Liever niet sparen? Investeer in vastgoed!
Tip een vriend:

Liever niet sparen? Investeer in vastgoed!

De spaarrentes zijn nog nooit zo laag geweest. Een goed moment dus om eens na te denken over alternatieve manieren om iets met je zuurverdiende spaargeld te doen. In de komende weken bespreken we 5 alternatieven voor sparen. Dus houd ons weblog goed in de gaten :). Deze week trappen we af met: investeren in vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een tweede woning of je huidige woning opknappen. Goed om te weten dat je dit altijd moet melden bij je woonverzekeraar. Niet alles is namelijk altijd standaard meeverzekerd op je inboedel- of opstalverzekering. We zetten de meest gebruikte vormen van investeren in vastgoed en wat je met je woonverzekering moet doen op een rij.

Een nieuwe woning kopen

Een leuke investering kan zijn om dat authentieke vakantiehuisje in Spanje te kopen. Je investeert je spaargeld én je hebt een leuk adresje om te overwinteren. Maar de verzekeraar kijkt hier vaak met een andere bril naar. De woning staat namelijk een groot deel van het jaar leeg en hierdoor is het risico op inbraak of vandalisme groter. Niet alle verzekeraars zijn daarom even blij met een aanvraag als deze. Een verzekeraar kan er zelfs voor kiezen de woning alleen te verzekeren tegen bepaalde voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld een toeslag betalen of inbraak en diefstal worden uitgesloten van dekking.

Tip: vertel altijd de waarheid als je een verzekering aanvraagt. Het heeft geen zin om aan te geven dat er altijd iemand in de woning woont als dit niet waar is. Als je dan een schade hebt kan dit er juist voor zorgen dat je minder of zelfs helemaal niks krijgt uitbetaald. Ook kan dit gezien worden als fraude.

Opknappen en verkopen

Een goedkope woning kopen, deze voor weinig geld opknappen en dan met winst verkopen. Dit klinkt voor veel mensen als een muziek in de oren. Het is een goed idee, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een verbouwing neemt vaak veel tijd in beslag en de kans op schade is groot. En omdat jij er (waarschijnlijk) niet woont ziet de verzekeraar dit als leegstand. Dat betekent dat je maar beperkt verzekerd bent voor schade. Ook zijn veel schades uitgesloten, zoals diefstal en inbraak. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een CAR (Constructie Allrisk) verzekering. Hiermee ben je wél verzekerd voor schade aan de woning tijdens de verbouwing, maar ook voor bijvoorbeeld voor diefstal van bouwmaterialen.

Huis verhuren

Je kunt een huis kopen om deze vervolgens op te knappen en weer te verkopen, maar je kunt het huis ook verhuren. Voor veel mensen is dit een makkelijke manier om geld te verdienen. Houd hierbij wel altijd in gedachten dat jij als verhuurder aansprakelijk bent voor de woning. Alles wat er mis is of gaat met het huis meldt de huurder bij jou en moet jij oplossen. Dat betekent dat je een goede opstalverzekering moet hebben. (De huurder moet zelf een inboedelverzekering regelen.)

Verhuur je één woning? En is dit aan een alleenstaande, partners of een gezin? Dan zijn er een aantal verzekeraars die je kunnen verzekeren met een ‘gewone’ opstalverzekering voor particulieren. Leg de situatie altijd eerst voor bij je huidige woonverzekeraar. Zij kennen je immers al. Verhuur je meerdere woningen, verhuur je aan woningdelers of heb je wisselende huurders? Dan wordt het lastig om een particuliere opstalverzekering te vinden. Je kunt je dan het beste richten op de zakelijke markt en een zakelijke opstalverzekering zoeken.

Via Independer kun je geen zakelijke verzekeringen afsluiten. Maar we kunnen je wel helpen met je vragen en bepalen of je een particuliere óf zakelijke verzekering nodig hebt.

Investeren in je eigen woning

Investeren in vastgoed kan ook betekenen dat je investeert in je eigen woning. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je eigen woning meer waard wordt als je deze gaat verkopen. Dit is vooral het geval als de woning door de verbouwing groter wordt. Als je dit gaat doen is het slim om dit ook even aan je verzekeraar door te geven. Er zijn namelijk een aantal verzekeraars die de premie van je opstal- en/of inboedelverzekering berekenen op basis van de grootte van je woning. Als je woning groter wordt willen zij dit graag weten en kunnen zij de premie opnieuw berekenen. Het kan dus zijn dat je premie omhoog gaat, maar hierdoor zorg je ervoor dat je niet onderverzekering bent.

Je woning energiezuiniger maken

Een andere manier van investeren in je huidige woning is je woning energiezuiniger maken. En dit kan je nog snel resultaat opleveren ook. Los van alleen te kijken bij welke gas-lichtleverancier je het goedkoopste uit bent, kun je bijvoorbeeld ook dubbel glas of isolatiemateriaal plaatsen. In dit geval hoef je niets door te geven aan je verzekeraar. Dit valt gewoon onder je woonverzekering. Kijk wel goed of je een glasdekking hebt als je kiest voor nieuwe ruiten.

Ga je zonnepanelen plaatsen? Dan wil je verzekeraar dit wel weten. Bij sommige verzekeraars moet dit namelijk toegevoegd worden aan je huidige dekking. Hierdoor kan het gebeuren dat je premie iets omhoog gaat. Geef het wel altijd door. Anders krijg je in het ergste geval bij schade niets vergoed.

Goed om te weten: de verzekeraar wil ook altijd weten hoe de zonnepanelen bevestigd worden. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen en je opstalverzekering.

 

Lees meer over: sparen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Opstalverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste opstalverzekering bij Independer

vergelijk opstalverzekeringen

"Mijn ervaring met jullie is heel positief. De vragen werden duidelijk en vriendelijk en op een rustige manier afgehandeld. "

Mevr. van Dalen uit ZUID-SCHARWOUDE
2 uur geleden, autoverzekering

"Alles is heel duidelijk"

Anoniem uit UTRECHT
2 uur geleden, lenen

"Beste en goedkoopste verzekering ben hopelijk blij met jullie"

Meneer Seghaier uit GELEEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Goedgeholpen"

Anoniem uit HILVERSUM
2019-06-15, reisverzekering

"Ok"

Meneer Sehovic uit ARNHEM
2019-06-15, zorgverzekering

"null ik ben tevreden omdat het zo vlug ging"

Dhr. Hermse uit GENNEP
2019-06-15, lenen

"dit is een zeer duidelijke en snelle en behulpzame web side"

Anoniem uit BOCHOLTZ
2019-06-15, lenen

"Geweldig "

Anoniem uit KRUININGEN
2019-06-15, lenen

"Zo makkelijk, je hoeft zelf niks uit te zoeken."

Mevr. Huige uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
2019-06-15, reisverzekering

"omdat het gemakkelijk en snel ging "

Mevrouw Crotjee uit BAARLO LB
2019-06-15, autoverzekering

"SUPER SUPER MAKKELIJK OM EEN VERZEKERING AF TE SLUITEN. "

Meneer Akhtar uit ROTTERDAM
2019-06-15, autoverzekering

"Helder, overzichtelijk en snel aan te vragen"

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-06-15, overlijdensrisicoverzekering

"Topper"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-06-15, lenen

"Makkelijk af te sluiten. Prijs"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-06-15, autoverzekering

"Omdat ik zeer tevreden ben over Independer. Ik heb meerdere verzekeringen via Independer."

Dhr. Peeters uit EGCHEL
2019-06-15, energie