!

  Ik heb een halfjaartje in het buitenland gezeten en heb hier een ongelukje gehad op het strand waarbij door een grote golf mijn tas omver werd gespoeld, met alle gevolgen nadien! ik ben hierbij o.a. mijn rijbewijs verloren. Kan ik dit verhalen op mijn doorlopende reisverzekering?

  Groetjes

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Dide,

   Ik hoop dat je een leuke tijd hebt gehad! Wat een pech dat je nu je tas en papier kwijt bent. Ik raad je aan om contact op te nemen met de schadeafdeling van je reisverzekeraar.

   Ben je via Independer verzekerd? Dan is onze schade afdeling van maandag tot vrijdag te bereiken tussen 8:30-17:00 op telefoonnummer 035 626 55 44.

 211. Suzanne schreef op 

  Hallo Independer,

  Ik heb al jaren een doorlopende reisverzekering en natuurlijk een WA. Nu ben ik laatst een weekend weg geweest, huisje gehuurd, en heb ik daar schade toegebracht aan de Hot tube. Mijn WA verwijst me naar de (ING) reisverzekering, maar omdat dit een gehuurd object is, vergoeden deze maar tot maximaal 250 euro (als ze al vergoeden) de schade is natuurlijk veel hoger, dus dit is echt heel vervelend. Is dit normaal? Zijn er andere verzekeringen die dit soort schade wel dekken? (wil dit nooit meer meemaken, maar kan altijd gebeuren dus)

  De verhuurder geeft aan dat zij hier ook niet voor verzekerd is. In België schijnt dit niet verplicht te zijn.

 212. Beste Suzanne,

  Vervelend dat de hottub schade heeft opgelopen, ik hoop wel dat u zelf nog helemaal heel bent na dit incident.
  Hoe de wetgeving hierover in België is geregeld weet ik helaas niet.
  In Nederland is in principe de verhuurder altijd verantwoordelijk voor dit soort schades, tenzij in de overeenkomst bij het huren iets anders is aangegeven.

  Normaal gesproken is bij een aansprakelijkheidsverzekering inderdaad alles wat u huurt uitgesloten van de dekking. Een vergoeding zou dan inderdaad uit de reisverzekering moeten komen, maar die zijn (zoals u helaas zelf al heeft ondervonden) erg summier.

  Voor zo ver wij weten bestaan hier ook geen aparte verzekeringen voor, omdat dit in Nederland dus bijna altijd bij de verhuurder ligt.

  1. Suzanne schreef op 

   Dank je wel voor je antwoord.
   Door schade (letterlijk) en schande wijs geworden zullen we maar zeggen.

   Voor ik ooit nog een huisje huur zal ik eerst kijken hoe de verhuurder verzekerd is en of hij recht heeft om meer dan de borg van mij te eisen in welk geval dan ook. Zelf hebben we gelukkig niets :)

 213. Tim Kauling schreef op 

  Beste Independer,

  Ik was tijdens de zomervakantie in Cornwall met vrienden in tenten aan het kamperen. Hier werden wij op de tweede dag overvallen door een zeer zware storm die een deel van de tenten verwoeste en mijn digitale onderwatercamera compleet verzoop. Deze lag veilig in de tent aan de powerbank op te laden, tot de tent de lucht in ging. Om hem op te laden moet hij uit het waterdichte onderwaterhuis. Erbuiten is het even kwetsbaar als elke andere camera. Mijn camera is nu dus onbruikbaar geworden.

  Dekt de doorlopende reisverzekering dit ook?

  1. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

   Beste Tim,

   Wat een vervelende situatie zeg. Niet prettig om overvallen te worden door een zware storm. Ik raad je aan om contact op te nemen met de schadeafdeling van je reisverzekeraar.

   Ben je via Independer verzekerd? Dan is onze schade afdeling van maandag tot vrijdag te bereiken tussen 8:30-17:00 op telefoonnummer 035 626 55 44.

 214. Rogier schreef op 

  Beste heer, mevrouw,

  Ik ben gerepatrieerd vanuit Peru en heb voor dat dit besluit genomen was en praktisch geregeld contact gehad met de ANWB alarmcentrale. Ik heb de telefoonkosten ingediend bij de reisverzekering (AXA). Deze weigert de telefoonkosten echter te vergoeden. Worden de telefoonkosten altijd vergoed door de reisverzekering, of kunnen zij hierin ook verschillen?

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Rogier,

   Goed dat je hier even naar informeert! Zo te horen is het nog een heel avontuur geweest in Peru.. Wat betreft de telefoonkosten vanuit het buitenland met de alarmcentrale verschilt het per verzekeraar of deze vergoedt worden. Op de website van de ANWB is enkel terug te vinden dat zij geen belkosten vergoeden voor contact met de alarmcentrale vanuit de Wegenwacht Service. Deze informatie is voor de reisverzekering helaas niet terug te vinden. Uiteraard zou je hiervoor altijd navraag kunnen doen bij de verzekeraar of de polisvoorwaarden hierop na kunnen slaan.

   Veel succes!

 215. Marian schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb een vakantiewoning in Spanje waar ik 2x per jaar met mijn gezin naar toe ga. Ditzo zegt dat dit niet valt onder de dekking van de reisverzekering (eigen vakantiehuis uitgesloten). Klopt dit en welke reisverzekering dekt dit wel? Volgens ANWB moet je Nederlands ingezetene zijn.
  Zie graag uw reactie tegemoet,

  Marian

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Marian,

   Slim om hier eens even naar te informeren via ons! Maakt het verblijf in Spanje toch een stuk prettiger wetende dat alles goed geregeld is. We gaan graag eens voor jullie na óf en bij welke verzekeraar er dekking is vanuit de reisverzekering bij verblijf in de eigen vakantiewoning. Ik zou je hiervoor willen vragen even telefonisch contact op te nemen (035 626 55 44) of door een bericht te sturen via het contactformulier op onze website (https://www.independer.nl/klantenservice/contact). Bedankt alvast!

 216. Lianne schreef op 

  Vraag reisverzekering algemeen. Dekt een reisverzekering ook schade aan bagage in geval dat de bagage niet vervoerd wordt door een vervoersmaatschappij?
  Zelfde vraag voor het laten vallen van de mobiele telefoon tijdens de vakantie. Is reparatie daarvan gedekt door de reisverzekering?

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Lianne,

   Schade aan bagage is vaak gedekt vanuit de basisdekking van de Reisverzekering. Afhankelijk van wat voor schade het betreft en hoe en waar deze is ontstaan. Val- en stootschade aan mobiele apparatuur is vaak opgenomen onder deze bagagedekking. Om na te gaan hoe dit vanuit de Reisverzekering geregeld is raden wij aan hier de polisvoorwaarden op na te slaan.

 217. Freek schreef op 

  Ik had een jas en koffer van een vriend mee genomen op vakantie. Nu is deze koffer (met mijn eigen spullen) en de jas gestolen. Zijn deze kosten ook gedekt onder de bagageverzekering van mijn doorlopende reisverzekering?

  1. Beste Freek,

   Wat vervelend van de diefstal, helaas kan ik u hier geen uitlsuitsel op geven. Het beste kunt u de schade claimen bij uw verzekeraar en daar informatie inwinnen hoe het zit met de jas en de koffer van uw vriend.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"makkelijkheid en snelheid is top"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-03-31, reisverzekering

"goede en makkelijke verzekeringvergelijker."

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-03-30, reisverzekering

"Independer geeft een goed overzicht zodat je makkelijk en goed kan vergelijken."

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-26, reisverzekering

"is helder en goed en snel geregeld."

Anoniem uit CALLANTSOOG
2020-03-26, reisverzekering

"Fijn geholpen bij een eerder conflict met verzekeraar en altijd behulpzaam!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-26, reisverzekering

"Gewoon goed "

Dhr. Bosman uit HAARLEM
2020-03-20, reisverzekering

"zag er goed uit de juiste voorwaarden"

Dhr. Hendriks uit VEENHUIZEN
2020-03-20, reisverzekering

"Gewoon goed en duidelijk"

Anoniem uit VINKEVEEN
2020-03-20, reisverzekering

"Werkt lekker snel prima"

Dhr. Verhoef uit ALMERE
2020-03-19, reisverzekering

"Duidelijk overzicht van verschillen tussen verzekeringen. Gemakkelijk af te sluiten. "

Mevr. de Jager uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-03-18, reisverzekering

"Fijn te woord gestaan met een deskundig advies."

Dhr. Buitendijk uit AMERSFOORT
2020-03-17, reisverzekering

"correct, professioneel antwoord op mijn vragen. Men weet waarover men spreekt."

Anoniem uit UTRECHT
2020-03-17, reisverzekering

"Goede keuse kunnen maken"

Anoniem uit ALKMAAR
2020-03-16, reisverzekering

"IK heb vorig jaar een resiverzekering afgesloten via independer bij Aegon en het is een crime om deze online op te zeggen. "

Anoniem uit MIERLO
2020-03-14, reisverzekering

"Duidelijk, beste prijs en snel geregeld! "

Mevr. De Langen uit ROSMALEN
2020-03-14, reisverzekering