Liever niet sparen? Dit zijn de spaaralternatieven
Tip een vriend:

Liever niet sparen? Dit zijn de spaaralternatieven

Nog nooit kreeg je zó weinig rente op je spaarrekening. Ben je ook op zoek naar een alternatief? Vorige week vertelden wij wanneer het slim is om af te lossen op je hypotheek in plaats van je geld op de bank te laten staan. Deze week geven we tips die heel dicht tegen sparen aanleunen, maar toch meer kunnen opleveren.

Maak een vergelijking

Niet tevreden over de rente die je nu krijgt? Maak dan eens een vergelijking van spaarrekeningen. Of check het overzicht van aanbieders van hoogste rentes. Geven namen als Anadolubank, Leaseplan Bank, of Yapi Kredi je een minder vertrouwd gevoel dan bekende namen als Rabobank, ABN AMRO of ING? Dan is het goed om te weten dat als je niet meer dan 100.000 euro bij één bank onderbrengt, je spaargeld gegarandeerd is onder het depositogarantiestelsel. Misschien kun je zo nét iets meer spaarrente vangen.

Heb je meer dan 100.000 euro aan spaargeld? Dan kan het slim zijn om je geld te spreiden op spaarrekeningen of deposito’s bij meerdere banken.

“Sommige banken maken gebruik van dezelfde DNB-vergunning, waardoor je tegoed bij deze banken in geval van faillissement bij elkaar opgeteld wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Volksbank-labels ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank. Maar ook voor ABN AMRO en MoneYou.”

Guido Rodenburg, expert sparen

Buitenlandse spaarrekening

In Nederland levert spaargeld nauwelijks rente op. Bij buitenlandse banken is de rente soms veel hoger. Maar is dat verstandig?

Als je binnen de EU spaart, houd hier dan rekening mee:

 • Alle rentes die je ontvangt in een ander EU-land worden automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst in Nederland.
 • Houd er ook rekening mee dat je geld onder het depositogarantiestelsel valt van dit land. Binnen de Europese Unie geleden dezelfde regels: hier is je spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro per rekeninghouder, per bank.

Ga je sparen buiten de EU? Let dan hier op:

 • Je moet rekening houden met de (fiscale) wetgeving, de politieke situatie en koersschommelingen van het land. In sommige landen zijn deze vrij risicovol.
 • Belasting betaal je over je inkomen en vermogen, ook als het op een buitenlandse rekening staat.
 • Buiten de Europese Unie kan een ander of geen depositogarantiestelsel gelden. Het is dus sterk aan te raden dit eerste te controleren.

Deposito

Heb je spaargeld waarvan je zeker weet dat je het een tijdje niet nodig hebt? Dan kan een deposito een slimme optie zijn. Omdat je je spaargeld voor een bepaalde termijn vastzet, krijg je daar meestal een hogere spaarrente voor. Hoe langer je je spaargeld vastzet, hoe hoger die rente is. Maak een vergelijking van deposito’s om erachter te komen welke rekening het best bij je past.

“Bekijk in de vergelijking of de bank de mogelijk geeft om tussentijds geld op te nemen of de deposito eerder te stop te zetten. Deze voorwaarden verschillen per bank.”

Guido Rodenburg, expert sparen

Oude sok

Niet lang geleden verlaagde Triodos de rente naar 0.0%. Natuurlijk komt hierdoor het scenario van negatieve spaarrente steeds dichterbij. Toch blogden wij eerder dat negatieve spaarrente vrij onwaarschijnlijk is. Daarbij is je geld thuis kwetsbaar. Zo kan een inbreker het geld uit je huis stelen. Of kan een brand de biljetten verwoesten. Soms dekt je inboedelverzekering contant geld bij diefstal of brand. Maar meestal krijg je dan maar een maximaal bedrag vergoed. Dit varieert van enkele honderden euro’s tot ongeveer 1.250 euro. Slim dus om je spaargeld op de bank te laten staan.

Lees meer over: sparen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Liever niet sparen? Dit zijn de spaaralternatieven”

 1. Kreber schreef op 

  Wat ik mis in de voor en nadelen is dat er niet gesproken wordt over de eventueel negatief uitpakkende koers schommeling. Als dfe koers in de loop van de tijd sterk daalt kan het zo maar zijn dat de in leg in euro’s na zoveel jaar zelfs lager uit komt.

 2. chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kreber,

  Wanneer je gaat sparen buiten de EU, dan moet je moet altijd rekening houden met de (fiscale) wetgeving, de politieke situatie en koersschommelingen van het land. In sommige landen zijn deze vrij risicovol.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"De site werkt prima en de resultaten zijn duidelijk en overzichtelijk."

Dhr. de Boer uit ADAM
14 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Ik kan met gemak door de website heen en vind de meest belangrijke informatie direkt"

Mevrouw Veeris uit AMSTERDAM
2019-08-21, autoverzekering

"goed infomeert "

Dhr. Smeets uit VAALS
2019-08-21, energie

"Ales prima:)"

Mevrouw Boronowska uit HELLEVOETSLUIS
2019-08-21, autoverzekering

"Makkelijke manier om hypotheken te vergelijken en af te sluiten."

Anoniem uit WEZEP
2019-08-21, hypotheek

"de beste van alle prijsvergelijkers!"

Anoniem uit BOCHOLTZ
2019-08-21, energie

"Overzichtelijk en heldere uitleg."

Anoniem uit EMMEN
2019-08-21, energie

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"HET LIJKT MIJ VERTROUWELIJK HET KWAM IN DE WANDELGANGEN TEGEN."

Dhr. Barelds uit ENSCHEDE
2019-08-21, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en makkelijk!"

Anoniem uit EDE GLD
2019-08-21, energie

"Fijne site goed geholpen"

Anoniem uit LEIDEN
2019-08-21, lenen

"Makkelijk, snel en duidelijk"

Mevrouw Vreugde uit BREDA
2019-08-21, autoverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-21, lenen

"prijs"

Anoniem uit MAASTRICHT
2019-08-21, woonverzekering